Manžel si nárokuje na nehnuteľnosť
Ahojte, aky je Vas nazor na situaciu? Hypo som si brala po roku, ako som nastupila do roboty, vtedy bol mm len frajer. Byt mam uz 9 rokov cca, žijeme tu spolu 6 rokov, odkedy prislo prve dieta. V poslednej dobe moj muz stale odomna žiada, aby vystupoval aj on ako majiteľ bytu. Ze tu nema ziadne prava, ze ked sa mi nebude pacit, mozem ho kedykolvek vyhodit a podobne…do bytu extra neinvestoval. Ja som ho zariadila, zaplatila rekonštrukciu kupelky…prispieva mi na domacnost smiešnou ciastkou, ktora je vo výške hypo, teda tvrdí ze on plati hypo, i ked vydavky rodiny su 4 násobne vyssie. Mne sa nechce riesit zmenu spolumajiteľa na tomto byte. Pokial by sme nasli nieco vacsie, neváham a Predam ho a dam peniaze do noveho, ktory uz bude spolocny…ako to vidite vy?
@stanulienkat
Ja som nikde nepostrehla take prispevky, ze v opacnom garde by tu dotycneho chlapa zeny "zozrali za to". Co si pamatam boli tu temy, kde sa dvaja dali dokopy, zacali chodit, on si kupil byt / dom, frajerka mu porodila tri deti... keby bola manzelkou, bola by to spolocna nehnutelnost. Kupu spravil uz pocas vztahu, pravdaze na seba, a frajerku mal na starostlivost o domacnost, deti a on si budoval karieru.
Nikdy som od môjho muža nechcela aby ma napísal na Lv na byt keď ho kúpil pred manželstvom. Spolu sme postavili dom kde sme už na Lv obaja. Možno by niečo takéto mohlo fungovať aj vo vašom prípade. A nikdy som nemala pocit, ze v byte nie som doma aj keď je písaný na muža. Možno je to aj tým, ze sa o byt starám a riadim domácnosť ja. Možno keby sa tvoj muž viac zapajal do chodu domácnosti nemal by také pocity
@matullienka
Jedna vec je "pocit" druha "pravny stav danej veci". Mozes sa citit neviem ako doma v danom byte, robit tam pani domacu, ak nie si na LV, v pripade rozchodu / rozvodu sa mozes ist akurat pobalit....
@zmrzlinka2021 ja som tu registrovala veľmi veľa tém, že žena prišla s holou riťou do mužovho bytu a dožadovala sa polovičky nehnuteľnosti. A tu jej slepice radili, že áno má pravdu, je to jeho partnerka, matka jeho dieťaťa a má na to nárok. Uplne bezhlavo je to radili. Ja si myslím, že kto zainvestuje do nehnuteľnosti a kto ju kúpi, tak toho má byť. Pri dnešnej rozvodovosti by som absolútne nikomu nedarovala pol bytu. Buď by mi dal peniaze za pol bytu alebo je byt môj a môžu v ňom bývať šťastne až do smrti. Vôbec nemusia byť obidvaja vlastníci. A áno, druhý partner keď nevložil do toho domu nic, nezaplatil ani jednu splátku, bohužiaľ pri rozvode odchádza s holým zadkom. Takisto ako do neho vstúpil. Ma tom nie je nič divné.
@zmrzlinka2021 ja som si vedomá toho, ze mám z bytu max. nárok na polovičku splátok hypo zaplatených počas manželstva toho sa báť nemusíš. A keď sa tam necíti doma tak si mal zadovážiť vlastné bývanie pred manželstvom a nie teraz naliehat aby na neho predpísala polovicu bytu
@stanulienkat no nie neodchádza-este mu ona bude musiet vyplatit polku splatok hypo za cas manzelstva-ak by doslo k rozvodu.
@stanulienkat
Vies, lenze aj tu problem nastava v tom, ze vo vacsine tych pripadov, co ty spominas, sa plati hypoteka, a je jedno, ci su frajeri alebo manzelia, ked maju deti, zena obvykle sa stara o rodinu, deti, o domacnost a pan frajer (vo vacsine pripadov, kedze muzi sa poistuju este aj tak ze sa nezenia) si splaca hypoteku na byt / dom. Zena mu to umoznuje, mysli si, ze su "akoze" rodina a on si buduje majetok - cize plati hypoteku pocas vztahu. A ja si myslim, ze ak uz maju deti, a aj ked su len frajeri, tak to uz ide zo spolocnych penazi (viem, pravny pohlad to nie je) - lenze o 10 rokov neskor, on ju moze poslat do riti, deti ma ako tak vypiplane a jej ostanu oci pre plac a moze hladat podnajom.
@matullienka Prave preto by som do manzelstva a neskor deti nesla s clovekom kym nemame vyriesenu otazku byvania a nie "vyriesenie" neznamena, ze ja budem byvat v cudzej nehnutelnosti
@zmrzlinka2021 za to že sú tie ženy sprosté môže kto?? Len ony sami. Porodia jedno dve tri deti frajerovi, tak je to ich problém.
@zmrzlinka2021 ale tie zeny nie su nesvojpravne. Za to, ze sa idu starat o deti, z toho mi vznika narok na cudziu nehnutelnost? A este, ked si robia deti bez manzelstva, co na to viac povedat…
@zmrzlinka2021 tak každý to mame nastavene inak, my máme spoločný dom, ktorý má oveľa väčšiu hodnotu ako byt. Na dom hypo nemáme tak s holou ritou by som určite nešla
@ropucha6 ešte si tie deti urobia po trojmesačnom vzťahu bez toho, aby mali čo len rok odpracovaného. A čakajú kto ich bude 10 rokov na materskej živiť a potom by ešte majetky chceli.
@di228 ja som toto riešila u právničky, byt je tvoj, žiadne zmeny na LV nerob 🙏 manžel má nárok na polovicu sumy zo splátok za roky trvania manželstva ( čo je pri rastúcich cenách nehnuteľnosti ozaj smiešna suma). Ešte rada 9d právničky, pokiaľ sa dá, byt nepredávaj. Pokiaľ musíte predávať, jednoducho je to ošetrite V papieroch, aby bolo jasne, že si vložila väčšiu sumu do novej nehnuteľnosti.
Dievčatá, ešte jeden podstatný fakt - byt vyplatena zo splatok hypoteky je o dost nevyhodnejsie, ako kupit nehnutelnost v manzelstve, resp. pred manzelstvom 1/2 na 1/2.
Priklad, byt kúpna hodnote 200 tis, hypoteka 100 tis., po 10 rokoch cena bytu 300 tis. EUR
- Ak hypoteka bola platena v manzelstve, ale byt kupovany "pred", jeden partner druheho vyplati sumou 50 tis. EUR
- ak byt si kupili po vstupe do manzelstva, vyplaca sa suma 150 tis. EUR
To je sakra rozdiel
No je to chyba aj tych zien, preto treba o tom hovorit, aby neboli najivne a zamilovane, ale aby si vazili seba a rozmyslali predtym ako budu mat s niekym deti.
@ropucha6 Tie zeny sa staraju o spolocne deti a vdaka tomu frajer moze pracovat a platit tu hypoteku. Je to ich job. Keby tie deti nemali, mozno by karierne rastli, mali lepsi zarobok, lepsie si zili. Preto peniaze v manzelste su spolocne.
@zmrzlinka2021 Prepáč, ale niekedy mi pripadá, že si na koníku prvý deň. Cítaš tu diskusie? Mnohým ženám veľmi vyhovuje, že sa môžu nechať 10 rokov doma vydržiavať na materskej. A častokrát si druhé a tretie a štvrté dieťa vydupú. Akoby vôbec nepoužívali mozog, že v budúcnosti sa môže niečo stať a zostanú na ulici, pretože normálna žena myslí aj na takéto veci- pre istotu.
Zrazu zistil, ze ma holu r..t ved si mal zobrat hypo rok po prvej zmluve v praci tak ako ty.O co sa postaral, to ma.Ved zije ako student v prenajme za 350 eur plus prilezitostny nakup ci obed, ked povies, ze nemas.Tebe sa cudujem preco vsetko tahas zanho nechapem...uplne nerozumne.Nikdy by som ho na LV nedala.Aky bol dovod, ze si si ho zobrala, az pred 3 dietatom?
Neviem preco mas ty popri 3 detoch pracovat a platit za chlapa rodinne vydavky pri jeho prijme.
To vsetky peniaze pouziva a setri na podnikanie?
Co by bolo, keby si ty nemala nasetrene a nepracovala?tvoj muz nech ticho sucha nohami neviem kolko ma rokov ako dlho ma taky prijem, ale prisiel na hotove do bytu kde nezaplati pri 5 ludich snad ani energie.Ani by som sa s nim o tom nerozpravala je to tvoj byt a ukoncena debata.Z toho co si setri na podnikanie nech si kupi byt
@zmrzlinka2021 no stale, ak viem, ze ja byt nemam a moj frajer ano, nejdem s nim do deti bez vyriesenia bytovej otazky. Mimochodom, ten job starania sa o deti si zeny vyberaju dobrovolne.
@zmrzlinka2021 to samozrejme viem-v tomto konkretnom pripade to vsak muzovi hypoteticky vychadza uplne skvelo-z jeho 350 mesacne
@stanulienkat Lenze ak mas 3-4-5 deti, tak potrebujes chlapa, o ktoreho sa mozes opriet a ktory sa o rodinu postara.
REalne ak mas mysliet na to, co sa moze v buducnosti stat, tak mat vlastnu nehnutelnost, dobru karieru a mat max 1 dieta. Ono sa to nie vzdy da, a proste ano, ta zena ak maju viac deti, je obvykle zranitelnejsia.
A sorry ale nemyslim si, ze matka 3-4 deti sa 10 rokov nechava vydrziavat. Praca s detmi, v domacnosti je dost narocna. Pokial chces z deti nieco vychovat, mat peknu domacnost a nechlastat kazdy den vino (ano, matky su zial casto skryte alkoholicky) ci nebrat lexaurin, nevrovnas sa proste mamicke jedneho zdrave dietata byvajucej v BA, ktora este okrem toho vlastni vlastny bytik, ktory prenajima.
@ropucha6 jedno je co je spravne a druhe, co sa deje. Prave preto by sa to malo komuniovat v spolocnosti. Zial, vacsina zien je silne citova a ma silny materinsky pud (toto niekedy je fakt na "zial"), co sposobuje, ze sa ocita v nezdravych a nerovnomernych vztahoch.
A k tvojej poslednej vete - vies, ja som feministka, od zaciatku to mame inak nastavene, ale vacsina zien v tejto spolocnosti robi mnohe veci nie preto, ze dobrovolne chce ale preto, ze musi. Zial mnohe zeny su vov ztahoch s chlapmi, co patri do 19 storocia. Nepostaraju sa ony o deti, chlap sa na to vysere a kto si to odskace? No deti. Ale toto je na siahodlhu diskusiu. Mnohe zeny fakt nemaju na vyber, ked uz tie deti maju.
@zoro9836 prosim ta - nedavaj tu rasisticke prispevky. A ak tomu nerozumies, skus si nastudovat nieco o projekte "omama" a o dovodoch preco existuje.
A stojim si za tym, ze pokial sa clovek venuje dietatu, rodine, je to velmi narocne
@di228 nenapisala by som na muza ani sestinu bytu, nie to polovicu. ja ma zpred manzelstva maly 2izbak v sirsom centre KE kupeny pred 15 rokmi za smiesne €, dnes ma 4-nadobnu hodnotu. mojmu muzovi by ani nenapadlo pchat sa do LV, svokra prve roky manzelstva do toho casto drbkala, ale kedze vtedy som zarabala o dost viac ako jej syn, mala som argument, ze si hypo platim sama. v manzelstve sme nadobudli dom a byt a to sme uz obaja na LV. v oboch bytoch mame podnajomnikov, € z najmu su samozrejme spolocne, ale ani keby krokodily z neba padali, tak by som na neho ten svoj byt neciastkovala. ale teda moj muz je zrely jedinec a nikdy to ani pol slovom nenaznacil. chlapa do LV nedopisuj a v kazdom pripade od neho pytaj min.2 nasobok toho, co ti dava teraz.
@zmrzlinka2021 moze byt a jasne, ze chlap nema dovod taketo “slabsie” zeny nevyuzit, ale zas niekedy aj tu na MK vidno, ze zeny si tuto svoju “rolu” niekedy beru ako samozrejmost a zrazu su prekvapene, ak sa nieco stane (muz ich opusti a pod). Je ale pravda, ze ja sa pohybujem v dost inej spolocnosti, kde je zena rovnocenna, ci uz vo vychove deti, nejakeho pravneho povedomia, budovania “kariery” a pod.
ja som starodavna, ja si myslim ze chlap by sa mal postarat o rodinu, zaistit byvanie, materialne veci vo vacsej miere ako zena. Samozrejme aj zena by mala pracovat a prispievat do domacnosti ale asi by to malo byt rozdelene pomer k prijmu. Chlap co mi da 350e mesacne a este ziada prepis bytu by pre mna bol red flag. Mne to pride ze v pripade rozvodu chce inkasovat.Kedze svoje peniaze si odklada
@ropucha6
Ja ti uplne rozumiem a ano, zijeme vo svojich bublinkach. Lenze fakt ak zena ma ucnovku, robi niekde v jednote a tuzi po velkej rodine a "nestoji za nou bohaty tatko", vzdy, skutocne vzdy bude pri viacerych detoch tahat za kratsi povraz. A aspon spolocna nehnutelnost v manzelstve a AZ POTOM DETI jej mozu pomoct pre pripad, keby dačo.
Chlap by sa mal podieľať minimálne na polovici nákladov, nakoľko si na materskej, tak aj viac. Za 350 nezaplatí ani čast za seba a nie ešte polovicu na deti.
Nerozumiem ženám, čo si nasetria pred manželstvom a deťmi, chlap im nedáva skoro žiadne peniaze a berú zo svojich úspor. A potom zrazu nemajú, ale od chlapa sa hanbia pýtať..
Ste manželia, mate spolu deti, bývate spolu, výdavky sú spoločné.
Spiš na papier príjmy a výdavky a rozdiel co platíš ty a co on.

@autorka tenti problem ma 2 roviny - 1. mali by ste mat dalsiu spolocnu nehnutelnost, aby si aj on budoval svoj majetok do buducna. 2. ob ti dava iba 350 eur - a ty tahas zvysok - ti je mega malo!! toto si s nim vydiskutuj, pretoze ty z toho ani nevyfinacujes bezny chid dlmacnosti a vlastne pri rizvode by sk mu tie oenuaze este aj vracala a on si ulieva peniaze bokom..Takze oekbe si sadnite, hypoteku vam daju, kupte si aspon 1-izbak spolocne a peniaze si dajte dokopy. Nech obaja mate prehlad na spolocnymi peniazom (lebo ty mas mat pristup k jeho peniazom a on k tvojim)