icon

Manžel pracuje v Rakúsku a chceme ísť za ním

jasmika
22. jan 2013

Ahojte maminky. Manžel pracuje v Rakúsku a tento rok by sme chceli isť s dcérkou s ním do AT. Ja som sa nikdy nemčinu neučila, iba AJ. Neviem či sa mi tam oplatí ísť ked neviem nič po nemecky. Myslíte že je to dobrý nápad ísť tam s ním? Po prípade aká forma učenia je najlepšia pre začiatočníka? Ja tam nebudem pracovať, iba budem s malou tam aby manžel nemusel cestovať za nami domov. Máte niektorá podobnú skúsenosť? Alebo nejaký dobrý spôsob na učenie??? Je nemčina ťažká?

Strana
z2
ullala
22. jan 2013

@jasmika a dalsia vyhoda je, ze ak sa na teba ta nemcina nalepi, tak sa tam mozes neskor aj zamestnat a pracovat za normalne a slusne peniaze, nie za tie slovenske almuzny...

jasmika
autor
22. jan 2013

@ullala presne aj kôli tomu tam chcem ísť... Pracujeme na vlastnom dome...tak nám treba veeeľa peniažkov... a teraz bývame u mojej mamy už vyše 4 roky...už to tu trošku hustne... tak ked by sme tam boli všetci spolu v malom bytíku tak by sme sa nemuseli tak súriť s tým dokončením domu... boli by sme si sami..tak ked by sme zarobili tak by sme dom dorobili... a takto len lamentujeme že nemáme keš a treba nám už vypadnúť do svojho 😀

sarka9832
22. jan 2013

@jasmika ahoj ja som sa ucila 9rokov angl.a moc neviem a ako slobodna som isla do svajciarska a okolnosti ma prinutili sa naucit nebol tam ziadny slovak,neviem presne gramatiku ale nebol problem sa dohodnut ked som obsluhovala na vianoc.trhoch ,dohodnut sa s domacimi a to oni pouzivali aj francustinu a nieco ako svajciarcinu,a chodila som iba 3 mesiace na kurz ale to nic moc,postupne do toho prides len treba chciet

jasmika
autor
22. jan 2013

@sarka9832 ja si tiež myslím že ked budem tam tak sa to bude lepiť na mňa rýchlejšie.. BOla som tam s manželom len tak na výlet na týždeň..a už som cítila že niektoré slovíčka som si zapamätala...

suellen
22. jan 2013

@jasmika ahoj..ja som tiez tak bola v rakusku s priatelom (teraz uz manzelom) len tak na prazdniny, ked som porobila skusky. Tiez som vedela prd po nemecky...anglicky tam vie vela ludi, prinajhorsom sa dohovoris a ja som nieco za tie dva mesiace pochytila, aj ked boli situacie, ze som vyzerala ako debil ale prezila som.. do obchodu ked pojdes tak tam ti vela netreba rozpravat akeby nieco, brnknes manzelovi

ssisska
23. jan 2013

Aj moj priatel je nemec a nie je nic lepsie ked sa ucis priamo NJ od nemca.Musim ta sklamat ale ucit sa z knih je pekna blbost lebo polovicu prelozenych slov v slovniku nie je dobre vysvetlena,teda ak sa chces ucit nem.slovicka ,musis vediet najprv ich vyznam,pretoze jedno slovo moze mat v kazdej vete iny vyznam.A to ti vysvetli len nemec ktory odmalicka v krajine vyrasta.Polovica slov v slovniku je zle vysvetlena a interpretovana.Nemcina je zlozity a tazky jazyk a clovek si musi tie ktore vyrazy slov dat vysvetlit ale spravne,inak sa nemecky nenaucis.A co sa tyka tych kurzov,nic ta nenaucia ,bola som na jednom na Slovensku a je to len povrchne vysvetlena hatlanina.Tie lektorky vedia velke nic.A ked ides do Nemecka na jazykovy kurz?To je este horsi napad pretoze potrebujes na zaciatok ,aby ti niekto vysvetlivky prelozil do slovenciny,tie kurzy su o nicom ked pocujes len cisty nemecky dialog.To tomu lektorovi nerozumies ani slovo.

vroni
23. jan 2013

@ssisska, pre boha , neprehanaj. Nemcina je pomerne jednoducha a homonym ma oproti slovencine fakt minimum. Suhlasim s tebou, ze kurz na Slovensku nema velky vyznam, nepoznam slovensku ucitelku nemciny, ktora by naozaj vedela po nemecky 🤐 (nevravim, ze neexistuje, len ze nepoznam) V Rakusku existuju na mrte kurzov, aj od absolutneho zakladu, rataju s tym, ze nevies ani slovo po nemecky. Na spustu z nich mas, coby matka s malym dietatom, narok (ci uz bezplatne alebo proti minimalnemu poplatku), Anglicky sa sice dohovoris skoro vsade, ale ostanes absolutne socialne izolovana, takze je to reisenie len na prvych par mesiacov, inak budes s anglictinou v Rakusku natenko piskat,,,, Zavisi od toho, kam presne sa chystas, kazda spolkova krajina ma svoje predstavy, predpisy a ponuky, takze vseobeny navod tu existovat nebude. Aj ked je fakt, ze miestne dialekty su (hlavne v Rakusku, v Nemecku to nie je az taky zahul) pekne o hubu (ked sa chlap vytoci pekne do biela a zacne hromzit, tak mu nerozumeju ani kolegovia - Rakusania - resp. rozumeju len ti, ktori vyrastli v okruhu 50 km od jeho rodiska 😀 😀 😀 )

mina174
24. jan 2013

@jasmika ahoj, my sme sa nasťahovali do Rakúska za manželom v máji. Tiež už sme museli riešiť túto situáciu s odchodmi. Detičky máme dve a tie si tu v pohode zvykli. Ja som zatiaľ na MD ale už nie nadlho :( Nemčinu som mala na škole a teraz cez vianoce som si zajednala individuálny kurz kým sme boli na SK. Asi tu niekoho sklamem, ale moja lektorka ovládala nemčinu na jednotku. Som si teraz taká istejšia pri komunikácii aj s malým. Pretože nám tu začal chodiť do škôlky. Aj môj manžel je slovák, keby bol odtiaľto ako ssisska spomínala, tak by som na nemčine frčala už dávno. Susedu mám slovenku, poľku, tak väčšinu dňa komunikujem po slovensky, čo je trochu na škodu. Ak si tam nájdeš kamarátku tak ťa to "donúti" sa učiť a rýchlo sa do toho dostaneš. Aj s angličtinou sa dorozumieš v pohode, v potravinách sa ťa opýtaju pri pokladni či to je všetko (alles?) odpovieš "ja" a to je veškerá komunikácia. Ja mám napr. dobrú skúsenosť s obrázkovými knižkami (napr. názvy oblečenia, potraviny, miestnosti a veci v domácnosti...) isto lepšie ako holé slová v slovníku 🙂 tak veľa šťastia 😉

jasmika
autor
24. jan 2013

@mina174 dakujem... tak to je super...a žije sa vám tam lepšie ako na slovensku? dá sa vyžiť s jednej výplaty aj niečo odložiť?

radddus
24. jan 2013

precitala som si len cast diskusie, ale @ssisska to že lektorky vedia veľké nič je trošku prehnané tvrdenie, nie? Nieco predsa len vedia - aj ked nie su nemky... a ked je niekto začiatočník, tak si myslím, že mu veľmi pomôže, keď získa aspoň aký-taký základ. Jasné, že dokonale sa to na Slovensku človek ťažko naučí, ale je to vždy príjemnejšie byť v tej krajine, keď nejaký základ tej reči mám. Mimochodom žila som dlhšie v Nemecku a pracujem ako učiteľka a lektorka nemčiny a myslím si, že niečo viem 😉
@jasminka - smelo do toho - pozeraj nemecké programy (aj keď len na jedno ucho popri varení), čítaj nemecké články - na internete je ich hocikoľko a dajú sa nájsť aj podľa úrovne a hlavne sa neboj rozprávať! Smelo do toho🙂 držím palce!

mina174
24. jan 2013

@jasmika áno, žije sa nám tu lepšie a hlavne sme spolu. Máme síce jeden príjem, ale plus rodičák (z toho ťaháme strašný nájom, menší ako 3-izbový byt nám s dvomi deťmi dať nechcel nikto). Najhoršie výdavky sú teda za byt, potom potraviny (česť výnimkám, nájdu sa aj lacnejšie, prípadne rovnako drahé ako na SK) a tretie v poradí je škôlka (119 eur mesačne, plus 10- olovrant, a to chodí len 3x do týždňa a len doobedie, takže raňajkuje aj obeduje doma). Takže sa dá vyžiť, aj keď niekedy nemôžem kupovať ako bláznivá 😀 ale s rozumom 😖
A kam sa to sťahujete? (ak môžem byť zvedavá)

jasmika
autor
24. jan 2013

@mina174 Do Oberostereichu..Pregarten... tam by malo byť cca 400 eur mesačne za byt.. a je to 40 km do čiech..tak by sme raz do týždňa urobili nákup tam... v čechách je predsa len lacnejšie

mina174
24. jan 2013

závidím, si bližšie SK 😀 my bývame v kraji Vorarlberg, v meste Hohenems. Nájom máte celkom v pohode. Inak je možnosť, ak rodina má nižší príjem asi do 1900 eur mesačne, tak máte nárok príspevok na bývanie od mesta. My sme si to vybavovali, ale to by ste museli mať trvalý pobyt, z čoho zase vyplývajú iné vybavovačky 😠 výhody aj nevýhody. No aj tak nám ten príspevok neschválili, pretože manžel je živnostník a čo ich potom, že nezarába toľko ako živnostník rakušák 😢 škoda, hádam sa mu zadarí pri hľadaní novej práce 😉 Ešte som zabudla napísať, čo sa týka financií, tak v mínuse nie sme, nepodarí sa nám veľa odkladať, ale s tým sme tu aj my šli, že moc neušetríme.

00sasenka
17. sep 2013

tvoju situaciu by som za velky problem nepovazovala. Ja mam tazsiu situaciu: manzel chce ist silou mocou do Rakuska, ma ta vybavenu robotu v lekarni, ma certifikat z nemciny a ja viem tiez po nemecky, ale nechem tam ist,. Myslite ze by som ho mala podporit? A ist za nim do Rakuska? Ja asi 30 minut od Viedne. Domov to mame 3,5hodiny. Mame 7 mesacnu dcerku a byvame u mojich rodicov. Manzel si chce ist zarobit alebo aj zostat v Raksuku.

katren
17. sep 2013

@00sasenka jasne ze chod.....to by som ani neuvazovala, ze nepojdem....

mariomuchoo
17. sep 2013

Ahojte mamicky, chcem sa opytat ci by ste podporili manzela, keby chcel odist do Rakuska, praca farmaceuta, blizko SR. Mame 7 mesacnu dcerku. U manzelkiných rodicoch je dobre, ale bojim sa o situaciu na Slovensku. dakujem

88patka88
6. okt 2016

@mina174 ahoj este zijes v Hohenems? ja som 30km na opacnu stranu Reuthe a uz dlhsie hladam niekoho

mina174
19. okt 2016

@88patka88 ahoj, áno, stále sme v Hohenems.Mm zmenil prácu, kúpili sme domček a najstarší už chodí do prvej.

Strana
z2