icon

Manžel sa dištancuje od mojej rodiny

potvok
24. júl 2025

Dobry den, som zúfalá. Bývame v dvojgeneracnom dome s mojimi rodicmi a babkou vedľa. S manželom a deťmi mame samostatný vchod. Ale mame spoločne priestory a záhradu. Rodicia este pracujú ale su na dôchodku, zdravie uz tiez neni najlepsie. Manzel uz odmieta akúkoľvek výpomoc v zahrade, pohádal sa koli koseniu za to uz robit nebude, uz ani nerobí, bud kosim ja alebo moj otec. Ak nieco ma urobit tak sa hned rozčúli a ide na ryby ze on tu debila robit nebude. Necíti sa tam stastny a asi mi pride ze sa cíti ze ho využívajú. Ale pritom je to aj jeho záhrada. Pokazila sa zavlaha a ked ho pekne poprosila nech sa na to pozrie tak len odvrkne ze nech si zavolajú toho kto to robil. S nikým sa nerozpráva, ledva odzdravi, vsetko mi vadi, na vsetko nadáva. Ja ako zena chodim vyvážať káru zeliny na zberný dvor. Pomoc od neho je skoro nulová. Citim sa na vsetko sama, vela krat som mu o tom hovorila, chvilku klud a zas a znova. Proste nechce robit noc len chodit do roboty a kukať telku. Záhrada velka aj úžitková a vsetko je na mne. Mam pocit ze bez neho by nam bolo asi aj lepsie, aj ked ho milujem a stale verím na zázrak…..a hlavne deti by trpeli a to nechcem

Strana
z5
anonym_961478
29. júl 2025

@potvok bývanie v spoločnom dvore nerobí dobrotu. Najvyšší čas sa odsťahovať.

anonym_18e3a3
29. júl 2025
@potvok

@anonym_f1b26c ved toto je nase, sami sme to postavali. Mne je tu dobre len potrebujem mat aj partnera a nie okoloidúceho

@potvok a ty si sa ho opytala, co on potrebuje? Lebo to co potrebujes ty, si nam napisala…ale aj on ma potreby a chcenia.

anonym_18e3a3
29. júl 2025

Autorka nehnevaj sa na mna ale mne je smiesne z toho..este ako sa k nemu spravas, bez neho by nam bolo lepsie, ma kramy a podobne. Keby sa o tebe takto vyjadroval chlap, tak sa necitis dobre tak to nerob ty jemu. V uvode pises o tom, ze velka uzitkova zahrada a nepomoze ti, potom pises, ze ta zahrada je len tvoja starost, tak si na nej ty rob.A to ze “mal kramy” a uz je viac v pohode neznamena, ze sa vam tento problem nezopakuje. Nie, to nie su kramy, to je jeho dlhodoba frustracia z niecoho. Len sa musite porozpravat vy medzi sebou a neriesit, ci to mal niekto podobne na MK, to ti ako pomoze, ked mozno u vas to dopadne inak?
A okrem toho, kazdy chce mat svoj pokoj, svoje vysporiadane majetky. To je sice pekne, ze vy vyplatite sestru, ale ten dom a zahrada ma nejaku trhovu hodnotu a znalec by to tiez dokazal ohodnotit, ale kedy sa vyplatite? Po smrti oboch rodicov? Ved sa vyplatit mozete aj teraz a na majetku bude tarcha, ze tam maju rodicia pravo dozivotneho byvania a uzivania zahrady…ale vy to budete robit po ich smrti ked sa mozno zhorsia vztahy alebo bude hodnota nehnutelnosti v uplne inych cislach? Uau, vela stastia.

anonym_3562be
29. júl 2025

Myslím že to spolunažívanie je celé zlé. My sme bývali u mojich rodičov necelé štyri roky kým sme nepostavili dom. Mali sme svoju kuchyňu aj kúpeľňu. Zo začiatku to bolo super ale myslím že keby sme ostali ešte o rok dlhšie naše vzťahy by skončili zle. Do toho sa nám narodila dcérka sťahovali sme sa keď mala mesiac ale nič lepšie sa nám nemohlo stať. Súkromie k nezaplateniu, či behám celý deň v pyžame, alebo sme celú “pracovnú” sobotu preč nikto to nevidí nikto to nekomentuje. U našich sa v sobotu napríklad ani negrilovalo lebo veď robota🤷🏼‍♀️

buxy
29. júl 2025
@anonym_18e3a3

Autorka nehnevaj sa na mna ale mne je smiesne z toho..este ako sa k nemu spravas, bez neho by nam bolo lepsie, ma kramy a podobne. Keby sa o tebe takto vyjadroval chlap, tak sa necitis dobre tak to nerob ty jemu. V uvode pises o tom, ze velka uzitkova zahrada a nepomoze ti, potom pises, ze ta zahrada je len tvoja starost, tak si na nej ty rob.A to ze “mal kramy” a uz je viac v pohode neznamena, ze sa vam tento problem nezopakuje. Nie, to nie su kramy, to je jeho dlhodoba frustracia z niecoho. Len sa musite porozpravat vy medzi sebou a neriesit, ci to mal niekto podobne na MK, to ti ako pomoze, ked mozno u vas to dopadne inak?
A okrem toho, kazdy chce mat svoj pokoj, svoje vysporiadane majetky. To je sice pekne, ze vy vyplatite sestru, ale ten dom a zahrada ma nejaku trhovu hodnotu a znalec by to tiez dokazal ohodnotit, ale kedy sa vyplatite? Po smrti oboch rodicov? Ved sa vyplatit mozete aj teraz a na majetku bude tarcha, ze tam maju rodicia pravo dozivotneho byvania a uzivania zahrady…ale vy to budete robit po ich smrti ked sa mozno zhorsia vztahy alebo bude hodnota nehnutelnosti v uplne inych cislach? Uau, vela stastia.

@anonym_18e3a3 Presne toto som chcela napísať. Čo to tu autorka píšeš: ...bez neho by nám bolo lepšie, ma krámy.... Tak prečo si sa vôbec vydávala? Mala si ostať s mamkou a ockom a makať s nimi do úmoru.
Ty ho nemáš rada? Raz, keď som vydatá žena, tak v prvom rade sme MY DVAJA s manželom, potom deti a až potom niekde ďaleko ďalšia rodina, a áno aj rodičia. Viem o čom píšem. Žijeme v dome mojich rodičov, už pomaly 30 rokov. Žiadny samostatný vchod, všetko spoločné. Plus máme ešte 1 "bonus" k tomu, rozvedený brat (abstinujúci alkoholik a fajčiar, ktorý síce pracuje, ale doma len spinká, papá a pozerá do mobilu a na TV).
A môžem povedať, že je to naše najhoršie rozhodnutie🙄. Nikto z môjho okolia, ani známych by to nedal 🤷🏻‍♀️
Som síce vďačná za pomoc s deťmi, tu nemôžem povedať ani jedno krivé slovo. Ale tú pomoc sme už na oplátku našou pomocou tisíc krát splatili. A teraz, keď už naše deti odrástli a z mamy je vdova 80+, ktorá potrebuje pomoc, tak už nebudeme nikde utekať. Osadenstvu domu zabezpečujem základné potreby - každý deň navarené čerstvé jedlo, upratané, poprané. A zvyšok si riešime s manželom my po svojom. Nastavili sme si nejaký systém, ktorý niekedy funguje a niekedy nie 🤷🏻‍♀️a určili si svoje ☝🏻priority. Máme aj záhradu naviac, ale MY DVAJA sa rozhodujeme, čo budeme sadiť, kde, kedy a koľko sa NÁM zachce. A nie mamka a nie otec. Aj kosenia máme veľa. Ale zvládame to spolu. ❤️
Aj koníčky máme, aj spoločné, aj každý svoje. A tom to všetko je. Sú dni, keď vidím, že v záhrade je už aj poriadna burina, aj pokosiť už treba, .... Ale keď prídeme s manželom dobití z práce a rozhodneme sa, že chceme si len tak dvaja vybehnúť na kávu, či pivo a byť sami, pokecať, nič nerobiť, tak všetko ide bokom. Vieme tráviť čas spolu.
Prečo sa niekedy nevykašleš na záhradu a nejdeš s mužom na ryby? Nemáš to rada? No vidíš a on možno nemá rád záhradu 🤷🏻‍♀️. Je to o kompromisoch a vedieť si nájsť čas jeden pre druhého

miniovecka
Odpoveď bola odstránená
anonym_67f28d
29. júl 2025

Najlepšie odsťahovať sa od rodičov a napraviť si tak vzťah s mužom. Muž má byť na prvom mieste, až potom ostatní.

elisebah91
29. júl 2025

Z mojej skúsenosti. Žena sa skôr prispôsobí bývaniu u svokrovcov ako muž. Žena sa zavrie dnu a má svoj svet ale muž sa pohybuje von a tam nemá svoj svet. Stále sú ,,dvaja kohúti na smetisku,, on a tvoj ocko.
Bývalí sme u mojich rodičov a bolo to zle pre muža a nakoniec aj pre mňa, nás. Muž sa necítil doma, slobodný vo dvore. Nakoniec únik na gauči. Presťahovali sme sa do jeho rodného domu ku svokre a švagrom. A tam je už pánom on. Má dohľad, má prehľad keď chce robí, keď nechce nerobí.
Záhrada je kapitola sama o sebe.
Ja mam rada záhradu, pestujeme v malom aj deti učím aj svokra má svoje. Ale muž záhradu nemá rád, nemá vzťah a mne to tiež veľmi chyba že tam nieje so mnou, že nevidí tie veci v záhrade....nebaví ho to. Už to neriešim a netlačia na neho. Takže o našu záhradu sa stará väčšinou svokra, ja a deti v rámci hry.

evkatk
29. júl 2025

On debila zo seba nerobí, ale robí ho z tých, čo mu poskytli a jeho rodine strechu nad hlavou. Ja by som ho zo svojho domu za takéto správanie vyhodila. Nech vyberie aspoň 200 000 hypotéky, kúpi byt a presťahuje sa tam s rodinou.
Môže tam žiť podľa svojich predstáv. Tu už niet miesta na akékoľvek ohľady. Využíva možnosť pohodlného bývania, lacnejšieho, ako 400 Eur mesačne za poplatky v byte + min. 600 Eur za hypotéku mesačne. Možno pochopí nemiestnosť svojho správania, ale tak arogantný možno ani nie. Ja osobne, keby sa tak správal môj manžel tiež by som ho vyhodila. Tvoji rodičia si takéto správanie nezaslúžia. A možno je to úmyselné správanie, aby sa mu ľahšie vycúvalo z vášho vzťahu. Možná má v pláne inú budúcnosť s inou.

jamidea
29. júl 2025

@potvok ja ho uplne chapem.

andreatytler
30. júl 2025

Zaujimalo by ma ako sa takyto dvojgeneracny dom predava? Maju o to ludia zaujem?
Lebo mne pride ze to je velmi zla investicia. Co s tym ludia robia ked rodicia umru a oni maju vedla prazdny dom? Ci ked rodicia umieraju, tak deti su akurat vo veku ked si zakladaju svoje rodiny a tak ostanu zit v rodicovskej casti?

evkatk
31. júl 2025

V dnešnej dobe, keď sú byty drahé, domy pre mladých v nedohľadne, dá sa rozumne vyriešiť aj dedičstvo v dvojdome. Dvojgeneračné dvojdomy sa stavali v prvej polovici 70. rokov, lebo to bolo výhodné. Štát dával prostredníctvom zamestnávateľov oboch manželov každému nenávratné pôžičky na tú istú stavbu. Na dvojdomy dával 2x viac a aj niečo navyše, a tak štát zaplatil aj 75 % - sumu za výstavbu dvojdomu. Snaha štátu bola čo najviac ľudí dostať mimo miest a do rodinných domov. Vtedy bola práca všade, bola rovnomerne rozdelená po celej republike, takže za ňou nebolo treba cestovať a výhodné bolo stavať dvojdomy. Stavané boli podľa predpísaných projektov, svojvoľne bez takéhoto projektu nebolo možné stavať, lebo to dotoval štát a dvojdom musel spĺňať kritéria pre 2 rodiny. Všetky dvojdomy sú úplne samostatné 4 - 5 izbové bytové jednotky, väčšinou nespojené aj so samostatným vchodom. Bývať v dvojdome môžu aj 2 cudzie rodiny. Dokonca aj voda, plyn, elektrina sú úplne samostatné. Takže niet dôvodu na obavy o nejakom spoločnom bývaní. Aj medzi poschodiami bola podlaha izolovaná hurdiskami a škvarobetónovou vrstvou potretou betónom, aby nebolo počuť zhora nič, ani kroky. A skutočne v paneláku je to neporovnateľne hlučnejšie ako v dvojdome. Takže aj súkromie je v ňom zabezpečené. A bývanie v dome je predsa na vyššej úrovni ako v nejakej panelákovej králikárni. V našej rodine sa postavilo niekoľko dvojdomov, preto niečo o nich viem, bola som už vtedy dospelá.

mircalla
31. júl 2025
@evkatk

V dnešnej dobe, keď sú byty drahé, domy pre mladých v nedohľadne, dá sa rozumne vyriešiť aj dedičstvo v dvojdome. Dvojgeneračné dvojdomy sa stavali v prvej polovici 70. rokov, lebo to bolo výhodné. Štát dával prostredníctvom zamestnávateľov oboch manželov každému nenávratné pôžičky na tú istú stavbu. Na dvojdomy dával 2x viac a aj niečo navyše, a tak štát zaplatil aj 75 % - sumu za výstavbu dvojdomu. Snaha štátu bola čo najviac ľudí dostať mimo miest a do rodinných domov. Vtedy bola práca všade, bola rovnomerne rozdelená po celej republike, takže za ňou nebolo treba cestovať a výhodné bolo stavať dvojdomy. Stavané boli podľa predpísaných projektov, svojvoľne bez takéhoto projektu nebolo možné stavať, lebo to dotoval štát a dvojdom musel spĺňať kritéria pre 2 rodiny. Všetky dvojdomy sú úplne samostatné 4 - 5 izbové bytové jednotky, väčšinou nespojené aj so samostatným vchodom. Bývať v dvojdome môžu aj 2 cudzie rodiny. Dokonca aj voda, plyn, elektrina sú úplne samostatné. Takže niet dôvodu na obavy o nejakom spoločnom bývaní. Aj medzi poschodiami bola podlaha izolovaná hurdiskami a škvarobetónovou vrstvou potretou betónom, aby nebolo počuť zhora nič, ani kroky. A skutočne v paneláku je to neporovnateľne hlučnejšie ako v dvojdome. Takže aj súkromie je v ňom zabezpečené. A bývanie v dome je predsa na vyššej úrovni ako v nejakej panelákovej králikárni. V našej rodine sa postavilo niekoľko dvojdomov, preto niečo o nich viem, bola som už vtedy dospelá.

@evkatk Nic ine ako dvojdom a panelakovu kralikaren nepoznas? (tie sa uz tiez nestavaju)
Je uplne jedno ci to je samostatne, staci, ze mas svokrovcov par metrov od seba, uz nemas sukromie.

zltalienka
31. júl 2025
@andreatytler

Zaujimalo by ma ako sa takyto dvojgeneracny dom predava? Maju o to ludia zaujem?
Lebo mne pride ze to je velmi zla investicia. Co s tym ludia robia ked rodicia umru a oni maju vedla prazdny dom? Ci ked rodicia umieraju, tak deti su akurat vo veku ked si zakladaju svoje rodiny a tak ostanu zit v rodicovskej casti?

@andreatytler vela zalezi od toho, ako to maju spravene. Ak maju samostatny vchod, samostatne byvanie, nepriechodne s druhym "bytom" (pripadne lahko stavebne uzatvoritelne), samostatny pristup od ulice k tejto casti domu, tak to vedia predat. Pokial bude dobra lokalita a daju nizsiu cenu...
Ale casto ide len o pristavanie 2-3 izieb k existujucemu domu, so spolocnym dvorom a aj pristupom z ulice. Toto je tazko predatelne.

andreatytler
1. aug 2025
@zltalienka

@andreatytler vela zalezi od toho, ako to maju spravene. Ak maju samostatny vchod, samostatne byvanie, nepriechodne s druhym "bytom" (pripadne lahko stavebne uzatvoritelne), samostatny pristup od ulice k tejto casti domu, tak to vedia predat. Pokial bude dobra lokalita a daju nizsiu cenu...
Ale casto ide len o pristavanie 2-3 izieb k existujucemu domu, so spolocnym dvorom a aj pristupom z ulice. Toto je tazko predatelne.

@zltalienka Inde vo svete su taketo domy uplne bezne. V anglicku sa to vola Semidetached. Domy maju spolocny jeden mur a strechu. Inak je vsetko oddelene a normalne to funguje ze cudzi ludia v nom byvaju ako susedia. Ale na Slovensku to je predsa len netradicne a hlavne ten spolocny dvor to vsetko zabije. Ale asi ludia na Slovensku nekupuju dom s tym ze by ho raz predali a teda sa to musi dobre predat, ludia asi stale kupuju domy na cely zivot.

zltalienka
1. aug 2025
@andreatytler

@zltalienka Inde vo svete su taketo domy uplne bezne. V anglicku sa to vola Semidetached. Domy maju spolocny jeden mur a strechu. Inak je vsetko oddelene a normalne to funguje ze cudzi ludia v nom byvaju ako susedia. Ale na Slovensku to je predsa len netradicne a hlavne ten spolocny dvor to vsetko zabije. Ale asi ludia na Slovensku nekupuju dom s tym ze by ho raz predali a teda sa to musi dobre predat, ludia asi stale kupuju domy na cely zivot.

@andreatytler aj minimalne v oblasti, kde som vyrastala boli dvojdomy uplne bezna vec v SR. Presne take, ako si popisala. Byvaju v nich "cudzi" ludia, nemaju nic spolocne, okrem 1 steny a strechy.
Nieco ine je dvojgeneracny dom. To je dom (aj moji rodicia tak mali), kde mohla byt 1 rodina na poschodi a druha na prizemi. Avsak spolocny vchod, spolocny dvor.
Este ina varianta (co som videla u svokrovcov), ze k rodicovskemu domu sa pristavi bud par izieb, alebo aj cely dom, ale stale spolocny dvor, spolocny pristup k ulici. Aj nas presviedcali k tomuto. Tiez nepredatelne. Ani hypoteku na to banka nechcela dat. A toto zrejme ma postavene autorka.
Aby som nezabudla,v okoli Kosic sa stavaju nove domy s 3 bytovymi jednotkami. Takze trojdom. Predpokladam, ze to niekto kupi, cena bude o cosi nizsia ako pri samostatnom dome.

ravehami
1. aug 2025
@andreatytler

@andreatytler toto co opisujes je standardna zastavba uz pomaly v “kazdej druhej dedine” aj na svk, uz peknych par rokov 🙂

Strana
z5