Manžel mi často vyhadzuje, že jeho rodičia nám dali peniaze
Čaute, mám taky problem, ked sme prerabali byt, manželovi rodicia nam dali väčšinu penazi na prerabku bytu, už je to dva roky dozadu, ak si vsak dovolím nieco povedať na jeho mamu, ktora mi dosť casto pripada uplne mimo svojím spravanim, tak mi hned odpovie ze mam byt ticho, ze nam dali, ze som nevdacna atd., pritom ziadne peniaze sme si nepytali, proste sami nam dali od seba, lebo chceli... Oni sami to nikdy nevyhadzuju, ze nam dali alebo niečo podobne, len manzel mne, ked si dovolim nieco povedat na nu.... Keby som vedela, ze to takto bude hned by som bola za vacsiu hypoteku, aby sme si prerobili a splacali vsetko sami.... Som teraz tehotna na PN, tak som si vcera vypocula aky som prizivnik, ktory sa prizivil na jeho rodine.... Bolo mi to velmi luto a plakala som, lebo si nemyslim, ze som nejaky prizivnik, naozaj som necakala ze teraz budem musiet byt akoze cely život vdacna a budem musiet drzat hubu pred nim....hlavne preto ze oni teda nic take nehovoria, len mi je neprijemne pocuvat taketo reci od manzela.... Čo na to hovorite? Ako by ste to riesili?
Teraz keď si tehotna si aj najzraniteľnejšia , preto sa možno aj tak správa, myslí si že si na neho odkazana
@zuzka1117 ano, mozno ma taku ako keby este vacsiu istotu, taky pocit....
pozri video o "fear" ako pomocou strachu dokaze narcis drzat obet v hrsti
ak potrebujes preklad, daj info, nie je problem
zijes v strachu, v neustalom a nerealnom strachu, ktory je neporovnatelne horsie ako ktory kolvek iny strach, pretoze ty ani nemas tusenia, ze coho je manzel vlastne schopny a co ti moze sposobit..nevies...a moznoze nic...len bububu..a ramena...rozumies
Ale urcite ho nepodcenuj, babetku je zatial najlepsie u teba a nech tam len takto pekne ostane do porodu a ty nedaj na sebe poznat, ze pomyslas na odchod.
Sup za pravnikom, samozrejme tak, aby nikto z ich rodiny nic nevedel, strucne mu popis ako zijes, pretvarka, nadavky, ponizovanie a psychicka manipulacia, popytaj sa ho, ake dokazy potrebujes, ako si ich zohnat a BSM.
Pravnik ta moze na sude zastupovat, tvoj muz uz nebude taky macher, ked ty tam nebudes, pravnik nebude pre neho vhodna obet a sud prihliada na fakty nie herecke vykony, teda dufam, ze tvoj manzel nema nejake znamosti tymto smerom
Zakladom a podstatou spravania narcisov je "supply", teda nieco ako "zradlo", kyslik a je to celkom komplikovane vysvetlit, ale ked to pochopis, tak ti to velmi pomoze.
Napriklad je to aj tvoj strach a obavy z niecoho co moze byt ale aj nemusi byt.
@evkano1402 ďakujem moc za videjka 😊 pozrem, no ved to, ze mozno je ten strach len nejaky neopodstatneny.... Ale podceňovať ho nebudem.... Lebo zasa hlúpy on nie je..... Zajdem za tym pravnikom natajnasa a opytam sa ho, čo by mi poradil... Ale snazim sa teraz byt v klude aj pre male, nech je spokojne a nema tiez nervy....
fakt, z celej sily drzim palce 🍀
mozno bude napomocna nejaka nahravka napr. z mobilu typu, ze na tvoju normalnu otazku, poziadavku typu "prosim, kedy das prezut auto, nasnezilo" ti manzel odpovie "drz hubu a zalez do spalne" - urcize sa porad s pravnikom, ake dokazy su ok a pouzitelne.
Snaz sa byt k muzovi normalna a aj mila, ze pouzijes prosim a dakujem a tak.
Vies aby bolo zrejme, ze ty nie si problem.
Drz sa dievca a klud
@evkano1402 inak s mobilom som skusala, ale on je natolko chytry, ze ked vidi, ze drzim mobil tak si normalne dava ako keby pozor, vyslovene, ked je uisteny, ze nemôžem nahravat alebo nieco... Lebo raz som sa o to pokúsila a zistil to, odvtedy je na to ostrazity....
Mila autorka... uvedom si ze zijes s narcisom, manipulatorom...je to porucha osobnosti, s ktorou sa neda zit a kooperovat v partnerstve. NIKDY.
to co dookola tocis, co on povedal, a co ty jemu, aka je jeho matka, sestra, vytykanie penaznych darov su absolutne podruzne veci... banality, chapes?
Tvojou prioritou ma byt oslobodenie sa od takeho choreho cloveka, zachranit seba a dieta. Co si on pomysli, co o tebe povie, ako ty z toho vyjdes... dlab na to. DIETA ti NEVEZME. Po narodeni si daj dieta predbeznym opatrenim este pred rozvodom zverit do svojej opatery na uspvr ti poradia ako postupovat, odid ku svojim rodicom. Ries veci s pravnikom. Manipulatori su v skutocnosti sralovia... ktori sa boja skutocnej autority... policia, sudy, pravnici, sefovia ... atd
rozmyslaj racionalne a pevne ako z tejto sracky vonku. Clankov o manipulatoroch si tu mala dost, sucast ich manipulacie su aj presne vymedzene chvile prehnane mileho spravania ako strategia na pritiahnutie obete spat.
To ze je z rozmaznanej bohatej rodiny nehra takisto rolu.
Poznam 3 osoby presne takehoto razenia. ani jeden nemal bohatych rodicov, to s tym nesuvisi. Manipulatori a narcisti sa v spravni az nudne a banalne opakuju, vzorce su u kazdeho rovnake, menia sa len kulisy.
Za prve... ako partnera si umyselne vyberu submisivnu dobru osobu s vysokou empatiou. S takymi sa da dobre manipulovat a citovo ich vydierat.
Za druhe... ich osobnost sa rokmi nezmeni... poznam cloveka ktory je takyto uz vyse 60 rokov. Ak svoju obet, partnera dieta... privedu do psychickeho znicenia a poradnosti... pritahuju si sarmom , vtipom dalsie obete. potrebuju to ako "potravu" ako to tu niekto spominal. V ohrozeni je aj vase nenarodene dieta.
Strucne opisem niektorych narcistov a manipulatorvo, s ktorymi som mala tu "cest".
Kamaratik ex manzel. Boli sme vsetci spoluziaci... on eso rocnika, fesny, urasteny, inteligentny, galantny ,predurceny na uspech, Na velke pocudovanie si nevybral nejaku sebavedomu fesandu, ale zakriknutu introvertnu mysku. Po 10 rokoch manzelstva, kopirujuceho situacie ake mate teraz vy... sa z nej stala pacientka psychiatrie, doteraz je na liekoch a polovicnom invalidnom pre psychiatricku diagnozu, ktoru nadobudla zo stresu. predtym ju nemala. A to je uz po rozvode takych 13 rokov, este teraz sa jej chveju ruky. Nie nikdy jej fyzicky neublizil, vzdy bol okolim povazovany za pana uzasneho, zmanipuloval aj ich jedineho syna. Kade chodil tade vychvaloval zenu, aj tym jej vyrazil zbrane z ruky, vsak ako mohla nadavat na muza, ktory ju vsade vonku chvalil? ... hm ale doma medzi 4 stenami bytu , to bolo uuuuplne ine. Dieta ale zilo s nou po rozvode.
Inak chlapec bol z chudobnej rodiny, matka vdova.
Druhy pripad som poznala blizsie... je to uz starsi clovek 72 rokov.
Na to ze zije a pochadza z ineho prostredia ako tvoj muz sa az pozoruhodne podobaju...samy vtip a ironia, smeje sa chutne a hlasno ... ale len ked sa posmieva a ponizuje druhych. Nehovori urazky priamo, ale arogantnym tonom hlasu, ironizovanim, bagetelizovanim toho co vie druhy, nikdy ho nenachytas, vzdy vie tu padnu odpoved aby cloveka odrovnal a dal dole. ak sa chce obet, branit...ze hadami si nemyslite ze ja som taky a taky... "Ó nie, to ja nehovorim, to ty o sebe tak hovoris /a zatym ukrutne vesely smiech ako ta dostal/.
Ak je obet dostatocne inteligentna aby mu vedela argumentovat a pohotovo odpovedat... vtedy urobi chudaka a obet zo seba... ako on konci tuto debatu, mal by co povedat, ale ON sa nechce hadat, on nie je ten svarlivy..
Ponizuje, provokuje, drazdi, pritahuje obete citovym vydieranim...apelovanim na moralne hodnoty, ktore on sam nedodrzuje alebo len naooko. Cudzi ho povazuju za inteligentneho a vtipneho, casto ak je spolocnosti cudzich ludi a "obete" ktora s nim zije alebo je v pribuzenskom vztahu..hraje uzasneho aby ti cuzdi videli ze on je ten lepsi, charakternejsi. Zanedbava obet a prehnane sa venuje cudzim, robi im usluhy.
Raz za cas urobi nieco prekvapujuco prijemne, mile...aby clovek nadobudol pocit...ze ten dojem manipulatora a tyrana bol len klamlivy, ze si to len namysla, ano, ze snad ma ten zly "uhol pohladu" /cha ked som citala od autorky tie uhly pohladu hned som vedela ktora bije😲/
Osoba zijuca s tymto manipulatorom cele desatrocie...uz stratila svoju svojbytnost, ci ako to nazvat... ma este v mozgu dve molekuly potrebne na udrzanie varechy a motyky.. zvysok je uz len privesok jeho vole. Smutne.
@negymama kks no tak tento druhy prípad to je cisto moj manzel, presne samy vtip a irónia, vzdy mi zavrie hubu a ked uz nema ako, tak povie presne hentakr nieco, ze on uz sa o tom bavit nebude a podobne.... Cisto on
@negymama presne hovorí o moralnych hodnotách, ale len ked to jemu pasuje, ked mu ja poviem napriklad nieco o moralke, ked sa zachova on nemoralne, tak mi povie ze moralka je subjektivna a podobne zvasty.... Ze kazdy ma svoju vlastnu morálku.... Jednoducho, len ked mu to pasuje a ako mu pasuje
podla mna si na velmi dobrej ceste, ked toto co pise @negymama chapes a vies sa s tym identifikovat.
Neverila by si kolko ludi zije takto cele desatrocia, a dookola ich spravanie ospravedlnuje "vsak mozno to nemyslel takto" a "on sa raz zmeni, ked pride, dieta, peniaze..."
nielen ze sa nezmeni, ale spravanie sa s vekom zhorsuje a nad 50-60 rokov geometrickym radom
Vidis, a tento clovek je taky uz prakticky od mala. este v case ked som ho nepoznala...nikdy sa nezmeni, ako by sa aj mohol ...ved on nemusi... Vsak on je prvy na svete.... za nim dlho dlho nic a potom pan Boh.
Zanechalo to velke stopy na jeho dvoch synoch... viem to az prilis dobre, jedneho mam za muza. z dvoch deti si vybral presne podla vzorca manipulatora to empatickejsie, tichsie... mojho muza. Jeho brat bol taky isty arogantny ako on...toho nechal na pokoji. kov nepojde proti kovu, oni si vyberaju len slabsich. svagor ma syna... co ti poviem, troska bez akychkolvek socialnych kontaktov. Opat sa zopakoval vzorec...vybral si to slabsie dieta. silnu dceru nechal tak. Hadam toto nechces pre svoje dieta.
Moj muz ma 48 rokov a stale sa strhne ked mu nieco zasramoti za chrbtom. Ako maly, pozeral v kalendari otec sluzbu a nebude doma...len vtedy sa dalo zit.
Jo... a jedine co tu pomoze. je nulovy kontakt.
@evkano1402 no inak mam aj ja v okoli kamosku, ktorá má presne to, čo ja, lenze ona ma uplne iny pristup ako ja, ona sa s nim nikdy nepohadala, nikdy mu neoponuje, on je pre nu ideál a o nom sa nesmie ani skaredo povedat, aj ked sa zachova zle, ona už mi dojde ten zmanipulovany typ, nechcem byt ako ona v tomto, ked to vidim
ano ja som tiez tak apelovala...ze ako sa spravate a kazdu nedelu ste v kostole. tak "Ty bud ticho, viera je moja sukromna vec"
@negymama toto moj muz cisto ten tvoj svokor, uplne, proste vsetko ako mu vyhovuje, jeden den dokaze nieco hovorit a na druhy den uplny opak, ked uz mu to pri niečom inom nepasuje .... a zasa si to nejako pretoči a obhaji .... na mojho muza kazdy kto ho pozna 5 minut povie, ze to je neskutočne sebavedomy človek, z neho to srší, to sebavedomie .... najhoršie, že na začiatku sa mi to na nom pačilo .... och .... asi preto, ako vravíš, že ja som iny typ, skorej skromny, empaticky
@0silvia0 Uz NEKOMUNIKUJEM... nijak. spraval sa ku mne hore popisovanym sposobom, bola som jedna z mala ak nie jedina, ktora mu vedela vyrazit argumenty z ruky, za to ma z duse nenavidel.
K detom nema ziaden vztah, a ani oni k nemu. nechodime tam...sme sa prekonavali kvoli svokre, ale aj to bola sucast planu...aha ako si nectite matku a nenavstevujete.
On samozrejme vycitil, ze deti ktore neskutocne lubim , mame 4, su moja slaba stranka a tam udrel. Kedze som si priala mat starych rodicov pre nich a samozrejme prve roky som bola blba a plakala som a suzovala sa ako tuná autorka... On ich zamerne ignoroval, dcere pred nosom zabuchoval dvere, posmieval sa mi cez rozpraqvanie na dieta, dokonca doslo k tomu ze ma samozrejme ako inak nepriamo a zo srandy obvinil, ze su Ku.. a pi... a deti nie su mojho muza...tak to uz bola posledne kvapka...ja by som o tomto radioaktivnom cloveku mohla pisat romany, ale naco si zahnojovat mysel a monitor .
Pisem to len pre dobro autorky, CHOD OD NEHO PREC-
neda sa mat taky pristup ze sa uplne poddas ako tvoja kamaratka... jedine v tom pripade ze mu mienis obetovat svoje deti. Je to skratka tak. Oni budu dalsie obete, ak to matka dovoli. Viem to, vidim u svokry, vidim u svagrinej.
@negymama ved to, ze sa bojim, aby to dieta z neho nebolo tiez dodeptane, pripadne rovnake ako on, ked to bude vidiet a bude to brat ako normalny vzor ....ja to neviem pochopiť, ako môžu existovať takýto zlí ludia a ešte najhoršie je, že si o sebe myslia, že oni sú tí dobrí, spravodliví, čestní .... to ma ide rozdrapiť, ked sa manžel prezentuje takto
@negymama mňa ide roztrhnúť, keď mi manžel po rôznych urážkach, deptaní a neviem čo ešte povie, že ja som zlý človek .... do plaču mi je vtedy, že ako niečo také po tom, čo robí on dokáže vypustiť z úst
@negymama títo ludia nemajú proste žiadnu sebareflexiu, vobec nedokazu hodnotit svoje správanie ....
ja keby sa správam k niekomu ako manžel ku mne, mala by som výčitky svedomia, ale on nemá, nikdy .... žiadne uvedomenie si, že toto som prehnal, toto je cez
to su len blaboly... ziaden clovek ti nedava hodnotu. ak si neveriaca, tak hodnotu mas sama pre seba, ak veriaca, tak mas nekonecnu hodnotu pre Boha... ale ziaden iny clovek z masa a kosti, ktory takisto sti sere ako ty, nohy ma az po zem... ti nedava cenu svojim hodnotenim. A mimochodom, tvoj muz nema sebavedomie ale velke H.... , skutocne sebavedomi ludia nemaju zapotrebu davat dole druhych. On je jeden velky chodiaci KOMPLEX a nie sebavedomie.
@negymama ved tiež si myslim, že je to len taky jeho stit, ze skutočne sebavedomie nema, je to len taka jeho hra navonok, aby ho tak kazdy vnimal .... a vies co ešte dokaze urobit? napriklad mi povie nieco hnusne, povie prepac, a potom si to svoje hnusne dalej obhajuje, a ked mu poviem, ze na čo si sa teda ospravedlnil, ked teraz zasa si za tym stojíš? a on mi povie to je jedno, ospravedlnil som sa a hotovo, ako keby si vytvori vo svojej hlave nejaky alibizmus, ze povedal prepáč, a to že hned potom si zasa nejaky ten svoj hnusny čin obhajuje, to už nevadí
@negymama dokonca raz ked som tak jeho mame povedala, čo mi povedal alebo spravil, tak povedal, ze sak ale ja som sa ospravedlnil, ale to ze dalsi tyzden mi to potom stale opakoval to uz nic, lebo raz povedal prepac, a tym sa obhajuje
Vravim ti to ako stara skusena zena... placom, lutovanim seba, ako ta ide "roztrhnut", akurat trapis seba samu, mozes si tak akurat privodit psychosomaticke ochorenia, alebo nieco so psychikou /oj to bude pako rád/.
Radim ti dobre SPAMATAJ SA. ser na neho, z narcisa a manipulatora ci tyrana..nazvi to ako chces... nikdy empatika ludskeho nevychovas, ja som po rokoch rokucich pochopila...ze zmenit nejaku inu ludsku bytost bez jej vedomeho rozhodnutia a spoluprace je ta NAJMENEJ EFEKTIVNA cinnost na svete. skutocne.

Tiež si myslím, on si myslí že na to nemáš, že nič neurobíš. Podla mňa by hral divadlo a prosil by ťa nech sa vrátis, sľuboval by hory doly.