icon

Manžel odmieta spoločnú investíciu

13. júl 2025

Bývame v manželovej nehnuteľnosti, máme rodinu a môže sa to zdať ako idylka,je tu to ALE. Ja som sa obetovala rodine, kariéra,menej financií apod. Mám 27 rokov a chcela by som niečo i ja vlastniť. Manžel zarába nadštandardne a spoločné peniaze idú do jeho nehnuteľnosti. ( Ani jeden nemáme hypotéku). Otvorila som túto tému, že by sme mohli kúpiť investičný byt- vlastniť niečo spoločne. A tu narazila kosa na kameň. Nechce ani hypotéku ani byt. Môžem skúsiť ísť sama do hypotéky na jednoizbový cca 70 tisíc v našej lokalite, možno kúsok menej, ale zabúdam na to že som vydatá,veď by musel byť spoludlžník a on nechce nič kupovať čiže by nič nepodpísal,neodsúhlasil. Len mi odvrkne keď chcem mám si kúpiť,ale spolu nič.
Mám nejaké úspory ale je to len okolo 5000€.
Kde som nechala rozum? Dve deti s ním a žiadna istota, nič? Momentálne mám pocit že mi je manželstvo prekážkou. Nemám ešte veľa rokov aby som sa nespamätala. Do tej doby som bola študentka vš, mladosť práca a bývanie som neriešila.
Čo by ste robili na mojom mieste ? 🙏

zelenina1
13. júl 2025
@zmrzlinka2021

@zelenina1 veru ešte môže dopadnúť tak že tu garzonku bude mať ale zároveň bude mať aj rozbitú rodinu.

@zmrzlinka2021 no, asi tak chce, nic jej v realizacii svojho planu nebrani

autor
13. júl 2025
@tiezjedna

@anonym_c07769 a ty si sa neudrela do hlavy?? Autorka, na rozdiel od mnohých zúfaliek, premýšľa racionálne.

@tiezjedna ozaj rozmýšľam racionálne? Nakoniec to vyzerá čo si to akože dovoľujem 🤌🤌🤌

zmrzlinka2021
13. júl 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 radšej rozbitá rodina kvôli bývaniu ako odobrané deti s ktorými sa nemá matka kam upratať.

@anonym_autor a vyhadzuje ťa muž? Ľubis ho?

zmrzlinka2021
13. júl 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 radšej rozbitá rodina kvôli bývaniu ako odobrané deti s ktorými sa nemá matka kam upratať.

@anonym_autor a vyhadzuje ťa muž? Ľubis ho?

lujza123
13. júl 2025

Uvažuješ správne a je dobre ze si si to uvedomila už teraz.

Aj podľa komentárov je stále dosť žien ktorým pride normálne nic nemať, o nicom nerozhodovať, byt vydaná na pospas mužovej milosti/nemilosti, obetovať svoju kariéru starostlivosti o rodinu a o 10, 20 rokov sa triasť či ta muž nevymení za mladší model.

Som presvedčená ze keby je tvoj muž štedrý, ten typ co vníma peniaze v manželstve ako spolocne (čo je moje to je tvoje) a cítila by si v tomto smere istotu tak by si nad vlastnou nehnuteľnosťou ani nerozmýšlala .

Ale to asi nebude váš prípad. Určite môžu byt ľudia šťastní aj vo vzťahu s oddelenými financiami, to je v poriadku. Len v takomto manželstve sa potrebuješ viac venovať vlastnej kariére a financiam, aby boli vaše príjmy vyrovnane
Neskĺznuť do toho modelu ze všetko platiť napolovicu ale zároveň sa sama starať o celu domácnosť aj deti.

Ten byt si kúp, poraďte sa s právnikom ako ho vyňať s BSM.
Rozumný muž ta podporí, lakomec a sebec môže robit problémy, ale v tom prípade čím skôr sa vyfarbí tým lepšie pre teba

anonym_344832
13. júl 2025

Mohol by sa tu vyjadriť právnik prosím? napríklad @draik ? Konkrétne ma zaujíma tato situácia, že keď si dá autorka zúžiť BSM na byt, ktorý by teda chcela kúpiť, na ktorý ale berie HYPOTEKU, ktorú platí so svojho platu- veď tým sa vlastne nič nevyrieši nie? Polovica zaplatených splatok pri rozvode sa musí vyplatiť manželovi?

draik
13. júl 2025

Polovica splátok je spravidla stále menej ako polovica trhovej hodnoty.

luccija
13. júl 2025
@lujza123

Uvažuješ správne a je dobre ze si si to uvedomila už teraz.

Aj podľa komentárov je stále dosť žien ktorým pride normálne nic nemať, o nicom nerozhodovať, byt vydaná na pospas mužovej milosti/nemilosti, obetovať svoju kariéru starostlivosti o rodinu a o 10, 20 rokov sa triasť či ta muž nevymení za mladší model.

Som presvedčená ze keby je tvoj muž štedrý, ten typ co vníma peniaze v manželstve ako spolocne (čo je moje to je tvoje) a cítila by si v tomto smere istotu tak by si nad vlastnou nehnuteľnosťou ani nerozmýšlala .

Ale to asi nebude váš prípad. Určite môžu byt ľudia šťastní aj vo vzťahu s oddelenými financiami, to je v poriadku. Len v takomto manželstve sa potrebuješ viac venovať vlastnej kariére a financiam, aby boli vaše príjmy vyrovnane
Neskĺznuť do toho modelu ze všetko platiť napolovicu ale zároveň sa sama starať o celu domácnosť aj deti.

Ten byt si kúp, poraďte sa s právnikom ako ho vyňať s BSM.
Rozumný muž ta podporí, lakomec a sebec môže robit problémy, ale v tom prípade čím skôr sa vyfarbí tým lepšie pre teba

@lujza123 áno, je dobré mať svoje to nerozporujem.Ale ona k tomu potrebuje mužov príjem a tlačí ho do veci, ktoru on chce. Veď ma 5 t eur úspory zase treba byť realista.Ak bude mať hypo na 30 r pochopí čo to je rozmýšľať či bude mať stály príjem atď...

anonym_e7a900
13. júl 2025

@anonym_99fa58
Tiez uplne nasa situacia. Mame dve deti.. Zariadila som mu a prerobila byt,.. a ja nic.. Tak som mu dala navrh, bud napise byt aj na mna alebo ho preda, vyplati zvysok hypo a pojdeme do novej spolocnej hypo na vacsi byt.. No ma hrozu zo zadlzenia na dalsie roky, tak radsej prepisuje polku aj na mna 😀
Akurat, ze sa to musi dat na schvalenie aj banke. Tiez ste to mali tak? Je to len formalita, ci zvyknu robit problem? Vdaka

michal_dr
13. júl 2025
@anonym_e7a900

@anonym_99fa58
Tiez uplne nasa situacia. Mame dve deti.. Zariadila som mu a prerobila byt,.. a ja nic.. Tak som mu dala navrh, bud napise byt aj na mna alebo ho preda, vyplati zvysok hypo a pojdeme do novej spolocnej hypo na vacsi byt.. No ma hrozu zo zadlzenia na dalsie roky, tak radsej prepisuje polku aj na mna 😀
Akurat, ze sa to musi dat na schvalenie aj banke. Tiez ste to mali tak? Je to len formalita, ci zvyknu robit problem? Vdaka

@anonym_e7a900
...šikovná 😃
...tomu sa povie business 😉👍😁

kristinka92
Autor odpoveď zmazal
anonym_344832
13. júl 2025

@draik A v čase rozvodu sa vypláca z trhovej hodnoty či sa “iba” vyplati polovica splatok, nehľadiac na aktuálnu cenu nehnuteľnosti? Keby sa niekoľkonásobne rokmi zvýši?

anonym_592a7a
13. júl 2025
@anonym_f6f175

@anonym_autor vydatá si preto, aby deti mali otca a ty človeka, ktorý ťa miluje a s ktorým chceš zostárnuť, aby ste sa raz tešili vnúčatám.. a aby si si užívala život a deti vedeli čo je rodina, chodili na dovolenky a ukázali deťom svet 🌝
A keď nedajbože ochorieš sa manžel postará o teba aj deti automaticky..

@anonym_f6f175 sorry, ty si ale riadne naivná. Manžel sa o ňu alebo o deti v prípade choroby postará automaticky? Ńo bodaj by to tak vždy bolo, bohužiaľ nie je. Rozhliadni sa okolo seba, koľko otcov ostalo s matkou ich postihnotého dieťaťa a koľko sa stará o chorú manželku. To vôbec nie je o tom, či sú manželia alebo nie, je to o charaktere toho muža- Manželstvo jej automaticky nezaručuje žiadnu pomoc v chorobe, nič a níkto na svete k tomu manžela nedonúti, ak on sám nechce

anonym_592a7a
13. júl 2025
@anonym_f6f175

@anonym_autor vydatá si preto, aby deti mali otca a ty človeka, ktorý ťa miluje a s ktorým chceš zostárnuť, aby ste sa raz tešili vnúčatám.. a aby si si užívala život a deti vedeli čo je rodina, chodili na dovolenky a ukázali deťom svet 🌝
A keď nedajbože ochorieš sa manžel postará o teba aj deti automaticky..

@anonym_f6f175 sorry, ty si ale riadne naivná. Manžel sa o ňu alebo o deti v prípade choroby postará automaticky? Ńo bodaj by to tak vždy bolo, bohužiaľ nie je. Rozhliadni sa okolo seba, koľko otcov ostalo s matkou ich postihnotého dieťaťa a koľko sa stará o chorú manželku. To vôbec nie je o tom, či sú manželia alebo nie, je to o charaktere toho muža- Manželstvo jej automaticky nezaručuje žiadnu pomoc v chorobe, nič a níkto na svete k tomu manžela nedonúti, ak on sám nechce

alexanderkovacs
14. júl 2025
@macatt

Urob si nejaké sporenie, kľudne aj pre deti, kde sa bude nejaká čiastka mesačne odkladať, v najhoršom z mu z toho odovzdáš polovicu, ale lepšie ako by mal všetko zhltnúť ,,jeho,, dom..
A keď budeš pracovať snáď pochopí, že škoda do niečoho neinvestovať..

@macatt s takou inflaciou ako mame neoplati sa sporit len tak na ucte.

sobinka707
14. júl 2025

vlastná tvrdá skúsenosť…prosím ta investuj, maj niečo, čo bude iba tvoje…držím palce 🙏🩷

milaaanko
Autor odpoveď zmazal
milaaanko
14. júl 2025
@doriiis

@vroni ....ak autorka pracuje tak neexistuje,aby dostala výživné aj na seba.Tvoje rady sú jej na dve veci.Byt na rodičov nekúpi,pretože chce hypotéku a hocičo kúpi,zoberie na seba hoc aj na deň,bude to aj manželove a on si môže nárokovať polovicu

@vroni Haha velmi sa mylis, ja som fasoval paradnu sudkynu, po rozvode mame striedavku, deti maju trvaly pobyt u mna, takmer vsetko detom kupujem ja, exka mala o nieco nizsi plat ako ja, tak mi mila sudkyna dala vyrovnavajuce vyzivne, mesacne cez 250 evriciek, radost

luccija
14. júl 2025
@milaaanko

@vroni Haha velmi sa mylis, ja som fasoval paradnu sudkynu, po rozvode mame striedavku, deti maju trvaly pobyt u mna, takmer vsetko detom kupujem ja, exka mala o nieco nizsi plat ako ja, tak mi mila sudkyna dala vyrovnavajuce vyzivne, mesacne cez 250 evriciek, radost

@milaaanko zvláštne a ako to odôvodnila?Deti majú nejaké špeciálne potreby, krúžky?

bg92
14. júl 2025

"obetovala som sa rodine". mas 27! toto si mozes povedat tak v 60 ked budes mat aktivny pracovny zivot za sebou a nie teraz ked si este stale na zaciatku. sup zarabat peniaze a byt si kup sama. pozor vyluc ho aj hypo z bsm. k muzovi sa nejde vyjadrovat.

basska_b
14. júl 2025

"ak by som bola vyplatená z podielu po ocinovi,tak by som mala 20%"
Ide ta niekto vyplacat z podielu po ocinovi? Alebo sa rozhadas aj s vlastnou matkou kvoli vysnivanej investicnej garsonke?
Ja akosi neverim, ze to je skutocna diskusia...

lujza123
14. júl 2025
@luccija

@lujza123 áno, je dobré mať svoje to nerozporujem.Ale ona k tomu potrebuje mužov príjem a tlačí ho do veci, ktoru on chce. Veď ma 5 t eur úspory zase treba byť realista.Ak bude mať hypo na 30 r pochopí čo to je rozmýšľať či bude mať stály príjem atď...

@luccija nepotrebuje, ved písala ze pracuje. Muž zarába nadštandardne a všetko investuje do svojho domu, svojho auta a hospodári si sam so svojimi peniazmi.
Ona ma tak isto svoje financie z ktorých by si rovnako ako jej muž platila svoju nehnuteľnosť .
My do ich vzťahu nevidíme, ale som presvedčená ze keby citi pri svojom mužovi finančnú istotu, stabilitu, pocit ze sa o neho môže oprieť a naopak jej muž rozumie jej potrebe niečo mať, niekde investovať tak by tu tato téma vôbec nevznikla.
Autorka sama píše ze muž by si nechal za 5 korún do kolena vŕtať tak to s takymto typom nebude úplne jednoduché žiť

vroni
14. júl 2025
@milaaanko

@milaaanko, ďakujem, nefajčím. Čo má vyrovnávacej výživné pri striedavke so situáciou autorky?

slavka1988
14. júl 2025

@anonym_autor dôležité je že si to uvedomujem nie si stará nato aby si nezačala niečo šetriť pripadne splácať🙂 odklad peniaze co najviac môžeš

lujza123
14. júl 2025
@bg92

"obetovala som sa rodine". mas 27! toto si mozes povedat tak v 60 ked budes mat aktivny pracovny zivot za sebou a nie teraz ked si este stale na zaciatku. sup zarabat peniaze a byt si kup sama. pozor vyluc ho aj hypo z bsm. k muzovi sa nejde vyjadrovat.

@bg92 ak otehotnela po VS a ma dve malé deti tak sa tej kariére nemohla venovať a tieto roky “obetovala” rodine. Ak ma škôlkarov ešte to par rokov potrvá kým budú úplne samostatne a obidvaja rodičia budú môcť pracovať na 100%.
Zatiaľ co jej muž nemal absolútne ziadne pracovne obmedzenie, takže jasne ze je kariérne aj financne niekde úplne inde.

ha_ha
14. júl 2025
@petrao2

@anonym_autor ja len ze kam chodite na takych kretenov?

@petrao2 Akých kreténov? Autorka má 27 rokov, dve deti, žiadny majetok, odpracovaný 1 rok. Akým právom má mať nárok na nehnuteľnosť, na ktorú nemá financie? Lebo je vydatá a porodila? Keby bola situácia opačná, byt by bol len jej a manžel by žiadal spoločný majetok, bola by som veľmi zvedavá, kto by jej tu poradil, prepísať polovicu na manžela, alebo investovať do spoločnej nehnuteľnosti, ak ju ona nechce. Typický dvojitý meter MK.

ha_ha
Autor odpoveď zmazal
autor
14. júl 2025
@ha_ha
Odpoveď bola zmazaná

@ha_ha sa ukľudníme,hej? Rozhodne nemám odpracovaný LEN jeden rok a nikdy som nežiadala ani nechcela, aby mi napísal polovicu. Chcieť zaobstarať spoločnú nehnuteľnosť je úplne normálne, prirodzené v manželstve. Chápeme?

ha_ha
14. júl 2025
@anonym_autor

@ha_ha sa ukľudníme,hej? Rozhodne nemám odpracovaný LEN jeden rok a nikdy som nežiadala ani nechcela, aby mi napísal polovicu. Chcieť zaobstarať spoločnú nehnuteľnosť je úplne normálne, prirodzené v manželstve. Chápeme?

@anonym_autor Som kľudná a chápem. Ale nad tým si mala rozmýšľať predtým, než si sa vydala za výhodnú partiu, akou muž s nadštandardným príjmom a vlastnou nehnuteľnosťou bez hypotéky nepochybne je. Mohla si si zobrať nemajetného, kúpili by ste si spolu byt na hypotéku, aj to len v prípade, že by ste mali aspoň niečo našetrené, zadĺžiť sa na 30 rokov a bola by si asi spokojná. 😉

tiezjedna
14. júl 2025
@anonym_autor

@tiezjedna ozaj rozmýšľam racionálne? Nakoniec to vyzerá čo si to akože dovoľujem 🤌🤌🤌

@anonym_autor v jeho očiach to tak bude asi vždy vypadať. Ale nenechaj sa zvyklať. Premýšľaš naozaj racionálne.