Manžel ma tlačí do kariérneho rastu. Ako to riešiť?
Ahojte. Posledné obdobie som už zúfalá a v strese z toho, aké nároky ma na mňa môj manžel. Aby som vás uviedla do obrazu, som rok na materskej už s druhou dcérou. Predtým som pracovala v školstve ako asistent, čiže plat nič moc, ale z časové hľadiska pri starostlivosti o 2 deti je to idealne. Manžel má v práci vysokú poziciu, plat nadpriemerny, sme zabezpečení na X rokov dopredu, je ambciozny, stále sa vzdelava. A vyžaduje to aj odomna. Chce aby som sa posunula, zmenila prácu. Ale ja po materských vôbec neviem co iné by som robila, práca, ktorú robím ma baví. Co sa týka domácnosti všetko je na mne. Upratovanie, varenie, deti, príprava do školy, atd. Mame aj záhradu plnú kvetov čiže aj tam je robota, na ktorú si musím nájsť čas. To, že robím doma všetko nevycitam, viem, že aj manžel má toho veľa. Ale sú dni, kedy mi povie, ze moje výsledky nie sú žiadne a mala by som sa venovať aj iným veciam. A to ma mrzí, neviem už ako mu vysvetliť, že ja ambiciózna nie som, aspoň si to o sebe myslím a ze to co robím ma napĺňa (robota + starostlivosť o dom). Prosím, dajte rady ako sa s ním o tom porozprávať, aby to pochopil. Aby sa časom medzi nami nevytvorila priepasť a nebudeme si rozumieť.
Ked je vo vysokej funkcii,nech ti nieco vybavi on ked tak moc chce,aby si sa vzdelavala a aby sa to dalo sklbit vsetko s detmi a domacnostou.
Podľa mňa to bude komunikačný problém. Jemu zrejme pracovný úspech prináša uspokojenie a nerozumie tomu, že niekto to môže mať inak. Možno sa ti snaží ukázať, že si schopná mladá žena, ktorá má na viac ako len na utieranie usoplených nosov. Normálne si sadnite a vysvetli mu, že si takto spokojná.
Určite by sa dalo skĺbiť rodičovstvo a super kariéru, ale keď ti to nemá robiť radosť, tak to nemá zmysel. Takže mu to len otvorene povedz, inú cestu nevidím.
Dnesni chlapi sa mi zda ze su jeden horsi ako druhy...🙈
Kolegyna, podporovala muza este pocas studii, sla a nim do CR kvoli prvej jeho robote. Teraz su par rokov tu, deti 11,7, ona IBA ucitelka v MS on AZ doktor.
A pan doktor si nasiel pani doktorku. Ucitelka mu nevyhovuje, je len ucitelka.
Kolegyna sa zosypala psychicky.
Tolko k chlapom.
@jamidea
Nemusí to byť o chlapoch a ani o tom, že je učiteľka. Ja som napríklad lekárka a prácu učiteľky by som nezvladla, takže veľký klobúk dole pred všetkými učiteľmi. Možno si prestali rozumieť, možno sa proste zaľúbil... snáď s ňou nemal zostať do smrti len kvôli tomu, že sa s ním presťahovala a že ho podporovala. To by určite nechcela ani ona.
Vies co asi by som zacala nejakym vzdelávacím kurzom jazyka napriklad. Ale takym intenzívnym, kde si mimo domu castejsie. Aspon 3x do tyzdna v neskorších poobednych hodinach. Aby musel prist z prace a starat sa az do vecera. A potom by som si sadla s babami z kurzu este von niekde na hodinku. Ale nezabezpečila by som veceru ani nakup. Ved si sa pripravovala a robila si si ulohy. Podla mna, ked je to inteligentný chlap, tak mu po prvom mesiaci zapne a potom pride cas na rozhovor 🤔🤔🤔.
U nas to bolo opacne,kedze mne sa roky,rokuce nepodarilo dostat do muzovej roboty,tak som na muza tlacila,nech mi on vybavi tam robotu.Podarilo sa mu to minuly rok,ale po 3m,ze som sa trapila tak ahoj,pocas sk.doby,no opet zauradoval muzov veduci,tak potom cez leto mi volal moj byvali veduci,ze sa chystaju nove miesta prac.a ze dostanem tie naj.odporucanie,tak ma vzali a ja si do tej roboty aj pocas nocnych chodit ozaj oddychnut,vypnut hlavu inak.
@basulaak
Nemáme to takto.
Vždy je to o rozhodnutí ženy.
Žena sa rozhodne, akého muža si vezme (či to bude trulo, ktorý si po robote ľahne na gauč a zapne telku alebo niekto, kto sa aktívne zapojí do domácnosti).
Žena sa rozhodne, kedy sa stane matkou. (Tehotenstvo nie je nepredvídateľná a neplánovateľná vec- teda možno len v Biblii.) Ak človeku záleží aj na kariére, stačí to celé načasovať tak, aby už v čase pôrodu mal za sebou nejaké vzdelanie a prax.
Žena sa rozhodne ako naloží so svojou kariérou. (Mám kamarátku z detstva. Obe máme okolo 40, ona 3 deti, ja 2 a vždy, keď prídem domov, tak mi vysvetľuje, že my sa máme dobre a ona sa obetovala pre rodinu. Ona nechala školu pred statnicami, lebo otehotnela, počas štúdia sa len tak viezla, žiadne brigády a pod. Ja som celú výšku robila, aby som niečo mala. Ona zostala od neskončenia VŠ doma, ja som stihla skvelú kariéru a aj deti. Na materskej sme sa s mužom prestriedali a ešte stále doma makáme obaja, zároveň zvládame aj robotu. Nikto o nič neprišiel.
Takže dá sa to.
Môžu byť obaja úspešní, žena sa fakt nemusí vyhovárať na to, že sa pre rodinu "obetovala". Nemusí jej nič ujsť, je to vždy len a len rozhodnutie tej ženy.
Kedze peniaze nie su asi jeho motivacia aby si si nasla lepsiu karieru tak skus porozmyslat a opytat sa preco to od teba chce. Dovody mozu byt rozne ako: nemate ziadne spolocne temy okrem deti a rodinneho zivota, nechapes vobec jeho svet a on nechape veci co bavia. A zial ano ambicioznemu cloveku moze vadit ak druha osoba je neambiciozna a nema osobne ci pracovne ciele. Ja by som takeho partnera nechcela
VIes ako...: " No jasne moj drahy, idem sa vzdelavat, pekne prides o 16tej domov, ja si zabezpecim jazykoyv kurz na 2x do tyzdna, nejaku "skolu" prirobim externe, to je tak sem tak piatok a este soboty... a skusky = pekne budes doma, ked sa budem ucit, obriadis domacnost, deti, zahradu.. a nezabudni na svoj karierny rast aby boli vysledky, ale aby aj bolo doma vsetko urobene a o rodinu postarane, samozrejme aj pracu si najdem, ale povinnosti idu 50/50, kedze budem v praci 8-16:30, sem tam nadcas, semtam to a ono a na vyssej pozici uz nie len ja budem chybat a o deti sa starat".
Je to proste zaslepeny chlap, ktoreho treba pred realitu postavit. On ma rodinu, moze byt rad ze nemusi doma nic.. najblizsie s chorymi detmi, nech je pekne tyzden doma sam. A diktovat druhem co ma robit? co ked je zena spokojna tam kde je? Moze sa kldune stat, ze ked deti podrastu bude pokracovat a najde si ine uplatnenie, ale.. nahananie sa, kuskovanie aktivit, zahlcovanie sa povinnostami.. no nevedie to k nicomu dobremu.
Inak poviem ti, ze mozno ma tvoj uspeny chlap okolo vela aktivnych zien, lebo taketo debilne reci mal moj chlap ked sa stretaval s "menezerockami" od dodavatelov, ktore inak hrali len formu vacsinou (pritom ja som vzdelanie, aj prax, aj pracu mala o vela vyssie) len jemu to proste "lahodilo" a zacali saporovnavacky, preco nerobim ine, preco toto a preco hento a ine zeny robia.. a bla bla. Velmi rychlo ho to ale preslo v nasom priapade, to bola skor taka "epizodka" par mesacna.
@jamidea velmi podobne sa zachoval moj bratrancok... tiez mal doma sluzticku (bez urazky, proste frajerku co ho doma cakala a vsetko robila, obsluha atd, nie manzelku) a panovi doktorkovi nebola dost z toho co som pocula.. roky spolu boli.
Prihlas sa na inovacne vzdelavanie, ktore je pobytove 🙂 kolegyna teraz ide, v priebehu 5 mesiacov ma 3 trojdnove vzdelavania. Aj platovo porasties,aj sa vzdelas,aj sa budes posuvat,aj muz sa spamata😅😅😅
@simca06022011 ja by som to povedala presne takisto ako píšeš 👍👍
Baby, vy ste tu nepochopili jednu zásadnú vec. Ak sa ona začne vzdelávať a trčať v práci ako ja 17 hodín, tento jej debilko, jej začne vyčítať aj neporiadok v domácnosti a deti, ešte aj kariéru. Tu vôbec nejde o to, či ona chcela, on vidí iba kariéru a peniaze, ale kto bude robiť logistiku domácnost, ho netrápi. Pretože on to nikdy robiť nemusel a riešila všetko ona. Čiže vaše ponuky na kurzy sú mimo. Kto zastúpi ju?Som si priam istá, že on od nej vyžaduje štúdium, zarobiť 3000 netto a ešte aj domácnosť ako doteraz. Pretože keby nie,neebal by do nej s napredovaním a autorka by tu nemusela zakladať tému, lebo v tej jeho money hlave by mu došlo, že na to bude potrebný čas,ktorý vezme rodine. A kto bude s rodinou?
No aspoň vidíš, koho si si zobrala. Ja tejto potrebe projektovať si vlastné predstavy o kariére do partnera, či detí absolútne nerozumiem. Každý nech si žije vlastnú predstavu o kariére. Samozrejme musím spomenúť, že častejšie tlačia do kariéry ženy mužov a to sa celkom akceptuje, netuším prečo.
@enmery to je uplne jasne, ze zacne, preto ona nemoze sklonit hlavu a robit ako on piska, ale proste ho dat "dole", napriek jeho karieeere a uspesnosti. Lebo su veci,ktore si on predstavit nevie ale nazorna ukazka mu pomoze... a to mam vyskusane :DDD
@bludna my sme tak fubgovali roky. Robila som na HO pracu nax1-2dji do tyzdna + komplet deri dom zahrada a sravba noveho domu. Ale muz to ocenoval. Az deti vyrastli sla som normalne do prace kde si viem stale cas prisposobit ako potrebujem.
Ja zas nechapem zeny, ktore na materskej nestihnu ani uvarit ani do potravin nechodia LEBO maju male dieta, do restiky na dovolenku iba tam kde su animatori.
Autorka - musis mu vysvetlit, ze svoju pracu mas rada a nemienis sa jej vzdat, ze to ma neskor vyhodu volna cez prazdniny a vzdelavat sa budes ta praca to vyzaduje.
A ze nieje za tebou vidno vysledky no to uz by som zvysila doma hlas. Ale ako pisem vyssie moj muz naopak sa tym ako som vsetko zvladala chvalil a obhajoval to ze som doma.
@sss777 nuz, dobre ze to tak nemas. Keby zivot fungoval tak ako pises, neviem…nie vsetko je nalinajkovane. Ak si narolko uvedomela gratulujem. Ja som si vzdy myslela a zila v tom ze chcem vela deti. Aspon 3. Prislo jedno a zistila som he to nie je pre mna ze ma viac bavi a laka kariera. Toto clovek vopred nenaplanuje ked sam nevie. Zivot je plny zvratov a zmien, na ktore sa za behu musime adptovat. Tvoja teoria je krasna. Realita je velakrat ina. Ale nejdem ti brat tvoju pravdu, kazdy mame svoju…
Tak ako mnohé ženy tu chcú mať ambiciózneho muža, ktorý napreduje, rastie, vie zarobiť,tak aj tvoj muž chce ženu, čo chce od života viac.
@enmery logistiku,domácnosť, dieťa vždy majú riešiť obaja rodičia.
@zmrzlinka2021 na tom by asi nebolo nič zlé, keby okrem okrem nárokov mal aj návrh ako s ňou podeliť o starostlivosť o deti a domácnosť😉
@zmrzlinka2021 Majú, lenže tu pochybujem, že by on bol ochotný. Pretože podľa opisy to všetko robí autorka, čiže on sa môže naplno venovať kariére. Od nej chce to isté, ale silne pochybujem, že on pomôže.
@zmrzlinka2021 majú, ale nie vždy sa to dá, napríklad keď tvoj muž prichádza každý deň z práce o 19:30 ako môj, tak môžem logistiku okolo detí riešiť len ja alebo ak niekto chodí na týždňovky, atď. Nie je to vždy také jednoduché.
@janickacrazy ale tak určite zarobí tak, že výpomoc nie je problem
@tiezjedna súhlasím
Ďalší chuj čo si myslí že nič nerobíme celé dni. Podľa mňa nie je spokojný s tým, koľko peňazí nosis do rodiny, opýtaj sa ho to priamo. A vysvetlí mu, že malé deti potrebujú matku, nie tetu čo sa bude o nich chodiť starať. Najmete si upratovačky, opatrovateľky ty budeš furt v robote a on pretahovať ich. Ako priskrtene za vlasy ale môže sa stať 😀. Keď chcel aby si urobila neviem aku kariéru, nemal ti robiť deti, mal ta nechať študovať a pracovať a až tak si mala rodiť. Jemu sa to povie vzdelávajú sa keď máš dve malé deti na krku. Nech si to skúsi najprv on a potom mudruje.
@kvietok1233
Tak možno v okolí vidí ženy, ktoré zvládajú deti a aj tú kariéru, možno je už tiež unavený a chcel by, aby na financie nebol sám. A dá sa to aj otočiť- keď chcela študovať a pracovať, nemusela si tie deti nechať urobiť tak skoro, nie?
Zvláštne, aké vieme byť na mužov prísne. Skúsim príklad z okolia.
Kamarát z gympla spoznal svoju manželku na VŠ. On študoval informatiku, ona ekonomickú fakultu v Prahe. Plán bol taký, že skončia školu, zamestnajú sa, počkajú pár rokov a bude dieťa. Ona ale chcela dieťa čím skôr, tak otehotnela a prišlo dieťa číslo 1,2 a 3. On založil super biznis, keď sa malo narodiť druhé dieťa, tak kúpil dom, makal celý čas, aby sa mali dobre. Tretie dieťa nebolo v pláne, ale nejako sa podarilo. On sa ju stále snažil zapojiť do života mimo domácnosti, ale zbytočne. Jej vyhovovalo byť doma s deťmi, poobede na ihrisku, večer niečo uvariť...ale jemu nie. Takto to išlo asi 2 roky, ona sa sťažovala, že si neváži, čo robí, on, že mu to takto nestačí. A jedného dňa sa zaľúbil do kolegyne s 2 deťmi. Aktívna ženská, menezerka, behá maratóny, nadšená turistka. A to všetko pri 2 deťoch. Takže úplný protiklad manželky. Obaja sa rozviedli a majú deti v striedavej starostlivosti.
Manželka tohto môjho kamaráta dostáva nejaké smiešne výživné, dom jej nechal, ale aj tak ho sama nemá šancu utiahnuť.
Ty by si asi povedala, že je chuj, lebo mu nestačila teplá večera a okúpané deti.
Ja to vidím tak, že zrazu pochopil, že sú ženy, ktoré vedia byť aj matkami a menezerkami zároveň.
@sss777 lenže on chce aby študovala teraz...tak načo jej robil deti? Mal ju nechať najprv študovať, potom makať a rodiť mala v 40 tke. Ak mu nevyhovuje, nemal si ju brat a robiť jej deti. Najlepšie je žene strepat deti a potom ju opustit. Juj aká si ty múdra, mám pocit že ty si tá kvoly ktorej ten muž opustil ženu a deti a chudáka ho ešte ospravedlňujes. Chudáčik muzicek tak on nevedel aká je zla keď jej deti robil a fuj už zrazu s ňou nechce byť ale to zistil až keď jej 3 deti narobil....ospravedlnuj si takto niekoho iného.

@basulaak ten obrázok má len jednu chybičku. Ženy zvyčajne bežia ten svoj beh nielen cez prekážky, ale navyše po vonkajších dráhach.