Manžel ma tlačí do vecí, ktoré ma desia
Neviem ako to vysvetliť nestranne, nedržím nikomu stranu. Ide o to, že môj muž neuznáva strach z niečoho,fobiu majú podľa neho iba zbabelci a dá sa prekonať lusknutím prsta. Ja mám dve, strach z výšok a bojím sa šoférovania. Môj muž ma dotlačil k turistike konkrétne Jánošíkové diery. Toľko do mňa hučal, že som šla. Samozrejme na rebríkoch som to oľutovala, nohy sa mi triasli ako srnky ale dala som to.
Teraz začal s tým, že mám šoférovať. Párkrát som to skúšala ale panikárila som, šla som pomaly, trúbili na mňa, ukazovali mi gestá. Proste som to vzdala. Muž prišiel s tým, že kúpi teslu ktorá, riadi sama ale človek musí sedieť za volantom a keby niečo prevziať riadenie. Chce ma za volant posadiť na 4 hodinovú cestu. Vraj len budem sledovať cestu a keď bude treba pribrzdím. Vysvetľujem mu, že mám z toho paniku, ohrozujem životy detí, nás aj ďalších účastníkov premávky. Nahneval sa a pred 10 ročným synom na mňa nahúkal, že som neschopná. Povedal, že sa nemieni ospravedlniť lebo vraj aj synovia vidia, že som neschopná. Potom začal s citovým vydieraním, že mi nezáleží na rodine, keby potrebovali odviezť na pohotovosť, nechám ich umrieť. Veľmi ma to trápi lebo ja svoju rodinu milujem a starám sa o ňu najlepšie ako viem. Najviac ma trápi manžel9vo správanie.
@anonym_760bd2 stastni to ludia, ktori nepoznali fobiu... Tiez som si nevedela predstavit iracionalny strach, kym som ho nepocitila na vlastnej kozi. Dostala som strach z injekcii po tom, ako som si ju prvykrat sama uspesne aplikovala. Druhykrat, hrda na seba, som si prilozila pero a odrazu - busenie srdca, stuhnutie tela, panika. Skoncilo to vykrikom... Odvtedy znesiem len odber krvi, pri akejkolvek injekcii zachvaty paniky. Ale pritomnost a pochopenie podporujucej osoby pomaha.
Autorka nedramatizuje. Manzel jej chce pomoct tym, ze strach prekona, ak zacne postupne robit cinnosti, ktorych sa boji. Manzel je tiez nestastny, nechape. Ale autorka potrebuje pochopenie, nie "sokovu terapiu", ze ju ponizi kvoli strachu.
@anonym_autor manzel ti chce pomoct, ale nevie ako, trapi ho to. Podakovala by som mu za hladanie vychodiska, ako odburat moj strach, a poprosila o pochopenie. Ze nech na teba netlaci, pokusis sa po drobnych krokoch. Neviem, ako z toho von. Mozno keby mu niekto blizky prehovoril do duse. Tazko je niekomu vysvetlit nieco, ked je presvedceny o tom svojom
@eva8 prečítaj si komentar vyššie myslím že to vystihla. Za či má manželovi poďakovať? Ze na ňu tlaci huláka a podobne? Prikláňam sa k moznosti že chlap je sadista
ako turistika nie je povinná, ale to šoférovanie? manželovi treba vysvetliť, že tým, že po Vás bude hučať a nadávať Vám dosiahne akurát tak rozvod, a vy sa trošku zamyslite nad sebou, nemáte 5 rokov, že sa všetkého bojíte, na Vašom mieste by som si zaplatila kondičné jazdy, prípadne v ba a ešte v niektorých mestách je aj taká služba myslím, že je to čisto pre ženy "konečne za volantom", kde sa Vám budú venovať s kľudom, a pomôžu Vám prekonať strach, ale teda ak by ešte párkrát takto na Vás vyvíjal v niečom inom taký tlak, tak ten rozvod by som zvážila aj potom, čo sa naučím jazdiť v premávke
@janka_266 nebojí sa všetkeho. Ma fóbiu z výšok a soferovania. A fobia nie je bezny strach
@anonym_658817 Mňa pohrýzol pes, ked som mala 10. Doslova ma roztrhal ako toaletný papier. Psov milujem. Sama psov mám. A nebojím sa ich.
Sesternica dostane infarkt, len keď k nej príde čivava a nikdy ju pes nepohrýzol.
Neurčuj čo je pre koho dramatizácia situácie, nie si v jej topánkach. Vyznelo to max neempaticky.
@anonym_a7d3fd to nie je neempaticke, to je realne. Ked ju bude kazdy iba lutovat a ovhajovat, tak sa utvrdi v tom, ze nic nemusi a vsetko je moc. Netvrdim, ze muz kona spravne, ale asi uz to s nou nedava. Ked do vsetkeho ju musi tlacit. Je dospela zena, treba sa prekonat a vzchopit.
@anonym_2c5383 bola som tam snáď 100x, ale naozaj to ako nič dramatické nevidím
@anonym_760bd2 ty tam nič dramatické nevidíš a niekto iný áno,rešpektuj to prosím.ty zasa môžeš mať strach z niečoho iného .
@anonym_autor Aj keď sú dvaja zosobášení, nemôže jeden druhého násilím tlačiť do niečoho.V prípade, že jeden druhého nerešpektuje, je dobré ,aby mu to niekto nestranný vysvetlil, že manželský zväzok ho k tomu neoprávňuje, aby druhého nútil do niečoho... ak to nepomôže, položte si otázku, či potrebujete,aby Vás manžel deptal, ponižoval a ničil autoritu u detí
Presne takéto "turistu"ako je tvoj manžel som raz dávno s mojím otcom stretla na Ostrom roháči kde takto hucal na svoju manželku a dcéru,ktoré ostali zaseknute na reťaziach ...Môj otec ho dal veľmi rýchlo do poriadku aby sa spamätal aby tie ženy do ničoho nenútil a nech si v takejto nálade vyslape na vrchol sám....panko stiahol chvost a pekne odcupkal a mi sme pri nich čakali kým sa vrati....a.pritom každý ti povie že takýmto kvázi vojenským prístupom dosiahne človek tak akurát opak....prišla si tie janosikove diery a je to fain ale spomienky máš aké ?príjemné ?či len také že hlavne že som to zvládla a manžel bol spokojný?čo sa šoférovania týka ak sa bojíš šoférovať odporúčam kondičné jazdy .a potom jazdiť.stale.sama (bez toho aby niekto do teba hucal)pri šoférovania ide o automatizáciu pohybov to nezískas nijak inak len tým že budeš šoférovať viac. ak šoférovať nebudeš zariad si veci tak aby si nemusela obťažovať pána manžela.A nenechaj si prosimta skákať po hlave...už to čo manžel robí teraz je riadne cez čiaru....mne by toto partner urobil len raz...prvý a posledný 😉
Ako si spravila vodičák, keď máš paniku šoférovať?
Si dospelá žena, ak máš deti, tak všetko okolo nich rieši manžel? Ako ideš ku kaderníčke, na kávu, či navštíviť rodičov? Všade ťa vozí muž?
Do Jánošíkovych dier chodia na školský výlet 7 ročné deti. Podľa mňa si fakt dramatická. Ale muž tiež vedel, koho si berie, za tie roky si mohol zvyknúť, ale teda, nezávidím mu.
@janinque ale nontak....rešpektujme to že niekto má jednoducho z niečoho strach....obmedzuje ťa to nejak v tvojom živote ?myslím že nie ....prečo hneď zmenšovať jej pocity z nejakej situácie ?len preto že ty taká nie si?hádam nebudeme všetci ako ty ....
@anonym_autor podľa mňa si citlivka, ani ja by som na teba nemala nervy. Každý sa niečoho bojíme, ale bez toho to nejde… človek sa musí pozbierať a prekonať svoj strach. Tiež som sa bála šoférovať, lenže som ostala s deťmi sama a jednoducho som musela urobiť rozhodnutie, buď sa prekonám, alebo budú deti v daždi, zime… chodit autobusom pripadne sa budú musieť niektorých krúžkov vzdať. Rozhodla som sa, že to zvládnem. Teraz šoférujem bez problémov, už som bola sama autom aj v Chorvatsku. Prestaň fnukat a vzchop sa! Určite to zvládneš a potom budeš na seba hrdá!
@anonym_fc206a prosím ťa takto "motivujes" aj svoje deti?a aká je reakcia ?
@anonym_autor keby ma môj muž chcel tlačiť do niečoho čo nechcem, tak by som mnou ani nepohol. Ale on ma netlačí, preto sme spolu už skoro 20 rokov. Správanie tvojho muža by som nezniesla.
@anonym_658817 o žiadnej lutosti tu nikto nehovorí. Pochopenie je niečo iné. Nemyslí že že všetko je moc. Ma fóbiu z výšok a soferovania. Muž ju do všetkého nemusí tlačiť , dosť hulvatskym spôsobom ju núti do prekonávania fóbie. Neberie ohľad na to že dnes sa bez turistiky a auta žiť dá. Ani dospelý človek sa do ničoho čo mu vyvoláva zachvaty paniky nútiť nemusí. Nutenie spôsobuje že sa môže ešte viac zaseknut. Prekonať sa dá ale nie na úkor seba svojej povahy a psychiky. Manžel vedel koho si berie a aj keď to ako hovoríš s ňou nedáva nema pravo na ňu hulákať a tlačiť to sa dá vyriešiť aj inak. Alebo ty ked niečo tvojmu partnerovi nejde hulákas na neho ? Vzťah nie je napravny ústav. Berieš si toho druhého predsa aj s jeho problémami. A mali by tam byť dve zrelé osobnosti ktoré nájdu spôsob ako s tým fungovať. A ako sa doplniť. Tu mi to tak nepríde.
Ďalší kýbel testosterónu, ktorý si myslí, že sa svet musí točiť podľa neho... Ach jo, kde na ten materiál chodíte, ženské.....
Jánošíkove diery? Veď to je pre škôlkarov. Si naozaj dramatická. Chápem keď sa niekto boji výšok, že taký Slovenský raj je problém ale Jánošíkove diery to si fakt prehnala
@anonym_760bd2 Posudzovať, že čo je málo a čo veľa,je veľmi subjektívne.Videla som už dospelého chlapa blednut pri pohľade na inj.ihlu...videla som dospelú osobu skákať 1,2 m pri pohľade na obyčajného domového pavúka... zažila som osobu, ktorej sa roztriasli kolená na schodoch, ktoré mali len nášľapnú plochu.
Jánošíkove diery? Veď to je pre škôlkarov. Si naozaj dramatická. Chápem keď sa niekto boji výšok, že taký Slovenský raj je problém ale Jánošíkove diery to si fakt prehnala
@anonym_760bd2 mám kamaráta, ktorý keď vystúpi vyššie ako na tretiu priečku rebríka začne z neho tiecť pot... Obrovský chlap, ktorý sa nebojí nikoho a ničoho...okrem výšok.
Ľahko sa ti súdi keď ty taký problém nemáš.
@anonym_fc206a prosím ťa takto "motivujes" aj svoje deti?a aká je reakcia ?
@barborab1411 taká, že sú schopné sa so životom pobiť… v živote nič nie je jednoduché a keď ich budem chovať ako v bavlnke, tvrdo sa zrazia s realitou, keď sa ocitnú vonku…
@janinque ale nontak....rešpektujme to že niekto má jednoducho z niečoho strach....obmedzuje ťa to nejak v tvojom živote ?myslím že nie ....prečo hneď zmenšovať jej pocity z nejakej situácie ?len preto že ty taká nie si?hádam nebudeme všetci ako ty ....
@barborab1411 ale svoj názor na to môžem mať, či ho musím mať rovnaký ako ty? 🙂
@barborab1411 ale svoj názor na to môžem mať, či ho musím mať rovnaký ako ty? 🙂
@janinque názor samozrejme mozes mať ale ak ide o fóbie vlastná skúsenosť je lepšia ako názor ktory ukazuje akurát to že tomu nerozumieš
Takto a kto ta bezne vyvaza?Ako sa presuvas?Kto vozi deti?
Fobie a paniky su na to aby sa prekonavali.Ja som tiez mala panicky strach zo soferovania po nehode,ale vedela som ze musim zacat kvoli vozeniu dietata.A prekonala som ti.Paniku z rozpravania po anglicky a nakoniec som robila pohovor v anglictine,medzinarodne prezentaciu.Skoro som sa do..... ale prezila som to a zvladla.
Osobne tiez nemam rada padavky.Ludi ktori radsej tvrdia ze nieco nedokazu akoby sa prekonali.Chlap ti chce kua kupit Teslu!!!Ako co este chces?Zaplat si kondicne jazdt,prestan sa vyhovarat a jazdi.Vi mas osobneho sofera?Ak je nim tvoj muz tak sa mu ale uz vobec necudujem.Proste nemozes bytvtaka nezivotaschopna.

@anonym_760bd2 Ahoj, prepac, ale ako mozes napisat takyto odveci koment? Ja chodim na turistiky a kazdy zvlada nieco ine. Autorka moze byt sikovnejsia v tom, co by si ty zaostavala a keby dostanes od nej takyto koment, by ta asi zamrzel alebo bol totalne k nicomu. Raz ked ma autorka takyto strach tak sa nema co prekonavat ani na take ako su Janosikove diery🤦♀️🤷♀️ Jej partner je chuj, tu ani nejde o jej strachy, ale o to ako sa k nej chova ako k handre, a to dokonca pred detmi.
Autorka: nie clovek sa nemusi prekonavat v tom, v com ma take obavy, ze by mohlo byt viac skody ako uzitku. Aj s tym soferovanim, ano je to sice v dnesnej dobe fajn, aby clovek soferoval, ale nie je to nevyhnutne. Ja poznam pary, kde soferuje len chlap, alebo len zena...a ani jeden z nich toho druheho do toho netlaci. Ta jeho vyhovorka ako by si ho nezaviezla na urgent ci co je odveci, lebo keby bolo s nim tak zle, ze by trebalo ist na urgent, mozes zavolat sanitku. A co sa tvojho muza tyka, s takym by som davno nebola, dava zly priklad aj detom ako si nevazit matku a do buducnosti ich buduce partnerky, ked sa s tebou bavi ako s handrou. Za mna je to obycajny chuj nic viac a nic menej.