icon

Manžel mi vyčíta, že nepracujem

31. dec 2022

Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.

babulkomale
31. dec 2022

@zuzanalila20 naozaj len niektoré 😉 potom nerozumiem preco sa o zenach co su doma tri roky vyjadruju ze "sedia" doma, ked tie zeny( ktore su aktivne) kmitaju ovela viac ako ony v kancli na riti.

autor
31. dec 2022

@vler Myslíš že sme sa o tom nerozpravali na začiatku nášho vzťahu?Sľuboval že pomôže mi so všetkým čo sa týka starostlivosti o dieťa.S dcérou si vytvoril pekný vzťah,myslela som že bude taký stále.No keď sa nám narodil synček, povedal že nevedel že také ťažké to je starať sa o malé dieťa.A tiež povedal narovinu že on syna nebude nosiť do škôlky ani byť doma s ním na ocr,že si to mám ja všetko zaobstarať.

kubkovamama
31. dec 2022

@sasa1310 u nás bežne 😉

lalala94
31. dec 2022

@babulkomale no asi preto, lebo materská (rodičovská) dovolenka sa naozaj nedá porovnať s normálnou prácou. 😀 Inak, ty pracuješ asi manuálne, že? Väčšinou sa takí ľudia vyjadrujú o práci v kancelárii, že sedia na riti, lebo duševná práca sa im nepočíta.

ropucha6
31. dec 2022

Nuz ak ti, pred pocatim dietata, sluboval, ako sa bude starat a teraz dava ruky prec, tak ta sprosto oklamal. A ze doma nic nepomoze, to uz je len bonus. Ty mas byt akoze superzena aj pracovat, aj doma s chorymi detmi byt aj varit aj upratovat aj do skolky chodit? Ano, pravdepodobne by si to dala, ale potom ziadneho muzs nepotrebujes. Kopla by som ho riti, ak by sa nespamatal.

zuzanalila20
31. dec 2022

@babulkomale Lebo sa chcú povyšovať 🙂 Keď je nejaká osoba 🐄, spôsob, ako to zaprezentovať si už nájde 😂 Kvalitne im konkurujú tie mamy, čo sa starajú full time o deti a vyjadrujú sa o tých, čo pracujú za peniaze ako o krkavčích matkách, čo nikdy nemali mať deti, keď sa o ne nechcú starať a tak podobne. Kiežby sa už mamy vedeli navzájom podporovať a nie dupať po sebe.

laila22
31. dec 2022

@saxana000 prečo by mala zapriahnut 14r. dcéru? Nech zapriahne manžela.

zuzanalila20
31. dec 2022

@lalala94 Čo je podľa teba definícia "normálnej" práce? Si si vedomá toho, že kopec ľudí, prevažne žien sa stará o deti profesionálne? Učiteľky v materskej škole a jasliach, nanny, au pair, opatrovateľky, všetky by asi mali robiť zadarmo, veď to je len staranie sa o deti, čiže nie normálna práca 🙂

nurielka
31. dec 2022

Prepáč, ale to, že si to ty máš zaobstarať a on nebude vodiť dieťa do škôlky, a nebude na OCR to tu opakujes dookola. To je hlavný problem- výber nesprávneho partnera a môžu ti tu radiť akúkoľvek robotu, pokiaľ on nebude zapriahnuty nebude to u vás fungovať vôbec. Ale že vôbec. Fakt, že to môžeš rovno sama žiť.

ferdi123fl
31. dec 2022
lalala94
31. dec 2022

@zuzanalila20 normálna práca je hocijaká práca, či už manuálna alebo duševná, nie je to materská ani rodičovská dovolenka. Stačí ti tak? Či pre teba je práca len manuálna a taká, kde sa ženy starajú o deti?

dagmarovita
31. dec 2022

Aj ti nejak pomahal financne za ten cas co si bola na rodicovskej, ci si mu vyvárala za to co si kupovala z rodičáku, z materskej, co on okrem byvania vlastne plati, aj vas niekam zobral na dovolenku, vylety za svoje ,ci len nutnosti kupi, co treba, nieco navyse, okrem jedla? Takze ked Ta mal podrzat ze si po rodicaku a nemas pracu, tak sa ukazal zgrlos, to sa da aj normalne povedat, porozpravat sa nie takto vykrikvat. Navrhni mu, ze dobre ides do prace, ale s malym bude doma na ocr, lebo ty chces pracovat, novy job, ona je zabehnuty, budu to chapat, ved ho uz poznaju.

ibrunova
31. dec 2022

@babulkomale a na čom majú sedieť? 🤣 Ty pravdepodobne sedíš doma podľa tohto komentára.

nicegirl369
31. dec 2022

Ste manzelia a platite vsetko na polovicu? Ked ste manzelia, vsetky zarobene peniaze su spolocne. A aj to, ze starsej dcere platis vsetko ty je hlupe. Neviem ti zial velmi poradit. Mali ste si to vydiskutovat na zaciatku vztahu a mal ti jeho postoj zacat vadit uz davno.

dominika7990
31. dec 2022

@babulkomale bežne nie.. ale môže sa stať. No kvôli tomu to neznamena že budem radšej doma sedieť na riti. Ja som to brala tak že keď má vyhodia nevadí najdem ďalšiu keď z nej tak zase ďalšiu kým nenájdem zamestnávateľa ktorý by to chápal a akceptoval. Som tomu hore vďačná že mi dal zamestnanie ihneď prvé take že nemusím najbližšie mesiace určite hľadať nové. vezmi si to tak že pre zamestnávateľa je lepšia ocr než pn keďže pri ocr on nehradi nič ale od prvého dňa sociálna poistovna nie ako pri pn. Mne dokonca zamestnávateľ našiel full time brigádnika aby má mohol zastupovať v práci keď budem ocr.

autor
31. dec 2022

@dagmarovita Finančné pomáhal počas rodičovskej,prerábali sme dom tam išlo veľa peňazí,aj na výlety chodíme cez leto najviac,to platí on.S tým není problém,len teraz neviem čo to doňho vošlo že mu začalo prekážať že som bez roboty.
@nicegirl369 Toto sme sa dohodli na začiatku,áno sme manželia preto platíme všetko napoly.Keby platil všetko len on alebo všetko len ja,to by bolo nefér.

dagmarovita
31. dec 2022

Tak lakomy neni, asi počíta rozpočet a nevychadza dobre, len vsetko sa dá aj normalne komunikovať

kleopatra114
31. dec 2022

Aj ja som doma ( zatiaľ ešte RD s mladším dieťaťom ) , ale určite nejaký čas doma zostanem aj potom. Moja staršie dieťa bude mať 7, imunitu KO , hoci je nastavená na liečbu u imunolog. Na ochorenie jej stačí ísť do škôlky na dva dni ,chodí iba do 11:30, aby sa čo najviac vyhla možnej nákaze . S mužom sme dohodnutí, že zostanem dlho tak , koľko to bude nutne , keďže moju výplatu zatiaľ nepotrebujeme , som zvedavá , ktorý zamestnávateľ by mi toleroval toľko OČR

mariazatkova
31. dec 2022

Navrhni mu ze pôjdeš do práce, ale keď malý ochorie on bude každú chvíľu na OCR. Nie je to sranda. Ja ta chápem lebo aj ja mam doma skolkara a s mladším 2 ročným som na rodičovskej. Tiež si neviem predstaviť kto ma zamestná keď po týždni až dvoch budem musieť dva až tri týždne byt doma s chorým dieťaťom. Práce na doma alebo príležitostná brigáda. Pri malých deťoch sme mi ženy co sa týka práce vo veľkej nevýhode.

mariazatkova
31. dec 2022

A ešte som zabudla dodať že tiež sme manželia a platíme všetko spoločne. Mame spoločný účet. Tak sme nastavení od začiatku. Mame dve spoločne deti ale keby aj nie príde mi to také ze si chráni trocha tie svoje financie. Neviem

matkahelka
31. dec 2022

@sasa1310 ze kde sa za caste ocr prepusta? ach zena, na SR u kazdeho sukromnika, v kazdom korporate. detto take sestry u sukromnych doktorov, kde ich nema kto zastupit. kde by ten doktor prisiel, ak by mu sestra chybala 2x do mesiaca po tyzdni. ja pracujem v najvacsom korporate na vychodnom SR a u nas sa ocr nikdy netolerovali. ist s dietatom k lekarovi a na druhy den do prace. ocr fakt vynimocne, raz za rok max. uz na prijimacom pohovore je standardom otazka, ak mas malolete dieta, ci ti ma s nim kto pomoct v pripade chorob. susedu mam zdravotnu sestru u pediatricky, ma 4 deti, spocita na prstoch jednej ruky kolkokrat s nimi bola na ocr. uz ked boli deti "polomrtve."

victorialucia
31. dec 2022

Tak vidím ze niektore su moc mudre. Tak idem napisat aj ja aby ste si mali do koho este viac kopnut... Dcera ma v januari 7rokov,staram a zijem snou sama (otec sa prestal zaujímať) mne nema kto pomôcť, moja mama pracuje a pracu nenechá, ja si robotu neviem najist,chodim aj na urad a za 5 min som vybavené odpoveď nemám nic pre vás, auto nemám, upratovačka tiez nic, chodim na pohovor, pridem na polovičný úväzok a ich odpoveď denne 5 hodin ale pracuje sa ranna a poobedná, takze dalej somnou nekomunikuju, hladam chodim robim co sa. Víkendy potrebujem byt doma z dcerou anooo predstavte si nema mi kto pomôcť... Teraz mi klunde povedze ze som lenova a co ja viem co.....

nicegirl369
31. dec 2022

Ja si myslim, ze v manzelstve platit vsetko napoly je absolutne scestne. Teda podla vas ak jeden zaraba 5000 a druhy 1000, tak nap platia dokopy vydavky 2000 napoly. Jednemu neostane ani euro, druhemu 4000. Ten druhy si bude setrit a poeniaze minat pre seba, chodit na dovolenky a podobne a ten druhy sa bude len usmievat, ze ved to nie su moje peniaze, ja som och nezarobil. O tom je podla vas rodina, ze kazdy si zije vlastnym financnym zivotom a susni si na ucte svoje peniazky? To je laska?
No ale podla vasej odpovede, ze ste manzelia a jasne ze platite napoly je zjavne, ze ste s tym ok, tak potom je vsetko ok. Za mna by to ok urcite nebolo. My to mame nastavene uplne inak.

autor
31. dec 2022

@victorialucia Prajem ti veľa šťastia v hľadaní práce,sama viem aké to je ťažké.
@nicegirl369 My sme zarábali rovnako,spoznali sme sa s manželom v robote,výplatu sme mávali obaja takú istú sumu.Tym pádom podľa mňa je férové platiť všetko napolovicu.Mozno som ja divná,no mne sa priklad nepáči keď v manželstve všetko platí chlap a žena chlapa len využíva na peniaze.Som za aby sa platilo všetko napoly férovo

janickacrazy
31. dec 2022

Inak prečo ti bývalý neplatí výživné na dcéru? Mala by si to riešiť, v tvojej situácii každé euro dobré.

vroni
31. dec 2022

Férovo? Takže teraz je on "férovo" pol času na rodičaku a lize labu? On je ochotný chodiť na ocr a vzdať sa časti platu, lebo máte dieťa? On bude prispôsobovať svoju pracovnú dobu dieťaťu? No fakt, strašne férové....

0silvia0
31. dec 2022

Suhlasim s @vroni... financie mate akoze ferove, vsetko ostatne mate nahovno, pardon, neferove😉

ibrunova
31. dec 2022

Férovosť je práve v tom, že ťahá ten, ktorý má momentálne príjem. Nie to, že jeden má príjem 2000 a druhý rodičák. To je férovosť?

autor
31. dec 2022

@janickacrazy Bývalý neplati lebo sam nemá z čoho vyžiť.

ropucha6
31. dec 2022

@victorialucia a z coho zijes?