Manžel mi vyčíta, že nepracujem
Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.
Nerozumiem, prečo si vobec vstupovala s takym exotom do manzelstva a nasledne s nim mala dieta:
- vydelovat peniaze je chore, si jeho manzelka, rodina
- neexistuje, ze neriesi starsiu dceru, rodina STE VSETCI, neexistuje, ze nebude financovat starsiu dceru a je jedno, ci je jeho vlastna alebo nie - ste rodina
- platit veci v manzelstve na polovicu je fakt ubohost - opat ste rodina, peniaze mate spolocne a vyrazi "ja ta zivim" - za to by som fackovala. Kym on slobodne chodi do prace, ty opatrujes spolocne dieta, ty varis, ty upratujes - nech si to zaplati 😉
A dalsia podstatna vec:
Vacsinou je vzdy dobre mat 2 prijmy (o kariere pisat nebudem, z toho co pises mi vychadza, ze names vzdelanie), ale ono si to vyzaduje aj partnerstvo medzi manzelmi, a teda spolocne riesime deti, domacnost, kruzky, ocr,... proste vsetko... Ziadne take ze muz chodi do prace a sem tam "okolo domu" a zena je mukel - praca, domacnost, deti, pada na hubu...
Absolutne nesuhlasim s tym, ze veci sa vyriesia, ked zena nastupi do prace bez toho, ze ma pri sebe vyrovnaneho partnera...
@elementissa jedna vec je hovorit o pravach a povinnostiach pre zeny tak ako to maju nastavene muzi a druha vec je stranka muzov - na slovensku este stale sme - 50-60 rokov v tomto, kedy sa domacnost a deti nedelia ferovo..
Dalsia veci tykajuca sa zapadu - tam ti pracujuca zena nebude vyvarat, vypekat, zavarat, šaškovať... + bezne sa vyuzivaju sluzky, ci au pair, ci pani na upratovanie + kratsie uvazky, muzi vacsinou riesia financne zabezpecenie.
@benit Nemá byť z čoho nervózny,aké eura chýbajú..Ja mám viac našetrené než on zarobí za rok.A nikde nepíšem že nepôjdem do práce.Pojdem,hádam už bude lepšia situácia,na jar už nebude toľko chorôb a ani deti nebudú bývať toľko choré.
@zmrzlinka2021 Keď nastúpim do práce,bude musieť v domácnosti aj manžel pomáhať.Alebo budem menej upratovať a menej variť.A robiť len nevyhnutné veci doma plus starať sa o deti.
Autorka: čo budeš robiť, až sa tých Tvojich "pár tisícok na účte" minú? Ako dlho Ti vydržia?
@autorka A manzel si uvedomuje, ze zrazu bude musiet aj varit, aj upratovat bezne?
BAvili ste sa o tom?
Lebo "bude musiet" - zial, toto v praxi nefunguje, ak zena nema pri sebe partnera alebo cloveka, co ocakava, ze mu bude robit sluzku a opatrovatelku.
Manzel rata s ocr?
Neverim že sa vrátiš do prace. Máš sa spoliehať na manžela a nie na to, že na jar hádam nebudú choroby. Celý vás vzťah je chorý.
Situacia je stale rovnaka a pre kazdeho rovnaka. Kolko mamin islo do prace ked dieta nastupilo do ms a zvladli to. Kto chce hlada riesenie, kto nechce hlada vyhovorky. A ty ich tu mas kolko len chces. Zapriahnut dceru, muza a pojde to. Normalne uz 14rocne deti pomahaju doma a vsetky chodia do skoly tak ako aj tvoja. Netvrdim, ze jej dat na krk celu domacnost, sle nehnevaj sa v tomto veku mat normalne povinnosti nie je nic zle.
Na začiatku si písala že máš našetrené pár tisícok a teraz že máš našetrené viac než on zarobí za celý rok....jaj niekto tu kvalitne klame....aj keby robil za minimálnu mzdu, tak za rok zarobí viac ako "pár tisícok".
@zmrzlinka2021, toto nie je o muzoch, toto je o zenach tak nekonecne hlupych, ze tahaju deti aj domacnost, su bez prijmu a z uspor platia polovicu nakladov a zda sa im to este aj ferove a pochopitelne, ze ich muz este hubuje.
Jasné, na jar pôjdeš do práce a čo v lete, keď majú deti prázdniny? Ako to vyriešiš? Dovolenky toľko nedostaneš, na chlapa sa spoliehať nemôžeš, pomoc z rodiny nemáš (alebo áno?)...
@lilyianka a prečo dieťa nie je v predškolskom zariadení? Prepáč ak som zle prečítala....takže ja som s tých a takto som to riešila....po RD do práce kde dobre zarábam a robila som tam aj pred materskou a ty si hladaj pracu...nie na smeny...cez deň...keď bude chorý budete to riešiť potom....chorý ti bude aj v škole....ja by som doma po RD neostala...pre môj vlastný pocit socializácie a sebarealizácie...
@zmrzlinka2021 S ocr neráta,on ani nevie k akým doktorom chodím s deťmi.Hovori že upratovať a niečo okolo varenie pomôže prichystať,variť nevie.
@benit Tu v okolí chodia matky do práce no buď bývajú u svokrovcov a tie nosia deti do škôlky plus sú s nimi doma keď sú choré.To je jasné že potom môžu pracovať.Su aj také čo sú doma x rokov čo majú v kuse choré deti.Ja chcem čím skôr sa zamestnať nemám rada keď som bez príjmu.No najprv musím poriešiť choroby a imunitu deti.Darmo nastúpim do práce a po týždni pôjdem na ocr a vyhodia ma.
@zltalienka Neklamem.Par tisícok môže byť aj 10-20 tisíc nepísala som presnú sumu na čo.Letne prázdniny musím ešte vymyslieť ,ale za júl funguje škôlka.August by sa dalo s dovolenkami vykryť.No uvidím ako to bude v praxi.
@cucoriedkacucoriedka asi to patrilo autorke príspevku,nie mne,že? 😉
@vroni Mas pravdu. Zial vela robi nastavenie spolocnosti - rovnocenne prispievat do rozpoctu rodiny, aj ked je vsetko na mne. Dnes je velmi moderne a popularne vsade hovorit, ci pisat - ja chcem byt financne nezavisla od muza, ja chcem prispievat, nedam sa zivit. Lenze tu chyba to "b" - participacia muza na chode rodiny, starostlivosti o deti a potom sa zeny dostavaju do pozicie, ze "pracuju ako muz" a zaroven robit vsetko, co robili zeny v minulosti, ktore riesili len domacnost a deti.
Teraz autorka temy pisala, ze jej muz ani nerata s ocr z jeho strany, ale "pomoze" (este nejaka milost z jeho strany)...
Za mna najvacsia chyba je vobec ist do vztahu s takym chlapom
Svokrovci nosia deti do skolky? A svokrovci nepracuju? Nepozeraj ako ziju ini, ries si svoju situaciu. Ked som mala deti male, tiez babky ktore nepracovali chodili pre deti do skolky. Ja som babku po ruke nemala, muza na tyzdnovkach, tak som si musela poradit. Ono treba len skusit, riesit co ako bude budete riesit za pochodu.
@lilyianka áno🤔
@zmrzlinka2021 by ma šľak trafil kebyže mám muža s ktorým by som sa nevedela podeliť o starostlivosť o dieťa...či v zdraví či v chorobe......ja ďakujem furt keď niečo také čítam za to čo mám...nesmierne
@0silvia0 Ale prečo to "iba ona" ma riesit? Prečo si "ona ma poradit"?
Deti a domacnost su spolocne. Je muz nedonesie domov 4tisicky a ona nema moznost si z toho platit vypomoc...
@zmrzlinka2021 nepochopila si moj prispevok. Reagujem na jej reci, ako ine zeny byvaju u svokrovcoch a nosia im deti do skolok. Ona nema pozerat ako to maju ini. Ona ma s muzom riesit ich konkretnu situaciu.
Cize ist do prace a povinnosti podelit s jej neochotnym chlapom.
autorka tebe to zjavne vyhovuje a obhajuješ najprv seba a teraz jeho.
tvoj pracuje na zmeny. Rovnako ako môj. A vieš ako to bolo, keď boli deti choré. Keďže mal kopec voľna na oddych cez týždeň (čo určite aj tvoj má - aj keď sú deti v škôlke a v škole), tak OČR nebolo treba. Lebo bol doma. A cez víkendy keď som ja bola doma, tak on zasa šup v práci. A takto sme sa striedali. S jedným deckom sa neviete skorigovať, ktoré konieckoncov ani choré možno už nebude.
a vieš čo, zmaž tému, zabarikaduj sa doma, lebo však tvoje 4ročné dieťa je jediné choré dieťa na svete a buď s ním doma minimálne do 18 rokov. Lebo, čo keď bude mať soplíček v 15ke.
@sasa1310 🤦
Jasné... pár tisícok je 10-20 tisíc. Vieš čo, Tvoj chlap si dobre našiel. Ty si doma 4 roky, živíš sama dcéru v puberte + seba + spoločné dieťa na polovicu z vlastných zdrojov spred materskej a rodičovskej a stále máš na účte desaťtisíce.
Keď je to naozaj tak, nerieš žiadnu prácu, veď načo, máš na žitie dostatok peňazí a vyrieš najprv zdr. stav dieťaťa.
A chlapa si daj do laty. Nič v zlom, ale keď máš toľko peňazí, nechápem prečo si dovoľuje na Teba hubu otvárať.
@elementissa @zuzanalila20 @sense zaujímalo by ma, ako to majú poriešené tie ženy, čo na západe (hoci aj vo Švajčiarsku) po narodení detí nepracujú napriklad s dôchodkom, alebo keď sa rozvedú. Či tam sa ľudia nerozvadzaju a muži žijú rovnako dlho ako ženy?
Lebo v SR je takáto žena v obrovskej nevýhode ..po rozvode nemá prácu, nemá peniaze (ak si predtým neusetrila desaťtisíce ako autorka) a je otázne, či by jej vôbec deti zverili na súde.
Zas dôchodok minimálny (ak vôbec), a ak manžel zomrie priskoro, tak nebude mať reálne z čoho žiť.
Hmm?
@zltalienka Práve to nechápem ani ja prečo mi vyčíta veci čo ani nemá dôvod vyčítať.Ja pracujem od 18 teraz mám 40 a vždy som odkladala z výplaty na horšie časy tam mám našetrené.Nikdy som nerozhadzovala ale myslela na horšie časy.Keby som chcela môžem ešte pár rokov ostať doma.No nechcem ,chcem pracovať.Len nerátala som s tým že dieťa bude nonstop choré,tak teraz som doma.
Píšeš, že prerabate, takze vzhľadom na nárast cien stavebného materiálu, hlavne tam, do domu ide určite kopu peňazí o čom sa tu vôbec nezmienuješ, z koho vrecka ide prerabka domu. Takze klobúk dole pred tebou, kedže pri prerabke je každá koruna navyše dobrá. Možno by chcel manzel dať krajšie, kvalitnejšie kachličky, podlahy, ale je limitovaný tebou. Ešte sa chcem tak opýtať, čo by si robila, keby sa mu teraz stal pracovný uraz a bol dlhodobo PN? U nás si tak jeden pri prerabke domu ufikol prst, živnostník, čiže zrazu bez prijimu s 3 deťmi a hypotekou na krku, žena tiež nepracujúca. Ja osobne mám nervy z takýchto žien, ktoré nepracujú, lebo vraj deti choré, pritom oni prvé vždy strelia choré a nedoliecene dieťa do škôlky, pritom sú doma. U neraz mi dvihlo tlak, keď mamka doma a ráno zvlečie sopľavé a uchrchlané dieťa do škôlky, pripadne s virózou, ze sa jej ráno pozvracalo, ale aj tak ho capne do škôlky/školy. Takze ja toto veľmi neuznávam, lebo v praxi sú to skôr zeny, ktoré ani to dieťa poriadne nepoliečia, len život Gombička. Česť výnimkám, ale ja osobne som ich nezažila.
A ako si to riešila s prácou, keď bola Tvoja staršia dcéra malá? Kto s ňou bol na OČR, cez prázdniny, kto ju vodil do školy/škôlky a pod.? Vtedy si to ako mala zariadené? Mala si takú super prácu, že sa dalo?
Veď keď rátam, že dcéra má 14, syn 4, tak pred 5 rokmi si ešte nebola tehotná a zrejme si chodila do práce a zrejme ste už boli s terajším manželom spolu. To mala dcéra 9 rokov...ako chodila do školy? Sama? Zo školy detto. Keď bola chorá? Že sa chlap nestaral, to mi je jasné. Akú si mala prácu a aj pracovnú dobu, že si vás 2 v pohode uživila a ešte aj ušetrila na horšie časy? Zvedavá som, aj ja by som chcela takú prácu a takú pracovnú dobu, aby mi to aj finančne a aj časovo vyšlo.

@nicegirl369 ona nema ani rodicak. Je nezamestnana lebo ma stale chore dieta a nevie si najst pracu🤦♀️. Tak jasne, ze ked nerobi jej to vycita. Ja som do prace po MD nemusela, financne sme na tom boli super, ale aj nejake sebauplatnenie, mst svoju hodnotu sama pred sebou. Muz stale pindal nech som doma a ze ci sa mi to oplati sa nahanat. Niekoho asi bavi byt len doma a domaCe prace. Len eura asi chybaju, tak je muz nervozny. Ani sa mu necudujem. Nie sme uz v spominanom svajciarsku. Nas 1 normalny plat rodinu neuzivi. A to by si mal autorka uvedomit a nie ze jej zavidi, ze je ona doma a on musi do prace.