icon

Manžel odmieta spoločnú investíciu

13. júl 2025

Bývame v manželovej nehnuteľnosti, máme rodinu a môže sa to zdať ako idylka,je tu to ALE. Ja som sa obetovala rodine, kariéra,menej financií apod. Mám 27 rokov a chcela by som niečo i ja vlastniť. Manžel zarába nadštandardne a spoločné peniaze idú do jeho nehnuteľnosti. ( Ani jeden nemáme hypotéku). Otvorila som túto tému, že by sme mohli kúpiť investičný byt- vlastniť niečo spoločne. A tu narazila kosa na kameň. Nechce ani hypotéku ani byt. Môžem skúsiť ísť sama do hypotéky na jednoizbový cca 70 tisíc v našej lokalite, možno kúsok menej, ale zabúdam na to že som vydatá,veď by musel byť spoludlžník a on nechce nič kupovať čiže by nič nepodpísal,neodsúhlasil. Len mi odvrkne keď chcem mám si kúpiť,ale spolu nič.
Mám nejaké úspory ale je to len okolo 5000€.
Kde som nechala rozum? Dve deti s ním a žiadna istota, nič? Momentálne mám pocit že mi je manželstvo prekážkou. Nemám ešte veľa rokov aby som sa nespamätala. Do tej doby som bola študentka vš, mladosť práca a bývanie som neriešila.
Čo by ste robili na mojom mieste ? 🙏

zmrzlinka2021
13. júl 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 ani neviem, nerád sa baví na túto tému,nijak nerieši a nehľadá možnosti, nápady. Rozmýšľam nad tým len ja. Vyjadril sa len, že hypotéku nechce a ani byt nechce kupovať. Ja si myslím, že investičný byt nieje zlý nápad. Do budúcnosti deťom .. napr

@anonym_autor
Osobne si myslím, že ak si išla do manželstva a deti za týchto aktuálnych podmienok, nepichaj do toho a nenarúšaj váš vzťah, rodinu, vôbec ťa nemusí vymeniť, môžete byť spolu až do smrti

zmrzlinka2021
13. júl 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 ani neviem, nerád sa baví na túto tému,nijak nerieši a nehľadá možnosti, nápady. Rozmýšľam nad tým len ja. Vyjadril sa len, že hypotéku nechce a ani byt nechce kupovať. Ja si myslím, že investičný byt nieje zlý nápad. Do budúcnosti deťom .. napr

@anonym_autor
Osobne si myslím, že ak si išla do manželstva a deti za týchto aktuálnych podmienok, nepichaj do toho a nenarúšaj váš vzťah, rodinu, vôbec ťa nemusí vymeniť, môžete byť spolu až do smrti

autor
13. júl 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

@zmrzlinka2021 je to také diskutabilné. Môžeme aj nemusíme. Každopádne určite si chcem kúpiť byt, garsónku,na tom nezáleží a možno vyzniem ako sebec,ale spravím to aj keby sa mám skrz to rozvádzať. Nebudem tady roky zveľaďovať nehnuteľnosť kde mi ani kľučka nepatrí. A manžel ak má k tejto mojej obave taký postoj,tak ozaj nemusíme byť spolu. To nie je človek do života. Z nejakého dôvodu obava vznikla....

koniarova
13. júl 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 je to také diskutabilné. Môžeme aj nemusíme. Každopádne určite si chcem kúpiť byt, garsónku,na tom nezáleží a možno vyzniem ako sebec,ale spravím to aj keby sa mám skrz to rozvádzať. Nebudem tady roky zveľaďovať nehnuteľnosť kde mi ani kľučka nepatrí. A manžel ak má k tejto mojej obave taký postoj,tak ozaj nemusíme byť spolu. To nie je človek do života. Z nejakého dôvodu obava vznikla....

@anonym_autor máš úplnú pravdu. Držím palce.

zmrzlinka2021
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor čiže máš reálnu obavu?

Lebo fakt zvažuj každý krok. Ak raz roztočia koleso, už sa bude tocit. A už to nie je len o tebe, ale aj o deťoch.

autor
13. júl 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor čiže máš reálnu obavu?

Lebo fakt zvažuj každý krok. Ak raz roztočia koleso, už sa bude tocit. A už to nie je len o tebe, ale aj o deťoch.

@zmrzlinka2021 práve preto, že sú tam deti to chcem riešiť

anonym_c07769
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a teraz tady povedz, prečo špekulujes. Nemáš kde bývať, nemáš sa dobre, není o deti postarané? Zbytočne robíš problémy tam kde nie sú. Takýmto postojom ta tvoj muž naozaj nechá, a potom môžeš ďakovať len sebe, a tvojim špekuláciam.

koniarova
13. júl 2025
@anonym_c07769

@anonym_autor a teraz tady povedz, prečo špekulujes. Nemáš kde bývať, nemáš sa dobre, není o deti postarané? Zbytočne robíš problémy tam kde nie sú. Takýmto postojom ta tvoj muž naozaj nechá, a potom môžeš ďakovať len sebe, a tvojim špekuláciam.

@anonym_c07769 môj ty bože 🙏🙏🙏

tiezjedna
13. júl 2025
@anonym_c07769

@anonym_c07769 a ty si sa neudrela do hlavy?? Autorka, na rozdiel od mnohých zúfaliek, premýšľa racionálne.

tiezjedna
Autor odpoveď zmazal
autor
13. júl 2025
@anonym_c07769

@anonym_c07769 a čo on nemá o deti,jedlo postarané? Veď on vie tak zaliať kávu a zapnúť mikrovlnku. Takýmto postojom si môže manžel bývať aj sám, potom môže ďakovať akurát tak sebe a svojej žgrlivosti.

ahhola
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_c07769 a čo on nemá o deti,jedlo postarané? Veď on vie tak zaliať kávu a zapnúť mikrovlnku. Takýmto postojom si môže manžel bývať aj sám, potom môže ďakovať akurát tak sebe a svojej žgrlivosti.

@anonym_autor vymeni ta za poslusnejsi model, sice ju tiez bude zhryzat, co ak sa ma zajtra zbavi, ktory most si vybrat... Ale zazenie myslienku na zajtra s tym, ze dnes este ma svoje lozko v jeho dome... 🐓... alebo tej 1/2 napise, ta ho zmanipuluje hned zzkraja

anonym_c07769
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vedela si kam ideš bývať. Ešte aj 2 deti si s ním spravila. Zaujímavé že si sa až teraz zobudila.

anonym_c07769
13. júl 2025
@tiezjedna

@anonym_c07769 a ty si sa neudrela do hlavy?? Autorka, na rozdiel od mnohých zúfaliek, premýšľa racionálne.

@tiezjedna no ani by som nepovedala. A krk dám nato, že dopadne zle.

doriiis
13. júl 2025

Autorka.Podla mňa sa nerozvadzaj,kym nebudeš mať niečo vlastné.Z domu ťa vyplatiť nemusi.Z toho,čo sa investovalo do domu ti patri polovica,z domu,bicykla a pod tiež.Takze nie veľa.

autor
13. júl 2025
@anonym_c07769

@tiezjedna no ani by som nepovedala. A krk dám nato, že dopadne zle.

@anonym_c07769 píšeš z vlastnej skúsenosti? Lebo inak nerozumiem na kieho ďasa tady vypisuješ také blitky

bludna
13. júl 2025

Pises, ze nechces zveladovat nehnutelnost, kde ti nepatri ani klucka, kedze je len manzelova. Mna vzdy pri takomto zmyslani zien napadne, ze ci si vobec neuvedomuju, ze v podstate byvaju doslova zadarmo, max tak za "poloviciu rezie" na byvanie a vyskakuju tu s tym ako by mal muz na nich prepisat cast svojho bytu 🤯 Ked si sa vydavala, vedela si do coho ides. Vo vztahu s partnerom s vlastnym byvanim tomu druhemu nezostava nic ine len sa o svoju nehnutelnost postarat sam.

autor
13. júl 2025
@bludna

Pises, ze nechces zveladovat nehnutelnost, kde ti nepatri ani klucka, kedze je len manzelova. Mna vzdy pri takomto zmyslani zien napadne, ze ci si vobec neuvedomuju, ze v podstate byvaju doslova zadarmo, max tak za "poloviciu rezie" na byvanie a vyskakuju tu s tym ako by mal muz na nich prepisat cast svojho bytu 🤯 Ked si sa vydavala, vedela si do coho ides. Vo vztahu s partnerom s vlastnym byvanim tomu druhemu nezostava nic ine len sa o svoju nehnutelnost postarat sam.

@bludna nikde som neuviedla, že chcem, aby niečo z jeho nehnuteľnosti na mňa napísal.

rejka7
13. júl 2025

@anonym_autor autorka premýšlaš veľmi dobre. Ty všetky svoje prachy doslova prezereš a premárniš na deti, rodinu. Nie nevezmes si ani zďaleka polovicu z domu. Ak aj by za trvania manželstva sa robili prerábky a kupovali veci treba mať bločky , čo si kúpila a z toho polovica a plus( na to sa zabúda) amortizacia. A to ti samozrejme nemusí súd v polke priznať, len časť. A právnik ti neporadí nič viac. Raz je zákonné BSM, tak s tým ani právnik nič neurobí, môže ti odporučiť ho zrušiť, zúžiť, rozviesť sa. Tam žiadne obchádzanie zákona ani diery v zákone nie sú.

mamina7070
13. júl 2025

ako mate podelene financovanie domacnosti a deti ? ja by som sla cestou rozdelenia BSM pre tu hypoteku a kupila si aspon vlastnu garsonku a po muzovi tvrdo vyzadovat aj starostlivost o deti aj pocas chorob inak by som na spolocne neprispievala nic

aurinia
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aj keď len garsónku by som mala kúpiť,ale aspoň niečo budem mať. Takto má len on,peniaze idu na jeho nehnuteľnosť. Ale zase vraví, že si on na to zarobí 😅😅 zabúdajúc na to že nie je slobodný

@anonym_autor kup si, vybehni s nim k notarovi. Netreba zrušit BSB, len zužit na danu nehnuteľnosť, ze nebude patrit do BSM. Pohladaj pravnika, poradi ti.

michal_dr
13. júl 2025

@anonym_autor
Čo urobiť na tvojom mieste? 🤔

...s manželom otvoriť tému a porozprávať sa nasledovne.
Vzhľadom k tomu, že nevlastníš nič (vaša dohoda), ale chceš... treba, aby ste spoločne zašli notárovi a formou notárskej zápisnice ako manželia súhlasili o zúžení BSM a to konkretne na nehnuteľnosť a jej financovanie z tvojho príjmu a "prípadných ziskov z prenajmu ☝️😉).

Inteligentný chlap s tým nemá žiaden problém (ja osobne som bol za kúpu spoločnej nehnutelnosti s partnerkou s ktorou som planoval rodinu - vždy je dobré mať "hniezdo" spoločné a obaja ho splácať). Zúžením BSM bude nehnuteľnosť výhradne tvoja.

Ak na toto manžel nepristúpi, tu by som veľmi spozornel a začal sa zamýšľať nad vzťahom ☝️.
Nechceš ho pod zásterkou sobášneho listu a spoločných detí "od.bkať" o jeho zarobené peniaze (hoc deti by zdedili všetko), ale si chceš financovať sama - takto mu to treba rozumne vysvetliť.

Ak ťa podvedome chce držať pri sebe, mysliac, že neodídeš zo vzťahu/manželstva, pretože nemáš nič, nemáš kam... tak sa veľmi mýli 😉, ty si ho však poznáš najlepšie.

Každý človek muž/žena má byť sebestačný, výnimkou je žena na materskej, kedy má partner partnerku podporovať, spoločne sa podielať na vzťahu, domácnosti, rodine deťoch. Žena sa nenarodila, nežije aby "porodila spoločné deti", chlap nežije, aby prinášal peniaze a iný si užíval, márnotratne "rozd.bkal".
Každý to má však nastavené inak a chce žiť istým spôsobom života... Idealne nič nerobiť, užívať si pohodu a prikazovať iným... 🤷

Inak je už lepšie nech každý žije samostatne, deti sú v striedavej starostlivosti a obaja sú bez hádok šťastný... ideal modernej doby po 35.- 40. roku života... 😉

Verím, že manžela máš inteligentného a nie lola, nech sa darí a ste šťastní... 😉

zelenina1
13. júl 2025

"teraz rozmýšľam,na čo som vlastne vydatá, čo z toho mám? Veď ťaží len manžel a ja ťahám za kratší koniec".... Tato veta mi vlastne uplne staci, aby som si o tebe urobil obraz. Noze ju prosim ukaz aj manzelovi, nech vie co ma doma 🙂 Aspon si konecne budes konecne moct kupit tu vysnivanu garsonku a bude ti sveta zit.

marca12
13. júl 2025
@sense

Žiaľ je to smutné také zmýšľanie ale škoda že ste to nemali poriesene pred svadbou a detmi

@sense Ako sa toto da poriesit? Chlap uz mal v case,ked sa spoznali nehnutelnost. Je to tazke,ked uz jeden nieco ma. Ja by som tiez dom neprepisala na muza,ktory som nadobudla pred manzelstvom a asi by som nechcela hypoteku,ked mam svoje byvanie a zijeme spolu. Ale beriem aj jej situaciu,ze vraza peniaze do niecoho,co nie je v jej vlastnictve. Jedine poriesit BSM a kupit sama byt. Nech ma aspon,aku taku istotu dobuducna.

mk1111111111
13. júl 2025

Rozmyslas dobre. Ak sa on s Tebou nechce "podelit", tak sa zariad sama. Ved on investuje vase spolocne peniaze do svojho. To nie su jeho peniaze, su to spolocne, tak isto ako Tvoje. Zuz BSM a mas pokoj, zarabas, z toho plat hypo, ak to nevijde z prenajmu, ved on si tiez zo svojho platu plati do svojho bytu. Na spolocny zivot a na deti musite prispievat obaja.

luccija
13. júl 2025
@marca12

@sense Ako sa toto da poriesit? Chlap uz mal v case,ked sa spoznali nehnutelnost. Je to tazke,ked uz jeden nieco ma. Ja by som tiez dom neprepisala na muza,ktory som nadobudla pred manzelstvom a asi by som nechcela hypoteku,ked mam svoje byvanie a zijeme spolu. Ale beriem aj jej situaciu,ze vraza peniaze do niecoho,co nie je v jej vlastnictve. Jedine poriesit BSM a kupit sama byt. Nech ma aspon,aku taku istotu dobuducna.

@marca12 tiež by som to tak spravila.Co je moje to je moje pred svadbou.Chlap nemusí teraz naklusat do banky len preto, že autorka sa po 2 deťoch spamätala, že chce hypo a niečo svoje resp.spoločné.Co, ak on nechce hypo len z princípu má svoj dom načo sa zadlžovať atď ...povedal dobre, ak chces mať niečo svoje choď do toho, ale bezomna.Autorka do budúcnosti rozmýšľa dobre, ale nech nenúti muža do hypo on svoje má.Zobrala si ho nemá balvan hypotéky na krku a ďalej nech sa rozhodne sama.On nemôže za to, že nemá "svoje"

zmrzlinka2021
13. júl 2025
@zelenina1

"teraz rozmýšľam,na čo som vlastne vydatá, čo z toho mám? Veď ťaží len manžel a ja ťahám za kratší koniec".... Tato veta mi vlastne uplne staci, aby som si o tebe urobil obraz. Noze ju prosim ukaz aj manzelovi, nech vie co ma doma 🙂 Aspon si konecne budes konecne moct kupit tu vysnivanu garsonku a bude ti sveta zit.

@zelenina1 veru ešte môže dopadnúť tak že tu garzonku bude mať ale zároveň bude mať aj rozbitú rodinu.

iv007
13. júl 2025

Zial tu tahas za kratsi koniec a tvojmu muzovi to evidentne vyhovuje. Pockala by som este nejake mesiace (mozno rok) a intenzivne setrila a potom kupila cosi sama. Neinvestuj do jeho domu nic, minaj len na seba a deti.

autor
13. júl 2025
@zmrzlinka2021

@zelenina1 veru ešte môže dopadnúť tak že tu garzonku bude mať ale zároveň bude mať aj rozbitú rodinu.

@zmrzlinka2021 radšej rozbitá rodina kvôli bývaniu ako odobrané deti s ktorými sa nemá matka kam upratať.

luccija
13. júl 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 radšej rozbitá rodina kvôli bývaniu ako odobrané deti s ktorými sa nemá matka kam upratať.

@anonym_autor mne sa zdá, že tvrdohlavá si ty a nie muž.To, že sa nebudeš mať kam upratať s deťmi na to si mala myslieť skôr pokým si si rodinu založila.V 27 r píšeš o obetovani, kariére, menej peňazí hold tak to s deťmi v nižšom veku je.Nemozes mať všetko a tiež sa mi zdá, že kvôli tomu bytu a hypo si schopná rozbiť rodinu.Ty si si dala do hlavy byt sla muž má splniť tvoj rozmar.
Len či si už niekedy mala nad hlavou hypo a vieš aký to je záväzok na roky s dvoma deťmi a výživným, ak by ste sa rozviedli, alebo striedavky bez výživného.Ved šetrí,plánuj pracuj, keď budeš chcieť byt iba sama dá sa to vyriešiť, ale načo to hrotis?
Ja hypo nemám a ani nechcem a, keby ma niekto nútil, lebo on chce vlastniť, lebo aj ja niečo mám tak by som povedala čo on tebe....choď kúp plať