Manžel mi vyčíta, že nepracujem
Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.
To čo je za výhovorku že manžel nechce byt s chorým doma? Je to jeho dieťa? Je. Tak nech sa stará. Alebo nech potom drží jazyk za zubami keď sa odmieta starat. Aj tak podľa mňa je príčinou toho všetkého nešťastný výber partnera.
Ten tvoj muž normálne závidí, že sedíš doma, máš nasporené a on musí robiť. A to čo sú za chochmesy, že nechce sa striedať na OCR. Je to jeho dieťa? Je. Keď tvrdis, že platíte všetko na polovicu, tak pekne ostane doma sedieť na OCR keď bude choré dieťa. Dupni si nohou žena.
Tak si nájdi robotu a keď bude dieťa choré bude sedieť doma s dietatom na OCR. To je totiž bezne medzi partnermi, že sa striedajú, lebo s týmto jeho prístupom si nenájdeš robotu NIKDY. Pekne mu to predostri.
@zuzanalila20 a už v najhoršom niečo vyrábať alebo piecť doma. Ale to je o tom zase, že nie že vyrobím za 3 hodiny 4 výrobky, hodím na Sashe a čakám 8 mesiacov kým sa jeden predá za 10 eur. Tam treba sa tomu venovať denne niekoľko hodín a vedieť sa predať, používať sociálne siete, zviditeľniť sa a potom z toho môže byť reálna práca, kde žena aj niečo zarobí, niekedy aj veľmi slušne. Poznám také, čo fakt sa týmto živia a biedu netrú, ale robia si reklamu, propagácie cez sociálne siete a tak a chce to tiež čas, nie nečinne čakať, že niekto sa ozve, že od mňa niečo chce.
Vy mate ovela vaznejši problem niekde, nie iba financie. Take divne fungovanie. Míňaš našetrené, nemáš vyživné, predavaš oblečko, manžel nepostrazi svoje vlastne dieťa, nepracuješ ani na brigádach, tvrdiš, že doma maš stále čo robiť /😱/ nechapem čo? Atd, atd. Po druhý krát si šľiapla do blbého vzťahu.
@marsmykkok OK, ja tieto veci nesledujem, takže isto sa nebudem dohadovať. Každopádne je to stále extrémne nespravodlivé, aby žena bola nútená zabudnúť na to, čo naozaj chce robiť, a hľadať proste to, kde sa to bude dať skĺbiť s komplet starostlivosťou o deti a domácnosť. Len preto, že pán manžel robí na tri zmeny, čiže o dieťa sa nestíha starať a doma na očr z princípu nebude. Potom majú tieto ženy nízke dôchodky ako odmenu za to, že sa obetovali pre pohodlie manžela. Autorka zjavne už druhýkrát, keďže na prvé dieťa ani výživné nemá.
a presne pre to treba ísť do práce, aby ti nemal čo vyčítať a bola by si na koni ty.
Postráženie malého nerieš. Hľadaj robotu, nastúp a keď bude malý chorý, tak jednoducho doma povedz, že ty nemôžeš ostať doma na OCR lebo prídeš o prácu a hotovo. Netreba sa vyhovárať stále, ale treba konať.
Po prečítaní diskusie si dovolím tvrdiť, že Ty nemáš ani tak problém nájsť prácu, Tvojim problémom je Tvoj muž. To ako si on predstavuje, že nepôjde na očr atď...?! Ja by som takého ani nechcela. Inak na Tvojom mieste si nájdem prácu, 14 ročná je už veľká a s malým by ste sa striedali, postav ho pred hotovú vec. A pekne krásne by kmital aj v domácnosti. Keď napoly, tak napoly 😁
@marsmykkok Jasné, rozumiem, čo chceš povedať. Mne je tiež blízka takáto proaktivita. Neviem si predstaviť byť roky vyslovene len s deťmi, to musí byť špecifický typ ženy/mamy, čo to dokáže. Ja o sebe viem, že by som vyhorela za pár rokov, 4 by som nezvládla. Chýbala by mi najmä psychohygiena. Ale zas byť nútená zarobiť na komplet domácnosť vrátane stravy manžela a zároveň sa o všetko starať akoby som bola SAHM, tak na taký super deal by som pristúpila len po lobotómii 😃
@sasa1310 ale tu sa nejedna iba o to, ze priviezt dieta zo skolky a hotovo. Realne sa o neho potom az do prichodu rodicov musi postarat. Pridu domov, pomoct mu vyzliect, dohliadnut, aby si to dieta umylo ruky, dat mu nieco zajest, dohliadnut po jedeni, aby sa dieta znova umylo, odlozit zo stola veci, prezliect sa musi aj ta 14 rocna, predpokladam ze tiez nieco bude chciet zjest, potrebuje si porobit ulohy, a v neposlednom rade si tiez asi potrebuje trochu oddychnut. Ja viem, ako to vyzera u nas, ked prideme domov zo skoly-skolky. Obcas cisty blazninec. A to som dospela osoba a matka toho dietata, nie starsia sestra, ktora pride unavena zo skoly a dostane na krk stvorrocne dieta a ma sa postarat a dohliadnut, aby sa mu nieco nestalo…
Preco by to mala robit??
Ked bude dospela so svojimi vlastnymi detmi, tak sa to od nej ocakavat bude, ale nie v 14 rokoch. Ma svoj svet a svoje zaluby a nie, aby sa starala o braska.
Od toho su rodicia
@zuzanalila20 On si to predstavoval jednoducho,myslel že dieťa bude stále chodiť do škôlky a keby bolo choré tak babky pomôžu.No realita je iná.
@marsmykkok Je to pekné keď niekto niečo vyrába alebo pečie,no na to tiež treba mať šikovnosť a nadanie.Nie každá to má.
@hedviga2 Postrážiť postráži,no keď je malý chorý starať sa oň celý deň dávať mu lieky merať teplotu a pod to manžel nechce robiť,takisto ostať doma s ním na Ocr a starať sa celé dni.
@midori123 Presne tak,dcéra má svoj svet,svoj okruh kamarátov aj učenie,chystá sa na strednú.Ako postráži brata aj pomôže keď treba no iba chvíľu.Hodiny s ním pokiaľ dôjdem z roboty by nedala.
@sasa1310 samozrejme firmy menovat nebudem. Bohuzial bezna prax.
Veď ale vidí realitu aj on, či má pocit, že synček nie je tak chorý, aby nemohol do škôlky? On sa nechce starať o vlastné dieťa, keď je choré, nechce prispievať na škôlku, je mu veľa prispievať 200€ na vlastnú stravu, ku tebe sa správa ako buran, načo ti vlastne je? Aby si mala ďalšiu osobu, ktorej treba navariť a upratať po nej? Ozaj by ma zaujímalo, ako to on vidí vo svojej hlave.
Hlavne prosím ťa nedaj na reči, že starať sa má o brata tvoja dcéra. Starať sa majú rodičia. Koniec-koncov, ona sama má len mamu a žiadneho otca, to už je dostatočná záťaž.
Ja budem mat asi uplne iny nazor ako vacsina, no pokial sa staras len ty o deti a domacnost,a panko nie je ochotny pridat ruku k dielu keby si najdes pracu tak ti nema absolutne ziadne pravo vycitat peniaze,ved co si carodejnica, uplne chapem ako to mas narocne,a to ze neprijal tvoju dceru ani nekomentujem,naco je taky chlap,nech sa preberie zo sna
@zuzanalila20 Dcéra sa stará o svoju izbu,pomáha v domácich prácach,občas sa zahrá s bratom keď má náladu.No chcem aby ona sa hlavne sústredila na školu,viem že není jej povinnost postarať sa o mladšieho súrodenca.To je práca rodičov.
@simca06022011 nic tu nevysvetluj zenam co musia makat od porodu, maju svoje teple fleky odkial ich nikto v zivote nedostane, nemaju sajnu o zivote. Doma s vlastnymi detmi by ich trafilo, mrle ich zrali, tak bezali do tej svojej poho pracicky a nemaju mentalnu vybavu pochopit, ze na kazdeho taka praca necaka a u sukromnika ale aj v mnohych firmach za castu nepritomnost pre paragrafy a OČRky je proste vyhadzov.
Ja ta chapem. Ja som mala tiez stale chore dieta. Ale chore 200 dni do roka so 40.mi horuckami. Muz stale kecy o peniazoch - pricom zarabal fakt dost a rozhodne sme netrpeli nudzou. Nakoniec som ho ignorovala. Postarala som sa o dieta a ked choroby presli tak sa veci vyriesili.
@babulkomale Sú aj výnimky 🙂 Všetky moje kamošky, ktoré bežali do pohodička práce takmer rovno z pôrodu, odjakživa hovorili, ako si v práci oddýchnu v porovnaní so starostlivosťou o deti. Čiže si to dobre uvedomujú a ani sa nehanbia to povedať, prečo by aj mali 😅 Tiež som mala obdobia, keď som si vravela, prečo ja blbá nespravím to isté. Nie každý je stavaný na to, byť full time mama a niektoré si to našťastie aj vedia priznať.
To máš veľmi ťažké. Míňať svoje úspory je zlý nápad, lebo nevies co bude a ten co ta teraz nevie podržať ti potom už vôbec nepomôže. Ked sa dajme tomu rozidete, nebudeš mať nič. Robotu potrebuješ, na OCR musí chodiť aj on, inak to nejde. Jeho pohľad je divný. Už len to, že ste spolu ale sama si platíš všetko okolo staršej, že on by tvojmu dieťaťu doslova najesť nedal, to je veľmi divne. Neviem si predstaviť, že chlap takto vylúči dieťa svojej ženy zo života. Nevravím ze jej ma platiť krúžky, ale vydelovat všetky náklady, to nie. Pri takom chlapovi by som si úspory radšej schovala
@zuzanalila20 No ja to už spomínam aj v príspevku vyššie, žena zarába vždy menej ako muž a to bohužiaľ aj vtedy už keby sú obaja slobodný, bezdetný a majú rovnakú pozíciu a rovnaký počet rokov praxe. Ak žena odíde na materské dovolenky, má menej praxe, musí zmeniť robotu to ani nehovorím. Ale je to o tom, že nechcem aby žena spávala 4 hodiny denne, 12 pracovala, 8 sa venovala deťom a domácnosti, netreba sa dať uhnať. Ale zase ak si niečo nájde a donesie hoci len 300-400 eur, pomôže to aj rozpočtu v rodine a aj muž to inak bude brať, že sa snaží. Nečinnosť neprospieva ani žena a ani rodine.
@sasa1310 sama som bola isty cas doma pre nepriaznivy zdravotny stav dietata...potom som zacala robit s Justom, a pokracovala v administrativnych pracach z domu..
V prvom rade je zdravie deti...ked nie su zdrave vzdy sa to len a len komplikuje
@mamutka Tak tu je smutné, že išla do vzťahu s niekým, kto neprijal jej dieťa. Nie je to len o tých financiách, ale to, že je vyčleňované bude pre dieťa staršie trauma. A ponesú sa to aj do budúcna, neočakávam, že ak je k ním taký rozdielny prístup tak ako súrodenci budú mať v budúcnosti dobré vzťahy.
Ale ako že nechce?! Proste je raz otec, má povinnosti. Ja som si prežila to isté. Napísala som rozpis liekov a išla som do práce, kde by sme boli, keby len ja som n OČR?! Ak si nájdeš prácu uvidíš, že budeš na koni a manžel Ťa nebude mať ako držať v hrsti, ale musíš nájsť odvahu to spraviť a nebáť sa. Koľkokrát mi bolo vyčítané, že som karieristka, čo svoje choré dieťa necháva doma. S ním. No ukázala som na dvere, nech si zbalí veci, že takého chlapa a otca pre svoje dieťa nepotrebujem. Bodka. Tu nie je čo riešiť. Nechce sa starať? Ok, vypadni a zavri za sebou dvere.
Tak chod do prace a s malym nech ostava na ocr s malym on ked bude chory...ci je to o tom, ze o dieta sa starat nebude a ty mas byt supermanka...aj deti, praca, domacnost?
Smutne, aky ma pristup.
Svagrina v lete nastupila po 4detoch a 11r doma do prace...keby jej manzel nebol od covidu home office a ze sa rano a poobede postara o deti, aj ked su chore, tak by ani nemohla ist do prace...polovicny uvazok u nas je utopia zohnat, co by mnohym matkam pomohlo.
@marsmykkok toto je neviem pochopiť, pre mňa byt taky chlap bol absolútne neakceptovateľny. Radšej by som ostala sama s dieťaťom. Teraz ma dve deti a podla mňa dosť blbeho muža.
nuž čo povedať,šups do práce a jemu pekne nastolit aj nákup a domáce práce, starostlivosť o deti .... nech vie, že ani doma byť s deťmi nieje med lízať a popritom nakúpiť navarit upratať oprať ozehlit, na muzika sa usmievať, obslúžiť ho, desiatu mu chystat, nieee, ma ruky nohy nech sa stará.... žena rada vypadne do prace z toho stereotypu a nieže aj do práce pôjdeš a všetko bude na tvojej hlave , nech sa pánko zapojí tiež a poriadne a korunky by mali byť spoločné si myslím
nechápem ako môžte platiť všetko na polovicu....však ste manželia, e sú spoločné...
to musí byť nepríjemné počúvať blbé reči ohľadom dcéry. veľmi by ma to bolelo ....
@deti95060810 Každý mame svoj účet a rozdelené kto čo zaplatí.
Takto chceš stále rozdelovať, prerátavať, míňať či nemíňať financie, bojovať s vlastným mužom o každé jedno euro do konca spoločného života??? Veď toto je základ fungovania v rodine. Potom aj vychova detí. Na čo ti je chlap, ked nevychováva.
Autorka zda sa ze uz po druhykrat si vybrala svojmu dietatu zleho otca. A ako budete fungovat po narodeni dietata a po jeho dovrseni 3 rokov ste mali mat vydiskutovane pred pocatim dietata...aby si vedela na com budes a pripadne sa vedela rozhodnut do dietata s nim vobec neist

"Manžel nechce byť s chorým dieťaťom doma"😃 ehm, no a? Koho to zaujíma? Keď to dieťa tvoril, to nevedel, že deti bývajú choré? Alebo čo si myslel, že škôlkari sú doma a mama chodí zarábať, aby pán nemusel prispievať ani na jedlo a škôlku?
Seriózne, keď mu povieš, že ani ty nechceš, čo ti na to povie?