icon

Manžel odchádza na dlhé pracovné cesty: Ako to zvládať?

8. júl 2024

Ahojte chcem sa vyrozprávať.
S manželom sme spolu 7 rokov zobraty mame dve deti 3 a 2 roky.
Manžel pracuje od začiatku nášho vzťahu na 3 smeny čiže každý deň doma, ale po uvažovaní a rozprávaní sa žeby išiel do zahraničia súhlasil teda obaja sme súhlasili keďže nám treba peniaze a tu s tohto platu a môjho rodičovského ideme od výplaty do výplaty.
Hľadá si uz prácu v zahraničí žeby šiel so švagrom ktorý robí 3 týždne a 1 týždeň doma a pre mňa to je hrozne dlho. Neviem ci by som si dokázala zvyknúť a deti tiež, ale zas keď tie peniaze nám veľmi treba.
Mne strašne vadi len ta jediná vec ze by bol tal dlho preč a tak krátko doma, viem ze niesom jediná ktorej chlapi takto pracujú len som sa chcela vyrozprávať. Dakujem

aurora33
9. júl 2024

@sasa1310 takze tvoj nechodí do prace? Stále je doma? Nonstop?

sasa1310
9. júl 2024

@aurora33 chodí prečo by nechodil?

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 normálne sa utvrdzujeme v tom, že sme šťastní a spokojní 😀D keby sme neboli asi by bol rozvod na stole a deti traumatizované, či? Autorka to bude mať ťažké a má strach - čo je logické. Ale rozhodne nemá kde dať deti aby mohla ísť pracovať a za mňa strčiť 2 ročné dieťa do jaslí len aby bola rodina spolu je nemysliteľné. Moje boli doma do 4 rokov kým som ich vôbec dala do škôlky, nieto aby som také malé dieťa od seba dala preč z finančných dôvodov. Autorka takú možnosť ani nemá. Tak musí sama zhodnotiť, či biedačiť a báť sa výdavkov, alebo nechať chlapa nech nejaké tie mesiace potiahne vonku. Kedysi takto muži chodili do Ameriky na celý rok a ženy mali doma aj 7 detí a zvládli to. Len si sama autorka musí zvážiť či to zvládne. Nie je to ľahké a mnohé by to nezvládli psychicky... ale dá sa to. Nik netvrdí že ten chlap takto bude turnusovať navždy. Keď bude šikovný môže si tam vyberať firmy a turnusy si plánovať sám.

aurora33
9. júl 2024

@sasa1310 tak potom asi nie je nonstop k dispozícii keď chodi do prace. A nie je no stop s deťmi. Si to napísala akokeby bol stále doma od rana do večera.

sasa1310
9. júl 2024

@aurora33 je nonstop k dispozícii. Keď sa mi niečo stane, vie za pár hodín prísť domov a riešiť. Nemusím čakať na neho niekoľko dní. Tak som to myslela. A keby sa ozaj niečo vážne stalo, tak vie prísť do 30 minút z práce a vypýtať sa samozrejme. Napr. mal malý úraz, bol v práci, tak som mu volala a do hodinky bol doma a nemusela som riešiť susedov alebo niekoho k druhým deťom, aby som s ním mohla ísť na pohotovosť.

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 a čo také sa stane, že to musí riešiť do pár hodín?

sasa1310
9. júl 2024

@zuzanapjat s dieťaťom ísť na príjem do nemocnice? Na pohotovosť? Ja k lekárovi a pod. situácie

michelle567
9. júl 2024

No trebalo sa nad tým zamýšľať minimálne pár mesiacov späť keď sa podávali prihlášky do škôlok. Deti môžu chodiť do škôlky aj do mesta kde by si si našla prácu. Nemusí to byť škôlka v dedine. Minimalne si mohla podať vyskúšať aj v tej vašej

aurora33
9. júl 2024

@sasa1310 takze to nie je non stop k dispozícii. Tiez musíš čakať kým príde z prace. A predstav si taký muž keď je z turnusu doma tak je proste doma a je k dispozícii nonstop. Nemusí sa vypýtať z prace, jednoducho je doma.

sasa1310
9. júl 2024

@aurora33 mám ho nonstop k dispozícii. Pracuje 10 minút z domu. Keby sa mi niečo stalo alebo deťom, viem mu zavolať a vie prísť z práce sa postarať o mňa alebo o deti. Našťatie sa tak stalo iba raz. Pracuje 15 dní v mesiaci a 15 dní je doma ako ten z turnusu. Samozrejme, že nie v kuse 15 dní. Tento týždeň robí len 2 dni napr. a to nemá ani dovolenku

lentilka78
9. júl 2024

@autorka ja by som toto nedala, je pravda ze keď človek potrebuje peniaze na niečo konkrétne tak nejaký čas sa dá vydržať, že človek sa zatne, ale nebolo by to veľmi pre mna
Véd mne sa zle zaspáva aj keď ma muž raz za uhorský rok nočnú 🙈🙈🙈 ze sa nemám kde tulit
A to je len detail, celá starostlivosť o deti a domácnosť zostane na tebe, a ten týždeň čo bude doma zbehne hrozne rychlo
V okolí mam 2 kamošky co takto fungujú, jedna ma ročne babo a po ruke maminu ktorá pomôže, ale tiež je to makačka, veľký dom, dieta, chorá babka o ktorú sa starajú a manžel v zahraničí, chodí ako kedy, raz za cca 4-5tyzdnov na cca 10 dní a iné ten vzťah dole vodou, keď sú spolu čoraz viac sa hádajú lebo si odvykli a každý žije iný zivot
A ďalšia kamarátka sa netají tým ze muž jej ide doslova na nervy keď je doma, lebo tiež sa len hádajú
Čiže za mňa nie, radšej menej peňazí

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 musí byť muž s vami keď idete na pohotovosť? Alebo k lekárovi? Za 10 r. som raz šla na pohotovosť s dieťaťom sanitkou, 3x bol so mnou s dieťaťom na pohotovosti manžel. Vy si myslíte, že chlapi na SVK majú všetci takú prácu, že utečú z nočnej aby žena nešla na pohotovosť sama s dieťaťom, alebo z dennej, aby nešla sama k lekárovi? A keď som bola 2x veľmi chorá, tak došiel za 12 hodín, ale neumrela som len preto, že som musela čakať o 9 hodín dlhšie ako vy. Na príjem do nemocnice by bol doma...... totižto práca v zahraničí nie je lager. Za výhodu považujem, že po každom pôrode si mohol dovoliť byť so mnou mesiac, že každé Vianoce má mesiac voľno, že v lete má voľno 2 týždne a okrem tých 2týždňov je doma 12 dní kedy si môžeme dať 3x predlženy vikend. Takže na plnohodnotný čas s rodinou má viac možností, ako pracujúci na SVK...... a pre mňa to je viac, ako keď pracoval na SVK a večer odpadával od únavy do postele.

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 by som chcela vidieť, keby váš manžel na svk mal prácu ako mnohí iní... lebo to čo opisujete to by prijala každá žena..... ale nie každý má také možnosti ako váš muž

zuzanaa239
9. júl 2024

Podľa mňa da to dá zvládnuť aj s malými deťmi, ja napr. si všetko v pohode naplánujem a naučilo ma to samostatnosti a väčšej sebadôvere, nie som z takých žien čo bez muža nepôjdu ani do obchodu, do lekárne, elektra ….A to ako vy dvaja to ustojite vzťahovo je len vaša vec, sú páry vedľa sebe a nájdu si paralerné vzťahy sú potom muži roky na turnusoch a neuniknú, je to o nastavení človeka. Deti to je tažké toto, asi najviac, že ako sa oni na to pozrú s odstupom času, moja dcéra má rada svojho tatu, denne mu zavolá, posiela fotky, nahrá hlasovku, má 6 rokov a muž pracuje vonku cez 4 roky. Druhá dcéra má 7 mesiacov.A peniaze áno, tu môžem potvrdiť, že ľahko sa na nich zvykne, ale my sme si prešli aj zdravotnymi problémami, kedy manžel bol doma bez príjmu a žili sme v pohode aj s možnosťou, že už ostane natrvalo doma.Treba niekedy skúsiť na vlastnej koži ako to pôjde a hľadať riešenie najlepšie pre vás.
Ja nemám rada, také názory, že len NIEEE a ani to, že to je najlepši spôsob života, nič netreba hneď zatratiť.

sasa1310
9. júl 2024

@zuzanapjat hodinovo má rovnako ako každý iný. K tomu samozrejme dovolenky, paragrafy a iné náhradné voľná. A netreba zabúdať na ten čas, keď je v práci a zbytok dňa je doma a nie niekde sám
A nie, nemusí so mnou na pohotovosť. Mám viac detí ako autorka. S jedným dieťaťom na pohotovosť jeden. k druhému utekal domov druhý rodič

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 tak máš proste šťastie. V iných rodinách to vykrývajú starí rodičia, keď chlap proste nemôže sa uvoľniť z práce... nič nereálne aj na Slovensku. Každý to má proste doma inak nastavené poriešené.

sasa1310
9. júl 2024

@zuzanapjat šťastie? Sme normálni zamestnanci na Slovensku. hodinovo podľa ZP ako každý zamestnanec. Nič výnimočné

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 jasne jasne, kazdy ma chlapa 10 minut od domu a ten chlap moze kedykolvek odist z prace a byt nonstop zene k dispozicii a bezne odpracuje kazdy tak, aby mal 14 dni v mesiaci volno a inokedy mu staci odrobit 2 dni v mesiaci. takí tí "normalni zamestnanci" na Slovensku. nič vynimočne :DDD spytaj sa zien v samostatnom prispevku, ci maju ich muži tak nastaveny pracovny tyzden.

sasa1310
9. júl 2024

@zuzanapjat nemôže kedykoľvek odísť z práce. Keby sa ale stalo niečo vážne, tak môže. Hodinovo robí normálne ako každý zamestnanec na Slovensku. Nerobí osmičky. Ja končím o 14.30. Kopec kolegov tiež, 5 dní v týždni mimo sviatkov. Môj robí aj cez sviatok napr. Ako vravím, všetci podľa ZP. Ten čas po pracovnej dobe sú otcovia zamestnaní na Slovensku doma s rodinou. To je ten hlavý rozdiel na ktorý narážam

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 a v zahraničí chlapi nemôžu odísť z práce keby sa stalo niečo vážne? Mne keď začal 9ty mesiac tehotenstva tak manžel mal pozreté aj lety z DE. Tiež som kedysi robila 12tky. od 9:00 do 21:00, v práci sme museli byť o polhodku skôr a domov som dochádzala o 22:00. Čo myslíš, plnohodnotne som sa starala v tie dni o syna?

aurora33
9. júl 2024

@sasa1310 takze opakujem keďže normalne robí tak ho nemáš k dispozícii nonstop. Proste je v práci. Ano v prípade núdze sa môže vypýtať, ale to neznamená že je doma stále. Na toto ja narážam.

sasa1310
9. júl 2024

@aurora33 za mňa každý zamestnanec, ktorý pracuje blízko domova resp. na Slovensku, je tej rodine k dispozícii.

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 byť k dispozícii a plnohodnotne tráviť čas ako rodina je pre mňa podstatný rozdiel. Ja nepotrebujem aby bol manžel k dispozícii, ja potrebujem aby náš spoločný čas sme trávili ako rodina plnohodnotne.

sasa1310
9. júl 2024

@zuzanapjat to my trávime stále, aj keď príde z práce v daný deň. 🙂

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 tak mne sa to nezdalo keď som robila 12tky, žeby som s rodinou trávila plnohodnotne čas. Syn už spal a ja som dala sprchu a šla spať. Tak neviem či ten tvoj má nejako zázračne ten pracovný deň, osmičky nerobí, ale večeria doma, či ako?

sasa1310
9. júl 2024

@zuzanapjat denné od 5.00 a o 17.30 je už doma. A na nočnú odchádza okolo 17.00 a ráno o 5.30 je už doma. Takže po dennej ešte stíhame hocičo a medzi nočnými je doma s nami

zuzanapjat
9. júl 2024

@sasa1310 tak to proste takto máte. Je to fajn. Opakujem, nie každý má taký pracovný čas... poznám ľudí ktorí robia obaja na smeny a nevidia sa v podstate vobec. A sama mam odskusane 12tky ktore znamenali vobec nebyt s rodinou. Takze ja som rada, ze to doma mame proste tak, ako nam vyhovuje... a hlavne detom.

sasa1310
9. júl 2024

@zuzanapjat Tu vôbec nejde o nás a o náš pracovný čas. Ten som napísala preto lebo si sa dopodrobna pýtala. Aj keby mi chlap robil každý deň a prišiel až o 18.00 domov, stále je viac doma ako ten, ktorý je v zahraničí. Otcovia zamestnaní na Slovensku sú s tými deťmi každý deň, aj keď v ten daný deň pracujú. Aj cez víkend cez voľno sú s rodinou, čo otcovia, ktorí sú v zahraničí víkend trávia tam sami, lebo sa im neoplatí napr. prísť domov. A o tom to celé je. Tu si žena ako tak urobí program s deťmi, ale oni tam chudáci sami a doma malé deti. No nezávidím tým chlapom. A k dispozícii sú tu stále, keby sa niečo stalo. Kdežto tvoj kým doletí to máš min. 3-4 hodiny. Každopádne časovo je stále ten otec, ktorý pracuje tu, viac s tou rodinou ako otcovia, ktorí robia vonku. A už nebudem reagovať, stále dokola písať to isté. Jednoducho nemôžeme porovnávať čas strávený s rodinou u pracujúceho tu a vonku

iv007
9. júl 2024

Ja si vsimam trend mnohych slovenskych rodin, zodrat chlapa v zahranici pripadne s 2 robotami len aby zena mohla byt 6+ rokov doma s detmi. Obaja partneri sa maju rovnako podielat na rodinnom rozpocte aj vychove, vsetko ostatne su vyhovorky. Potom po tolkych rokoch doma sa zeny cuduju ze si nevedia nikde najst pracu..

iv007
9. júl 2024

Este doplnim, ze nie je povinnostou kazdej mladej rodiny mat novy bungalov s pozemkom a trampolinou. Ked raz na nieco nemam, zacnem v 2-izbaku a postupne nadobudnem vacsie byvanie avsak OBAJA manzelia.