icon

Manžel sa dištancuje od mojej rodiny

potvok
24. júl 2025

Dobry den, som zúfalá. Bývame v dvojgeneracnom dome s mojimi rodicmi a babkou vedľa. S manželom a deťmi mame samostatný vchod. Ale mame spoločne priestory a záhradu. Rodicia este pracujú ale su na dôchodku, zdravie uz tiez neni najlepsie. Manzel uz odmieta akúkoľvek výpomoc v zahrade, pohádal sa koli koseniu za to uz robit nebude, uz ani nerobí, bud kosim ja alebo moj otec. Ak nieco ma urobit tak sa hned rozčúli a ide na ryby ze on tu debila robit nebude. Necíti sa tam stastny a asi mi pride ze sa cíti ze ho využívajú. Ale pritom je to aj jeho záhrada. Pokazila sa zavlaha a ked ho pekne poprosila nech sa na to pozrie tak len odvrkne ze nech si zavolajú toho kto to robil. S nikým sa nerozpráva, ledva odzdravi, vsetko mi vadi, na vsetko nadáva. Ja ako zena chodim vyvážať káru zeliny na zberný dvor. Pomoc od neho je skoro nulová. Citim sa na vsetko sama, vela krat som mu o tom hovorila, chvilku klud a zas a znova. Proste nechce robit noc len chodit do roboty a kukať telku. Záhrada velka aj úžitková a vsetko je na mne. Mam pocit ze bez neho by nam bolo asi aj lepsie, aj ked ho milujem a stale verím na zázrak…..a hlavne deti by trpeli a to nechcem

sima234
24. júl 2025

@potvok takže nevlastníte nič iba to raz možno zdedíte. To vážne ste s takým niečim súhlasili?

anonym_ddfd32
24. júl 2025
@anonym_23c2c7

@anonym_ddfd32 práve pre tieto dôvody som prestala pomáhať svokre so záhradou. Tešila som sa keď som sa prisťahovala ako si budem pestovať, kvety sadiť. Haha, taká som bola naivná a blbá. Ešte sme mali vtedy dobré vzťahy. Potom to všetko šlo do,,kytek" doslova. Chcela, aby som sa starala o jej existujúce kvety, jej zeleninu. Nedovolila mi mať vlastnú časť a môj výber plodín. Čokoľvek som pomáhala, bolo to zle. Ešte ma aj vysmiala keď som napríklad zle rýľovala.atď. Keď mi manžel ponúkol, že v rohu záhrady mi uvoľní trávnatú nepoužívanú časť; ona si tam zasadila všade sadenice paradajok, len aby to nebolo voľné.Úplne zbytočne, tie paradajky pohnili, nemal ich toľko kto pojesť. Manželovi sa sem tam posťažuje, že je unavená zo záhrady, tak jej povie, že ma nemala sekírovať, keď potrebovala pomoc. Rečí mala aj švagriná, no mame pomôcť nepríde, len po úrodu.

@anonym_23c2c7 áno presne toto. Tí rodičia mali ešte aj ďalšie deti, už dospelé odstahovane, tie si len prišli na víkend a užili si pokosenu záhradu, vypestovanu zeleninu, natretu lavičku. A ešte okomentovali že noo ale oni by to inak spravili a tak by to bolo ešte lepšie. Človek ktorý v tej situácii nebol si ani nevie predstaviť ako strašne to vie nahnevat. Lebo vrazas čas a energiu do niečoho, čo ti potom iný skritizuje, a rodič tiež na to len prikývne že hej mohlo to byť aj inak, lepšie 😃 a potom presne tie veci z rozmaru, starší na dôchodku sa v dome nudia, tak vidia že aha sused postavil altánok na záhrade, aj my by sme mohli, a taku odrodu čerešne nemáme. A paradajky tiež ako pekne mali susedia minulý rok. Ale starat sa už budú iní. Jednoducho toto nie je dobre zariadené a dobre to ani nebude pokiaľ sa všetci zúčastnení nedohodnú.

anonym_23c2c7
24. júl 2025
@anonym_ddfd32

@anonym_23c2c7 áno presne toto. Tí rodičia mali ešte aj ďalšie deti, už dospelé odstahovane, tie si len prišli na víkend a užili si pokosenu záhradu, vypestovanu zeleninu, natretu lavičku. A ešte okomentovali že noo ale oni by to inak spravili a tak by to bolo ešte lepšie. Človek ktorý v tej situácii nebol si ani nevie predstaviť ako strašne to vie nahnevat. Lebo vrazas čas a energiu do niečoho, čo ti potom iný skritizuje, a rodič tiež na to len prikývne že hej mohlo to byť aj inak, lepšie 😃 a potom presne tie veci z rozmaru, starší na dôchodku sa v dome nudia, tak vidia že aha sused postavil altánok na záhrade, aj my by sme mohli, a taku odrodu čerešne nemáme. A paradajky tiež ako pekne mali susedia minulý rok. Ale starat sa už budú iní. Jednoducho toto nie je dobre zariadené a dobre to ani nebude pokiaľ sa všetci zúčastnení nedohodnú.

@anonym_ddfd32 našťastie k nám chodia manželovi súrodenci len na návštevu, ale už mi je zle keď viem, že prídu. Máme pokazené vzťahy skrz na skrz kvôli svokre. Vlastne mi je ťažko aj keď idem na dvor a tam svokra. Žiadne súkromie na dvore, záhrada je celá jej, pestuje aby dala deťom, ale tie sa nikdy neopýtajú či jej netreba pomôcť, len s igelitkou plnou odchádzajú. Potom manžel počúva ako ona nevládze. Popri tom si sama toľko naloží na chrbát.

katka2602
24. júl 2025
@potvok

@anonym_27b20a ma , budeme to celé dediť len treba vyplatiť sestru. Dom sme stavali ked sme boli manželia.

@potvok ma? Alebo budete mať, keď budete dediť? Píšeš, že je to spoločne, že ste to postavili za svoje s pomocou otca, potom píšeš že bude,ked vyplatite sestru. Tak prepáč, ale píšeš velmi zavádzajúco. Je teda tvoj muž na liste vlastníctva?

janettdamian
24. júl 2025
@katka2602

@potvok ma? Alebo budete mať, keď budete dediť? Píšeš, že je to spoločne, že ste to postavili za svoje s pomocou otca, potom píšeš že bude,ked vyplatite sestru. Tak prepáč, ale píšeš velmi zavádzajúco. Je teda tvoj muž na liste vlastníctva?

@katka2602 no je v tom chaos .Ja som pochopila, že k rodičovskému domu, si oni pristavili za svoje peniaze (počas manželstva) svoj dom, otec im pomáhal prácou aj finančne. A ten rodičovský+pozemok (záhrada) bude tiež ich po vyplatení sestry.
Ono by bolo dobre hneď v príspevku napísať poriadne tie majetkové pomery.

bambulkaaskatulka
24. júl 2025
@janettdamian

@katka2602 no je v tom chaos .Ja som pochopila, že k rodičovskému domu, si oni pristavili za svoje peniaze (počas manželstva) svoj dom, otec im pomáhal prácou aj finančne. A ten rodičovský+pozemok (záhrada) bude tiež ich po vyplatení sestry.

@janettdamian jop, ja som to presne rovnako pochopila. Dva domy normálne na lv, na tom ich je manžel vlastník 1/1 bezpodielove spoluvlastníctvo. Druhý dom, samostatne zapísaný na lv , vlastníci rodičia, po ich smrti bude autorka dediť...

jaskolka
24. júl 2025

Najväčšia blbosť už bola urobená na začiatku, pristavovat k rodičovskému domu na spoločnej záhrade ,to kto mal taký "skvelý"nápad?
Mať záhradu...no nie každý je typ na prácu v záhrade,ja napríklad dom z paneláku a záhrada je pre mňa okrasná predzáhradka ,kde su len ozdobné kamene,mulcova kôra a figúrky,vzadu krík malín a vyvýšený záhon paradajok . Koniec,na iné má nikto neprehovori. Proste nie som typ na to.
Takže muža v tomto chápem,mňa by porazilo,keby mi manžel vravel,že treba kosiť, voziť zelinu ,a proste cez víkend makať v tom, čo mňa nebaví a mám na háku,a ja by som chcela si trebárs čítať,či ísť na výlet

sense
24. júl 2025

Je tvoj manžel na liste vlastníctva alebo nie je?

zuzap33
24. júl 2025
@sense

@sense urcite nie je. Vyzera to na cisto rodicovske, plus si uvedomuje, ze este treba vyplatit

katka2602
24. júl 2025
@janettdamian

@janettdamian áno prečítala som to až po tom, čo som písala odpoveď. Ale tak v tom prípade, sa mu nečudujem, že žije v neistote. Sestra moze začať vymýšľať a dubú v háji.

katka2602
24. júl 2025
@sense

@sense uz sme sa jej to pýtali aspoň 3x a jednoznačnú odpoveď.."áno, je" "nie, nieje" nenapísala.

sense
24. júl 2025
@katka2602

@sense uz sme sa jej to pýtali aspoň 3x a jednoznačnú odpoveď.."áno, je" "nie, nieje" nenapísala.

@katka2602 typické pre mk, povie sa A, V sa zamlci a na podstatné otázky odpoveď nepríde. Ako sa vraví kto mlčí ten svedci. Chlap pochopil že spravil chybu a investoval do niečoho čo jeho nie je a zrejme ani nebude a preto nevidí dôvod sa ďalej starat

tahomi
24. júl 2025

Xkrat omielana tema, ale vacsinou z opacnej strany.
Strasne rozhodnutie, pristavit dom k domu svokrovcov, ja sa tvojmu muzovi necudujem.

anonym_677bde
24. júl 2025

Ak tvoj manžel nepočúva nič iné len urob toto urob hento a z toho polovicu robí pre tvojich rodičov tak sa mu ani nečudujem.Ak sa vyjadril že debila robiť nebude,tak asi vie prečo to povedal.
Nemáte ho tam vy len na robotu?!

domkakvet
24. júl 2025

@potvok nikdy nebyvat u svokrovcov a toto pravidlo plati aj opacne. Tvoj muz sa tam neciti dobre.

gabu_lienka
24. júl 2025

Autorka, ty si sa rozpravala s manzelom, preco je taky? Co ho stve?
Z toho, co si uviedla vyplyva, ze je polovicnym vlastnikom pristavby, v ktorej byvate. Niekedy v buducnosti budes ty dedit polku z domu rodicov a zahrady a druhu polku budete vyplacat sestru. Asi mu docvaklo, o kolko drahsie ho to vyjde, ako keby ste kupili vlastny pozemok a na nom postavili dom. Rozdiel bude velky, to moze byt aj 20 a viac rokov rozdiel, co ste mohli kupit pozemok a kym ty budes dedit. Vieme ako rastu ceny nehnutelnosti.. no a o cene, ktoru plati vo forme ziadneho sukromia ani nehovorim.

katka2602
24. júl 2025

A ešte autorka rodičov máš na dôchodku, ale pracujú môžu mať cca 70? Kľude tu môžu byť ešte 15-20 rokov. A máte vôbec toľko peňazí, aby ste tu sestru vyplatili?? A keď sestra povie, že ona vyplatiť nechce, ale ide tam bývať? Čo urobíte? Za takú dobu sa môžu veci 100x zmeniť. @potvok

potvok
autor
24. júl 2025
@sense

@katka2602 typické pre mk, povie sa A, V sa zamlci a na podstatné otázky odpoveď nepríde. Ako sa vraví kto mlčí ten svedci. Chlap pochopil že spravil chybu a investoval do niečoho čo jeho nie je a zrejme ani nebude a preto nevidí dôvod sa ďalej starat

@sense dievcence Ano je na LV. Neviem co je sice na tom take podstatne pre vzťahy, dedina je dedina a holt vyložiť nohy a cakat ze sa same spraví to je pekne aj mne by sa to pacilo. Nikto nam nediriguje den ani co mame a nemame robit. Ale robota je aj vonku aj vnutri.

potvok
autor
24. júl 2025
@katka2602

A ešte autorka rodičov máš na dôchodku, ale pracujú môžu mať cca 70? Kľude tu môžu byť ešte 15-20 rokov. A máte vôbec toľko peňazí, aby ste tu sestru vyplatili?? A keď sestra povie, že ona vyplatiť nechce, ale ide tam bývať? Čo urobíte? Za takú dobu sa môžu veci 100x zmeniť. @potvok

@katka2602 to uz mame vyjasnené s tym problem nebude, vyplatí sa pol rodičovského Domu a pol záhrady. Nas dom je nas

vler
24. júl 2025
@potvok

@sense dievcence Ano je na LV. Neviem co je sice na tom take podstatne pre vzťahy, dedina je dedina a holt vyložiť nohy a cakat ze sa same spraví to je pekne aj mne by sa to pacilo. Nikto nam nediriguje den ani co mame a nemame robit. Ale robota je aj vonku aj vnutri.

@potvok podla mna lutuje rozhodnutie pristahovat sa k svokrovcom na dedinu. A uz ma po krk tej dedinskej roboty, a ocakavania ze toho bude robit ESTE viac lebo tvoji starnuci rodicia budu robit menej. A u Teba pochopenie nenachadza.

bambulkaaskatulka
24. júl 2025
@vler

@potvok podla mna lutuje rozhodnutie pristahovat sa k svokrovcom na dedinu. A uz ma po krk tej dedinskej roboty, a ocakavania ze toho bude robit ESTE viac lebo tvoji starnuci rodicia budu robit menej. A u Teba pochopenie nenachadza.

@vler omg tak autorka nielen že musí robiť aj za chlapa, ale ešte ho má chúďa malé ľutovať a chápať že chlap nevie spraviť normálne rozhodnutie a prijať jeho dôsledky? Omg ja len pulim oči, však ho snáď neprinutila žiť tam násilím

vler
24. júl 2025
@bambulkaaskatulka

@vler omg tak autorka nielen že musí robiť aj za chlapa, ale ešte ho má chúďa malé ľutovať a chápať že chlap nevie spraviť normálne rozhodnutie a prijať jeho dôsledky? Omg ja len pulim oči, však ho snáď neprinutila žiť tam násilím

@bambulkaaskatulka autorka manzela nemusi lutovat, ale je namieste normalny rozhovor o tom o tom ako to urobit aby boli vsetci aspon trocha spokojni a aby toto manzelstvo neskoncilo rozvodom. Ved tu uz ide o zachranu vztahu ktory zasadne skripe - autorka sama napisala o zivote bez muza, a muz mozno rozmysla rovnako. Napriklad za kosenie by mohli zacat platit niekomu inemu.

potvok
autor
24. júl 2025
@bambulkaaskatulka

@bambulkaaskatulka este nakoniec som ja ta najhoršia. 😃😃😃

vler
24. júl 2025
@potvok

@bambulkaaskatulka este nakoniec som ja ta najhoršia. 😃😃😃

@potvok ked skoncite s muzom od seba do smiechu ti nebude

katka2602
24. júl 2025

@potvok ešte jedna veľmi podstata otázka je, kto hadku stále začal. Tvoj muž lebo sa mu nechcelo, alebo tvoji rodičia, lebo sa im nepáčilo ako čo robí? Ak tu hadku začínal tvoj muž som na tvojej strane, ak to ale začali rodičia a ty si sa ho nezastala tak sa mu nečudujem. Každopádne on vedel do čoho ide, zjavne si zidealizoval všetko okolo a teraz zistil, že to take ružové nebude, lebo rodičia starnú s robota pribúda. Skúsila by som asi všetkých posadiť za jeden stôl a hodiť reč, ak to je možné. Držím palce.

potvok
autor
24. júl 2025
@katka2602

@potvok ešte jedna veľmi podstata otázka je, kto hadku stále začal. Tvoj muž lebo sa mu nechcelo, alebo tvoji rodičia, lebo sa im nepáčilo ako čo robí? Ak tu hadku začínal tvoj muž som na tvojej strane, ak to ale začali rodičia a ty si sa ho nezastala tak sa mu nečudujem. Každopádne on vedel do čoho ide, zjavne si zidealizoval všetko okolo a teraz zistil, že to take ružové nebude, lebo rodičia starnú s robota pribúda. Skúsila by som asi všetkých posadiť za jeden stôl a hodiť reč, ak to je možné. Držím palce.

@katka2602 ono v podstate hádky niesu, skratka ked je nieco na co treba jeho tak odvrkne ze on to robit nebude.

pieksamaki
24. júl 2025
@potvok

@katka2602 ono v podstate hádky niesu, skratka ked je nieco na co treba jeho tak odvrkne ze on to robit nebude.

@potvok pozri sa na to z jeho strany......on to vidí inak....casom každému z nas pride......ze nas do veľa veci dokopali ini.....mysliac dobre.....ale nebol celkom dobre ty a presvedčený.......je unavený z tolkeho posluhovania.....to ze je na papieri jeho...ale emocne to asi tak necíti......lebo predsa len to nebolo jeho slobodne rozhodnutie....ale pod tlakom?

potvok
autor
24. júl 2025
@pieksamaki

@potvok pozri sa na to z jeho strany......on to vidí inak....casom každému z nas pride......ze nas do veľa veci dokopali ini.....mysliac dobre.....ale nebol celkom dobre ty a presvedčený.......je unavený z tolkeho posluhovania.....to ze je na papieri jeho...ale emocne to asi tak necíti......lebo predsa len to nebolo jeho slobodne rozhodnutie....ale pod tlakom?

@pieksamaki to vobec nie, on sa tešil ze bude mat záhradu, ale uz ho to preslo. Zlenivel.

bielasovicka
24. júl 2025

Ja som ešte stále nepochopila ako to s tým domom mate. Hovoríš, že ste si ten dom postavili vy s mužom. Tak z akého dôvodu ti hovorí, že kašle tam niečo robiť, lebo to není jeho? Tak je to tam jeho alebo není? Ináč, sa mu vôbec nečudujem, no kto by už len chcel bývať so svokrovcami?🤦🏻‍♀️ Ty v tom problém nevidíš, lebo ty si vlastne doma, sú to tvoji rodičia. Ale čo on, zamyslela si sa už nad tým? Véd sama vidíš ze je tam nešťastný, ale asi ti to je jedno.

potvok
autor
24. júl 2025
@bielasovicka

Ja som ešte stále nepochopila ako to s tým domom mate. Hovoríš, že ste si ten dom postavili vy s mužom. Tak z akého dôvodu ti hovorí, že kašle tam niečo robiť, lebo to není jeho? Tak je to tam jeho alebo není? Ináč, sa mu vôbec nečudujem, no kto by už len chcel bývať so svokrovcami?🤦🏻‍♀️ Ty v tom problém nevidíš, lebo ty si vlastne doma, sú to tvoji rodičia. Ale čo on, zamyslela si sa už nad tým? Véd sama vidíš ze je tam nešťastný, ale asi ti to je jedno.

@bielasovicka keby mi je to jedno tak sem ani nepíšem, hľadám rady od ludi co maju podobný problem