Manžel odchádza na dlhé pracovné cesty: Ako to zvládať?
Ahojte chcem sa vyrozprávať.
S manželom sme spolu 7 rokov zobraty mame dve deti 3 a 2 roky.
Manžel pracuje od začiatku nášho vzťahu na 3 smeny čiže každý deň doma, ale po uvažovaní a rozprávaní sa žeby išiel do zahraničia súhlasil teda obaja sme súhlasili keďže nám treba peniaze a tu s tohto platu a môjho rodičovského ideme od výplaty do výplaty.
Hľadá si uz prácu v zahraničí žeby šiel so švagrom ktorý robí 3 týždne a 1 týždeň doma a pre mňa to je hrozne dlho. Neviem ci by som si dokázala zvyknúť a deti tiež, ale zas keď tie peniaze nám veľmi treba.
Mne strašne vadi len ta jediná vec ze by bol tal dlho preč a tak krátko doma, viem ze niesom jediná ktorej chlapi takto pracujú len som sa chcela vyrozprávať. Dakujem
@kp7333 manžel pracuje v zahraničí 8 rok s prestávkami, určite nemáme vzťah krehkejší. Konečne si môžeme vychutnať jeho prítomnosť keď príde domov. Keď robil na SK domov chodil prespať. Teraz má podstatne viac času na rodinu
@mamamasama predpokladám, že tie deti sú rovno týždeň doma, lebo otecko prichádzajúci zo zahraničia sa im predsa venuje plnohodnotne predsa celý čas 😀
Ja pracujem na 8h zmeny, je nás cez 350 zamestnancov. Kolega s malými deťmi chodí na 9. hodinu s tým, že sa s deťmi ráno naraňajkuje, syna odvedie do školy a ide do práce. Po práci čo je o 17.00 sa stretáva s manželkou a s deťmi na ihrisku a tak fungujú 5 dni v týždni. Všetky ostatné dni je s nimi (víkendy, sviatky) k tomu 30 dní dovolenky a 4 dni zdravotného voľna nehovoriac o paragrafoch, OČR a pod. Ale tak pre niektoré to je jednoducho nepochopiteľné lebo si to nevedia predstaviť takto fungovať
@aurora33 drviva vacsina robi v zahranici na zivnost, teda su vo velkej nevyhode oproti beznym zamestnancom. Mala som takeho ex, takze viem velmi dobre.. Bol doma 4 dni, rozbity nevyspaty narobeny, cosi malo si vybavil, porobil a naspat makat 12ky 6 dni v tyzdni. Dakujem, neprosim.
@aurora33 tak daj nieco napriklad plus aka to je krajina
@guiseppinka napr zamestnanec v rakusku.
@aurora33 tak daj. Odvetvie a menuj tie bonusy, kzore su vacsie ako na svk. 13., 14. plat ano. Ale chcem aj odvetvie.
@aurora33 napada mi papamonat (kde ale teda plat ten mesiac je dost nizsi), vyssie rodinne pridavky, vyssi danovy bonus a priplatky za poobedne, nocne a sviatky. A s vyhodami som asi skoncila.
Ak je to nejaky zamestnanec v gastre, turizme, sluzbach, stavebnom priemysle, tak dovolenku v lete (zime - cez sezonu) nedostane...a o ocr sa tiez zmienujem v kazdej diskusii, ze je 5 dni rocne!, resp. s detmi do 10 rokov 10 dni na vsetkych vratane seba.
V konecnom dosledku vela ludi a hlavne tychto sezonnych pracovnikov, zivnostnikov, atd. nevie vela veci z pracovneho prava a nechaju sa velakrat aj odrbat (hlavne roznymi pofidernymi "sprostredkovatelmi"). V konecnom dosledku aj rakuske agentury sa snazia "zbavit sa" nadbytkcnych ludi roznymi nekalymi sposobmi a vyuzivaju to, ze clovek nepozna svoje prava, ale stale je to lepsie ako na svk...
Byt zamestnancom v at ma vsak stale viac vyhod ako nevyhod.
@fairyy tiez nie riesenie, Lebo ja aj ked sme boli doma obaja sme si len klucky doma podavvali a spolocny cas nula bodov.. Od syna som sla po polrok do prace, od dcery po 2r, a poriadne sme sa Ani tyzden nevideli, plus opatrovatelka samozrejme obaja smenovi.. Takze sa stalo ze aj ked sme obaja pracovali v mieste bydliska, okres., tak sme sa videli cca 2x za tyzden medzi dverami alebo vobec.. Mozno by bolo lepsie keby jeden z mas pracoval mimo, a aspon ten tyzden dva by sme boli spolu..
@iv007
@guiseppinka moj muz je zamestnanec v DE, v rodinnej stavebnej firme. Dovolenku maju normalne v lete 2 tyzdne celofiremnu, okrem toho nie je problem si zobrat dovolenku aj mimo, aj teraz je muz doma na dovolenke, lebo chcel. Od Vianoc byva doma a nastupuju az v marci, su plateni cca na 60 % v tomto obdobi. Chodi kazdy vikend domov. Ak by nemal tieto bonusy, tak by do zahranicia nesiel. Na SK robil 10 rokov na zivnost a hovoril, ze sa tu zodral a zostarol o 10 rokov. Vraj v DE sa ani spolovice tolko nenarobi, maju totizto na vsetko stroje.
@0silvia0 rodinna stavebna firma, to mas nieco uplne ine ako ked chodia kade tade po stavbach, montazach... kamos napr zacal robit teraz vo firme, ktora prenajima a stavia stany. Cez leto cez sezonu tahaju nadcasy, ktore v zime vyberaju a aj dovolenku maju cez zimu. Jasne, ze ked potrebujes 1 2 dni, tak sa da... ale po tych roznych turnusovych stavbach nemozes si zobrat len tak dovcu...
@guiseppinka tak môj veľmi dobry známy je mäsiar. Zamestnaný v rodinnej firme v Rakúsku. Takže má všetky výhody zamestnanca. Pracuje od pondelka do štvrtku. Vo štvrtok je už doma. Voľno si môže vybrať kedy len chce. Ak sa niečo stane, tak do pár hodín je doma. Nehovoriac o plate, ktorý je xy vyšší ako zarobi vyučený mäsiar tu. Jeho deti s ním majú úžasný vzťah. Aj žena.
@aurora33 ano, to je to, co hovorim. Je ine pracovat ako "normalny" zamestnanec a ine ako "turnusovy". "Normalni" to maju ovela lahsie, lebo si vedia aj dovolenky lepsie na lahsie naplanovat. Plus masiarstvo funguje celorocne... preto som chcela vediet aj odvetvie... a okrem toho rakusko je tak velke a kazdy bundesland ma svoje specifika...
@guiseppinka ved ok, ja pisem ako muzi v zahranici tiez funguju. Pretoze kazdy tu dava len katastrofalne scenare. Len podotykam, ze tie scenare su niekedy celkom ok.
@riyadh ono zalezi aku ma kto pracu... nevieme co robi autorka...ja napriklad na smeny nepracujem...prve dieta som vychovavala sama bolo u opatrovatelky a ja v praci... druhe teraz cakam a na pol roka sa vraciam do prace ... potom potiahne na pol roka manzel a potom opat opatrovatelka a robime obaja rovnaky cas koncime o 3-4tej...ja rozumiem, ze kazdy to ma inak a nie pre kazdeho je vhodna kazda cesta...sama neviem ako by som to riesila keby pracujeme tak ako vy
@guiseppinka moj muž robí ako zamestnanec v Nórsku, dovolenku si môže čerpať normálne, PN má platené prvých 16 dní 100% platu, turnusy robí 2 týždne v robote 2 doma. Keď sa niečo stane sadá na prvé lietadlo a do 12 hodín je doma. Letel tak už 2x.
@guiseppinka napríklad ja si tak spomínam... manželov šéf nám pred 10 rokmi zaplatil týždňovú svadobnú cestu v Bavorsku 🙂 proste len tak... lebo bol spokojný. Dosť rozdiel oproti tomu, aké benefity mal na východnom Slovensku
@zuzanapjat pekne🥰 to som este nepocula od nikoho z okolia. Ale nie je to klasicky benefit, to musis uznat...
@guiseppinka pre manžela bol obrovský rozdiel, keď drel tu a potom keď šiel von - predovšetkým v prístupe. Je perfekcionista, všetko v práci musí po ňom ostať tip-top. Tu mu tlačil zamestnávatel kaleráby ako vlastne firma neprosperuje, čo boli bludy. S týmto som sa stretla x krát na SVK.... tlaky na zamestnancov, aby sa báli brať PN, či aby si nemohli zobrať dovolenku kedy chcú, neustále živený strach aj 10-20 rokov v niektorých firmách ako sa už bude prepúšťať. Predovšetkým tu na východnom Slovensku. Niekto má šťastie na SVK, ale nie v každom odvetví dokážeš nájsť lepšieho zamestnávateľa, ak pri starom nie si spokojný. Tak potom kam?
@zuzanapjat suhlasim, toto je uplne bezne na svk. Tu v at to je naozaj ine. Nenahanaju sa, aj ked obcas musia riadne zamakat... vo vseobecnosti, ak je prestavka, tak je prestavka a oddychuju. Iny pristup je k ludom. Ale najdu sa aj drbnuti sefovia. To nezalezi od narodnosti, ale osobnosti. Musim napisat, ze ja som v at velmi spokojna...
@sasa1310 ozaj, akurát som bola týždeň v tej tvojej spomínanej Bratislave a teda nevidela som nejako extra veľa oteckov na detských ihriskách. Ani doobeda, ani poobede ani večer. Oveľa viac samých mamičiek tam bolo. Sem tam nejaký ocko bol, ale zeby ich bolo veľa tak to teda nie.

@kp7333 toto je tiež dosť také klišé ako z nepodarenej telenovely ale ok 😀😀😂😂