Manžel ma včera po hádke vyhadzoval z bytu
V skratke, som v obrovskom šoku, toto muž ešte nikdy neurobil. Občas výmena názorov, ale žiadne vyhadzovanie z bytu. Včera 6 ročný syn však bal u zubára, nechcel si vytrhnúť zub. Muž keď sme sa vrátili mu kázal ľahnúť si, zavrieť oči, otvoriť ústa a že mu bude prechádzať prstom po zuboch aby videl že je to ok. Syn bol už vystresovaný, odmietol plakal čoraz viac, až sa zajakaval. Muž po ňom začal kričať. Ja som mu povedala, nech prestane a zobrala syna preč. Večer som si to s ním chcela v kľude vysvetliť, on však po mne hukal že som znížila jeho otcovsku autoritu, nestala na jeho strane. Začal ma obviňovať aj zo synovych problémov so zubami, ktoré mu spôsobili antibiotiká. Aká som hrozná matka a manželka. V hneve som mu povedala, nech už prestane, nech ide do riti s jeho výčitkami a on o 22 začal na mňa hukat, nech sa zbalím a vypadnem. A na druhý deň ide podávať žiadost orozvod. Takýto cirkus nikdy neurobil. Deti to vrieskanie počuli aj ako má vyhadzuje, plakali a on samozrejme že je to všetko moja chyba. Ja som ich ešte hodinu tisila aby spali, že táto to tak nemyslel. Je nervózny z práce. Do rána som nespala, len občas od únavy zdriemla. Teraz cestujem do práce a som úplne mimo Ja
Mila autorka áno aj boľavý zub môže mať fatálne nasledky. V zube sa vytvorí zapal, ten sa rozšíri do tela atd, ďalej si už domysli. Keby môj muž to synovi povedal takto ako tvoj, no a co, povedané by to bolo, to už sa nezmení. V spálni by som mu povedala, ze to nabudúce mat urobiť inak a ze mu to nema také veci rozprávať. Žiadna dramatizovanie pred dieťaťom a prehananie. Ale tak umyvat si zuby treba a kaz treba tiež riešiť. Btw. Dieta si ešte tak neuvedomuje smrt, tak zas v tom nehľadajte niečo morbídne a dramatické a vážne z toho traumu mat nebude.
tiež si myslím, že toto bola posledná kvapka, že tých problémov máte viac a už dlhšiu dobu... treba to riešiť postupne, keď sa upokojí sa porozprávať
@777januska777 no by si sa divila, čo všetko si deti pamätajú a co ich neskôr v živote máta, viem od konkrétnych ľudí ako sa im do pamäte zaborili historky typu keď mali 1,5 roka ako plakali a nik neprišiel, by som neverila, keďže dieťa si pamätá od 3rokov, ale niektoré si pamätajú aj skôr, a takýto príbeh s plakanim som počula od dvoch osôb, jedna mala 12 rokov a povedala, že toto si pamätá, ten pocit beznádeje, ktorý vtedy prežívala a to je niečo co si ten človek ponesie celý život ako mu ti co ho mali chranit nepomohli. A ver, že takýchto ľudí je veľa, len nie každý to vie zadefinovať kde to pramení ale ľudská psychika je veľmi krehká a veľa takýchto bolaciek si človek nesie celý život
Tu nejde o prekonavanie strachu s vysok ci pavukov ci tmy, kde by to tlacenie do "prekonania" bolo uplne zbytocne a prehnane... bohuzial je to nutny zdravotny ukon, bez ktoremu dietatu hrozi vsetko - ak ideme do extremu - az po otravu krvi... Vravim kazdy sme ako deti boli vychovavany inak a inak nam prijde "normalne" deti vychovavat - niektori rodicia motivuju, ini podporuju, ini strasia nasledkami...ale vsetci s najlepsim umyslom... najhorsie je, ked sa rodicia nezhodnu... Porozpravajte sa s muzom, nech s nim ide on a ak to nepojde ani vtedy - tak sa dohodnut na klinike zubnej chirurgie na kratkej narkoze. Drzim palce.
@margitaf pamätať si môže, ale tie veci ho nezasiahnu tak, ze už nedokáže fungovať. To musí byť dlhotrvajúci proces. Človek sa zmení jedine tak po tragickej udalosti ale nie po nejakom výroku. No ja si tiež veľa veci pamätám z detstva, tiež neboli správe a dobre, no a co? Aj o tom je život. Aj rodič je len človek a každý z nás robí chyby. Neexistuje dokonalý rodič a dokonalá výchova. Dôležité je sa snažiť. Muž to trosku prestrelil, ale tak co. Stane sa, každý z nás občas prestreli, povie nejakú hlúposť a podobne. Netreba v tom vidieť takú tragédiu a tak to preháňať. Ak budeme dramatizovat každú blbosť a vec co povieme, tak aj tie deti budú všetko veľmi prežívať a budu až moc citlive na svet okolo seba a nebudú sa na svet môcť pozerať reálnymi ocami ale budu hrozne pesimistické a precitlivene. Svet je krutý to si musia rodicia uvedomiť. Svet ich nebude ľutovať a mojkat a dávať pozor na ich city.
@777januska777 ano to máš pravdu. Vždy je najlepšie nech sú rodičia dohodnutí vopred a hlavne pred dieťaťom nedramatizovali, vždy bude matka v očiach dieťaťa na prvom mieste a keď matka "vyvadza" dieta nema dôvod sa správať inak, ale tu u mňa zlyhal otec, mal si radšej kusnut do jazyka a potom medzi štyrmi očami dohodnúť ďalší postup, ako chceme od detí aby zvládali svoje emócie keď dospeli sa takto správajú, deti by nemali byť svedkami takýchto rodičovských potyciek, otec si sám podráža autoritu takýmito vypadmi
@777januska777 ale ja ako mama v kľude budem kaziť autoritu otcovi ak vidím, že jeho správanie už hranici s týranim. Strach zo zubára sa takýmto správaním ako odstráni? Nič, bude mať dieťa z neho nervy ešte v dospelosti. Ja si dodnes pamätám pokusy trhať zub nasilu, a takéto agresívne prejavy a nikdy by som to netolerovala na svojom dieťati. Pamätám tie nervy. Proste ak dieťa niečo nechce treba to rešpektovať, vysvetliť a vyriešiť inak. Nie nechať tak, iba riešiť inak.
Mohol počkať do večera a ísť so synom umývať zuby večer a cvičiť to.
My doma tiež nie sme jednotní vo všetkom, ale môj chlap nebude po mne vrieskat a pred deťmi.
Áno, kaz je problém, ale určite dostali nový termín s vyriešia to nabudúce.. Moze ísť ocko hrať formu tam... A podla mňa dieťa na kaz v mliecnom zube určite nezomrie aj keby ho tam malo dlhšie. My sme mali kaz v zube skoro dva roky a zaujímavé žijeme.
A áno, každému rodičovi rupnu nervy alebo niečo vyvedie, nebolo by to treba riešiť, keby sa pán dokonalý už nešiel pomaly rozvádzať a nerobil do noci cirkus. Čím on ešte ten stav zhoršuje, lebo to dieťa si teraz uvedomuje ze rodičia sa vadia kvôli jeho zubu. Kľudne sa zatne malý ešte viac a cieľ = vytrhnuty zub bude ešte ďalej. A dieťa treba na zubára zvykať, aj na zákroky, postupne... Nič na tom nie je ze sa tam párkrat vrátime 😂
@777januska777 Každý má hranice nastavené inak. Tebe je normálne a podľa teba ak muž troška prestrelí, že vypadni z domu je ešte v poriadku tak OK, ale pre väčšinu z nás normálne to nie je.
Ja som z jej príspevku pochopila tak, že jej manžel takýto nebol a takto sa nesprával. Takže normálne to nebude ani u autorky.
@eva112014 tak ak ja mu poviem, ze je blbec a len tomu dieťaťu ubližuje a podobne, tak áno ak mi po tom chlap povie, ze mam vypadnúť z domu, tak je to normálne. Ja som mu povedala veci co ho naštvali a ublížili mu on to iste. Od mužov chceme aby boli super dokonali, aby si dávali pozor nato co povedia aby boli vzor a deti pritom vychovame k tomu, aby vyjadrili svoj názor aby sa chovali prirodzene a podobne. Ved ak to tolerujeme u deti, tolerujme to aj u mužov. Žena chce od muža správne reči, dobre reči, žiadne urážky, ale to ak uráža ona je normálne a chlap to ma zobrať ako chlap, v pohode. Zaujímavé synov učíme to co nemáme radi na mužoch. Asi bude niekde chyba.
@simca06022011 tak no tvoj názor a vás vzťah. Ja by som nikdy mužovi nenicila autoritu, len kvôli nejakej jednej chybe. Aj ja tie chyby robím a tak isto vtedy nechcem, aby mi muž ničil autoritu.
@777januska777 hádky sú normálne, ale vyhadzovať jeden druhého z bytu? za mňa je toto už za hranicou toho čo by som bola ochotná tolerovať
@margitaf no lebo ani dieta svoje emócie nezvláda a ani rodič. Teda nie vždy. Od deti chceme, aby sa prejavili a chovali sa ako im je prirodzené a on mužov nie? Muž sa musí správať, dávať si pozor, nesmie toto, nesmie tamto. Kde to skončí? Prečo asi ti chlapi travia čas v práci, s kamarátmi a všade možné len nie doma? Lebo doma sa nemôžu chovať ako chcú, nemôžu povedať co chcú, lebo žena sa nahnevá a urazí a potom je zle. Tak chlap radšej je ticho, nič nerieši, nič nekomentuje a ide si svoje, zenu necha tak a on hľadá pokoj niekde inde (na rybách, v mobile, u kamarátov atd). Nevravím, ze všetci, niektorí majú doma aj správne a dobre ženy, len sú jednoducho blbci. Toto je ale začarovaný kruh, ktorý začnú matky, pokračujú ženy a zas dookola a dookola. Keby ženy prestali tak kontrolovať mužov aspoň pri výchove ich vlastných detí, hneď by to bolo lepšie.
@lucka_ke tak záleží asi co mu aj ona povedala. Ak mu ona nadala a dourazala ho, tak nevidím to moc normálne.
No nemusel by ma vyhodit,sama by som zabuchla dvere aj v noci a s detmi. Debil. Ako fakt neviem kde na takychto dementov chodite,zeny🙄
@anjelicek26 myslim si, ze manzel ma pravo sa hnevat, pozri sa na to jeho ocami.. Ja tiez ked manzel pouca, vysvetluje synovi a malemu sa to nepaci a zacne sa jedovat, so zachvatmi placu, sama ho vyprevadim do izby... Sice manzel vravi stale, ze on je prisny a ja ta dobra, jemna, ale zas drzim pri manzelovi,... Na tvojom mieste by som sa porozpravala, povedala, ze ta to mrzi, nezvladla si napatu situciu a ze chapes potom jeho reakciu vybavene.... Hlavne nekomplikovat a nerypat do toho co spravil, on si je tiez toho vedomi, ze konal potom skratovo, len teda viem, ze chlapom treba vraviet veci jasne, jednoducho a nie okolo toho vela vela rozpravat... Aspon u mna to tak funguje, som sa naucila, ze muzovi treba strucne a hlavne nerozoberat kazdulinke slovicko...
Snažiť sa čokoľvek riešiť s dieťaťom v amoku je nonsens a totálne nezvládnutie situácie zo strany dospelého. Bez ohľadu na to, o čo sa jedná a ako dôležité to je. Svoje deti mám ešte malé, ale mám 7 ročného brata, ktorého síce nemusím vychovávať, ale často s ním som a vidím, že amok veľkého dieťaťa je stále rovnaký amok- dieťa nevníma a výchovný efekt je NULA BODOV a akýkoľvek nátlak je zbytočné eskalovanie situácie. Dieťa predsa najskôr nechám ukľudniť, vyplakať, rozdýchať to a keď sme už obaja kľudní, posadím si ho, dohovorím, vysvetlím, určím hranice, varujem do budúcna o následkoch správania- všetko ok, ale až v kľude, vtedy je to použitie rodičovskej autority. Počas amoku je to len nedostatok sebaovládania rodiča a potreba vyzúriť sa. A áno, stane sa to aj mne pri menšom dieťati, ale ja som veľmi vďačná, že vtedy vie zasiahnuť manžel a zastaviť ma, aby amok mohol skončiť, keďže ja ho krikom len zhoršujem. Nie je na tom nič podrývajúce autoritu, autoritu skôr podrýva nezmyselný nátlak bez efektu. Ja za to manželovi ďakujem, nevyhadzujem ho z domu 😂 tiež by som v autorkinej situácii reagovala rovnako a aj by som si to chcela neskôr v kľude vysvetliť. S jej manželom niečo nie je ok, keď hentak reagoval a problémov bude v tom vzťahu určite viac.
@777januska777 vidíš, ja nepovažujem za autoritu "znasilnovat" dieťa takýmto spôsobom. To je ako, neAsiahnut keď vidíš ze niekomu je ublizovane, lebo je to jeho autorita a "druhý" si zaslúži. Tu otec neriešil nič, situáciu zhoršovať a ubližoval dieťaťu. A to co nasledovalo len ukazuje mne, že on ma so sebou problém. A ja by som teda určite pre jeho pocit dôležitosti doma, nepozerala na takéto niečo. Pre mňa podrivanie autority by bolo keby niečo zákaze, ja dovolim... Dáva malej prednášku a ja ho zruším, že trepe... Ale ak ju bude takto týrať a hucat do nej noeco bez efektu... Pekne ho pošlem ukludnit sa.
@777januska777 a inak kedysi ženy pri výchove cusali, dostali po hube deti, dostali aj ženy... Som rada ze tato doba je fuč.
To co bol za komentár od neho??? Ty mu budes chodit plakat na hrobcek? Je on kompletný? Skoncil aspon povinnú školskú dochádzku tvoj muz? Lebo pri takýchto rečiach to asi nebude mat celkom naporiadku v hlave. V prvom rade otec by mal popracovať na svojom intelekte a správaní a az potom byt autorita pre syna. Ja žasnem teda.
@simca06022011 no ty máš úplne inú predstavu o situácii ako ja. Ja v mužoch nevidím tyranov a zlosinov, ked niečo prestrelia. Stane sa každému. Ty to vidíš ako koniec sveta. Mozno to súvisí so vzťahom s manželom aky máš alebo so vzťahom aký máš so svojimi rodičmi (netuším aké vzťahy máš, ale asi to nebude úplne krásne a ukážkové). V danej situácii každá z nás vidi svoj pohľad na svoj život a podla neho sa na to pozerá.
@777januska777 ja nevidim v muzoch tyranov a zlosynov... ale takto znasilnovat dieta nie je normalne a nie je to "jedna chyba". A ked sa stane chyba,predsa ju niekto musi napravit/ukoncit... ked hrozi ze si niekto ublizi, nezakrocis tiez, lebo predsa jedna chyba nie je koniec sveta? Tomu dietatu sa ublizovalo a nikam to neviedlo. A o to inde, nikam inam ako k ponizovaniu toho maleho to neviedlo. Keby ho mama nechala, mozno ocko pokracuje pol hodinu, mozno by to po minute vzdal.. to nik nevie. A ako pisem, to co nastalo POTOM, len ukazuje ze on nechce vyriesit problem, on si chce ukazat kto je tam "boss" a koho maju pocuvat. Ako otec 7r dietata musi vediet, ze ked je dieta v takomto strese, moze vysvetlovat a robit pokusy akokolvek dlho chce, nikam inam ako k vacsiemu revu to nepovedie. Male dieta, ktore otvori usta ockovi/mamea ukaze zubm, ho este stale nemusi ukazat zubarovi.
Aj pri domacom nasili a da povedat, ze sa z toho robi drama a pre niekoho je to koniec sveta, ini ludia nad tym mavnu rukou, ze ved autorita/zasluzi si/ on chce dobre atd. Vzdy boli dva pohlady na vec...
Ake mame vztahy doma neviem, ale ty asi tiez ukazkove, ked je u vas taketo nieco v pohode.
Manžel ťa nemá prečo vyhadzovať z bytu, je to pred sa váš byt. Treba si to vydiskutovať, keď sa obaja ukludníte
Manzel nebol tak ďaleko od pravdy. Mojej netere z pokazenych (neboľavych) zubkov zacala opuchat hlava, ani hlava nie lice. Normálne čelo, spánky, pod očami. Došli va v hodine 12 dosli do nemocnice, kde neter okamzite operovali a vybrali jej 7!!! Zubkov. Pokazeny mala "len" jeden a z toho jedneho sa jej roztiahol zapal na takmer celu hornú čeľusť!
@simca06022011 ja v danej situácii vidím mojho syna, úplne jasný príklad toho ako dieta dokáže dramatizovat a preháňať za hlúposť. A neda si to nikdy vysvetliť. Jedine co pomohlo vždy bolo pokricat po nom nech je ticho, potom danú vec urobiť a až vtedy zistil, že to nič nie je a už nestresoval pri tom. Niekedy je strach a stres deti väčší ako ta situácia a upokojenie a ukludnenie už keď je ta situácia rozbehnuta nepomoze, lebo to dieta bude stresovať stále a dramatizovat. Niekedy ho treba postaviť pred hotovú vec a byt neustupny a neľutovat.
Ahoj autorka.
K tomu zubárovi, ak má syn naozaj paniku zo zubára, zlý zážitok, pohladajte zubára, kliniku, kde mu dajú midazolam, alebo nejako inak ho troška medikamentózne ukludnia, nie je vôbec nieco prevratné, s malými deťmi sa to robí bežne.a potom keď bude všetko ok, chodiť pravidelne na prehliadky, nech si zvyká, že zubár nie je len bolesť.
K manželovi: či už máte nejaké iné problémy, to my nevieme, ani ako sa správa "normálne",ale žeby teba vyhadzoval z bytu, to by urobil len jediný raz. isté hranice musia existovať. Ty nie si žiadna onuca a je jedno, čo tomu predchádzalo, toto si predsa nemôže dovoliť.
Byt je iba tvojho muza? Mal ho uz pred svadbou? Tak potom je najvyssi cas zacat riesit nieco, co budes vlastnit ty, sama vidis ako rychlo by si mohla skoncit s holou ritou na ulici...ok manzel ma nejake povinnosti voci tebe, ani ta nemoze vyhodit zo dna na den, ale ajtak potrebujes vlastnit daco svoje.
@777januska777 ale ty predpokladáš, že každý muž je ako tvoj, čo je nemožné. Ľudia sú predsa rôzni. To, že tvoj muž nekričí a je pokojný, predsa neznamená, že aj autorka má takého. Ja som sa už stretla s riadnymi blbcami a často tí blbci majú kľudnú ženu, aby aspoň ona ukludnila situáciu.
Toto by som nepredychala. Neviem, ci je byt vas alebo jeho, na tom vobec nezalezi, ale dnes by som sa don nevratila. Ak ten cirkus bol len zamienkou na to, aby vyvolala hadku, leno ma nieco ine za lubom, tak je to aj tak jedno a ak mu usli nervy, lebo si sa dotkla jeho ega, tak by ma musel dlho prehovarat a detom vysvetlovat, aby som sa vratila. Ty si podkopala jeho autoritu? A on tvoju nie, ked ta pred detmi vyhadzoval z bytu? To ci je za debilny napad vystresovanemu dietatu prechadzat prstom po zuboch? A na co? Dieta potrebovalo ukludnit, mozno najst ineho zubara. Z toho maju paniku casto aj dospeli, nie to deti.
@elizabet173 to je bohovska rada nevratit sa dnes do bytu lebo chujko ju odtial vyhodil - tak by to riesila oduta pubertacka. A ona ma akoze kam ist s detmi, k rodicom? A jemu dopriat klud, pokoj a ticho v byte a ona sa bude dakde v rodicovskej obyvacke tlacit???? A zajtra akoze co? Nakluse naspat k nemu aj ked ju nezavola nazad?

@simca06022011 vychádzam z toho ako jej chlap povedal, ze mu kazí autoritu. On by to nepovedal, ak by to bolo prvý raz. A žena by zas nedramatizovala kvôli jednému zubu. Ono niekedy rodicia vo výchove prestrelia a prezenu niečo, ona však muža vykresľuje ako blbca a ze ona je ta co vie vychovávať. Za mňa toto je už dlhšie, osobne si myslím, ze ona už dlho a roky ničí jeho autoritu a aj vďaka tomu syn tak hystercil pri otcovi. A to ze sa potom spolu hádali (áno hádali sa spolu) žena kričala, muž kričal a bolo. Nemajú si co vyčítať obaja to potom prehnali. Takže ani ona nebude vzorná matka.