Manžel odmieta spoločnú investíciu
Bývame v manželovej nehnuteľnosti, máme rodinu a môže sa to zdať ako idylka,je tu to ALE. Ja som sa obetovala rodine, kariéra,menej financií apod. Mám 27 rokov a chcela by som niečo i ja vlastniť. Manžel zarába nadštandardne a spoločné peniaze idú do jeho nehnuteľnosti. ( Ani jeden nemáme hypotéku). Otvorila som túto tému, že by sme mohli kúpiť investičný byt- vlastniť niečo spoločne. A tu narazila kosa na kameň. Nechce ani hypotéku ani byt. Môžem skúsiť ísť sama do hypotéky na jednoizbový cca 70 tisíc v našej lokalite, možno kúsok menej, ale zabúdam na to že som vydatá,veď by musel byť spoludlžník a on nechce nič kupovať čiže by nič nepodpísal,neodsúhlasil. Len mi odvrkne keď chcem mám si kúpiť,ale spolu nič.
Mám nejaké úspory ale je to len okolo 5000€.
Kde som nechala rozum? Dve deti s ním a žiadna istota, nič? Momentálne mám pocit že mi je manželstvo prekážkou. Nemám ešte veľa rokov aby som sa nespamätala. Do tej doby som bola študentka vš, mladosť práca a bývanie som neriešila.
Čo by ste robili na mojom mieste ? 🙏
celá táto téma sa mi nezdá reálna. Autorka má údajne 27 rokov, dve deti, VŠ a "má po kariére" kvôli tomu, že 27 rokoch sa "obetovala" rodine. Som realista a neverím tomu.
@sleepy_joe autorka napisala, ze studovala VS, nie ze ma aj titul. Myslim si, ze pocas studia otehotnela, tak sa vzali a az potom jej zacalo dochadzat s kym to zije....
@anonym_autor nech sa prihlasia tie zeny, co prepisali polovicu nehnutelnosti na svojho muza 😂 Tipujem 0 slovom nula 😁
@sleepy_joe hlásim sa, kúpila som byt 74m2 za slobodna, potom prepis, keď sme boli manželia. Lenže u nás nikdy nefungovalo moje, tvoje. Ja mám muža štedrého, s dobrým srdcom (nech mu to do smrti vydrží 😀) Sme spolu vyše 30 rokov.
@sabi1223 a prečo si musí požičiavať od matky ak má 5000 € k dispozícii? Ako vravím, toto je fake téma a preto sa ani nebudem zapájať do debaty, lebo to nemá zmysel. Ak je to reálne, tak dúfam, že sa jej muž dostane k tejto diskusii, aby vedel, čo má doma a čo hlavne nemá robiť - prepisovať majetky na ňu a financovať nehnuteľnosti!
@sleepy_joe to neviem mozno ich ma niekde na sporení a nemoze odtiaľ vyberať každú chvilu na tankovanie🤷🏼♀️ mame malo informácii od autorky ale podstatne je ze su manželia a nehospodária spolu, nemali sa vobec brat ked chceli takto zit
@martin96321 ved ako by to ublížilo mužovi? Zúžiť bsm na autorkinu garsonku ktorú by financovala so svojho a on by dalej financoval svoj dom so svojho. Aj tak nezdieľajú peniaze
@sabi1223 Ale v tom dome byva aj ona aj on aj deti. Musi sa financne podielat aj na dome😉 Nemoze predsa zit zadarmo či?
@anonym_autor v takom prípade by som oddelila účty. Jeden by bol spoločný, kam by sme dali peniaze obaja podľa výšky príjmu. A zvyšok nech si každý hospodári teda sám. On by už svoju nehnuteľnosť musel financovať len zo svojho zvyšku príjmu. No tak či tak, to zdedia vaše deti.
@martin96321 deti mali spoločne a maju sa spoločne starať. Lenže on sa stará iba o seba a svoj dom. Príde ti normalne ze muž neda žene na materskej peniaze a ze si musi požičiavať od matky? To co je za vadny kus
@sabi1223 Nie,to nepovazujem absolutne za normalne. Muz ma byt zene muzom!!!! A zena muzovi zenou!!!
@sabi1223 Ale v tom dome byva aj ona aj on aj deti. Musi sa financne podielat aj na dome😉 Nemoze predsa zit zadarmo či?
@martin96321 je to matka jeho deti preco by nemohla bývať v jeho dome zadarmo, on používa jej ( ak som dobre pochopila) auto zadarmo ani nenatankuje a ona sa podieľa na platení rekonštrukcie jeho domu z ktorého neuvidí po rozvode nic. Nehovoriac o tom ako sa musi cítiť ze ju hocikedy môže vykopnúť. Nema v tom vzťahu žiadnu istotu.
@anonym_autor v takom prípade by som oddelila účty. Jeden by bol spoločný, kam by sme dali peniaze obaja podľa výšky príjmu. A zvyšok nech si každý hospodári teda sám. On by už svoju nehnuteľnosť musel financovať len zo svojho zvyšku príjmu. No tak či tak, to zdedia vaše deti.
@margotka17 vôbec to nemusia zdediť ich deti . Stačí keď sa rozvedú , muž sa znova ožení a prepíše všetko na novú manželku . Alebo ho môže predať , peniaze minúť . Xy spôsobov kedy deti nebudú po ňom nič dediť .
@sabi1223 Nie,to nepovazujem absolutne za normalne. Muz ma byt zene muzom!!!! A zena muzovi zenou!!!
@martin96321 no darmo sa budeme naťahovať kto ma pravdu, aj tak nemame kompletne informácie od autorky a ten vzťah je od základov cudny
@martin96321 nie , zadarmo nie, ale nie za cenu rekonštrukcie . napr.za alikvotnu čiastku energii. Tak a ak by chcel od nej nájom , nech sa páči poplaotk za varenie, pranie, žehlenie , upratovanie . Ako vyťažený muž s nadštandartným príjmom sa určite nebude podieľať na domácnosti .
Po precitani diskusie som normalne stastna ze si nehladam partnera do zivota. Vsak tu clovek vidi len sebcov a vizirky, vid debaty o prispevku 300E messacne, akebo "muz chce aby som na RD platila polovicu" pripadne "muz chodi autom a ja s dvomi detmi a nakupmi MHD" alebo " muz nechce spolocny byt" aj tu, je problem pre chlapa aby spolu kupili dvojizbak na prenajom? Vsak ked budu obaja normalni tak budu spolu navzdy a byt bude pre deti. Ak by sa rozviedli, tak si lahsie vezme zena hypo na pol bytu ako na cely. Ale tu vidno len jedno, chlap nechce aby jeho zena mala podiel na comkolvek. A to smeruje k ovladaniu a vyhrazkam, nepaci sa ti, tahaj prec. Tie deti nedoniesol bocian, ale su oboch, ale v tomto pribehu sa niektori diskutujuci tvaria, ze co chce ona ved nezaraba. Nie, ale stara sa o ich deti. A pre tych co tu pistite ci by zena prepisala polovicu svojho, no nevieme, lebo nevieme kolko muzov zostalo doma na MD RD a potom na skratenom uvazku a OCR a to x rokov. Poznam par muzov co isli na otcovsku, ale z piatich jeden sa staral tak na 70% ostatni sa starali len o dieta, zena po praci navarila, oprala ozehlila, upratala a nakupila. A nepistala, ze kde ma veceru a ozehlenu koselu.
@martin96321 vsak ona tam zadarmo nezije, mina cely svoj prijem na chod domacnosti, stara sa o deti a domacnost. Keby zil sam potrebuje minimalne par krat do tyzdna upratat, musi si dat vyzehlit. A co starostlivost o deti? A ked by prislo k najhorsiemu tak ona nebude mat kde hlavu sklonit. Ono, tlachy typu ze po x tokoch vznika narok na nieco su ciste bludy. Ak by chcela nieco, musi dokladovat, kolko sa za manzelstva investovalo do nehnutelnosti, a doklady jej urcite pan manzel da k dispozicii, ze? Musela by bojovat na sude o kazdy cent. A uliat peniaze zo sporenia, lebo to on zarobil, to je casta prax pred rozvodom.
@martin96321 nie , zadarmo nie, ale nie za cenu rekonštrukcie . napr.za alikvotnu čiastku energii. Tak a ak by chcel od nej nájom , nech sa páči poplaotk za varenie, pranie, žehlenie , upratovanie . Ako vyťažený muž s nadštandartným príjmom sa určite nebude podieľať na domácnosti .
@subartic Ano,je to matka jeho deti. On je otec tych deti. Myslim,ze uz je vychcanost chciet zit zadarmo a platit si vlastnu hypoteku keby nieco. Nevravim o investovani do domu,ale o beznych vydavkoch.
@martin96321 vsak ona tam zadarmo nezije, mina cely svoj prijem na chod domacnosti, stara sa o deti a domacnost. Keby zil sam potrebuje minimalne par krat do tyzdna upratat, musi si dat vyzehlit. A co starostlivost o deti? A ked by prislo k najhorsiemu tak ona nebude mat kde hlavu sklonit. Ono, tlachy typu ze po x tokoch vznika narok na nieco su ciste bludy. Ak by chcela nieco, musi dokladovat, kolko sa za manzelstva investovalo do nehnutelnosti, a doklady jej urcite pan manzel da k dispozicii, ze? Musela by bojovat na sude o kazdy cent. A uliat peniaze zo sporenia, lebo to on zarobil, to je casta prax pred rozvodom.
@som_realistka Povedzme si to normalne. Skocis hned prvemu na vtaka ktory da dole gate? Asi nie😉 Ak nerozmyslas predtym,tak places potom. Je to sice kruto povedane,ale je to tak. Vztah nieje len na dobre chvile,ale aj na zle. Takze by bolo potrebne sa zamysliet aj predtym.
@subartic Ano,je to matka jeho deti. On je otec tych deti. Myslim,ze uz je vychcanost chciet zit zadarmo a platit si vlastnu hypoteku keby nieco. Nevravim o investovani do domu,ale o beznych vydavkoch.
@martin96321 aké zadarmo ? práca v domácnosti je LEN tak ? Jedlo sa len tak uvarí , prádlo sa len tak operie, povešia, požehlí , prach sa sám utrie ? Čistá košeľa na muža skočí len tak ?Chce vlastný byť s vlastnou hypotékou . Príde ti normálne brať bonusy na deti a nechávať si ich pre seba, hoci zo zákona má prednosť matka ?
žiadne zadarmo , za alikvotnu čiastku energii a podľa svojich možností . Je vo veľmi zlej pozícii a snaží s z nej dostať. Uzavretím manželstva jej život nekončí , že si mal rozmyslieť, že mala hento a tamto , možno , neurobila ale to neznamená že nemá právo na nápravu , hoci druhej strane sa to nepáči .
@som_realistka Povedzme si to normalne. Skocis hned prvemu na vtaka ktory da dole gate? Asi nie😉 Ak nerozmyslas predtym,tak places potom. Je to sice kruto povedane,ale je to tak. Vztah nieje len na dobre chvile,ale aj na zle. Takze by bolo potrebne sa zamysliet aj predtym.
@martin96321 neskocim, ale od chlapa je vychcane cakat, ze zena bude cely svoj prijem minat na domacnost a deti a potom sa uskrnat, ze vsak si nic neusetrila, taky bol moj prvy vazny vztah, isli sme spolu byvat, najom na polovicu, a ked som chcela polovicu za potraviny, tak u nich vraj domacnost platila mama a otec investoval, hovorim, ja nie som tvoja mama a financie spolocne nemame, vraj som lakoma vsak co par korun na chleba, tak sme sa aj rozisli. Ale pravda je, ze o financiach sa treba rozpravat pred manzelstvom a ujasnit si veci. Vacsina ludi ide do manzelstva z lasky a dufaju ze je to navzdy, a o financiach sa zacnu rozpravat vacsinou vtedy ked zena vidi ako sa okolo nich rozvadzaju stabilne pary a vidi aj to ako dopadnu zeny. Vacsinou tie co sa prisposobili muzovi a jeho kariere.
@anonym_autor Proste si jedna z mnohých, ktoré nič nemali a vydali sa a hneď porodili deti. Teraz už neskoro plakať nad rozliatym mliekom..Jedine čo poradiť je rozvod ak chceš mat len svoju nehnuteľnosť. Manžel je vychcany v tom, že čakal služku v domácnosti ako väčšina chlapov a ty si mala vzdusne zamky ako väčšina žien.
@lenkakravcova do čoho investovať?
@anonym_autor vy ste sa pred manželstvom nerozprávali? Pretože my áno a mame 22 rokov jasno.
Po precitani diskusie som normalne stastna ze si nehladam partnera do zivota. Vsak tu clovek vidi len sebcov a vizirky, vid debaty o prispevku 300E messacne, akebo "muz chce aby som na RD platila polovicu" pripadne "muz chodi autom a ja s dvomi detmi a nakupmi MHD" alebo " muz nechce spolocny byt" aj tu, je problem pre chlapa aby spolu kupili dvojizbak na prenajom? Vsak ked budu obaja normalni tak budu spolu navzdy a byt bude pre deti. Ak by sa rozviedli, tak si lahsie vezme zena hypo na pol bytu ako na cely. Ale tu vidno len jedno, chlap nechce aby jeho zena mala podiel na comkolvek. A to smeruje k ovladaniu a vyhrazkam, nepaci sa ti, tahaj prec. Tie deti nedoniesol bocian, ale su oboch, ale v tomto pribehu sa niektori diskutujuci tvaria, ze co chce ona ved nezaraba. Nie, ale stara sa o ich deti. A pre tych co tu pistite ci by zena prepisala polovicu svojho, no nevieme, lebo nevieme kolko muzov zostalo doma na MD RD a potom na skratenom uvazku a OCR a to x rokov. Poznam par muzov co isli na otcovsku, ale z piatich jeden sa staral tak na 70% ostatni sa starali len o dieta, zena po praci navarila, oprala ozehlila, upratala a nakupila. A nepistala, ze kde ma veceru a ozehlenu koselu.
@som_realistka dnes sa žiadne manzlestvo neoplatí, lebo presne každý je vychany dnes..alebo väčšina
Jaj teraz čítam prvú stranu. Si si zobrala žgrloša. Hold, tam neni pomoci.
@anonym_autor Proste si jedna z mnohých, ktoré nič nemali a vydali sa a hneď porodili deti. Teraz už neskoro plakať nad rozliatym mliekom..Jedine čo poradiť je rozvod ak chceš mat len svoju nehnuteľnosť. Manžel je vychcany v tom, že čakal služku v domácnosti ako väčšina chlapov a ty si mala vzdusne zamky ako väčšina žien.
@jasmin891 súhlasím s tebou , mnoho mužov ide do manželstva preto aby sa o nich žena postarala čo sa týka bežnej prevádzky a dala im potomkov. Aby sa oni postarali o ženu a svoje deti , tak to už im nie je až tak po srsti, to už je zarob si ale čistú košeľu chcem mať , doma poriadok , OČR ma nezaťažuj a deti si vyrieš.
@som_realistka vacsina chlapov vrátane tu prítomných nemaju mentálnu kapacitu pochopiť co píšeš. Domácnosť je zenina robota, samozrejmosť, nic jej nepatrí lebo vec deti nepriniesol bocian tak sa ma starať a ked sa jej nepáči ma ťahať z domu. Ak sa ozve tak je vypočítava mrcha co chce iba ošklbať chudáka manzela a chce zadné vratka
@jasmin891 súhlasím s tebou , mnoho mužov ide do manželstva preto aby sa o nich žena postarala čo sa týka bežnej prevádzky a dala im potomkov. Aby sa oni postarali o ženu a svoje deti , tak to už im nie je až tak po srsti, to už je zarob si ale čistú košeľu chcem mať , doma poriadok , OČR ma nezaťažuj a deti si vyrieš.
@subartic bohuzial, je to presne tak. Aj keď, nechápem načo majú deti keď sa o nich ani nestarajú ale nechaju to na žene, ale to už je na inu tému. Asi kvoli nejakej "prestizi" v spolocnosti
Paradoxy ženskej pokrivenej logiky - muža, čo nemá dom/byt nechcú, lebo kde by predsa bývali s deťmi a ak muž má svoju nehnuteľnosť, tak je znova zle, lebo ju nechce prepísať na ženu. A teraz si vyber! :D
Mnohým ženám tu chýba skromnosť a pokora.
Z môjho pohľadu jednoduchá vec manželke by som prepísal polovicu "môjho" doma spoločne by sme investovali do bytu.
@sleepy_joe stretla kamarátku, ktorá nemá deti, cestuje a teraz jej závisť klaje oci.Obetovala sa pre rodinu môže povedať tak po 15-20 r.Deti môžu ísť do škôlky, školy a nech robí kariéru.
@poeta to akurát tu môžeš napísať.Ty si nadobudnes dom, alebo ti rodičia pomôžu a velkodusne napíšeš na ženu polovicu, ktorá nepriniesla nič.O 3 r sa rozvediete ona si zoberie polovicu a skončís niekde v 2i kutici a, keď budeš starší tak ti vyrataju také splátky, že budeš mať dve práce.S majetkom a peniazmi sa da luxusne vydrbať s partnerom., keď nie je človek opatrný.Tiez by som dnes s týmto rozumom spravila veľa finančných a rodinných veci ohľadne majetku úplne inak.Moj muž prišiel k veľa veciam na hotové a teraz po 50 tke ešte vystrkuje rožky
@som_realistka vacsina chlapov vrátane tu prítomných nemaju mentálnu kapacitu pochopiť co píšeš. Domácnosť je zenina robota, samozrejmosť, nic jej nepatrí lebo vec deti nepriniesol bocian tak sa ma starať a ked sa jej nepáči ma ťahať z domu. Ak sa ozve tak je vypočítava mrcha co chce iba ošklbať chudáka manzela a chce zadné vratka
@subartic
@sabi1223 Prepacte mile damy,som muz,ale nepoznam ziadneho muza ktory sa isiel zenit preto,aby bolo onho postarane. Mozno poznam divnych ludi,ale ziadneho takeho. Ak by som chcel len to,tak ostanem pri mame😉 a dviham ruku k tomu ze ak sa jej nepaci,nech taha z domu. Ja som to napisal. Ale nemyslek som to tak,ze bud bude pocuvat,alebo nech taha. Ak zacne vymyslat a zacne si pripravovat unikovy plan. Ak jej vadi nieco vo vztahu,som za to,ze to treba prebrat. Treba povedat na rovinu aj dobre aj zle veci. Ak sa nenajde zhoda,tak potom uz nieje o com a treba sa v klude rozist aby boli obidve strany co najmenej poskodene. Ak mas 27 rokov,dve deti,vysoku skolu a teraz ides riesit buducnost......no trosku pomiesane poradie priorit. Moja zena je mojou zenou. Dostane vsetko co jej dokazem dopriat. Nech sa snazi urobit aj ona co je v jej silach voci mne. Ak to z ktorejkolvek strany zadrhava,tak je problem. A nie,zena nieje sluha pre svojho muza,tak ako muz nieje otrok zeny.
Autorka mas 27 rokov a odrobeny 1 rok.
Isla si do vztahu s nicim a to s niekym, ktory uz bol zabezpeceny. Urobila si s nim 2 deti. Po 1. si mohla hned ist do prace a na sebe pracovat. Ale nie. Asi bolo pohodlnejsie si spravit 2. a zostat domenka a byt matkou a zenou v domacnosti. Od zaciatku si vedela s kym si robis deti, ale tak ma dom a velmi dobry prijem takze rozhodnutie nebolo tazke.
Asi si dufala, ze sa on cez deti zmeni (preto asi aj to 2.) a ty sa ako matka dostanes k cudziemu majetku.
Nic si nemala a nic nemas. Ani sama na tu druhu nehnutelnost. Nasporenych 5000E, nebud naivna.
Prides mi pohodlna, neprakticka a prepac ale aj pekne vypocitava.
Mnohým ženám tu chýba skromnosť a pokora.
@sleepy_joe, zato väčšina chlapov je lakomych a vychcamych aj za desiatich. Pod skromnosťou a pokorou je myslené drž hubu a buď handra. Ona od toho lakomeho zmrda nič nechce, len aby ona z ok SVOJHO!!! (a nie jeho) platu mohla nadobudnúť vlastnú nehnuteľnosť. Má výhodu, že je mladá, keby to skúšala o 20 rokov, už by to s ňou vyzeralo bledo. Spamätala sa síce neskoro ale našťastie nie po funuse.

@martin96321 deti mali spoločne a maju sa spoločne starať. Lenže on sa stará iba o seba a svoj dom. Príde ti normalne ze muž neda žene na materskej peniaze a ze si musi požičiavať od matky? To co je za vadny kus
@sabi1223 a prečo si musí požičiavať od matky ak má 5000 € k dispozícii? Ako vravím, toto je fake téma a preto sa ani nebudem zapájať do debaty, lebo to nemá zmysel. Ak je to reálne, tak dúfam, že sa jej muž dostane k tejto diskusii, aby vedel, čo má doma a čo hlavne nemá robiť - prepisovať majetky na ňu a financovať nehnuteľnosti!