Manžel povedal 5-ročnému synovi, že ho nebude mať rád
Pred spaním som hovorila synovi, že ho ľúbim a budem ho ľúbiť navždy - nech by urobil čokoľvek. Že aj keď bol v ten deň zlý, ľúbim ho rovnako - ale som veľmi smutná.
Do toho prišiel manžel a povedal (citujem): "Načo mu hovoríš takéto sprostosti? Ak bude zlý, nebudeme ho mat radi. Nemôže si myslieť, že sa bude takto správať a budeme ho mat radi rovnako a všetko bude okej"
Zostala som ako obarena. Malý bol z toho výroku dosť smutný. Vysvetlila som mu, že na mňa to určite neplatí a na ocka tiež nie, akurát že ocko tomu nerozumie....už sa ma to pýtal vyše 10x od vtedy. Manžel si však stále myslí, že jeho výrok je úplne OKEJ.
Co si o tom myslite vy?
Takže už chápem zmýšľanie tvojho muža. “ Už len skrz toho, že manžel bol cele detstvo tyrany.” on vyhľadal nejakú odbornú pomoc? Myslím, kto mu pohol sa preniest cez tažké detstvo? Pretože mám pocit, že on sám si tie choré vzorce spravania stále nesie v sebe…. Láska nie je podmienená. Ničím. Mnohi si lásku zamieňajú s vychovou. Že keď odoprú lásku dieťaťu, tak ho tým “vychovávajú”. Je to istá forma psychického týrania formou odmena-trest. Ale tá najkrutejšia, dieťa je od lásky svojich rodičov závislé. Trest môže byt - zakazem telku na týždeň. Ale dávať dieťaťu pocit, že je nelubené, mi príde určitá forma manipulácie.
@majlo1234 mozem vediet, kde si sa docitala, ze ked otec lasku podmienuje vykonom alebo spravanim je to dobre? Ja som pravte tento typ vychovy od otca zazila a teda mozem uprimne povedat, ze svojho otca za to dodnes neznasam a mam s nim zly vztah. Moja sestra mala tiez tento typ vychovy a vnima to velmi podobne ako ja. Je sice karierne uspesna, ale otca za to ako sa k nam spraval neznasa tak isto. Ale musim podotknut, ze u nas ked bola v skole dvojka alebo sa cosi nepodarilo, tak sa s nami otec nerozpraval a ja som si ako 12-rocna vypocula, ze som sprosta a neschopna, ked som zle vypocitala rovnicu.
Ešte jeden zo smutných príkladov, kedy láska bola podmienená výkonom bol Michael Jackson. Kráľ popu, ale detstvo strašné, aj jeho sestry tvrdili, ze o jeho “lásku” museli ako súrodenci medzi sebou súperiť a “vyhral” vždy ten najúspešnejší. Všetci do jedného svojho otca neznášali.
@slovakboy Ja som si pozrela to video, nieco som preklikala rychlejsie, mozno mi to uslo, ale nikde som nezachytila, ze ten psycholog spimina, ze otec moze podmienovat lasku niecim. Ja, osobne, teda moc nesuhlasim s tym, co tam rozprava o tom, ze par by mal byt v manzelstve, lebo je vztah trvacnejsi...poznam x parov, ktore nie su v manzelstve a ziju spolu 10 a viac rokov štastne aj s detmi, navyse, ked s niekym zije niekto aj bez sobasa 15 rokov napr. tak rozchod nie je vobec rychly, lebo maju spolu nejaky majetok a dieta..ale budiš, ma svoj nazor. A ta stereotypizacia toho ako je mamina ta, ktora nedokaze byt dosledna a vyzadovat nejaky vykon, ze to je uloha otca...tak to vobec nesuhlasim, poznam starsne vela parov, kde toto vobec nefunguje, ani u nas to tak nie je. Moja dcera sa pri nom citi tak isto uvolnene ako aj pri mne a obaja tak isto vyzadujeme dodrziavanie pravidiel. Povedala by som, ze moj muz je este viac v tomto nedbaly ako ja 😀
@majlo1234 tento Marek Herman o ktorom som sa dnes dozvedela 1x (je tu v diskusii aj video s rozhovorom s nim) ma uz 3x so svojim tvrdenim nastval 😀 z jeho vyjadreni citit strasnu stereotypizaciu muzskych a zenskych roli v rodine.
@deedol on vobec nie je psycholog https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Marek_Herman
Zas dalsi samozvany odbornik na vychovu a rodinne vztahy. Hned ako som si ho vypocula mi vobec jeho konstatovania vobec neprisli, ze su na adekvatnej odbornej urovni.
@scorpionflower1 tiez ma vytaca niektorymi svojimi tvrdeniami, i ked niektore myslienky z knihy sa mi naopak pacili. Rozhodne si nemyslim, ze laska by sa mala doma hocicim podmienovat
@1gabriela13 krásne si to napísala. Autorka, áno ideš na to dobre, dieťa potrebuje bezpodmienečnu lásku a prijatie a popritom hranice. A mužovi vysvetľuj ako malému decku, bohužial. On iba kopíruje vzorec správania, ktorý má z domu.
Ani sa mi nechce citat vsetko prispevky.. obcas mam pocit, ze poniektori rodicia zabudaju na to, ako emocne zrele moze byt cca 5r dieta.. ved to nie je maly dospely..
a porovnavanie nevhodneho spravania dieta, kt. nevie spracovat svoje emocie (ziarlivost na surodenca) s nevhodnym spravania dospeleho (nasilnici a pod.) je uplne uletene.. akoze uplne..
Pekne to zhrnula
@1gabriela13 presne s tym suhlasim.
U takto maleho dieta je ziaduce ho uistovat, ze laska k nemu je neznicitelna a nepodmienecna.
Ale vyvarovala by som sa posudzovaniu typu "si zly".. deti maju tendeciu take to reci prijat ako svoju podstatu. Uverit im a podla takejto nalepky sa potom aj spravat...
a zly veru nie je, Len sa momentalne sprava nevhodne. Take tie kecy, ze ak nebudes Dobry, nebudes ta lubim, zamavaju s jeho sebadoverou a s tym, na akom zaklade si bude v buducnosti zakladat vztahy... Ludia, co toto zazivali Ako deti, sa vacsinou citia v dospelosti lasky nehodne, veria, ze si ju musia "zasluzit"..
Vo vasom pripade by som sa zamerala na syncekove pocity ziarlivosti. Snazila sa s nim travit cas osamote, dopriat mu svoju nedelenu pozornost. Toto zvykne velmi pomoct. A samozrejme nadalej ho ubezpecovat o vasej rodicovskej laske, za sucastneho respektujuceho nastavovania hranic .
@katkami123 presne tak!!!!
Vychova odopieranim a podmienovanim lasky je istou cestou k problemom dieta v jeho dospelosti..
@majlo1234 Prave v tomto je nebezpecenstvo prichadzajuce od pseudoodbornikov, ktori sa v poslednom case vyrojili ako komare po dazdi - ze obcas maju pravdu, tu prekryju polopravdou, potom trochu zavadzaju...preto ich tvrdenia velakrat zneju uplne dôveryhodne, ani ja nemozem povedat, ze by som so vsetkym, co povedal kategoricky nesuhlasila, ale skutocni odbornici zvyknu povedat odkial informaciu cerpaju (tvrdi to ta a ta studia, z mojej praxe viem...)aby vedeli laici rozlisit, ci ide o objektivne overenu skutocnost alebo osobny nazor. Ked niekoho pocuvam (citam, pozeram) tak overujem aku prax a vzdelanie ma za sebou. Pred nejakym casom si moji znami (podotykam vsetko vysokoskolski vzdeani ludia) medzi sebou zdielali video, kde jeden "odbornik" rozprava o tom ake nebezpecne je pre deti ockovanie, ze im naburava imunitu....ked som to video pocuvala znelo naozaj dôveryhodne, chlapik sa vyjadroval naozaj erudovane, akurat, ze ked som sa nad tym, co vravi zamyslela bol to cisty nelogicky bullshit alebo neoveritelne tvrdenia. Nakoniec ho aj Reportéri ČT prichytili skrytou kamerou ako ponúkal jednému zufalemu otcovi "injekciu na autizmus" od švajčiarskej firmy za 200-tisic ceskych.

Ľúbiť dieťa len keď plním čo chce a keď je poslušné…. Chlapec ma pri tvojom mužovi do budúcna nasliapnuté robiť iba druhých šťastných a kašlať na svoje vlastné potreby a pocity, lebo predsa bude chciet byť ľúbený, tak nebude môcť oponovať, nesúhlasiť a nesplniť, čo od neho bude šéf, kolega, kamarát očakávať. Dieťa (malé dieťa!!!! Nie dospelý zločinec) ma byt lubené a mat pocit, že je lubené, aj keď prejaví svoje vlastné pocity. Rodič má dieťa vždy usmerniť, ale nie sa správať ako bachar v base (ako tvoj muž) láska nie je piškotka, ktorú hodím dieťaťu ako psovi za odmenu, keď robí iba to, čo chcem.