Manžel nevie hospodáriť

5. jan 2022

Ahojte, aj ked sem chodim, chcela by som polozit otazku anonymne. Moj manzel nevie hospodarit. Vzdy sme mali kazdy svoj povedala by som nadstandardny prijem tak som to neriesila pred manzelstvom, skor som ho tak podpichovala ked som videla ze ma trebars viac topanok ako ja. Ja som si nikdy nepotrpela na znackove veci, radsej som si kupila 3 tricka v HM ako jedno nejake znackove. Peniaze som za slobodna minala skor prakticky, kupila som si auto, isla na dovolenku alebo na nejaky zazitok. Skratka v tych "materialnych" veciach som sa nikdy nevyzivala, On uplny opak, aby bolo vela toho a aby to bolo drahe, znackove. Obycajny kabat v tescu on si nekupi, musi mat znackovy za 400€. Teraz ako sme manzelia tak samozrejme to uz vnimam inak, trochu som ho usmernila v urcitych veciach (napriklad nove topanky si moze kupit len vtedy ked nejake jedny stare zahodi do kosa) ale stale robi neocakavane nakupy ktore so mnou vopred neprekonzultuje (napriklad kupi fukar na listie pricom mame 2 stromy ktore neopadavaju), ze to sa zíde. Ma plnu šopu náradia ktoré by pomaly mohol zacat prenajímat ako obchod tolko toho má. Vacsinu samozrejme nikdy nevyuzil. Co sa tyka celkovo hospodarenia v domacnosti, musim objektivne povedat ze vklada vacsiu cast, hlavne ked sme rekonstruovali tak isli trebars 3-4 jeho vyplaty iba na rekonstrukciu, potom ked uz sme nemali take vydavky tak si zase uletel na niecom co nepotrebuje ani on ani my ako rodina. Ja by som mu rada dopriala ale pre mna su proste tie jeho vydavky nepochopitelne. Napriklad ma dobry notebook ale potrebuje vraj novy. Vsetko hned teraz, nevie si vyratat ze ked vsetko obucha na debiliny tak na konci mesiaca nam to nevyjde. Teraz cakame prve dieta, mame vela vydavkov, vacsinu mesiaca si nic nekupim lebo cakam ako nam to vyjde do konca. Pritom mam maximalnu matersku plus tehotenske dokopy skoro 2,000€. On povie ved si kup co potrebujes, no ale potom by nam asi fakt nic nezostalo keby minam ako on. Davam bokom peniaze pre istotu. Tehotensku bundu napriklad som si kupila za 12€ vo vypredaji. Ano mohla by som si kupit aj drahsiu ale mne to je proste jedno, je to bunda na jedno pouzitie na par mesiacov. Poviem mu ze chcem na meniny konkretnu vec v hodnote 30€ co som si vybrala, on nie, kupi nieco uplne ine za trojnasobok ceny pre mna ale mne to neprinasa radost. Nemame spolocny ucet, ked si vypytam peniaze tak mi da, v obchode platim stravu vacsinou ja a on take vacsie vydavky ked treba ale vacsinou robi neuvazene nakupy. Skonsolidovali sme jeho uvery do hypoteky (preukazatelne aj vsetky jeho uvery isli na dom). On mi potom vycita ze len do domacnosti dava a pre seba si kupit nic nemoze, ze mu vsetko zakazujem alebo vycitam.
Ked uz budem poberat len rodicovsky prispevok tak sa obavam ako to bude. Nikdy som tak malo penazi ja sama pre seba nemala a nebudem mat kontrolu nad rozpoctom. Bude vsetko na nom a mam z toho obavy. Platime vysoku hypoteku a bezne prevadzkove naklady. Za beznych okolnosti by som to utiahla aj sama z mojej vyplaty ale takto ked budem bez prijmu no velmi sa toho obavam. Este dodam, ze moj manzel nie je typ co by mi nedoprial, dal by mi posledne len sa mi zda ze je financne negramotny v urcitom smere.
Mate podobnu skusenost? ako ste to riesili?

ivkazba
5. jan 2022

No ťažko riešiť problémy, ak sa tie problémy roky ignorovali. Ja som tiež roky zvyknutá na dobrý príjem a aj na kúpu drahších vecí. V pohode si kúpim kabát či čižmy za 400 eur. Na dovolenky a výlety miniem veľa. Ale každý mesiac aj veľa peňazí odložím a keby som ostala bez príjmu, tak môžem byť doma aj pár rokov. Ale on minie celú výplatu do nuly? Wtf?

Priznám sa, celkom nechápem tomu, keď niekto roky toleruje nejaké problémy. Lebo to bude teraz náročné. Nič iné neostáva len si sadnúť, pozrieť sa na aktuálne príjmy, na príjmy keď budeš doma s dieťaťom, pozrieť sa na výdavky, ktoré sú nevyhnutné každý mesiac (šeky, hypo, strava), dohodnúť si presnú sumu, ktoré mesačne odložíte (ak máte dobrý príjem, tak proste nemôžete minúť všetko). Musíte mať obaja prehľad o financiách a musíš trvať na tom, aby sa dohodnuté dodržiavalo. Ak všetko zaplatíte a aj odložíte na sporenie dohodnutú sumu a niečo ostane, tak nech si niečo kúpi. Ale jednoducho skôr nie. Otázka je, čo urobíš, ak zistíš, že budeš doma na RD, nebude ochotný to zmeniť a ty nebudeš mať na konci mesiaca eurá, pretože on minie veci na blbosti lebo je shopoholik. Ja by som nešla do tehotenstva skôr, než toto nebude vyriešené.

negymama
5. jan 2022

V prvom rade, ak ste manzelia, mate BSM a teda spolocne prijmy , ale aj dlhy a zavazky, ktore hocikto y vas narobi za trvanie manzelstva, s vynimkou zuzeneho bsm, ale to asi neriesite a nemate.

Takze vyroky typu, on dava do domu viac, ja budem mat pre seba malo pri rodickaku ...su jednak nepresne, jednak znevyhodnuju partnera, ktory docasne upustil od kariery pre vychovu spolocneho dietata.

Idealne ked budete vediet presne o vasich spolocnych prijmoch. Kolko mate vyplaty, ci ine prijmy, zaved si do excelu alebo nejakej zadarmo apkz na domaci rozpocet vsetky vase prijmy vydavky, uz odteraz, povedzme od januara 2022.

Muz ked bude vidiet, z evidenice, kolko realne stoja jeho spontanne nakupy, mozno bude prekvapeny. Treba mu dozicit, ale do urciteho limitu mesacne. taksito sa spolocne dohodnut o pevnej sume, ktoru budete odkladat na rezervu a pevnej mesacnej sume, ktoru budes mat k dispozicii na hospodarenie v case rodicovskej dovolenky.

ilene22
5. jan 2022

Ved ked budes dostavat 6 mesiacov 2tis euro na materskej tak si mozes odlozit 1500 mesacne.. to si nasetrit 9tis euro na horsie casy. a na rodicovskej mozes byt podla potreby, nemusis ostat doma 3 roky a ist do prace skor. prip aj manzel moze zostat 6mes na materskej a Ty budes pracovat a mat rovnaky prijem ako pred dietatom. jeho zo dna na den nezmenis, on uz setrit nebude podla mna.. nie je na to zvyknuty..

liljana
5. jan 2022

Ty si rozumna, on je nezodpovedny. Platite vysoku hypoteku, mate vysoke pasiva, cize nehnutelnost este ani nevlastnite a on sa rozhadzuje na blbosti. Dnes je hojno, zajtra bude h..no. Minimalne kym mas vysoku matersku, odloz si z nej co najviac. Aby si si mohla dorovnat nizky rodicovsky.
Vysoky plat s vysokym dlhom neznamena automaticky vysoku zivotnu uroven. Hodte rec, ze musi stvrtinu-tretinu platu vzdy odlozit na splacanie hypo. to je priorita. Rezervy sa nesmie dotknut a musi sa naucit vyjst so zvyskom vyplaty. Dalsia priorita je pokles prijmov kvoli dietatu. Nikto mu nebrani si kupit nieco na seba. Ale nech si vyberie jednu vec za mesiac, co mu urobi radost a nie styri kazdy mesiac.
Taky je zivot. Jedna zena sa bude stazovat na lakomost partnera, ze nic nekupi a vecne setri. Ty mas opak, on vsetko rozhadze na casto nepotrebne veci.

ikissedagirl
5. jan 2022

Jeden mesiac si zapisujte vydavky. uplne do bodky vsetko.
po mesiaci si spravte prehlad a roztriedte na par zakladnych kategorii (jedlo, drogeria, domacnost, byvanie, auto, poistky, oblecenie, zabava, darceky, sporenie ... ) . Porovnajte si prijem a vydavky. a lahko pridete na to, aku ciastku mozete mesacne obuchat navyse. to rozdelte na polovicu. a kazdy nech si vyhadzuje peniaze podla svojej vole - on si kupi jedny topanky raz za rok a ty 10topanok za rok. Bude to fer a nemusi to byt zdrojom hadok a fin.problemov v buducnosti.

janewithane
5. jan 2022

Ideal by asi bol sa dohodnut kolko penazi ( obaja rovnako kedze mate spolocne peniaze, bez ohľadu na ucet) budu akoze peniaze na míňanie..
Pripadne ak by s tym mal problem tak mozno nastavit mu co najvoac sporeni, poistiek, nech mu na ucte neostavaju peniaze.
Neviem aky mate urok ale mozno ho aj motivovat tym, ze sa tie dlhy zaplatia skor?
Priznam sa, ze by som mala problem doverovat mu cize by som si urcite spravila nejakú rezervu, z ktorej ale nebudeš na nic míňať ani počas RD. Ak nebudes mat dosť tak pýtaj od neho, nech si zažíva ten pocit ze nie je na nieco dôležité ale hlavne ze ma plnu skriňu. A ziadne take ze ty si nebudes moct dopriat nic naviac, hoci len darceky pre rodinu, fitko, budes svoj podiel na minanie na seba používať na dieťa a domácnosť!

simca06022011
5. jan 2022

Ja by som nepovedala , ze ty si rozumna a on je nezodpovedny. Vy ste proste obaja kazdy iny. Roky ignorujes ze mate iny styl a iny postoj k peniazom, kazdemu urobi radost nieco ine (tebe lacne veci a vylety, zazitky, jemu "nákupy" veci), a dufas, ze to prerobis zmenis? Ani ten tvoj postoj "keby som mala prijem tak to potiahnem aj sama", nie je podla mna ok. Ani to ze mas obavy ako to bude ked nebudes mat prijem nie je ok. Mate spolu dom, budete mat dieta a vy nemate vyjasnene zakladne veci. Nuz ked si taka setrna a rozumna, dala si sa na tento boj, mozes to poratat a urobit rozpocet domacnosti. Povies aku sumu da kazdy mesiac "na stol" a so zvyskom nech si urobi co chce. Presne kolko miniete na dom, prevadzkovu reziu, kolko na stravu, drogeriu a aj dieta, aj nejaku rezervu pre SOS situaciu, porovnas s prijmom na MD/RD a zvysok dolozi. bez toho napr. aby si siahla na uspory tvoje zpred MD. Tak som to urobila ja.

Pre mna to kupit si 2-3 lacne tricka ako jedno znackove neznamena rozumnost, len proste je to tvoj styl. Dal dokopy viac penazi na prerabky a dom, dokazal 3-4 vyplaty dat na prerabku? no podla mna teda nemoze nejak nezmyselne minat. Proste vidis len to ze stale kupuje nejake veci, ktore nepouziva (inak mna by to vytacalo, lebo neznasam haraburdy co nepouzivame. Ale zase ked moj chlap zarobi 5t eur, neriesim ked si kupi za 2,5t bicykel, neriesim ked dalsi mesiac si kupi pilu za 1000EUR a co ja viem co... Proste mi je to jedno, nech si pili co chce a vyraba co chce. kym ostava dost financii na to aby som zaplatila byvanie a reziu, nech si kupi aj hodinky s vodotryskom. Ja si zase beriem peniaze na "rezervu". Ked nie su navyse peniaze, lebo klesli prijmy cez covid, tak sa nenakupuje.

lenuska9999
5. jan 2022

Tak ho presvedc nech každý mesiac určitú čiastku odloží na nejaký sporiaci účet, alebo niečo také. Proste nech ma finančnú rezervu, zaplatí poplatky a zvyšok nech si mina ako chce

simona92101
5. jan 2022

Uprimne,ked sa vam narodi dieta,este len bude prekvapeny ako vam budu utekat peniaze,pretoze lieky,plienky,UM,kozmetika,topanky take hentake-to nie je lacny spas,nedajboh potravinova ci ina intolerancia,skolka,kruzky...atd
Ako uz pisali,sadnite si,spiste si do tabulky prijmy a vydavky,a kolko ste schopni odlozit ako rezervu.
A tak isto,ked zostanes na rodicaku a klesnete z 2000e na 370e,ci to utiahnete.

smitjan
5. jan 2022

No moj muz bol taky, ked sme spolu nezili, ale jak sme zacali, tak s tym sekol, respektive na rovinu som mu povedala, ze musime rozmyslat tak aby sme mali nejaku rezervu keby nieco. Mali sme plany, co chceme do buducna a postupne sme si odkladali. Ono to ale nepojde u neho zo dna na den, to som si ista.

karolinakr
5. jan 2022

to sú ľudia,čo si žijú nad pomery a tak sa aj správajú Predtým,než človek zarobí majland,by som každému dala 500 eur nech sa naučí výhodné hospodáriť a potom sa dostať k peniazom Naopak to ide ťažko.Na dobré sa ľahko zvyká Ja som tiež nikdy nekupoval potraviny v akciách,teraz vidím,že za nejakú rovnakú a tú istú vec zaplatíš 3x toľko a keď ideš o pár metrov ďalej,už to toľko nestoji

7lenka11
5. jan 2022

Podla mna to nie je o tom, ze nevie hospodarit, ale skor jeho posadnutostou nakupovanim a to moze byt aj prejav poruchy, resp. zavislost na nakupovani, novych veciach.

Sadnite si a dohodnite sa na hospodareni. Zdorazni mu, ze idete zivit tretieho clena domacnosti. Nastavte si nejaku sumu, ktora bude kazdy mesiac odchadzat na sporiaci ucet, aby ste v pripade nudze mali dost. Na beznom ucte si nechajte to, co mate na kazdodenne minanie. Ak vam bude stale ostavat velky obnos penazi, nech si kupi aj trojo topanok. Len nech je zabezpecene aj dieta a vas zakladny zivot...

deti95060810
5. jan 2022

nehnevaj sa , ale kabát z Tesca si nekúpim ani ja, a to je už čo povedať...však ak mi nesedí tak mi nesedí nebudem ho kupovať len kvôli tomu že stojí pár e...😉 Samozrejme 400 e stáť tiež nemusí....
ešte ma pobavila veta, že za slobodna som si kúpila auto, išla na dovolenku.... pre niekoho je dovolenka blbosť, nepotrebuje behať po svete, stačí mu keď spoznáva krásy Slovenska v rámci okresu, popr. kraja....
chceš strašne presvedčiť že len tvoje míňanie penazí je OK - čo si ja zrovna nemyslím. Byť tvojim priateľom tak si dupnem a nedám sa "kŕmiť" rečičkami o šetrení....
PS - ešte si pozri koľko e minieš na kde aké pomôcky pri dieťati - ešte len to stojí hotový majland...
A bundu pre tehotné som NIKDY nemala a to som bola tehotná 4 krát...

deti95060810
5. jan 2022

ale aby som ti odpovedala na otázku ako to máme my, tak mm kým prišiel k nám nemal našetrených ani 5 e - a to bol v pracovnom pomere roky...proste ako videl žiť rodičov tak robil... Dával si zopár e ale keď som mu po pol roku povedala koľko som našetrila aj z toho mála, takmer onemel....
odvtedy mi dáva všetky peniaze čo zarobí, ja gazdujem a on sa len pekne usmieva ako mi to super ide....😉
ale ako ja hovorím - šetrenie musíš mať v krvi, tomu sa naučiť asi nedá...

7lenka11
5. jan 2022

@deti95060810 ja nesúhlasím, že sa to naučiť nedá.. môj muž bol taký istý, do manželstva prišiel s nulou na účte.. teraz je z neho rozumný človek, ktorý vie dobre zarobiť, aj pekne našetriť.. áno, stále veľa míňa, ale je schopný zarobiť trojnásobok toho, čo na začiatku manželstva a sám navrhol, aby sme si odkladali ešte viac, ako som pôvodne ja navrhla.. z môjho pohľadu zohráva úlohu vek a skúsenosti.. proste aj my sme sa dostali do štádia, že musíme platiť hypotéku, úver, poistku, sami si financovať domácnosť, súkromných lekárov... takže muž pochopil, že nemôže minúť celú výplatu a platiť za kamošov každé pivo a fungujeme úplne normálne.. máme rezervu, no zároveň si aj doprajeme

leni1977
5. jan 2022

@7lenka11 súhlasím, keď sa chce, všetko sa dá, viem podľa môjho, je to sto a jedno oproti tomu, aký bol keď sme sa spoznali

anitka_4
5. jan 2022

Ja by som ho nechala,nech robí tak,ako doteraz, vybucha výplatu do nuly a keď bude treba niečo zaplatiť,tak povedz,že nemáš,veď máš len dajme tomu pár eur rodicak. Dovidenia...a nech zháňa 😁 verím tomu,že by sa mu to stalo len raz. Alebo daj peniaze na náklady na 1 mesiac rodičom,a zahraj to potom,že si musela požičiavať od rodičov 🤷🏻‍♀️ neviem...

evabb35
5. jan 2022

našťastie mňa sa takéto problémy netýkajú, ale čo vidím takéto prípady v rodine, či okolí...tak na rovinu - veľmi rýchlo sa po pôrode vrátili do práce, lebo inak by to finančne neutiahli a v jednom prípade sa aj rozviedla, lebo už toho bolo veľmi veľa a veľa rokov sa trápila, psychicky ju to manželstvo ničilo, lebo jej manžel stále len utrácal a stále sa len zadlžoval...v takomto prípade väčšionu matky živia rodinu zo svojho príjmu a strašne veľa pracujú, aby to všetko finančne utiahli, lebo výdavky takýto manželia neustále zvyšujú svojimi nárokmi, hoci navonok, pre nezainteresovanú osobu to pôsobí tak pekne, reprezentatívne, usporiadane...

autor
5. jan 2022

@deti95060810 mozno si nemala nikdy zimnú bundu pre tehotné ak si rodila v lete alebo si málo pribrala ale ja mám termín v januári a už žiadna bunda ani kabát ktorú som mala mi nebola dobrá a nezapla som ju a ked snezilo alebo je zima nemam v com chodit.
Moje mínanie za mesiac, ktoré by sa dalo pokladat za nie nevyhnutné (okrem beznych spolocnych hypo, ucty elektrika plyn atd) je netflix a spotify (program duo pre obidvoch) a telefon s internetom (tiez mame na jednej fakture). k tomu si obcas kupim nejaky casopis a nejaku kozmetiku napriklad krem na plet alebo take nieco. raz za tri mesiace idem kadernicke. to je všetko. v tehotenstve šaty nekupujem, kupila som si iba spodne pradlo, dvoje teplaky a jedny nohavice a bundu. ostatne nosim čo mám, resp. do čoho sa zmestím.
Ked sa mi nieco paci a je mi to dobré kúpim si aj v Tescu, na tom nevidim nic zleho. Topánky neobujem žiadne tak nosím jedny tenisky - a nejdem ani kupovat ziadne pretoze zachvilu mi nohy odpuchnu a budem si moct kupit nejake nove trebars. Cizmy mam kvalitne z minuleho roka, nevidim dovod na to kupovat si dalsie. Tak isto napriklad kabelku mam jednu uz asi tri roky a to mi staci. Ked sa mi rozpadne kupim si novu. Nepovazujem sa za extra uspornu ani ze si od ust odtrham, len proste vela veci nepovazujem za dolezite kupovat. Zato napriklad potraviny kupujem kvalitnejsie.
Ostatné výdavky ako napríklad výbava pre babo to neberiem ako moje výdavky ktoré musím ospravedlnovat. vsetko co bolo treba pre babo som kupila / sme kupili spolocne.
Manzel napriklad ide nieco vybavit do obchodneho centra a popri tom sa neplanovane zastavi v knihkupectve kde si kupi 5 knih a da ich do policky. Ci ich cita o tom pochybujem. Alebo donesie sluchatka ze boli v akcii aj ked ma v sufliku dalsie tri. Topanky zistim ze ma nove az ked si ich ide obut. Akoze ja by som sa ho tiez nepytala ci si mozem kupit topanky len niekedy si myslim, ze fakt to co si kupil nepotrebuje.

autor
5. jan 2022

so setrenim to mame tak ze co ja nenasetrim to nemame. aj by mi daval pravidelne mesacne €€€ aby som odlozila aj z jeho len zatial sme sa k takemu bodu nedopracovali, vzdy bolo treba nieco (podla neho) kupit. potom ked nemame rezervu a vycitam mu to tak povie, ze ved to a to kupoval pre nas, do domacnosti. ale ja si napriklad myslim, ze to nebolo nevyhnutne kupovat presne ten dany mesiac alebo dokonca ten dany rok. vedel by to keby to vopred so mnou prediskutoval ale on to rovno kupi. Musim ist na to nejak inak uz. dakujem vam vsetkym za rady.

andrejka1974
5. jan 2022

Jednoducho sa budete musieť uskromniť najprv účty potom dieťa a ak niečo zvýši tak vy

tramtada31
5. jan 2022

My mame každý svoje peniaze a tým sme sa presne vyhli týmto konfliktom, že by sme si mali vzajomne odsúhlasovat vydavky. Takéto obmedzovanie, či odovzdanie vyplaty muza žene mi príde ponižujúce pre chlapa. Jedine, čo mu mozes navrhnúť je, aby platil teraz on celu hypotéku, lebo teba caka rodicak a ty si svoju matersku ten polrok šetrí. Tým docielis to, že zaplati hypotéku a úcty a nebude mat toľko penazi na rozhadzovanie, ale podľa mna nemas morálne právo po ňom žiadať, aby sa slobodne nemohol rozhodovat o svojich financiách, ktoré si on zarobi. Obaja mate rozdielny systém hospodárenia, skoda, že ste si to neprediskutovali pred dietatom.

monka105
5. jan 2022

Ako keby som čítala o svojom otcovi. Na začiatku si ho musíš naučiť, že bohužiaľ, má rodinu a nebude mu dopriate všetko čo si zmyslí. V prvom rade treba zabezpečiť vás, peniaze sú spoločné, predpokladám, že máte BSM a ak niečo chce kupovať, musí to prekonzultovať aj s tebou. Moja mama toto zanedbala. Mali sme doma tri kosačky, dve pokazené, no keď si otec zmyslel, že chce štvrtú, mal štvrtú. Cez leto kosil dokopy asi štyrikrát aj to iba tam, kade najčastejšie chodíme, zvyšok dvora obrástol dvojmetrovou burinou. Chcel nožnice na kríky, mal ich. Strihal ich nimi raz. Odvtedy sú v garáži. Chcel tretie auto, mal tretie auto, popritom sa už druhé využívalo málo. Telka je pomaly aj na záchode a o notebookoch, starých rachotinách, ktoré len tak ležia na poličke a nikto ich nevyužíva ani nehovorím. Nový mobil si už kupuje každý rok, miesto každých dvoch, vždy ten najdrahší, najnovší typ, popritom chodí iba na internet a telefonuje/posiela sms, ani len ním nefotí, nevyužíva jeho funkcie. Hlavné, že doma im doslova padá strecha na hlavu (seriózne v kuchyni padol strop) a za 30 rokov nevymenili okná za plastové ani v jednej miestnosti. Dupni si. Sú to aj tvoje peniaze, aj ty máš právo rozhodovať o tom, kam pôjdu. Bude vám zbytočný fúkar na lístie, keď nebudete mať poriadne strechu nad hlavou.

deti95060810
5. jan 2022

autorka...s tými knihami to poznám - len môj je vášnivý čitateľ...takže som ho nahovorila na knižnicu. Ale samozrejme kupuje aj knihy, len už nie v takom množstve ako pred nedávnom... Najhoršie je že knihy nemáme kde knihy dávať a vyhadzovať mi je ľúto...
deti sa nám narodili väčšinou len v zime.... január, január, február, jún....😉

karolinakr
5. jan 2022

@deti95060810 knižna búdka, knižnice ca,bazár kníh a www.Čarovnapolička.sk - výmena a predaj kníh ,antikvariat

annamalaga
5. jan 2022

Nuž keď nevie šetriť , keď ma, keď mat nebude, ťažko sa bude na malo zvykať. Ináč , ja si skôr myslím , že lepšie zarábajúci vedia s korunami lepšie hospodáriť , ako niekto, kto má malo. A utvrdzujem sa čím ďalej tým viac.

laurikagab
5. jan 2022

Takého istého mám aj ja.

sashka22
8. jan 2022

Myslím, že na Prednej hore liečia aj závislosť od nakupovania.

macik166
15. júl 2022

Tak ako to dopadlo s tými financiami? Zlepšilo sa to? Alebo ani nie.