Manžel ma tlačí do vecí, ktoré ma desia
Neviem ako to vysvetliť nestranne, nedržím nikomu stranu. Ide o to, že môj muž neuznáva strach z niečoho,fobiu majú podľa neho iba zbabelci a dá sa prekonať lusknutím prsta. Ja mám dve, strach z výšok a bojím sa šoférovania. Môj muž ma dotlačil k turistike konkrétne Jánošíkové diery. Toľko do mňa hučal, že som šla. Samozrejme na rebríkoch som to oľutovala, nohy sa mi triasli ako srnky ale dala som to.
Teraz začal s tým, že mám šoférovať. Párkrát som to skúšala ale panikárila som, šla som pomaly, trúbili na mňa, ukazovali mi gestá. Proste som to vzdala. Muž prišiel s tým, že kúpi teslu ktorá, riadi sama ale človek musí sedieť za volantom a keby niečo prevziať riadenie. Chce ma za volant posadiť na 4 hodinovú cestu. Vraj len budem sledovať cestu a keď bude treba pribrzdím. Vysvetľujem mu, že mám z toho paniku, ohrozujem životy detí, nás aj ďalších účastníkov premávky. Nahneval sa a pred 10 ročným synom na mňa nahúkal, že som neschopná. Povedal, že sa nemieni ospravedlniť lebo vraj aj synovia vidia, že som neschopná. Potom začal s citovým vydieraním, že mi nezáleží na rodine, keby potrebovali odviezť na pohotovosť, nechám ich umrieť. Veľmi ma to trápi lebo ja svoju rodinu milujem a starám sa o ňu najlepšie ako viem. Najviac ma trápi manžel9vo správanie.
@anonym_autor podľa mňa si citlivka, ani ja by som na teba nemala nervy. Každý sa niečoho bojíme, ale bez toho to nejde… človek sa musí pozbierať a prekonať svoj strach. Tiež som sa bála šoférovať, lenže som ostala s deťmi sama a jednoducho som musela urobiť rozhodnutie, buď sa prekonám, alebo budú deti v daždi, zime… chodit autobusom pripadne sa budú musieť niektorých krúžkov vzdať. Rozhodla som sa, že to zvládnem. Teraz šoférujem bez problémov, už som bola sama autom aj v Chorvatsku. Prestaň fnukat a vzchop sa! Určite to zvládneš a potom budeš na seba hrdá!
Jánošíkove diery? Veď to je pre škôlkarov. Si naozaj dramatická. Chápem keď sa niekto boji výšok, že taký Slovenský raj je problém ale Jánošíkove diery to si fakt prehnala
@anonym_760bd2 ona nieco prehnala? Akym pravom muz na nu tlaci, tlaci ju do niecoho, coho sa boji, a este na nu huka pred detmi, aka je neschopna? Pytam sa este raz, co ona prehnala?
Ale tu nejde o jej strachy. Má na to právo. Problém je, že ju manžel zhadzuje a núti robiť veci proti jej vôli. A ešte k tomu pred deťmi. To aký príklad si zoberú do života? Ako sa chlap správa k svojej žene. Nedokázala by som byť s takým mužom
Ja napriklad nejazdim, bojim sa. Ale na jesen, ked este bolo pekne, chcela som skusit. Isli sme s muzom na odlahlejsiu cestu, vyskusala som si auto, automat, nikdy som na takom nejazdila. Potom som sla po dedinach, a stretla som po uzkej ceste oproti autobus, kamion s drevom, 2 macky, vtaka, co mi plachtil pred autom, cyklistov,...bol to stres, ale manzel ma pochvalil, ze celkom dobre, s kludom, ze ked sa budem znova citit na to, pojdeme este nejake trasy spolu, co by som potrebobala si prejst na zaciatok. Pokracujeme asi na jar az. Ale je to o podpore a nie hukani na mna. Keby na mna hukal, tak za volant nesadnem uz vobec. Taka zdeptana...☹
@anonym_autor tvoj strach z vysok chapem, ja som na tie rebriky nedokazala tiez vyliezt, ja som sa dokonca bala so synom spustit na sankach z kopca. Ale soferujem. To zase nechapem ludi co sa toho boja. Tym chcem povedat ze tieto fobie tomu kto ich nema pripadaju vacsinou iracionalne ale prekonat ich je tazke. Skor ako fobie by som riesila manzelovo chovanie, je velmi netolerantny. Ale aj fobie sa daju riesit so psychologom.
@anonym_autor je to sadizmus. Sadizmus je prítomný pri poruchách správanie ako narcizmus a hraničná porucha osobnosti. ... Ak by si milovala výšky a šoférovanie, tak by ho to nezaujímalo. Keby si mala fóbiu z mačiek, kúpil by ti 4, a pozoroval by ako sa bojíš. Uspokojuje ho to. Jeho celkové správanie voči tebe musí byť extrémne zle. Načítaj si niečo o narcizme a sadizme.
Jánošíkove diery? Veď to je pre škôlkarov. Si naozaj dramatická. Chápem keď sa niekto boji výšok, že taký Slovenský raj je problém ale Jánošíkove diery to si fakt prehnala
@anonym_760bd2 stastni to ludia, ktori nepoznali fobiu... Tiez som si nevedela predstavit iracionalny strach, kym som ho nepocitila na vlastnej kozi. Dostala som strach z injekcii po tom, ako som si ju prvykrat sama uspesne aplikovala. Druhykrat, hrda na seba, som si prilozila pero a odrazu - busenie srdca, stuhnutie tela, panika. Skoncilo to vykrikom... Odvtedy znesiem len odber krvi, pri akejkolvek injekcii zachvaty paniky. Ale pritomnost a pochopenie podporujucej osoby pomaha.
Autorka nedramatizuje. Manzel jej chce pomoct tym, ze strach prekona, ak zacne postupne robit cinnosti, ktorych sa boji. Manzel je tiez nestastny, nechape. Ale autorka potrebuje pochopenie, nie "sokovu terapiu", ze ju ponizi kvoli strachu.
@anonym_autor manzel ti chce pomoct, ale nevie ako, trapi ho to. Podakovala by som mu za hladanie vychodiska, ako odburat moj strach, a poprosila o pochopenie. Ze nech na teba netlaci, pokusis sa po drobnych krokoch. Neviem, ako z toho von. Mozno keby mu niekto blizky prehovoril do duse. Tazko je niekomu vysvetlit nieco, ked je presvedceny o tom svojom
Ja sa len skúsim opýtať ako by ste to brali,ak by mal problém so šoférovaním muž?
Podľa mňa ten, kto sa bojí šoférovať, by nespravil ani vodičak. Ale ty ho máš, tak to nechápem.
ako turistika nie je povinná, ale to šoférovanie? manželovi treba vysvetliť, že tým, že po Vás bude hučať a nadávať Vám dosiahne akurát tak rozvod, a vy sa trošku zamyslite nad sebou, nemáte 5 rokov, že sa všetkého bojíte, na Vašom mieste by som si zaplatila kondičné jazdy, prípadne v ba a ešte v niektorých mestách je aj taká služba myslím, že je to čisto pre ženy "konečne za volantom", kde sa Vám budú venovať s kľudom, a pomôžu Vám prekonať strach, ale teda ak by ešte párkrát takto na Vás vyvíjal v niečom inom taký tlak, tak ten rozvod by som zvážila aj potom, čo sa naučím jazdiť v premávke
@anonym_760bd2 stastni to ludia, ktori nepoznali fobiu... Tiez som si nevedela predstavit iracionalny strach, kym som ho nepocitila na vlastnej kozi. Dostala som strach z injekcii po tom, ako som si ju prvykrat sama uspesne aplikovala. Druhykrat, hrda na seba, som si prilozila pero a odrazu - busenie srdca, stuhnutie tela, panika. Skoncilo to vykrikom... Odvtedy znesiem len odber krvi, pri akejkolvek injekcii zachvaty paniky. Ale pritomnost a pochopenie podporujucej osoby pomaha.
Autorka nedramatizuje. Manzel jej chce pomoct tym, ze strach prekona, ak zacne postupne robit cinnosti, ktorych sa boji. Manzel je tiez nestastny, nechape. Ale autorka potrebuje pochopenie, nie "sokovu terapiu", ze ju ponizi kvoli strachu.
@anonym_autor manzel ti chce pomoct, ale nevie ako, trapi ho to. Podakovala by som mu za hladanie vychodiska, ako odburat moj strach, a poprosila o pochopenie. Ze nech na teba netlaci, pokusis sa po drobnych krokoch. Neviem, ako z toho von. Mozno keby mu niekto blizky prehovoril do duse. Tazko je niekomu vysvetlit nieco, ked je presvedceny o tom svojom
@bielasovicka je to veľký rozdiel pri vodičáku vieš, že sedí vedľa teba inštruktor a, keby sa niečo stalo dupne na brzdu vieš, že si pod dohľadom.
@anonym_autor tak to nerob a stoj si za svojim.Ja by som na Jánošíkova nesla, keď mám strach aj preto som bola iba na spodných.Tak isto nejdem na túru kde sú reťaze, vysoké exponovane miesta.Mam strach mám závraty a chcem odísť.Stoj si za svojim tvoj muž je neempaticky idiot, ktorý ťa zhadzuje a nevie sa vcítiť do tvojich obáv.Nech si nájde takú s ktorou bude skákať padákom a potápať.Vyvija tlak a preto sa búris a si ešte viac úzkostná.Soferujem len výnimočne a mimo mesta.
@eva8 lebo sú to veci, ktoré nerobíme denne a je to prirodzený strach.Mozog to vyhodnotil ako nebezpečné.Stalo sa mi to v tunely v kolone áut v IT kde sme išli krokom odvtedy nemám rada tunel a mám z toho paniku, ktorú musím predýchať.
@anonym_autor rozumiem v akej situácii sa nachádzate. Žiaľ často to býva tak, že logicky orientovaný muži nemajú pochopenie pre pocitovo orientované ženy. Pre nich sú pocity menej ako rozum a pocity sa dajú zmeniť jediným logickým rozhodnutím. Pretože to oni dokážu myslia si, že u žien je to rovnako. Ale nie je. U mnohých párov som pomohol zmeniť toto dosť toxické vnímanie a správanie vo vzťahu. A často títo muži nie sú naklonený manželskému poradenstvu, lebo nie je problém, ktorý by ich rozum nedokázal vyriešiť. Čo možno by mohla byť pravda, ale len ak pracujú s faktami nie vlastnými predstavami o faktoch, a to čo píšete nie je ten prípad kde by pracoval so skutočnými faktami, iba s jeho domnienkami o ktorých si myslí že sú fakty. Keby sme však mali rozviesť každý pár kde je toto správanie, tak by rozvodovosť bola cez 90% lebo je to bežné. Rozvod problém nevyrieši (ďalší racionálny chlap rovnaký problém, pri emocionálnych chlapoch máte tiež, ale iný problém), kvalitná poradňa áno (samozrejme iba ak človek chce, bez jeho chcenia mu nepomôže ani svätená voda). Z mojej skúsenosti chlapov rozhýbe k poradni až ked sa žena chce reálne rozviesť, čo býva často neskoro... pre tú ženu.
Zalezi od toho ako spolu vzajomne komunikujete. Ak na jeho navrhy reagujes hystericky tak sa mu ani necudujem. Ak mu to vysvetlujes citlivo a on napriek tomu ta nevie pochopit tak je obycajne hovado.
Bože to je idiot! Keď s neho dostanes depresie bude na teba hucat pred deťmi že si magor? No ja si myslím že vzťah nie je polepsovna a ja skutočne nechapem že si takto necháš ublizovat. A u vás v rodine takto aj vďaka tebe vyrastá ďalšia generácia netolerantnych ľudí. Prekonať svoje strachy môžeš ale nemusis. Lenže preto že to chces ty sama. Nie že ťa niekto núti. Ja mám strach s pavúkov. A s tvojim mužom by som neola ani deň. Viem si predstaviť ako by ma liečil. Raz by na mňa hodil pavúka a je vdovec.
Zalezi od toho ako spolu vzajomne komunikujete. Ak na jeho navrhy reagujes hystericky tak sa mu ani necudujem. Ak mu to vysvetlujes citlivo a on napriek tomu ta nevie pochopit tak je obycajne hovado.
@anonym_503c11 ty vieš reagovať racionálne s kľudom ked ta chytí záchvat paniky? Panko by mal taký záchvat zazit v aute ako spolujazdec to by cumel.
Podľa mňa chce len aby si bola samostatná, však zlatý ešte ti chce kúpiť auto, stačí automat a aj keď si úplne mimo odsoferuješ, proste chlap žije len raz a niečo s tebou chce z toho života mat skôr by som zvážila návštevu psychológa možno to pomôže sa odblokovať, proste teraz nikde nechodiť je zle, ja osobne si neviem predstaviť byť závislá na chlapovi, a nezobrať auto a vybaviť čo treba, tak isto turistika s deťmi však to sú zážitky pre tie deti, ja by som sa kvôli tomu dieťaťu už len obetovala
Podľa mňa chce len aby si bola samostatná, však zlatý ešte ti chce kúpiť auto, stačí automat a aj keď si úplne mimo odsoferuješ, proste chlap žije len raz a niečo s tebou chce z toho života mat skôr by som zvážila návštevu psychológa možno to pomôže sa odblokovať, proste teraz nikde nechodiť je zle, ja osobne si neviem predstaviť byť závislá na chlapovi, a nezobrať auto a vybaviť čo treba, tak isto turistika s deťmi však to sú zážitky pre tie deti, ja by som sa kvôli tomu dieťaťu už len obetovala
@zuzubb007 prečo sa sakra musia ženy v kuse obetovat? Pretvarovat sa nútiť do niečoho aby okolie bolo spokojne? Potom ti vzťahy tak aj vyzerajú. Poznam babu bola u psychológa boji sa šoférovať povedal jej a čo ja tiež sa bojím a preto nesoferujem
@anonym_503c11 ty vieš reagovať racionálne s kľudom ked ta chytí záchvat paniky? Panko by mal taký záchvat zazit v aute ako spolujazdec to by cumel.
@sova7 kde pisem o komunikacii ked ma autorka paniku? Ja hovorim o komunikacii u nich doma ked sa o tom bavia
@sova7 kde pisem o komunikacii ked ma autorka paniku? Ja hovorim o komunikacii u nich doma ked sa o tom bavia
@anonym_503c11 no zrejme s týmto typom človeka sa veľmi komunikovať nedá ma svoje videnie sveta a takému môžes roky vysvetľovať veď musel aj na turistike vidieť že to nezvláda a že v aute môže ísť o život a aj tak si ide svoje. To že na ňu huci pred deťmi je cez čiaru
@anonym_760bd2 asi nemáš fóbiu
@zuzubb007 prečo sa sakra musia ženy v kuse obetovat? Pretvarovat sa nútiť do niečoho aby okolie bolo spokojne? Potom ti vzťahy tak aj vyzerajú. Poznam babu bola u psychológa boji sa šoférovať povedal jej a čo ja tiež sa bojím a preto nesoferujem
@sova7 to nieje obetovanie, ale sebestačnosť, ale zase, keď to niekomu vyhovuje nešoférovať je to jeho rozhodnutie, ale na druhej strane ak žena furt otravuje potrebujem odviesť, potrebujem na nákup, s deťmi na krúžky, potrebujem k doktorovi, tak mám pochopenie, že je to pre muža otravné nonstop robiť taxikára
Ako si spravila vodičák, keď máš paniku šoférovať?
Si dospelá žena, ak máš deti, tak všetko okolo nich rieši manžel? Ako ideš ku kaderníčke, na kávu, či navštíviť rodičov? Všade ťa vozí muž?
Do Jánošíkovych dier chodia na školský výlet 7 ročné deti. Podľa mňa si fakt dramatická. Ale muž tiež vedel, koho si berie, za tie roky si mohol zvyknúť, ale teda, nezávidím mu.
@janinque dnes sa na bežné miesta a do mesta dostaneš v pohode busom. A aby na ňu hucal pred deťmi je úplne cez čiaru. Tiež fóbie sa neriešia tak že niekoho do niečoho dotlacis a donútis ho to robiť. Dostať v aute záchvat paniky alebo zamrznut niekde vo výške nie je sranda.
@sova7 to nieje obetovanie, ale sebestačnosť, ale zase, keď to niekomu vyhovuje nešoférovať je to jeho rozhodnutie, ale na druhej strane ak žena furt otravuje potrebujem odviesť, potrebujem na nákup, s deťmi na krúžky, potrebujem k doktorovi, tak mám pochopenie, že je to pre muža otravné nonstop robiť taxikára
@zuzubb007 ak vzťah funguje je to vždy o dohode a plánovaní. Sme rozmaznany. Na bežné trasy do mesta v rámci mesta sa busom v pohode dá dostať aj bez auta a keď chlap vidí že žena fakt v tom aute dostáva paniku a má kus empatie tak sa nejako dohodnú na tom kedy kde sa pôjde autom čo vybaví ona inak. Nátlakom hulakanim sa človek s fóbiou ešte viac zasekne
@anonym_760bd2 empatia level 1000. Presne toto autorka potrebovala citat. To že ty to zvládas ok, neznamená že každý to tak ma. Ja som tiež kedysi liezla po štítoch s teraz by ma nikto nedostal ani na mierne náročnú túru. Človek sa vyvíja a hlavne každý je iný.
Ja sa len skúsim opýtať ako by ste to brali,ak by mal problém so šoférovaním muž?
@zabka1000 aj niektori muzi nesoferuju, ani nemaju VP. Poznam minimalne jedneho vo svojom blizkom okoli. Kazdy sme, holt, iny.
Podľa mňa si vyhukana zo života. S takým človekom je ťažko žiť. Poznám takú osobu, bola a už nie je mojou kamarátkou. Neskutočne brala energiu. Po mojemu ,,kto še boji. za hovno stojí 😀

Ako si spravila vodičák, keď máš paniku šoférovať?
Si dospelá žena, ak máš deti, tak všetko okolo nich rieši manžel? Ako ideš ku kaderníčke, na kávu, či navštíviť rodičov? Všade ťa vozí muž?
Do Jánošíkovych dier chodia na školský výlet 7 ročné deti. Podľa mňa si fakt dramatická. Ale muž tiež vedel, koho si berie, za tie roky si mohol zvyknúť, ale teda, nezávidím mu.
@janinque No mozem ti povedat za seba, vodicak som spravila na 3x, soferujem iba ak je to velmi nutne, lebo mam taky strach, ze ohrozujem seba aj inych v premavke...to, ze je to "dramatizovanie" moze povedat iba clovek, ktory si tym nikdy nepresiel! Kludne skocim aj z lietadla alebo si obmotam hada okolo krku a podrzim k tomu aj dalsich dvoch pavukov, ale soferovanie je pre mna nocna mora. Skusala som to milion krat, aj tak neviem prekonat svoj strach. Moj manzel to plne akceptuje, nevyvaza ma nikde...existuje totiz hromadna doprava, taxik, bicykel a chodim velmi casto vsade peso 🤷. Takze autorka ma doma neempaticke hovado, ale na zaklade tvojho prispevku zial podobne rozmyslaju aj ini ludia...