icon

Manžel minul dedičstvo na virtuálne hry: Čo robiť?

26. jún 2024

Ahojte, pred pár dňami som zistila, že manžel minul obrovskú sumu peňazí na virtuálnych hrách, kde kupoval vo veľkom nejaké truhlice, mysliac ci, ze mu tam dá nejaké virtuálne hovadiny, ktoré si myslel, že ich predá a zarobí. Sme spolu 11 rokov, manželia vyše roka. Myslela som si, že ho poznám dokonale. Penize, ktoré minul, boli jeho dedictvo. Mame spolu hypoteku na starsi neprerobeny dom, ktory sme kupovali pred manželstvom. Tvrdil, ze hypo nebudeme vyplacat, radsej za peniaze zrekonstruujeme barak. Ja som ho do nicoho ani netlacila, sama som mu hovorila, ze nemusi ich davat do spolocneho majetku, nech si kupi byt ako investíciu napriklad atd. V skratke.. zo zdedených 123 000 na dom použil cca do 50 000 € a zvysok nejakch 77 000 € minul behom možno roka a pol na tieto.. nechcem byt vulgarna. Pregemblil! Nepriznal sa sam. Stale odkladal akúkoľvek prerabku, stale boli vyhovorky. Ked som spomenula prerabku bol podráždený atd. Posledne peniaze minul koncom minuleho roka. Tak som isla na jeho mail a nasla vypisy z uctu a bolo mi uz vsetko jasne 😒 Brali sme sa v case, ked uz toto robil, takze s obrovským klamstvom. A ja neviem co mam robit. Mam sa rozviesť? Pocas posledneho roka, bol extremne divny, ja som videla, ze nieco nie je ok, nikdy nebýval taky podráždený, nechcel so mnou spavat. No a vsetko dava zmysel, vedel co spravil, prisli vycitky atd, nevedel co spravi. Deti nemame, mam za sebou operaciu krcka maternice a plan bol, ze od augusta uz sa mozeme zacat pokusat o babatko. No teraz, neviem ani ci chcem s tymto clovek zostat. Rok a pol ma klamal, prehral vsetky peniaze, mame hypo a neprerobeny dom. Je tu niekto, kto zažil nieco podobne a manželstvo, vztah to vydrzalo? Som na prášky. Bojim sa dat šancu, ze sa to zopakuje ale nechcem ani urobit unáhlene rozhodnutie lebo inak je to dobry chlap a stale ho mam rada 😒

sasa1310
26. jún 2024

tak mu daj ešte šancu s tým, že pôjde k doktorovi a zruší si účet a budete mať len tvoj účet s tým, že on bude disponent. Vtedy budeš vidieť všetky obraty a aj jeho výplata môže chodiť na jeho účet. U nás sme mali gamblera, v pohode sa vyliečil z toho, akurát prišiel o manželstvo. A tiež dostal byt v centre BA, o ktorý prišiel. Keby si ho musel kúpiť a splácať ho, iste by o neho tak ľahko nechcel prísť. Presne na toto narážam - človek inak berie peniaze, ktoré získal ľahko ako peniaze, ktoré zarobil. Ja si myslím, že toto by mohol dať s pomocou lekárov. Akurát to klamanie je taký výstražný !

autor
26. jún 2024

@doriiis samozrejme ja suhlasim, mne to stale bezi v hlave, ved to je (pre mna urcite) neskutocna sumu penazi, tolko v zivote po kope uz neuvidime. Stvu ma jasne aj tie peniaze. Vsam to nechapem, do keby skusil, prehral par tisic a stopne to.. a nie ze prehra vsetko 😞 lenze na to, aby to stopol by nemohol byt gambler, co on urcite bude.. lebo ked mi to aj opisoval, ze : “ mal vela penazi, chcel skusit stastie, ptm prehral, chcel to dostat nazad a ptm sa do toho zamotal a uz s tym nevedel prestat”.. učebnicový gambler.

sasa1310
26. jún 2024

@lonely66 nie je to jedno. Z psychologického hľadiska sa ľahšie míňajú peniaze, ktoré si dostala ako tie, ktoré si si mesačne šetrila a hrdo zarobila.

autor
26. jún 2024

Prosim vas este. Kto ma skusenost. Ako je to s gamblermi? Lebo napriklad alkoholici su aj taki co pijú denne a ptm tzv kvartálny. Aj gamblerov je viacej typov?

zuzanka.zuzu
26. jún 2024

a nie je to jedno??? či denný či kvartálny 🙈 zajtra by ma doma nebolo 🙈

autor
26. jún 2024

@domkakvet dom sme kupovali pred manželstvo cize je na LV 1/2 a auta mame dve, na kazdeho pisane jedno. Takze v podstate spolocny majetok spadajúci do BSM ani nemame ale chapem co tym myslis.

alickapusinka
26. jún 2024

Preboha moja zlata rozvod už len to že ti klamal never moja napíšem príhodu z našej rodiny môjho muža otec hra už ma 81 rokov a dlhý že až strach. TY keby si vedela aké miliony prehral neskutočne množstvo sľubov ale skutek útek až napokon moja svokra aby zachránila bývanie sa s ním rozviedla vieš čo svokra od toľkého prosenia prehovárania skončila v hrobe nezvládla to psychický a dostala ťažkú mozgovú príhodu. V žiadnom prípade nemaj s ním deti čim skôr by som uvažovala o skončení manželstva a nie deti v žiadnom prípade. Nemáte deti máš veľkú výhodu pokiaľ by boli deti už si zodpovedná aj za deti prosím môže dôjsť k tomu že nebudeš mať peniaze pre deti lebo všetko prehra. To je ťažký gembler. Mam tu na obci kamarátku mala dve dcéry z mužom pokiaľ sa spamätala zistila že narobil dlhy pokiaľ ONA nevedela čo prvé ON to vyriešil tak že sa obesil. Už je to cez 15 rokov a kamarátka donedávna splácala dlhý. Vravela že vyše pol miliona dlhov nasekal. A pokiaľ ste manželia tak dlhý sú aj tvoje. Za mňa by som skončila. A nemala by som už k nemu žiadnu dôveru to že zdedil peniaze tak mohol využiť aj ináč ale nie prehrať. S takým človekom by som nechcela už nič mať snažila by som si nájsť bývanie požiadala by som o rozvod. S klamárom u mňa dôvera v manželstve je najviac čo môže byť. S človekom čo by mi klamal by som už nechcela biť. Neviem ako TY ale mala by si manželstvo ukončiť. Rozved sa pokiaľ nenarobí dlhý a potom budeš mať starosti. Nechápem o čom uvažuješ tu je nad čím váhať čo chceš čakať jaj viem čakáš že budete mať deti len smelo do toho komu nie je rady tomu ani pomoci.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
26. jún 2024

@zuzanka.zuzu nevies preco sa to pytam, ja hladam teraz na vela veci odpoved. Ja nemam peco z domu odchadzat, ja som nic nevyviedla.

sasa1310
26. jún 2024

ešte otázka, a míňal iba tie peniaze alebo neskôr aj z výplaty

sara07
26. jún 2024

tu ide o dôveru , či si vôbec schopna mu verit, že si nezoberie pôžičku
a potom ty ostaneš s dietatom na ulici a tráp sa
neviem ohladne penazí neverím ani rodine ,
ja by som sa rozviedla a začala novy život, on svoj začiatok premrhal

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
26. jún 2024

@alickapusinka momentalne mi hlava stoluje vsetkymi smermi, ja som naozaj na liekoch, nemozem spat, jest, nic. Za par dni nastupujem do novej prace. To. Je je ze na co cakam, ja sa musim nejako dat dokopy, nieco si aj nasetrit, bola som bez prace, PN.. ja viem, ze vam to pride asi ze som retardovana. Ale nechcela som v tomto stave podnikat radikálne rozhodnutia ako rozvod, pre mna je to obrovsky sok.

autor
26. jún 2024

@lonely66 reagujem na to, ze “uz by ma doma nebolo”. Ano ja to citam, aj chapem písanému textu. To nie je, ze tu pisem, ze chcem zostat v manželstve alebo ze ho obranujem.

autor
26. jún 2024

@lonely66 akoze ja ho tu neobhajujem ani nic. Kopec párov sa berie po 10 rokoch, dlhsie nam trvalo kym sa nam podarilo vlastne byvanie, vedeli sme dlhsie ze sa chceme vziat, len uz ked boli na programe dna aj deti, vedeli sme, ze ich nechceme v nemanželskom zväzku. Hypoteku sme brali par rokov dozadu, keby mal vtedy nasekané dlhý, hypo by nam nedali

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
alickapusinka
26. jún 2024

Môj svokor hra automaty ruletu rôzne stávky od roku 1989.Bol 12 krát na liečení a nikdy nevydržal tam viac ako 2 týždne a na liečenie musí ísť chcieť sám. A to že aj by chcel tak neznamená že nemôže odisť kedykoľvek je svojprávny na silu ho tam nikto nebude držať. Môj svokor bude mať 81 rokov a prehra celý starobný dôchodok iba si nechá na jedlo na bývanie a ostatok každý mesiac prehra robí dlhý. Minule sme o tom hovorili aj zo švagrinami takže sa normálne boja aj s mojím mužom čo sa stane ak sa poberie na posledný odpočinok. Má asi 5 nebankoviek rôzne malé pôžičky a stále hra a zadlžuje sa. Never to sú len klamstva aby si nedostala poriadnu facku myslím obrazne že zistíš dlhý.

atinkaa
26. jún 2024

@autorka gambling nie je len patologicke hracstvo je aj socialne a kadejake dalsie, tazko ti tu niekto z dvoch troch tvojich nastrelov napise, ze ci sa mas rozviest alebo robit nieco ine.

Zjavne sa rozviest nechces a tak by bolo fajn ist sa niekam poradit - idealne k ludom, ktori maju co do cinenia so zavislostami a gamblingom, lebo je to v niecom ine ako latkove zavislosti (alkohol, drogy). V niecom je to narocnejsie, lebo ano, byt v manzelstve bez upravy financii s niekym takym je aj o prekvapeni, ked ti raz zaklope exekutor a pridete aj ty s nim o vsetko.

A je to zavislost, teda spirala - kedy sa jednak vzdy ide hlbsie - stale prehra viac a tiez ako kedy vidis srubik stale je uzsi, teda skracovat sa budu aj intervaly medzi casom kedy hra a nevnima a casom kedy je kvazi cisty.

Prusvih unho je, ze hra virtualne, teda kym iny potrebuju vidiet tie krutiace sa blikajuce automaty a pocut cinkot, tak jemu staci par minut na nete dnes aj bez PC len v telefone. Teda okrem uprimnej debaty kolko toho uz za zivot prehral - kolko ma kde dlhov - ako na tom naozaj financne je, by to chcelo aj info o tom, kde vsade na com, pri com hraje, a obmedzit to. Presne tak ako by mal mat zlimitovany prisun k vlastnym peniazom, tak by mal mat zlimitovane aj moznosti ako sa dostat k strankam na ktorych sa hra, ktorych je dnes mega vela.

Odhovarat ta nebudem, prenho je to samozrejme do terapie plus ak ma podporu blizkych, ale ty sa urcite porad, nemyslim len v ramci poradenskeho systemu s odbornikom ale aj v ramci kluboch, ktore oni podobne ako zavisli maju, aj s rodinnymi prislusnikmi, pretoze to nie je sranda ani pericko takyto vztah.

Samozrejme, nepoznam ho a teda vylucit sa neda ani jednorazova hop-trop akcia, ktoru nedomyslel a chcel pre vas viac, teda nie kazdy kto hraje musi mat hned nalepku a diagnozu, staci ak je nachylny na taketo impulzivne spravanie a nedomysli to, ale aj to ti dava spatnu vazbu o nom a vykricnik do vztahu - lebo to ze sa mu to stalo raz, neznamena, ze ho cosi nenapadne, a nedopadne mu to aj nabuduce.

linky viac pre neho, ale aj pre teba ramcovo, aby si o tom mala prehlad
https://www.zivotbezzavislosti.sk/zavislost-od-...
https://www.anonymnigambleritrencin.sk/
https://www.anonymnigambleritrencin.sk/kontakty/

https://www.nehraj.sk/pribuzni.html
https://codependentanonymous.cz/
na slovensku take stretnutia maju rodiny alkoholikov al-anon alebo alateen pre deti alkoholikov, pretoze je to aj pre tieto skupiny narocne
maju aj online meetingy a v niecom by ta vedeli podporit aj oni
https://alanon.sk/meetings/

Inak terapie najlepsie okrem Prednej Hory ma Banska Bystrica _ Nábělek, Patarak https://www.fnspfdr.sk/pracoviska/kliniky-a-odd...

autor
26. jún 2024

@atinkaa moc ti dakujem za odpoved. Ja rozvod zvazujem stale. Ono tu si to kazdy predstavuje tak, ze jeden den na nieco pridem a druhy den odnášam papiere na sud .Chcem sa spýtat, odbornik by vedel cloveka diagnostikovať, ci je echt gambler alebo preplo z tych penazi ? Ci uz je automaticky gambler ked tolko prehral? Mne to len nejde do hlavy. Okrem par zrebov alebo par krat do roka ked sme skusili podat eurojackpot tak nestánkoval ani nic. Hento hral na pc, ten uz je na predaj. Ono takto.. on vzdy hrával tie kadejake online hry s chalanmi ale nikdy nie za peniaze aby tam kupovat volake truhlice imaginarne. Je mi zle

subartic
26. jún 2024

tak ti poviem že môj muž minul podstatne vyššiu čiastku ako ten tvoj , to išlo vo veľkom na rôzne kryptomeny a iné virtuálne meny, podiely v arktických firmách 27 rokov dobrého manželstva sme mali za sebou a rozviedli sme sa . Dostal ma do riadnych sračiek , mňa aj deti . Tvoj muž je chorý , musí sa liečiť. My sme sa rozviedli a bývalý muž išiel na liečenie, aj ho absolvoval . Vrátil s ak nám a hoci má VŠ pracuje a nejakú dobu bude pracovať manuálne aby sa nedostal v ochrannej lehote do styku čo nás tak devastovalo . Kompletne prekopal svoj život, vstáva veľmi skoro ráno a pracuje do úmoru , len aby hlavu zbavil prípadných ešte debilných myšlienok .

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
autor
26. jún 2024

@oliolijanka rozumiem, dakujem. Viem niekde zistit ci uz natropil nejake dlhy?

sissy27
26. jún 2024

Skor by som odpustila jednorazovu neveru ako toto… a minimalne do casu, kym sa rozhodnes ci s nim zostat alebo nie, tak rozdelit bsm, lebo zadlzi aj teba…

autor
26. jún 2024

@sissy27 ano, toto je podla mna najhorsia zavislost 😞 kym sa to prevalilo, som rozmyslala, ci niekoho nema, lebo sa choval uplne divne. No veru, neviem ci toto neni horsie. Ale dovera je v prdeli uplne aj tak aj tak. Musim ochrániť seba v prvom rade.

luccija
26. jún 2024

Oni všetci fungujú, že prehra a potom sa zľakne a hra dalej, lebo si myslí, že vyhrá.A tak dokola.Mozno raz za čas vyhra.Im mozog funguje úplne inak okrem toho úzkosti, depresie, pocit viny.
Kamarátke sa obesil muž, keď mu svitlo, že prehral vysoké sumy a zničil rodinu.Aj chodil na terapie, aj bral AD aj pol roka nehral, na liečenie do Bystrice sa už nedostal, lebo dobre zarábal a nechcel tam ísť na 3m, lebo mal veľkú snahu všetko splatiť, až posadnuto.Potom si požičal, prehral napísal list na rozlúčku a obesil sa.Aj také sú prípady.
Tu nie je ľahký, ťažký gambler je gambler.Neviem odkiaľ si ..ona chodila k Ohruhlicovi na Hraničnú v Ba chcela vedieť aké má skúsenosti, koľko ľudí sa vylieči atď ..k nemu chodil na terapie.. kde boli aj vyliečení abstinujuci gambleri robiť osvetu a chodili na skupinovky niektorí zlyhali aj po 5 r.
Už vždy budeš žiť s bombou pri nohe kedy to spravi

atinkaa
26. jún 2024

@autorka rozumiem ti, aj tvojej otazke, ktoru si tu dala, ci je viac typov hracov....samozrejme ze je, ine je ak je niekto hrac mariasa v krcme a prehra vzdy malu ciastku a potrebuje k tomu particku kamosov, s ktorymi hra a mozno je to neskodne, mozno je viac alkoholik, mozno asocial, to sa tiez neda len tak "z brucha" pausalne povedat na vsetkych

Zvlast kategoria su tiez sazkari ako ich volaju,..to su taki ti oteckovia, dedulovia,ktori idu vikend co vikend sportku, cisla a obcas los a ano tuzia pre rodinu vyhrat kopy penazi, to su presne ti ludia, ktori ked vyhraju nevedia co s nimi a skor im ta vyhra ublizi.

Mozno je tvoj manzel-partner uplne ina kategoria v zmysle, ak by nemal tie prachy a nechcel viac a nemal ten napad, tak sa nic nedeje, to zistite prave u odbornika a ty s nim rozhovore, ktory by ale mal byt do hlbky, teda nie minutkovy kde sa jedna strana snazi dopytat, druha maskovat alebo sa urazi, ale aby vedel, ze v hre je vas vztah a ty.
Idealne uz tento rozhovor absolvovat s niekym, presne na to take poradne su a aj Banska, aj Predna Hora to ponuka.

A ty asi co najviac zistovat, informovat sa - ak budes googlit mena ako Nábělek, Frouzova, Nešpor tak nemozes slapnut vedla, je vela odbornej literatury ale aj takej ktora je pisana pre laicku verejnost ci uz pre rodinnych prislusnikov alebo ako prevencia.

viac o typoch najdes napr. tu strana 21
https://www.psychiatry.sk/cms/File/kapitoly-mod...
nieco z toho co som ti laicky obecne napisala vyssie, najdes aj tu
https://www.solen.sk/storage/file/article/a4495...

teda nie vsetci hned dostanu nalepku - diagnozu F 63.0 co je prave patologicke hracstvo, ako tu vidis, tak niekto moze byt len v pomocnej Z-kovej diagnoze ako stavkar... alebo ma inu psychiatricku diagnozu a hra je len bonus k tomu spravaniu, ktore je pre neho typicke.

Kazdopadne neostavaj na to osamote, aj prenho je asi fajn, ze sa to prevalilo ....normalne sa bavte o tom, kedy ti to planoval povedat, alebo ako to chcel riesit, ci vidi, ze predstava, ze to raz vyhra spat je klamliva....aby si mala predstavu ako na tom je tak musite ist do historie jeho hrania....kedy to cele zacalo....a co to spusta, pretoze kopa z nich to ma aj z nedostatku financii, ked sa citia byt pod tlakom a nevedia to riesit zdravo - to su ti, co su v knihe oznaceni ako emocne vulnerabilni, teda stale ked na neho je vyvinuty tlak a on nevie ako z financnej tiesne, tak si pomoze takto nezdravo. Pre teba bude dobre vediet akoby celu anamnezu, oni casto klamu a su v tom dobri, nie ako narkomani ale viac, pretoze obvykle ide o skutocne velke sumy, ktore su schopni prehrat a varianta hra online je desiva viacerymi smermi - on nepotrebuje tie priserne skatule s ceresnickami a citronmi ani pocut padajuce drobne, on vie megavelke prachy - aj vsetko pomaly vratane teba a deti, ak by ste ich mali - to citaj obrazne, ale mal by to pocut, a skusit si to uvedomit - prehrat za velmi kratky cas, na nete je to len taky hukot, je to ako so shopoholizmom na nete, jednoducho tazsie zavnimas ze ide o realne peniaze ako "iba hru" v prostredi, ktore je "ne-naozajstne" ked to tak napisem a ani tie prachy nie su realne ako pri rulete, nic necinka, s nicim neprichadzas, neodchadzas, ty ani nestihnes zachytit ako velmi si v prusvihu, a uz v nom si a si bez vsetkeho, lebo prave online to je len na monitore cislo. Nic co vies viac precitit.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
abbey1
26. jún 2024

10 rokov, 29 rokov, to je jedno. V sekunde by bol bývalý priateľ.

atinkaa
26. jún 2024

@autorka a ano, psychiater to vie zdiagnostikovat presne - idealne niekto, kto ma skusenost so zavislostami aj nelatkovymi

a ano ak hral na PC hry, tak mozno sa mu zavislost na hre preklopila do inej, mozno ani nepostrehol, ze je v "inej hre" - ked pozries zakladne mechanizmy, tak oni ked sa dostanu po spustaci do rausa, tak vnimaju inak - myslenie, prezivanie je ovplyvnene hrou - presne ako pod vplyvom inej latky, spravaju sa inak.

Teda on moze byt dlhodobo zavislym na pocitacovych hrach a teraz sa preklopil alebo si k tomu pridal aj gambling.

toto som ti chcela najst
https://drnespor.eu/Upd.pdf
https://eknizky.sk/wp-content/uploads/2018/12/U...

ten prvy link je tusim novsia verzia knizky co je aj nizsie - ma viac stran novsia

monicatko20
26. jún 2024

Uff toto sa ťažko číta 🙈 môj zatiaľ priateľ ešte aj keď si chudák euromilony chce podať za 10€ tak sa ma pýta.. A to som na RD a od zarába.. Mňa by asi šľak trafil ak by prehral také peniaze 🙈