Manžel na mňa tlačí

hu3hu3
5. mar 2016

Ahojte baby, mam 2,5 rocnu dcerku. S manzelom sme sa kedysi dohodli, ze dalsie dieta bude mozno o dva roky alebo mozno nie. A ja by som isla do roboty a v poslednej dobe ked premyslam nad druhym dietatom, tak netuzim po dalsom. CHcem si vychutnat svoju dcerku. Ale manzel ma stale bombarduje, ze chce dalsie dieta. Baby, poradte ako mu to mam vysvetlit? dakujem

bosoriak
5. mar 2016

@hu3hu3 No presne tak, ako tu. Rozhodnutie mat dieta je na dvoch rodicoch. Ale skus si muza aspon vypocut, posudit aj jeho argumenty a az potom predostriet svoje. Skuste sa pocuvat navzajom a tym myslim naozaj pocuvat, nie nechat partnera dohovorit, kym budem moct protirecit. 🙂

Situaciu vo vasej rodine poznate len a vylucne vy dvaja a len a vylucne vy dvaja mate opravnenie ju ovplyvnovat.

janinah
5. mar 2016

Pomyslela si aj na to,že dcérka by si rada vychutnala súrodenca,? Ak nie,tak nie,nútiť ťa nik nemôže,ale treba na vec pozrieť aj zo strany manžela a dcérky.

mima4
5. mar 2016

@hu3hu3 a čo tak vychutvat si svoju dcerku a mat druhe dietatko, ked dcerka pojde do skoly?

zatial si este cca 4 roky odpracujes a potom si pojdes oddychnut na matersku

katrinka8
5. mar 2016

@mima4 - no neviem, či si oddýchne, keď bude mať doma čerstvú prváčku a novorodenca 😀

@hu3hu3 - ak naozaj, naozaj po bábätku teraz netúžiš (nie je to len strach z druhého tehotenstva, z celej situácie, ako by si to celé zvládala a pod.? To si tiež skús úprimne sama pred sebou povedať ), ale si presvedčená o tom, že ho v budúcnosti chceš, tak by som skúsila argumentovať tým, že by si rada medzi deťmi išla do práce, aby si úplne nevypadla z pracovného života na 6 rokov.

Avšak z vlastnej skúsenosti Ti poviem, že je dosť veľkou výhodou byť doma s mladším súrodencom v čase, keď starší začína so škôlkou, pretože toto obdobie sa obvykle spája s vyššou chorobnosťou dieťatka, a je na nezaplatenie, že nemusíš často riešiť problém, čo s chorým dieťatkom, keď ste obaja s manželom v práci, tým skôr, keď si do nej práve nastúpila. Plus ďalšia vec je, keď nastúpiš do práce, už nebudeš mať toľko času na dcérku - teda závisí od práce, ale väčšinou je to obdobie dosť hektické, ráno bežíte do práce a škôlky, potom minimálne 8 hodín v práci a v škôlke, potom bežiš z práce do škôlky, krátka prechádzka, ak vôbec, povinnosti prípadné ako nákupy a pod., večera, umyť, spať. A to nehovorím o príprave do školy, ak máš doma už školáka. Ale je to vec pohľadu, samozrejme. Ja to beriem tak, že keď som s deťmi na MD a RD, je to pre mňa, pre nás také ešte stále pohodové obdobie bez nejakej veľkej hektiky. Zažila som aj prácu popri škôlke (aj len prácu počas prázdnin - mimo škôlky) medzi 2 deťmi, cca 4 mesiace. Keď si to porovnám, tak bolo to naozaj veľmi náročné obdobie a časovo hlavne. Dieťa som si videla doslova niečo málo vyše 2 hodín denne ☹

sardinka335
5. mar 2016

@katrinka8 prečo by si nevydýchla? Je to vec pohladu - ja si doobeda porobim,ked su v škole a poobede nemam čo okrem deti...ja mam doma aj prvačku a ziadna drama sa nekonala...mam aj 3tiaka a detto..viac menej sa učia sami ja len dozriem ked treba.

@hu3hu3 ak sa ty na to necitiš, netužiš a máš byt do toho ,,dokopana,, tak by som do toho nešla...lebo moze muz tlačiť kolko chce, ale hlavna starostlivost, hlavne obmedzenia a povinnosti su na tebe, tehotenstvo a jeho neprijemnosti, vstavanie, krmenie, celodenna starostlivot o dieťa. Ako to nestraším, ved to k tomu prirodzene patrí a máš to odžité, skor poukazujem na to, ze ty sama musíš byt na tuto vec pripravena a chciet to lebo gro záťaže bude na tvojch pleciach. A takto by som to odkomunikovala aj manzelovi.

katrinka8
5. mar 2016

@sardinka335 - no čerstvý prvák v spojení s novorodencom som myslela, že nie je zrovna oddychová kombinácia 😉 Obe veci sú dosť že veľká zmena, lepšie je už mať aspoň jedno dieťa v niečom zabehnuté, podľa ma aspoň. Netvrdím, že dráma, ale tak zase je to veľmi individuálne. Závisí od detí, aké sú.

sardinka335
5. mar 2016

@katrinka8 ved ano, ano...ale napr. mat novorodenca a doma 2 ročne je podla mna ovela horšia kombinácia ako prvak,ktory je do 15:00 v škole - ja ich vyberam okolo 15:00 kedze chcu byt v škd s kamaratmi, hrat sa....a tam mrte času byt s batolaťom a porobiť si domacnost aj sa venovat malemu.

eeffka
5. mar 2016

@katrinka8 prvacka a novorodenec je uplne pohodova kombinacia.dieta pride zo skoly.poucis sa.ak je volno take.onake.prazdniny vsakovake...si doma nemas stres kam strcit dieta. Prvak uz nie je chorlavy kazdy tyzden. Popri tejto kombinacii som este v pohode stihala homeoffice.

katrinka8
5. mar 2016

@sardinka335
@eeffka - veď ako vravím, baby, závisí od dieťaťa 😉 Moja, napr. v družine do 15-tej asi nehrozí absolútne, čiže "na obed" mašírovať po ňu po škole. A dopredu tiež neviem odhadnúť, ako bude napr. zvládať 1. ročník, čo sa učenia týka, možno super, možno bude potrebovať viac venovania sa.
A tiež od toho novorodenca, či nebude uplakaný, kolikový... moji boli v pohode, celé svoje novorodenecké obdobie v podstate prespali. Aj ako bábätká v podstate pohoďáci. Ale viem, že iný novorodenec či bábätko také byť nemusí. Inak, podľa mňa najhoršia kombinácia je mať 2 deti do roka - to je asi horšie ako dvojičky 😀 Podľa mňa teda. Ale to už zakladateľke nehrozí, ani 2 roky rozdiel 😉
A tiež rodič ako to vníma, čo je pre neho pohodovejšie.
Ale tak musí si uvedomiť zakladateľka, čo cíti a ako sa cíti, či bábo teraz alebo do práce 😉

jeennyv
6. mar 2016

@hu3hu3 ja som jedinacik ..nejak som osobne nemala od malicka tuzbu po surodencovi..ked som bola mala, si pamatam akych kecov od okolia sme si uzili, ze kedy bude dalsie, no mamina chcela jedno inak sa necitila, tak s kazdym vyrazila dvere obrazne a pocase dali pokoj..ja nemam radada, ked si druhy mysli, ze vie co je pre teba dobre..mala uz podrastla bude v kolektive cize ti bude vediet povedat co sa paci aj jej..su deti, ktore si od rodicov doslova pytaju surodenca, ine zas ziarlia a nestotoznia sa s tym, co sa tyka teba odprezentuj to tak ako tu muzovi..ono tie bla bla, ze mat viac deti ok..ale je to na tebe ako to zvladnes..za teba ich nik nevychova a nepostara..a nech muz akokolvek pomaha..vzdy je to na zene starat sa a casto aj obetovat..muzovi sa casto lahko povie, pre neho sa to neni najmenej..daj s muzom rec ako si to vsetko predstavuje plus financie atd..urcite sa nenechaj do nicoho natlacit radsej teraz triezvo uvazovat, ako potom riesit iste situacie...

erickatt
6. mar 2016

Vypocuj si manzela. V klude a ty mu v kkyde povedz tvoj nazor. Ja som chcela syna hned po dcera. A manzel mi to potom pri rozvode vykrikoval, ze ja som chcela druhe. .. Kolko mas rokov? Lahko si otehotnela? ..

terezka1947
6. mar 2016

urcite je to o vasej spolocnej dohode,rozhodnuti....ale ak uz dieta, ja sa prihovaram za mensi vekovy rozdiel medzi detmi...