icon

Manžel mi vyčíta, že nepracujem

31. dec 2022

Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.

leskovael
31. dec 2022

Nepochopím, nikdy jednoducho nepochopím ako dokáže žena byť s chlapom ak príde do vzťahu už s dieťaťom a chlap berie to dieťa akoby bolo cudzie. Ja by som o takého chlapa ani bicykel neoprela a iné s takými robia deti 🤦‍♀️ a platenie všetko na polovicu to ani nekomentujem, ja neviem kde na tieto výkvety chodíte.... Fakt..

janickacrazy
31. dec 2022

Ale to teba zaujímať nemusí, aspoň minimálne výživné platiť musí, aj keď je nezamestnaný alebo na invalidke. Je to aj jeho dieťa. Môžeš si požiadať o náhradné výživné, ak neplatí.

hedviga2
31. dec 2022

@janickacrazy maminka ma tolko roboty doma, že nestíha vybaviť🫣
Božinku toto už je len rodina.

autor
31. dec 2022

@janickacrazy Súd mu určil platiť 25 eur,myslíš že platil.Neplatil dôvod nemá na to

kristinapetronela
31. dec 2022

Ja ťa celkom chápem ...pokiaľ sa s ním nedá dohodnúť tak blbosť aby si nechávala ráno samé dieťa 4 ročne .preboha veď ako to vlastne robíte že idete na šiestu do práce ? Dieťa je kde zatiaľ?

elementissa
31. dec 2022

@zuzanalila20 naozaj vo Švajčiarsku tretina žien nepracuje, či sú len house wives? Ťažko sa mi to predstavuje, robím vo švajčiarskej firme a žien na centrále máme rovnaký počet ako mužov, aj vo vrchnom manažmente sa to už vyrovnáva, aj keď mužov máme stále o kúsok viac. Ale tak ja som obklopená iba pracujúcimi ľuďmi, nikoho nepoznám, kto by nepracoval, iba sa nechal živiť. Tak som v tej "druhej" skupine, tie nepracujúce ženy sa asi až tak s tými pracujúcimi nestretávajú a naopak :D ale myslím, že je dosť odvážne tvrdenie, že ženy na západe nepracujú. Toto je moslimská kultúra - žena má byť doma a nepracovat, v niektorých krajinách ani len študovať nemôžu a muž má zabezpečiť ženu. Celkovo vnímam Európu ako veľmi emancipovanu a equalitariansku, kde ženy majú rovnaké práva a povinnosti ako muži a teda nevidím dôvod na to, aby sa niekde vyhrievali pri sporáku, zatiaľ čo ich muž sa ide zodrať, aby z jedného príjmu vykryl celú domácnosť. A hej, tam kde má muž či žena taký job, že peniaze nestíhajú vidlami prehadzovať, tak to beriem že jeden z nich nepracuje a venuje sa nejakým svojim vlastným aktivitám. Ja by som to napríklad nedokázala. Ja ešte aj na dôchodku budem dobrovoľne robiť, lebo ja prácu milujem a neviem si predstaviť nepracovať. Moja svokra je rovnaká, hoci je už na dôchodku, stále robí, lebo svoju prácu miluje a chce robiť dokedy bude vládať. Ale určite sú ženy aj na opačnej strane spektra - tie čo v práci nevidia zmysel a radšej si budú doma háčkovať. Ak si to môžu dovoliť, tak kľudne 🙂 každý nech robí čo ho robí šťastným 🙂 ale určite to nie je očakávaný štandard v Európe, nepracovať.

nicegirl369
1. jan 2023

V poriadku. Ale ako mozte teraz platit veci na polku, ked tvoj prijem je len rodicak. Platis z uspor, ako pises a to je podla mna problem. Ako moze jeden normalny chlap chciet po zene platit polovicu nakladov na domacnost, ked je na rodicovskej s ich spolocnym dietatom? Tak nech on ide na rodicovsku. Podla mna je toto nastavenie ze moje peniazky su moje a ty si zarabaj na svoje veci hrozne. Aj ja som na rodicovskej a neviem si predstavit, ze by muz odo mna pytal polovicu na hypoteku. Pre pana ved sme rodina manzelia muz a zena. Chceme spolu zostat do konca zivota, tak aky ma zmysel sa hrat kazdy na svojom piesocku. O deti sa treba postarat, ked su chore. Ako si to on predstavuje, ze nebude na OCR a ty si to mas zariadit? Co je toto za trapny pristup? Budete chodit do rovnakej roboty, ale o deti sa starat len ty. Nexhapem vazne.

nicegirl369
1. jan 2023

A navyse to ze odmieta prispievat na tvoju prvu dceru. Ved ked si ta bral, bral si ta aj s dietatom. Ste teraz rodina s dvomi detmi. To ti na zaciatku povedal, ze prvu dceru kedze nie je moja si ziv ty? Ved to musi svedcit o jejo pristupe k tebe, k nej a celkovo k vasej rodine ako takej.

miadi
1. jan 2023

Tvoja logika o ferovosfi.. co sa tyka financii si super spolubyvajuca. Ale to dieta co mate spolu je Asi susedove? Platis vsetko na polovicu tak Snad ti tvoj muz aj operie navari stara sa o deti aspon 50 % casu.. na tvojom mieste by mà viac trapilo ze dceru neprijal ze ta je “len tvoja.” Nez to ze chce aby si sla teraz do prace. A este si s takym clovekom urobit druhe dieta., ktoremu to tvoje prve nestoji moc za namahu., a potom sa cudujes ze mà slaby zaujem o to vase spolocne. A este to cele obhajujes ze vlastne nemas ziadny problem .

autor
1. jan 2023

@nicegirl369 Písala som vyššie,že manžel platí hypotéku a úver,ja elektriku plyn tv internet.Ostatne výdavky dane za dom smetné voda atď ná polovicu.Zo začiatku sme to mali tak že platil všetko len manžel,len mu to nevychádzalo a ledva pár eur mu ostalo z výplaty.Bol z toho frustrovaný a nervózny že robí len na poplatky.Tak sme to predelili na polovicu.Co sa týka dcéry ja som platila na ňu všetko keď sme sa spoznali s manželom,ani ma to nenapadlo že to nechám platiť jeho.V prvom rade ja som jej mama a muž jej nevlastný otec.Ako keď niečo dcéra potrebuje tak kúpi aj manžel aj darčeky keď má narodeniny alebo Vianoce kúpi aj dcére.No školu a ostatné veci na ňu platim všetko ja.
@miadi Neviem odkiaľ berieš že dcéru neprijal?Ja som písala len to že na dcéru platím školu a ostatné veci ja,keďže ja som jej mamka.No darčeky alebo maličkosti kupuje jej aj manžel.Takisto trávia spolu čas,pomáha jej s učením keď treba.Alebo hrajú si spoločenské hry,príklad včera sme hrali všetci traja spolu až do polnoci.Alebo manžel dcéru berie von pomáha mu pri chlapskycn pracah,upratovať dvor atď pri tom sa normálne rozprávajú.Snazi sa ju brať ako svoju.

sense
1. jan 2023

@zuzanalila20 vieš prečo je vo Švajčiarsku tretina žien doma? Lebo sa im neoplatí pracovať a nie preto ze muži tak úžasne zarábajú. Pretože je obrovský rozdiel vo výške daní keď robí len jede. Alebo robia dvaja. Plus ak žena má menej platenú prácu tak povedzme 3-4tis a za opatrovanie da na dieťa 100chf/den tak ak ma dve deti robí len na opatrovateľku. Pretože to čo zarobí da na opatrovanie, dane a zdravotné poistenie. Pri jednom priemernom plate cca 6tis, à 2 deťoch budú platiť dane minimálne ak vôbec nejaké a na základe toho im vyjde pramienverbilligung čiže ušetria plus mínus ďalších 500-600chf na zdravotnom poistení. A to je dôvod prečo 1/3zien nepracuje. Tie veľmi dobre zarábajúce pracujú zvyčajne na plný úväzok a tie priemerne zarábajúce aspoň na čiastočný úväzok. Alebo je par žien kde muž zarobí nadpriemerne a majú 2-3deti tak žena robí doma All in one....

mpg
1. jan 2023

Tu je zbytočne pozerať na to ako je to v záp.štátoch, na Slovensku je trochu iná situácia.
Nedá sa nadávať len na druhého manžela, aspoňže pracuje, lebo mať hypotéku, malé dieťa, dieťa bez výživného a nezamestnanú manželku - to utiahnúť je veru dosť, netreba hľadať dôvody ako sa nedá ísť do práce, ale hľadať spôsoby ako by sa dalo aspoň na pol úväzku a hneď by sa situácia pomaly zlepšovala.

katkine_terapie
1. jan 2023

Autorka: Nie, nemate to ferovo. Ferovo by bolo, ak by ste rovnako prispievali na domacnost a aj sa rovnako starali o dieta a aj o domacnost. Kedze tomu tak nie je, tak z jeho strany je to dost vypocitave. Milujuci a empaticky partner by bud platil vsetky poplatky v domacnosti alebo by sa podielal rovnym dielom na starostlivosti o dieta a domacnost (vybrat/odviest dieta do MŠ, byt na striedacku na OCR a podobne). Ano, niektory muz si to v praci nemoze zabezpecit tak, aby mohl dieta vybrat/odviest do MŠ alebo byt s nim na OČR, najmä ak je jeho prijem vyssi ako to, co by priniesla domov manzelka, ale vtedy teda zabezpeci ekonomicky chod rodiny sam. Je chrapunske povedat zene staraj sa o dieta ako vies, mna nezaujima ako si to zabezpecis a okrem toho do rodiny prinesies aj peniaze. A rovnako je dost chrapunske brat od manzelky uspory iba preto, aby aj ona prispievala polovicu nakladov. Ty si vsak myslis (podla toho. co si napisala), ze takto je to ok a to je dost problem, pretoze to zhorsuje tvoje vyhliadky na vyriesenie situacie.

januelik
1. jan 2023

@sasa1310 Len neviem kde ti budú akceptovať OCR aj tri krát po sebe, veľa krát sa mi stalo, že krpec ochorel, bol v škôlke 2 dni a zas chorý, po vyliečení 3 dni v škôlke a zas doma…. Ešte k tomu keď jej muž evidentne není ochotný ísť na striedačku na ocr.

autor
1. jan 2023

@mpg Čo je veru dosť utiahnuť?Píšem že platíme s manželom všetko napolovicu,to známena že platím ja a platí on spolu.To že momentálne nepracujem,neznamená že nič nedávam do kasy.Platim všetko z úspor.Asi si to prehliadla.Tak nepíš blbosti že manžel má dosť všetko si utiahnuť.
@katkine_terapie Príklad keby platil manžel sám všetko to by už bolo využívanie.Nechce si brať ocr robí vo firme kde nemá kto ho nahradiť.A že je domácnost a deti na mne,to je normálne že žena sa stará

kristinapetronela
1. jan 2023

U vás by to malo byť nech všetko platí a ty sa starajú o deti a jeho pohodlie ... Veď musíte sa nejako dohodnúť

tina1979
1. jan 2023

Ak sa môžem opýtať v akom meste bývate ?
Keď potrebuješ čerpať OČR, musíš hľadať väčšie firmy, kde ti to budú tolerovať. Myslím si, že obchodné domy ako Tesco, Kaufland.... vie tolerovať aj skrátené pracovné hodiny. Niekde musíš začať. aj keď vydržíš iba pol roka, niečo zarobis, vyskúšate si fungovanie domácnosti popri práci a postupne sa to bude zlepšovať.
To, že máš muža somára, ktorý ti komplikuje život a má rád iba svoje pohodlie, to už určite vieš.
Vyzerá, že si šikovná, len potrebuješ sa naštartovať a zvládneš to.

ibrunova
1. jan 2023

Tak po tejto tvojej poslednej odpovedí je vlastne u vás doma všetko v poriadku.

gagik
1. jan 2023

Ved ked si so vsetkym spokojna tak co riesis ?financne ste uplne Ok, ty si Ok s tym ze si doma a ze ma muz obcas nepochopiteľne pindy? Ved co-nech maka v robote a nepinda, ked je u vas vlastne vsetko uplne super…a ani to ze sa neplánuje strarat o dieta, ked bude chore je tiez Ok, vsak ho nema v robote kto zastúpiť, tak co.

hedviga2
1. jan 2023

@ibrunova Chcela som napísať tiež v tomto duchu, že však čo tu píše, ked to ona sama vidí v poriadku. Hoci každa co tu prispela vidí vo fungovaní riadne pochybnosti.

autor
1. jan 2023

V poriadku není to že mi také niečo vyčíta lebo nemá čo mi vyčítať.Ked platíme všetko napoly.A že sa vám nepozdáva rovnoprávnosť,mne sa nepáči keby žena využíva chlapa pre peniaze.

0silvia0
1. jan 2023

Keby manzel platil vsetko sam, nebolo by to vyuzivanie, nakolko je oslobodeny od starostlivosti od deti a starostlivosti o domacnost. Ten, co najviac pinda moze byt stastny ako blcha, lebo on len chodi do prace a nema ziadne ine starosti. Nikto do neho nehuci, ma navarene, oprate, postarane o deti, este aj polovicu nakladov zaplatenych. Akoze on ma aky problem? Zivi ta? Ako ta zivi, ked ta nezivi?
A uz si mu povedala, ze ti vycita nieco, co nie je pravda? Co on na to?

ibrunova
1. jan 2023

Ty si stále melueš svoje. Toto, čo ty píšeš, vlastne nie je tá rovnoprávnosť! A vidíš, aj tak sa mu to nepáči. Kde je jeho polovica starostlivosti? Nie peňazí, ale reálneho záujmu?

kristinapetronela
1. jan 2023

@0silvia0 presne skôr ona jemu má čo vyčítať .môže byť rád ,že ma takú ženu .a úspory nech si šetrí nech neplatí nič keď muž pracuje .toto je taký prípad ,že ako ma pracovať keď musí byť doma

leskovael
1. jan 2023

Ako tak čítam odpovede autorky, tu je aj škoda strácať čas...

autor
1. jan 2023

@ibrunova Ako môže starať sa o domácnosť variť a stráviť x hodín s deťmi,keď pracuje na tri smeny a potrebuje si ak oddýchnuť vyspať sa?

katkine_terapie
1. jan 2023

Autorka: Tak potom je vsetko v najlepsom poriadku u vas a tato tema je zbytocna.

aurora33
1. jan 2023

Jednoducho: keď ma rannú môže sa deťom venovať poobede. Keď má poobednu, môže ráno zaniesť syna do škôlky, doma uvariť a upratat a ísť do prace. Keď má nočnú, má k dispozícii celý deň, cute s prehľadom znova moze dať dieťa do škôlky navarit a upratat. To čo ty píšeš, su len samé výhovorky. Keď to zvládnu ženy moze to zvládnuť aj muž. Je rodič rovnako ako aj ty.

ibrunova
1. jan 2023

Tak ako všetci ostatní a tak ako to budeš robiť aj ty, keď nastúpiš do práce. Myslím, že škoda drať klávesnicu.

sense
1. jan 2023

Podľa posledných dvoch komentárov je vlastne všetko v poriadku. A ty mu povedz to co si napísala tu že sa ti nepáči ze ti niiečo vyčíta keď vlastne on ta nezivi ale ty žiješ zo svojich úspor a ešte aj tým ze sa staráš o domácnosť a deti sama mu dávaš priestor aby si on po 8 hod sichte oddýchol. A ze namiesto vyčítania by ti mal byť vdacny