icon

Manžel sa chce sťahovať, ja nie

nechapemho
1. jún 2014

Ahojte ženy. Som tu pod novým nickom, nakoľko chcem zostať pri tejto otázke v anonymite (chodí sem pol mojej rodiny a snáď všetky známe 😝 )
Manžel je z východu, na začiatku nášho vzťahu som sa presťahovala za ním, obaja sme skončili výšku, hľadali prvú prácu. Pol roka sme nenašli nič. Potom náhodou kamarát švagrinej zakladal firmu, zobral ma tam a pracovala som v nej rok (medzičasom firma zanikla), manžel nenašiel nič. Bez známostí to tam proste kvôli malému počtu pracovných miest nejde. V mieste, kde bývajú moji rodičia, je to podobné. Preto sme sa presťahovali na západ, ďaleko od rodiny a kamarátov, dostala som dobrú pracovnú ponuku a manžela zamestnali tiež. Bývame tu 9rokov. Narodili sa nám deti, som aktuálne na RD do seprembra, PP mi trvá a môžem sa vrátiť naspäť.
No manžel nedávno stratil prácu a chce sa presťahovať naspäť k rodičom (veľký prázdny dom). Tu si hľadať novú prácu, mám taký dojem, ani nechce. Jeho problémom je jazyk - na podobnú pozíciu ako mal, vyžadujú aktívnu znalosť (bez ohľadu na to, či ju aktívne naozaj bude potrebovať alebo nie). Čo je u neho problém, lebo plynulo sa nedohovorí. Úplne teoreticky by mohol pracovať na východe u kamaráta, ktorý má malú firmičku, naposledy sa s ním kontaktoval v zime, vtedy mu ponúkal miesto. Odmietol, kamarát sa asi urazil, odvtedy sa neozýva a nedvíha telefón. Už máme s ním takú skúsenosť, jednoducho na nejaký čas prestane komunikovať, lebo nestíha alebo sa mu niečo nepáči, po čase sa zas ozve. A to je tak všetko, a žiadna práca na obzore ani pre mňa. Ja sa nechcem sťahovať, kým nebudeme mať obaja istú prácu. On tvrdí, že na diaľku sa hľadať nedá, musíme sa presťahovať. Že sme pridlho sami a nemusíme, chýba mu rodina, kamaráti. Môj názor - nevieme, či nájde aspoň jeden z nás prácu a budeme bez príjmu. Úprimne, po RD sa medzi ľudí celkom teším a okrem toho práve ukončená RD bude priťažujúci faktor hľadania novej práce na takmer neexistujúcom pracovnom trhu. Navyše pár mojich známych, keďže nie som odtiaľ, buď odišlo do sveta alebo bývajú od 30km a viac od dediny svokrovcov. Takže nikoho nepoznám.
Potrebujem nestranný názor - som divná, keď sa nechcem sťahovať bez istoty zamestnania cez pol republiky a k svokrovcom? Viem, že situácia sa tam za ten čas nezmenila, žiadne nové podniky, výroba...Môžem to aj otočiť, po´dme k našim (resp. blízko, lebo tam zostala sestra s rodinou), ale tam je s prácou rovnaké. No neviem, radšej by som zostala ešte tu, kde mám aspoň ja akú takú istotu, že budem pracovať. Jemu sa tu však už absolútne nič nepáči.
Ako to vidíte vy? Ako by ste argumentovali svojmu manželovi, keby ste boli na mojom mieste? ďakujem...

Strana
z2
piacere
2. jún 2014

@tanapeta v prvom rade nie som tvoja zlatá 🙂
Kde ako 🙂 Nájom platíme za trojizbový byt na západe toľko, koľko sme platili na východe za dvoj.... atď. 🙂

tanapeta
2. jún 2014

@piacere ale určite kúpa bytu v BA nie je na rovnakej výške ako na východe

piacere
2. jún 2014

@tanapeta ale západ nerovná sa BA 🙂 My sme kúpili trojizbový byt za takú sumu, za akú sa predávali trojizbové byty aj v meste odkiaľ sme odišli (východ)....
A vôbec nechápem o čom sa vlastne bavíme 😅

Zakladateľka má na západe isté zázemie, žije tam 9 rokov, po RD sa môže vrátiť do dobrej práce. Manželovi stačí aby si sadol na riť, popracoval na anj a prácu si (verím) nájde. Takže predpokladám, že aj nejaký ten príbytok na západe za tých 9 rokov nadobudli.... Čo z toho, že MOŽNO je na východe lacnejšie bývanie, možno lacnejšia škôlka, keď plat je podstatne nižší....

hajajanka
2. jún 2014

Odchodom stratite ako rodina jediny prijem, ktory sa vam ponuka (tvoja praca). Nie je istota ziadneho ineho prijmu v pripade prestahovania sa. Deti stratia zazemnie, ktore maju. Muz sa vrati mamicke pod suknu. Este nejake "vyhody" tohoto presunu?
Ved clovek by musel byt na hlavu padnuty, aby urobil krok spät. Tu sa da najst praca lahsie ako na vychode. Ak by isiel do velkej medzinarodnej firmy, kde by bola perspektiva dalsieho rozvoja, postupu, nadstandardnych platovych podmienok, tak nie je o com. Ale uzivi tou novou pracou aj teba a deti, kedze ty si budes pracu zhanat velmi tazko. Toto by som sa ho opytala. Co urobi v pripade, ze nebude praca ani pre neho? Co urobi, ked nebude jeho prijem stacit na pokrytie vydavkov vasej rodiny? Je fajn mat poruke rodinu, ale ta vas zivit nebude. Kazdy ma co robit sam so sebou. Ja by som sa nestahovala a pekne-krasne by som mu vymenovala vsetky argumenty proti. Na vychod by som sa stahovala jedine vtedy, keby bol moj muz sefom v US Steel 🙂

marissenka
2. jún 2014

@nechapemho možno sa to zda výhodné, ze budete mat dom.. .ale aj tak, tam po case pride k nedorozumeniam. Ste zvyknutí bývať sami. A teraz k svokrovcom, co ti budu kecat do výchovy? Neurobil tu chybu co ja.. .nedaj sa a stoj si za svojim.

kikushka2386
2. jún 2014

@nechapemho urcite by som sa nestahovala.predsa ste na to obaja.mas take iste pravo sa rozhodovat.najlepsie by bolo skusit poriesit ze by manzel isiel na rodicovsku.ani nemusis vymyslat rozne vyhovorky a argumenty preco sa nestahovat.povedz jasne ze sa nechces stahovat a hotovo.osobne moj pochadza mimo Sk.ma tam skoro vsetku rodinu.hlavne rodicia a sestry.bratov ma na Sk.ale tam by som zit za nic na svete nechcela.proste prace tam nieje.takto na prazdniny ked ideme na navstevu je to super vsetkych mam rada len proste tam nieje zivot.tam len o zver a zahradu sa starat.dalsia vec urcite zarobi inde ovela lepsie a chodil by na turnusy a videli by sme sa raz za 3 mesiace tak to urcite nie.vsetci mlady odtial odchadzaju pretoze roboty tam nieje.a k svokrovcom ani za svet.ani k rodicom.teda zatial byvame u mojich rodicov ale buduci rok sa stahujeme.a uz nikdy nechcem ani s jednymi byvat.tiez mam svokru fajn.ale radsej byvat oddelene

nechapemho
autor
2. jún 2014

ďakujem všetkým za príspevky, diskusiu som dala prečítať manželovi,trochu vychladol...ale úplne sa tejto myšlienky vzdať nechce. eventuálne je ochotný poobzerať sa po práci v okolí. takže uvidíme. uzatvorená vec to nie je...

nechapemho
autor
3. jún 2014

ženy, manžel sa vyspinkal a dnes sa rozhodol, že na budúci týždeň odíde k mame si hľadať prácu, zatiaľ na týždeň. chce zájsť za skvelým kamošom. a má ďalších 2-3ľudí, čo sa ich chce opýtať, či náhodou...mňa sa pýtal, či by som nemohla učiť v škole - anglinu, lebo ovládam plynule - nemám ani len pedagogické minimum. ale občas jazykárov hľadajú. sa naštval, keď som povedala nie (ja som si to už vyskúšala a proste to nie je práca pre mňa).
a povedala som, že ani k svokrovcom sa sťahovať nebudem. takže už špekulujem...chce zobrať so sebou aj staršiu dcéru, nechcem pustiť, len ich samých, je to nejakých 6-7hodín autom a mám strach. tak zas som vadná (v tomto má asi pravdu, ale nepomôžem si)
ja viem, že na 99% mu prácu ten kamoš dá. oni boli ako jedno telo, a chýbajú si navzájom. to by ste museli vidieť. aj na dovolenky sme chodili spolu. a proste to je na dlho...
takže mám dojem, že môj muž sa už rozhodol, vyhlásil, že nebude drieť od rána do večera, keď môže mať slušný život a dom, aký tu nikdy mať nebude.
nabralo to spád, lebo dnes mu volal konateľ firmy, v ktorej robil. a chce ho naspäť (výpoveď dal manžel, lebo bolo toho toľko, že mu prerastalo cez hlavu. robila som tam tiež, takže viem, že si nevymýšľa). má sa rozhodnúť a môže najneskôr nastúpiť 1.8.. tak má čas aj na oddych...ale on nechce, vidím na ňom. teraz cíti šancu ísť za svojím snom.
asi sa začnem zmierovať s tým, že ostanem sama bez pomoci s dvoma malými deťmi a pracovnou dobou 8-18.00. fakt som v depke, že človek, ktorému som verila si vyberie namiesto rodiny kamoša a rodičov 😔

mysicka36
3. jún 2014

@nechapemho No teda aký spád to má ☹ Vieš, lenže on môže toto isté povedať o tebe. Aj keď ja som na tvojej strane a na východ by som nešla. Dúfam že sa časom nejako dohodnete. Neviem či si spomínala ako dlho ešte budeš na MD? Možno kým budeš na MD by si mohla ísť s ním. aha, prečítala som si, že do 9/2014 tak potom musíte riešiť teraz situáciu.

jalucija
3. jún 2014

@nechapemho ani ja ho nechapem, zas sa vracat do sraciek z ktorych ste sa vyhrabali. Trvaj na svojom.

nechapemho
autor
3. jún 2014

@mysicka36 viem, že aj on to môže povedať o mne...na druhej strane, on si tu prácu má šancu nájsť, dokonca ponuku má. a čo ja? po MD bez známostí v hladovej doline, kto ma zamestná? aké budú moje šance o rok, dva, päť? čo keď sa mu niečo stane, nedabojže? ochorie, zomrie? svet je zlý... samoživiteľka niekoľko rokov bez roboty, čo potom? a zahodím svoj život v 35tke? uspokojím sa zo životom odpísaného dôchodcu a finančne závislej ženy?

marionmarion
3. jún 2014

Urcite by som sa nestahovala...tam, kde ste mate aspon aku taku istotu, ty mas pracu a manzel si ju moze njast ked bude naozaj chciet...ked nie priamo vo vasom meste, tak bude trochu dochadzat a co? Kolki tak ziju? stahovat sa nazad k svokrovcom je uplna blbost..ale to, ze on to navrhol poukazuje na to, ze sa citi neisto a potrebuje oporu v rodine...o tom by ste sa mohli porozpravat, preco sa tak citi a ako to spolu prekonat...

domibed
15. mar 2022

@nechapemho ahoj ako to dopadlo?

Strana
z2