Manžel ma tlačí do kariérneho rastu. Ako to riešiť?
Ahojte. Posledné obdobie som už zúfalá a v strese z toho, aké nároky ma na mňa môj manžel. Aby som vás uviedla do obrazu, som rok na materskej už s druhou dcérou. Predtým som pracovala v školstve ako asistent, čiže plat nič moc, ale z časové hľadiska pri starostlivosti o 2 deti je to idealne. Manžel má v práci vysokú poziciu, plat nadpriemerny, sme zabezpečení na X rokov dopredu, je ambciozny, stále sa vzdelava. A vyžaduje to aj odomna. Chce aby som sa posunula, zmenila prácu. Ale ja po materských vôbec neviem co iné by som robila, práca, ktorú robím ma baví. Co sa týka domácnosti všetko je na mne. Upratovanie, varenie, deti, príprava do školy, atd. Mame aj záhradu plnú kvetov čiže aj tam je robota, na ktorú si musím nájsť čas. To, že robím doma všetko nevycitam, viem, že aj manžel má toho veľa. Ale sú dni, kedy mi povie, ze moje výsledky nie sú žiadne a mala by som sa venovať aj iným veciam. A to ma mrzí, neviem už ako mu vysvetliť, že ja ambiciózna nie som, aspoň si to o sebe myslím a ze to co robím ma napĺňa (robota + starostlivosť o dom). Prosím, dajte rady ako sa s ním o tom porozprávať, aby to pochopil. Aby sa časom medzi nami nevytvorila priepasť a nebudeme si rozumieť.
Ja by som sa zbalila a odišla na týždeň do wellness a nech si to chlapec vyskúša, čo všetko robíš ty okolo detí a domácnosti. Lebo chlapi toto nepochopia, kým nezažijú. Vlastná skúsenosť.
Položila by som mu tieto otázky:
1. Prečo trvá na tom, aby si sa ty vzdelávala? Práca pedagogiclej asistentky je veľmi v pohode, vrámci toho sa môžeš učiť kopec nových vecí.
2. Aký má problém s prácou asistentky a čo vlastne chce, aby si robila? Čo by mu bolo dosť?
3. Kto sa bude o všetko starať, keď sa budeš aj ty vzdelávať? Bude platiť upratovačku a opatrovateľku k deťom? Predpokladám, že on okolo detí lietať nebude.
Príde mi to, že staranie sa o JEHO deti a udržiavanie domácnosti v chode preňho absolútne nič neznamená. Chce od teba výkony a nastavenie ako má on. No … obávam sa, že to úplne takto nebude fungovať. Nechala by som ho týždeň doma s deťmi samého, aby pochopil, akým zbytočným a nepodstatným veciam sa doma venuješ.
Týždeň by som doma nepohla ani prstom. Potom by videl výsledky tvojej dennodennej práce. Čo očakáva? Vysokú pozíciu, mega plat, školu a ešte aj otroka doma?
No ako je aj vyššie napísané, ono dvaja ľudia čo majú dosť kariérnu, dobre platenú a tým pádom aj časovo náročnú robotu plus plnohodnotná starostlivosť o deti moc dokopy nejde. Zvyčajne musí jeden ustúpiť ak nechcete, aby vám deti vychovával niekto iný.
Nikdy ste toto neriešili? Koľko budeš doma, kto bude ten viac zarábajúci a kto sa prípadne “obetuje” pre domácnosť a deti… Alebo sa zázračne zrazu zmenil?
Keď mu povieš, že si budete tým pádom musieť rozdeliť práci v domácnosti a starostlivosť o deti tak ako reaguje?
Keď tak dobre zarába, tak snáď úplne hlúpy nebude. Ako si to predstavuje? Aké ti dáva riešenie? Veď logicky sa tam vynorí kopu praktických problémov na ktoré musel aj on naraziť. Keď ti to oznámil, čo si mu povedala?
A nie, ja by som sa nezbalila, neodišla, nenechala mu deti atď. Proste ty si nechceš budovať nejakú extra kariéru, snáď ste sa na tom dohodli vopred a on to vedel, takže na tomto by som stavala. Bolo by dobré vedieť viac.
Súhlasím s @paulina291 … tieto veci ste mali mať dávno odkomunikované. Poznám páry, kde obaja milujú svoju prácu a chcú v nej robiť kariéru, ale obaja z práce ubrali, aby si mohli deliť staristlivosť o deti a všetko. Berú to ako prechodné obdobie, ale nechcú z práce úplne vypadnúť, tak to riešia takto. Pokiaľ však ty nemáš nejaké mega kariérne ambície, príde mi úplne odveci, aby ťa chlap do toho tlačil. Preto ma zaujíma tá jeho motivácia. Čo sa za teba hanbí alebo aký má problém???
Daj cislo.ja mu zavolam a dostane taku hubovu polievku alo nikdy.Ze vraj za tebou nie su nijake vysledky? A dve dobre vychovane spokojne deti.cista domacnost a este aj kvetinova zahrada.teda cisty a utulny domov je pre milosťpana malo? Mnohi to nemaju ani nahodou a nie je to samozrejmost.ľahko o to moze prist.Jeden musi obetovat karieru.My sme raz mali debatu s manzelom.sme lekar a sestrička a povedal.ze je uplne spokojny v tomto smere.ze keby chcel mat doma primarku tak si zoberie primarku...Tvoj muž nevie koho si zobral?
Možno len vidi tvoj potencial ktorý nevyužívaš, namiesto asistentky by si mohla byt učiteľka, špeciálny pedagóg atd Alebo ked ta bavia kvety, záhrada tak skúsiť kariéru tymto smerom …
Vieš žijeme v dobe ktorá nieje stvorená pre žienky domáce. Je malé % mužov ktorý toto ocenia a skutočne chápu ten prínos ked sa niekto na 100% stará o rodinu a domácnosť. Ked jeden tymto podporuje kariéru druhého
Väčšina to bohužiaľ ani neberie ako pracu, proste to sa deje samé, ak si nikdy neprali trenky, nevarili či neboli niekoľko dni sami s detmi tak to nepovažujú za nejakú činnosť ktorú treba robit
Možno ta to napĺňa, rodina, domček ale na to naozaj potrebuješ muza ktorý toto ocení. Ten tvoj to skratka nieje. Nehovorím ze si mas ist hneď robit super kariéru, ale mysli na svoju sebestačnosť, aby si aspoň niečo v rukách mala a nebola úplne odkázaná na neho a nezrútil sa ti svet v prípade rozvodu
Pred tym mu tvoja praca nevadila, ci si robila nieco ine? Treba ho zapojit do nejakej domacej prace, lebo ma vela casu na vymyslanie a nabuduce mu povec, ze ostavas pri svojej praci, nie preto ze by si nemala na viac, ale je to praca, ktora ta bavi a v inej by si sa nenasla, okrem toho je to tiez praca vyzadujuca urcite vzdelanie.
Tvoje výsledky nie sú žiadne?!!!!! Keby si odišla na týždeň preč a on by nemal navarené, upratané, opraté, o deti postarané... tak by videl, aké sú tvoje "výsledky"! Prečo mu neodpovieš v rovnakom duchu? Že jeho výsledky v domácnosti nie sú žiadne. Že nebyť teba a toho, že sa o všetko staráš, nemohol by on byť kariérne tam, kde je. Ach, dnes už druhá téma o prehnaných nárokoch chlapov na svoje vlastné ženy, ktoré sa o nich a o ich spoločné deti príkladne starajú... ja nemám slov na toto! Baby, prečo si to necháte?!
ty si jeho manzelka a nie zamestnanec
pohladaj si este dnes nieco taketo na internetoch https://www.teach-point.sk/program/teambuilding...
prihlas sa a vecer mu oznam ze ides sa vzdelavat a rozvijat ze nech ti da navyse 500€ na to a plus zabezpeci v tom case deti a domacnost
nepytaj sa ci mozes len oznamujes a ak bude frflat tak odpoved je Zvykaj si
a ked ste sa dali dokopy, na zaciatku vztahu, tak vedel o tebe, ci mas nejake ambicie v ramci profesneho zivota? vsak mu povedz, jasne, kludne si spravim nejaky kurz atd, tu mas deti, domacnost, treba navarit, oprat, postarat sa, ulohy spravit a ty budes mat cas na svoje zalezitosti :D
Priepasť sa vytvorí a prestanete si úplne rozumieť v momente, kedy deti začnú byť samostatnejšie. Ak teraz nevidí, koľko prace a úsilia predstavuje starostlivosť o deti a domácnosť, tak potom to nebude vidieť už vôbec. A ak nie je vyrazne starší, tak tvoja “neambiciôzna” práca ho potom bude iritovať ešte viac. Čo s tým? Neviem. Za mna rovnaký pruser ako nefungujúci sex či diametrálne odlišný pohľad na výchovu…
Zajtra si zober papier, napíš čo všetko si od rána spravila a večer mu to capni na tanier namiesto večere. Potom sa opýtaj kto by to robil keby si tiež makala celé dni v nejakej robote, ktorá ťa ani nebude napĺňať.
Neviem preco ste sa niektore tak obuli do autorkinho muza a vyvadzate zavery. Mozno je to ten typ, ktoremu je uplne jedno co rastie v zahrade a nezalezi mu na vylestenej vani, ktovie 🤷♀️ Mozno je to prenho ovela menej dolezite nez mat partnerku, v ktorej mam istotu, ze sa o seba dokaze v pripade nudze postarat. Nemusime sa bavit o nejakej extra kariere, nie kazdy je karierne zalozeny. Ale dokazala by sa @autorka postarat sama o seba a deti keby to bolo nutne? Lebo jedna vec je, ze ta kariera nebavi, ok, ved mna tiez az tak nie, radsej by som robila ine veci ale druha vec je mat rovnocennu partnerku, s ktorou mozem ratat v najhorsom.
@bludna Prečo by sa o seba nemala vedieť v prípade núdze postarať? Má predsa prácu aj vzdelanie. Ak je tá núdza to, že by sa s ňou manžel rozviedol, tak hádam nadpriemerne zarábajúci otec bude platiť nadpriemerné výživné. Ak sa pod prípadom núdze myslí niečo horšie, tak hádam má tie úspory na X rokov dopredu a dom so záhradou. Okrem toho, čo ako zamestnaná bude schopná zarobiť.
@h2 medzi tymito dvoma pripadmi, ktore si opisala, je este vela inych. Poviem to za seba tak, ze mna by tiez velmi neinspirovalo mat vedla seba partnera, ktory by sa spoliehal len na moju sikovnost. Mozno to jej partner ma rovnako.
@yoxinka Maju uspory, pretoze on ich zarobil.
Ale podla kontextu, ktory autorka opisala, nemam pocit, ze jej muzovi ide o peniaze. Skor by som to tipla na to, ze ho neinspiruje mat doma partnerku, ktora sa spolieha iba nanho. Snazila by som sa z tejto situacie vytazit co najviac a doplnit si vzdelanie v oblasti, ktora by ma do buducna vedela zabezpecit v mojej vyhradnej rezii. Kedze partnerova "nespokojnost" sa pravdepodobne len tak nevytrati.
@bludna
Ale to je jeho problém, že sa necíti byť partnerkou inšpirovaný. Autorka písala, že nikdy nemala nejaké veľké kariérne ambície, doteraz mu to nevadilo??? Pokiaľ s tým mal problém, mal si hľadať ambicióznejšiu partnerku. Mám kamoša, ktorý je riaditeľom nadnárodnej korporácie, jeho plat si väčšina Slovákov nevie ani predstaviť. Brutálne vzdelaný a rozhľadený človek, stále sa učiaci nové veci. Jeho žena momentálne pracuje na 4 hodiny pre jednu neziskovku, dlho však bola doma s ich dvoma deťmi. On nepotrebuje byť ňou inšpirovaný, jeho tie veci bavia, preto ich robí, ale nečaká od svojej ženy neviem aké harakiri. Raz mi povedal, že on je vďačný, že ona pristala na to, že bude doma s deťmi, lebo mala aj ona našliapnuté na slušnú kariéru, ale zhodli sa na tom, že jeden proste musí ustúpiť.
Môj koment bude možno mimo, ale nemá niekoho? V rodine sa nám stalo, že dievčina,mama dvoch detí, si v práci našla novú lásku a na manžela doma stále útočila, že nevie anglicky a mal by sa začať učiť. 😀 Už sú rozvedení. On je sám a ona má anglicky a nemecky hovoriaceho priateľa.
@yoxinka Ja s tebou suhlasim, ze je to jeho problem a mal by to s nou uplne otvorene prebrat a povedat jej co za tym skutocne je. Ak aj autorka nemala doteraz velke karierne ambicie a on o tom vedel, pokojne sa to mohlo zmenit. Ludia sa menia a vyvijaju a rovnako sa vyvija aj ich vztah. Pokojne sa na to mohol zacat pozerat inak a uz ho to neinspiruje. A je to OK, len by jej to mal normalne komunikovat, pretoze suhlasim s tym, ze to ako prezentuje svoje poziadavky je divne
A ako si ten tvoj debil toto predstavuje??
Odložiť deti aj domacnost, vysadi trávnik namiesto záhrady a ry zabudneš ze si matka a hor sa na kariéru??
Mala som teraz možnosť ísť do školy. Robit ucitelku v skolke. Dva roky škola, 8 hodin denne byt v skole, príchod odchod spojom = od 7-18:00 mimo domu. Deti mame 2 do 5 dokov, o chvíľu male babo tretie.
Ja nemám fograficku pamäť, ze sadnem prečítam a viem.
Dva roky by som vlastne deti nevidela poriadne! A teda muz by ich vozil do/zo škôlok, potom sa im venoval a ja by som im dala pusu na dobrú noc, ved sa musím učiť. Domacnist? Netuším časovo kedy. Učiť sa cez víkend pri deťoch? Jasne...
Ten tvoj je uplne mimo reality! Ved nech sa idiot rozvedených, necha ti dom/byt a nájde si vrcholovu menezerku!
A k detom nech chodi raz tyzdenne na 2 hodiny sam, aby ich ta karieristka nemala za guľu na nohe!
Tebe bude fajn a on sa môže chvosta super ženskou. Ktorou si vlastne ty, len mu to hlava nepobera.
Ty mas moj obdiv. Naši su dnes v jasliach a skolke, a ja som mala tu "drzost" namaľovať a servítková technikou urobiť drevený vtáci domcek ako dekoráciu! Takže som sa hrávala a mala čas pre seba. V kuchyni neporiadok, musím uprata. A vies co? Je mi to jedno!
Urobila som si den pre seba a venovala sa niečomu, čo mi robí radosť.
Záhrada a všetko pikobelo vybliskane?? No to vieš!
Momentálne mám dni, keď chodím ako starenka, chvíľu pred porodom, zohnať sa je dosť priekak. A pri tvojom tempe sa stavím, ze ty by si už jarné kvety aj v mojom stave sadla uz jarné kvety. Domasnost by si mala vybliskanu 😂
Ty si super, len mas doma debila.
Pouvazuj, ci sa nim chces/musíš ostat.

veď sa ho spýtaj, keď sa budete dvaja vzdelávať a kariérne sa vypracovávať, kto sa vám bude starať o výchovu detí a o domácnosť a záhradu. Najmete si upratovačku, vychovávateľku a záhradníka? Ešte tá upratovačka a záhradník ok, ale vysvetli mu, že sa chceš o deti aj starať a užiť si ich a na kariére popracuješ, keď budú odrastené. To by mohlo tú jeho zanietenosť oddlialiť.