icon

Manžel odmieta spoločnú investíciu

13. júl 2025

Bývame v manželovej nehnuteľnosti, máme rodinu a môže sa to zdať ako idylka,je tu to ALE. Ja som sa obetovala rodine, kariéra,menej financií apod. Mám 27 rokov a chcela by som niečo i ja vlastniť. Manžel zarába nadštandardne a spoločné peniaze idú do jeho nehnuteľnosti. ( Ani jeden nemáme hypotéku). Otvorila som túto tému, že by sme mohli kúpiť investičný byt- vlastniť niečo spoločne. A tu narazila kosa na kameň. Nechce ani hypotéku ani byt. Môžem skúsiť ísť sama do hypotéky na jednoizbový cca 70 tisíc v našej lokalite, možno kúsok menej, ale zabúdam na to že som vydatá,veď by musel byť spoludlžník a on nechce nič kupovať čiže by nič nepodpísal,neodsúhlasil. Len mi odvrkne keď chcem mám si kúpiť,ale spolu nič.
Mám nejaké úspory ale je to len okolo 5000€.
Kde som nechala rozum? Dve deti s ním a žiadna istota, nič? Momentálne mám pocit že mi je manželstvo prekážkou. Nemám ešte veľa rokov aby som sa nespamätala. Do tej doby som bola študentka vš, mladosť práca a bývanie som neriešila.
Čo by ste robili na mojom mieste ? 🙏

sabi1223
14. júl 2025
@zmrzlinka2021

@sabi1223 vykryje to nájomným?

@zmrzlinka2021 mozno ano, podla výšky splátky a nájmu. Ak nie tak doplatí zo svojej výplaty. Bolo by to rovnako fér ako to ze spoločne financie manželov idu na prerabanie domu ktorý je písaný iba na manzela

sabi1223
14. júl 2025
@ha_ha

@sabi1223 A prečo by nesúhlasil? Autorka predsa píše "Len mi odvrkne keď chcem mám si kúpiť, ale spolu nič." Tu ale ide o to, že sama za seba si ona nič kúpiť nedokáže, lebo má len 5000. Čiže spoluúčasť manžela je potrebná a on inú nehnuteľnosť kupovať nechce, hypotéku nechce.

@ha_ha “ešte by som ho musela vyplácať zo splatenych splátok počas manželstva” “on nechce nič kupovať čiže by nič nepodpísal,neodsúhlasil” mne z úvodného príspevku aj komentárov autorky vychádza ze muž nebude suhlasit ani so zúžením bsm na garsonku. Ak to tak nie je nech ma autorka opraví. Toto vsetko píšem v prípade samozrejme ze si este nasetri a dostane hypo s rozumnymi splátkami.

sabi1223
14. júl 2025
@draik

@anonym_344832
Polovicu splátok a iných investícií z BSM.

@draik a ako je to s investíciami do manzelovho domu? Ked idu prerábky zo spoločných peňazí ale dom je iba manželov? Pokiaľ sa neodkladaju blocky ako autorka preukaze svoj finančný podiel v prípade rozvodu?

autor
14. júl 2025
@sabi1223

@draik a ako je to s investíciami do manzelovho domu? Ked idu prerábky zo spoločných peňazí ale dom je iba manželov? Pokiaľ sa neodkladaju blocky ako autorka preukaze svoj finančný podiel v prípade rozvodu?

@sabi1223 nijako. Keď nemám bločky, faktúry,tak mám smolu.

luccija
Autor odpoveď zmazal
sabi1223
14. júl 2025
@anonym_autor

@sabi1223 nijako. Keď nemám bločky, faktúry,tak mám smolu.

@anonym_autor a uz si sa rozprávala s mužom konkrétne o vyňatí garsónky z bsm? Lebo to je dôležité ci by súhlasil s tým aby to bolo iba tvoje bez toho aby si nárokoval polovicu zaplatených splátok. Ak teda dostaneš hypo aj sama. Mna by zaujímalo ako to on berie ci je naozaj sebec. A ked potrebujes peniaze da ti? Alebo ako to mate poriešene s rozdielnymi účtami predsa na deti je viac vydavkov

autor
14. júl 2025
@sabi1223

@anonym_autor a uz si sa rozprávala s mužom konkrétne o vyňatí garsónky z bsm? Lebo to je dôležité ci by súhlasil s tým aby to bolo iba tvoje bez toho aby si nárokoval polovicu zaplatených splátok. Ak teda dostaneš hypo aj sama. Mna by zaujímalo ako to on berie ci je naozaj sebec. A ked potrebujes peniaze da ti? Alebo ako to mate poriešene s rozdielnymi účtami predsa na deti je viac vydavkov

@sabi1223 nie ešte som o tom nehovorila. Celkovo na túto tému je ťažké sa s ním normálne rozprávať. Vždy rozdeloval moje a tvoje. Keď som bola na materskej,tak mi nevyšlo natankovať aj keď on sám to auto používal,ale vrátil ho len s rezervou. Požičiavala som si od mamy.

sabi1223
14. júl 2025
@anonym_autor

@sabi1223 nie ešte som o tom nehovorila. Celkovo na túto tému je ťažké sa s ním normálne rozprávať. Vždy rozdeloval moje a tvoje. Keď som bola na materskej,tak mi nevyšlo natankovať aj keď on sám to auto používal,ale vrátil ho len s rezervou. Požičiavala som si od mamy.

@anonym_autor tak to je velmi smutne. S mužom co rozdeľuje moje a tvoje by som budúcnosť nevidela naco sa potom ženil. Mas ťažkú situáciu držím palce aby ste to vyriešili.

ha_ha
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ty si sem už písala? To s tým tankovaním je mi povedomé.

bludna
14. júl 2025

Ja len cumim, ze co ste si to vzali za muzov, ked mate v manzelstve potrebu odkladat si peniaze "do ponozky" a davat obdobne rady autorke. To je fakt nanic usudok.

sabi1223
14. júl 2025
@bludna

Ja len cumim, ze co ste si to vzali za muzov, ked mate v manzelstve potrebu odkladat si peniaze "do ponozky" a davat obdobne rady autorke. To je fakt nanic usudok.

@bludna mozno keby muži nerozdeľovali moje a tvoje nemuseli by si ženy odkladať do ponožky. V normálnom manželstve sa nema vydelovat, vsetko je spoločne. Hlavne počas materskej a rodičovskej je to od muža velmi škaredé

sabi1223
14. júl 2025
@bludna

@bludna ale ano nevybrali si dobre bohuzial

lujza123
14. júl 2025
@zmrzlinka2021

@lujza123 ale ona má nárok na polovicu zo všetkých rekonštrukcii.
Osobne jej muža chápem. Ten ich vzťah vôbec nie je láskyplný a dôverný. On to vie, jej sa tu radi zatajovať spoločne peniaze, proste atrapa vzťahu, nulová blízkosť. A vyčítať niekomu, že som sa obetovala pre rodinu? To ju niekto nútil? Opäť to má byť dohodou páru, aby každý bol s tým stotožnení. Rozumiem aj jej, ale aj jemu.

@zmrzlinka2021 nemyslím si ze by mu niečo vyčítala, písala to sem lebo ženy sa jej pýtali prečo nema nic nasporené. Nemá koli deťom a to je proste fakt. Kým bola na materskej nemohla pracovať, s muzom majú oddelene financie a podľa toho co píše to zrovna nebude dva krát štedrý človek, skôr lakomec.

Ja mám dokonca až dve kamosky s takymto príbehom, chlap si kúpil dom na seba lebo tehotnej babe nedajú hypoteku. Ved sa vezmeme, ved potom prepíšeme…
. V realite obidve vypiplali dve deti, riešili skolky, očr, školu aby sa muž mohol venovať kariére. Po desiatich rokoch sa už ziadne prepisy domu nekonali, prečo by mal on dávať ked on všetko zarobil kým sa ona hrajkala doma s detmi a valala si šunky.
Po 15-20 tich ked sa im začali rozpadať vzťahy už páni na všetko zabudli, pritom tie kočky do tých barákov vrazili veľa peňazí aj fyzickej prace, no nic už z toho akoby neexistovalo .
Jedna mala to “šťastie” ze boli manželia tak aspoň časť splátok z hypo sa jej vrátilo, ale také ze strechu zaplatila z dedičstva alebo jej otec tam zdarma makal cele víkendy na stavbe to už nikde nikdo nedokázal. Slovo proti slovu, ked to nemáš zmluvne podpísané tak čau, nejaké blocky sú ti nanič.

A obidvaja presne aj s tými bonusmi na deti a manželku jak cez kopirak s tímto autorkiným , jeho iba jeho peniaze. A deckám co treba nech si žena kupi a zarobí sama

zltalienka
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor spravna recnicka otazka: "kde si nechala rozum?"

lenagawel
14. júl 2025

napis mi ak chces riesim nieco podobne 🙂 mozem pokecat 🙂

rejka7
14. júl 2025
@lujza123

@zmrzlinka2021 nemyslím si ze by mu niečo vyčítala, písala to sem lebo ženy sa jej pýtali prečo nema nic nasporené. Nemá koli deťom a to je proste fakt. Kým bola na materskej nemohla pracovať, s muzom majú oddelene financie a podľa toho co píše to zrovna nebude dva krát štedrý človek, skôr lakomec.

Ja mám dokonca až dve kamosky s takymto príbehom, chlap si kúpil dom na seba lebo tehotnej babe nedajú hypoteku. Ved sa vezmeme, ved potom prepíšeme…
. V realite obidve vypiplali dve deti, riešili skolky, očr, školu aby sa muž mohol venovať kariére. Po desiatich rokoch sa už ziadne prepisy domu nekonali, prečo by mal on dávať ked on všetko zarobil kým sa ona hrajkala doma s detmi a valala si šunky.
Po 15-20 tich ked sa im začali rozpadať vzťahy už páni na všetko zabudli, pritom tie kočky do tých barákov vrazili veľa peňazí aj fyzickej prace, no nic už z toho akoby neexistovalo .
Jedna mala to “šťastie” ze boli manželia tak aspoň časť splátok z hypo sa jej vrátilo, ale také ze strechu zaplatila z dedičstva alebo jej otec tam zdarma makal cele víkendy na stavbe to už nikde nikdo nedokázal. Slovo proti slovu, ked to nemáš zmluvne podpísané tak čau, nejaké blocky sú ti nanič.

A obidvaja presne aj s tými bonusmi na deti a manželku jak cez kopirak s tímto autorkiným , jeho iba jeho peniaze. A deckám co treba nech si žena kupi a zarobí sama

@lujza123 nech si nechajú lakomci, do hrobu si odnesú, že sa nehanbia, hnus. Dúfam, že aj ženy dostatočne informovali svoje deti, ako sa k nim oteckovia zachovali a že by mali rovnakou mincou, (keď budú oteckovia starí a chorí) splácať.

lily8
14. júl 2025

@anonym_autor v manzelstve aj jeho zarobene peniaze su vase spolocne nie len jeho za to ze ich zarobi, ak by ste sa rozvadzali tak by ta musel vyplatit v manzelstve neexistuje moje tvoje ale nase a ani pred sudom by to neobstalo.

zyxie
14. júl 2025

@anonym_autor ked chces mat poistku do budúcnosti, dobre sú zdokumentuj každú investíciu ktorú do domy robí. Fotky pred a po a pripadne nafot faktúry za prácu a materiál a uskladnuj si to niekde kde sa k tomu nedostanem manžel. V prípade rozvodu nemáš barok na nehnuteľnosť ale polovica z toho co investoval sa berie že si to investovala ty a máš šancu to získať na súde pri majetkovom vyrovnaní. V každom prípade by som si robila finančnú rezervu bokom bez jeho vedomia. Nikdy nevieš čo sa stane. Je dobré myslieť dopredu na najhoršie.

anonym_f6f175
14. júl 2025
@lujza123

Žene nepatrí nikdy nič, presne poznám také prípady ako ty @lujza123
Nezoberú sa, prídu deti a všade figuruje chlap, lebo žena rodí a váľa šunky na materskej..
A potom už k prepisu nepríde, lebo veď všetko platil on a ešte jej aj občas musel prispieť na deti🫣

sabi1223
14. júl 2025

@autorka este mi napadlo ze ked to mate s financiami takto, podaj si žiadosť o výživné na deti, mozno sa manžel preberie

sabi1223
14. júl 2025
@lily8

@anonym_autor v manzelstve aj jeho zarobene peniaze su vase spolocne nie len jeho za to ze ich zarobi, ak by ste sa rozvadzali tak by ta musel vyplatit v manzelstve neexistuje moje tvoje ale nase a ani pred sudom by to neobstalo.

@lily8 lenže problem je ako dokáže pred súdom ze jej muž nedával ani cent z výplaty a kolko dali financií do domu ak nebude mat blocky a faktúry

lily8
14. júl 2025
@sabi1223

@lily8 lenže problem je ako dokáže pred súdom ze jej muž nedával ani cent z výplaty a kolko dali financií do domu ak nebude mat blocky a faktúry

@sabi1223 ono tam pomoze iba dobry pravnik, bezne je ze muz si takto poisti zenu, ze ostane bez prijmu stara sa o rodinu a podobne. Tu je to dobre v tom ze ta zena si to uvedomuje vcas nie vtedy ked ju muz opusti a som bezdomovec alebo by ju podvadzal a ona sa nevie postavit na nohy. A kedze nechce muz spolocny majetok tak asi v tomto duchu premysla ze tej zene neostane nic.

mamina7070
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak to je teda zmrd ten tvoj chlap ked citam s tym tankovanim cez matersku vlastnu zenu okrada

dufam ze mu nevaris nekupujes jedlo nech sa stara chlapec

lulu5
14. júl 2025

No 5000€ je vlastne skoro nič, hypotéku by ste asi nedostali.

sabi1223
14. júl 2025
@mamina7070

@anonym_autor tak to je teda zmrd ten tvoj chlap ked citam s tym tankovanim cez matersku vlastnu zenu okrada

dufam ze mu nevaris nekupujes jedlo nech sa stara chlapec

@mamina7070 toto by bola asi moja prvá reakcia, prstom by som v domacnosti pre neho nepohla, no s vela ženami je takto zaobchadzane a aj tak poskytujú full servis🤷🏼‍♀️

sussie1
14. júl 2025

Lubis ho? Da sa s nim zit okrem tohto? Ak to s nim vidis na dlhodobo, tak si ukladaj na treti dochodkovy pilier. Uspory na dochodok vraj nie su BSM, ale treti pilier sa da vybrat najskor o 10 rokov od zalozenia. Ak to s nim vidis na 10+ rokov, mozes si odkladat svoje peniaze na dochodok (resp. neskorsi vyber). Ak je to aj po ostatnej stranke s nim na nevydrzanie a budes utekat o menej, nez 10 rokov, tak to nebude cesta pre teba...

lienka.7
14. júl 2025

@anonym_autor keďže si si zobrala typického ch..a, ktorý ťa má iba za maternicu pre vase deti, uprimne pochybujem, že ti "dovoli" nejaké zúženie BSM, aby si si kúpila vlastný byt. Totižto z vašich peňazí sa platia iba tie jeho. Takže mas len 2 moznosti, bud ti budeš trpieť a dúfať, že o 20 rokov snáď neskončil na dlažbe, alebo sa začať na to pripravovať. Cize, odkladat si bokom peniaze co najviac sa dá. Viem, hneď sa tu ozvu "moralistky" že to nie je fér... ale ani to, čo robí on. Rozhodnutie je však iba na tebe

wayway
14. júl 2025

Fuha zas nejaky prispevok co poriadne dviha tlak. Autorka je mi to luto. Co je to za muza, ktory sa nepostara o matku svojich deti, ked je na materskej. (Loser.) Zjavne je na peniaze a co je smutne, ak s nim spis tak to ma lacnejsie ako s prostitutkou 😕 (z pohladu vychcaneho chlapa). Ak by som bola na tvojom mieste a muz by mi nechcel poskytnut zakladne istoty a aspon moct si riesit svoju nehnutelnost, tak by som sa kludne rozviedla. Vsak jeho spravanie krici nemilujem ta, iba seba…

janettdamian
14. júl 2025
@ha_ha

@sabi1223 Ty to ako hnusné vnímaš, ja na tom nič hnusné nevidím. Jasné, že je v dnešnej dobe normálne, zadĺžiť sa na 30 rokov. Doba je na nadobudnutie nehnuteľnosti veľmi zlá. Práve preto by si autorka mohla vážiť, že má kde bývať aj bez tohoto "noža na krku" v podobe vysokej hypotéky. Ono to už tak býva, že keď niekomu niečo spadne len tak do lona a nemusel pre to vynaložiť žiadne úsilie, tak si to neváži. Predstav si čiste hypotetickú situáciu, že by na ňu napríklad muž polovicu toho domu napísal a následne by ona požiadala o rozvod, lebo si našla iného. A muž by ju musel z toho domu, ktorý bol len jeho, lebo ho buď zdedil od svojej rodiny, alebo kúpil za svoje ťažko zarobené peniaze, vyplatiť. A keby na to nemal, čo by asi nemal, musel by ten dom predať. Spravodlivé?

@ha_ha pochopíš už konečne, že autorka nechce polovicu jeho domu? Chce len niečo vlastniť na čo si sama zarobí. Z jeho strany je to prejav moci a kontroly nad jej životom. A mám pocit, že v autorke začína jeho konania vyvolávať neistotu a pocit bezmocnosti. A možno má dôvody na svoje konanie, ktoré nechce verejne rozoberať.

lienka.7
14. júl 2025
@wayway

Fuha zas nejaky prispevok co poriadne dviha tlak. Autorka je mi to luto. Co je to za muza, ktory sa nepostara o matku svojich deti, ked je na materskej. (Loser.) Zjavne je na peniaze a co je smutne, ak s nim spis tak to ma lacnejsie ako s prostitutkou 😕 (z pohladu vychcaneho chlapa). Ak by som bola na tvojom mieste a muz by mi nechcel poskytnut zakladne istoty a aspon moct si riesit svoju nehnutelnost, tak by som sa kludne rozviedla. Vsak jeho spravanie krici nemilujem ta, iba seba…

@wayway ja poznám ešte väčší "charakter"... muž na fiktívnej MD, samozrejme o dieta sa starala ďalej doma matka. Otecko si ďalej pekne na čierno "fuškoval", cize mal matetsku + normalny prijem. Žena kvôli tomu samozrejme zrušila rodicak a on jej ešte vykrikoval, ako ju on musí zivit!!! Mne toto urobiť, tak koniec... ale mam normalne taky pocit, ze niektoré toto trpia dobrovolne. 🤷‍♀️