Manžel si nárokuje na nehnuteľnosť
Ahojte, aky je Vas nazor na situaciu? Hypo som si brala po roku, ako som nastupila do roboty, vtedy bol mm len frajer. Byt mam uz 9 rokov cca, žijeme tu spolu 6 rokov, odkedy prislo prve dieta. V poslednej dobe moj muz stale odomna žiada, aby vystupoval aj on ako majiteľ bytu. Ze tu nema ziadne prava, ze ked sa mi nebude pacit, mozem ho kedykolvek vyhodit a podobne…do bytu extra neinvestoval. Ja som ho zariadila, zaplatila rekonštrukciu kupelky…prispieva mi na domacnost smiešnou ciastkou, ktora je vo výške hypo, teda tvrdí ze on plati hypo, i ked vydavky rodiny su 4 násobne vyssie. Mne sa nechce riesit zmenu spolumajiteľa na tomto byte. Pokial by sme nasli nieco vacsie, neváham a Predam ho a dam peniaze do noveho, ktory uz bude spolocny…ako to vidite vy?
@stanulienkat reagujem na tvoj príspevok o 21:11. nemáš ty náhodou na mysli tú tému, kde mužovi darovali rodičia pozemok, frajerka s ním čakala dieťa. on chcel začať stavať (sám) a svadba bola plánovaná až za nejaký čas? kde sme jej radili, že buď nech pritlačí naňho, aby si ju vzal ešte pred vybavovaním stavby a hypotéky alebo nech ho požiada, aby sa stavba (dom) napísal na oboch? lebo to je diametrálne odlišná vec... začať spolu budovať a mať už hotový dom (byt), prísť na hotové a požadovať prepis. či?
@stanulienkat tej žene radili nie len slepice, asi si nečítala pozorne a protichodné názory sa nájdu v každej téme
@di228 Ak budete prispievať na všetko obaja rovnakou čiastkou...jedine v tom prípade, inak nie. Nech zainvestuje aj on, manželia majú investovať rovnakou čiastkou. Nielen nárokovať, no a samozrejme treba prihliadať aj na to, že keď sa jeden stará o dieťa, vtedy nevie až tak zarábať a to sa vtedy nesmie brať tak, že veď jeden prispieval viac.
@panelacikova
@elizabet173 nemala som na mysli žiadnu konkrétnu tému. Mala som na mysli všeobecne, čo sa tu vždy rozoberá, keď muž má svoj byt,alebo dom, žena tam nedala ani 5 korun a nárokuje si na polovičku.
Este by som pochopila, ze rozbehol podnikanie a setri na rozvoj firmy, ale nepises ako dlho takto zijete...to mu nie je trapne nedat Ti viac?ci to je len truc postaraj sa?podla mna musi byt za tym nieco viac preco Ti dava tak malo penazi.Deti boli planovane chcel ich?cele zvlastne, ale mas obrovsku vyhodu, ze mas financie a svoj byt nechcem si predstavit co by bolo, ak by si nemala a takehoto chlapa
@stanulienkat nikdy v živote som v podobnej téme nenapísala, že má na ňu nárok, vždy som trafila, aby si žena kúpila byt a dala ho do prenájmu. Samozrejme, nečítam všetky temy
@di228 No v tvojom prípade keďže si si byt nadobudla sama, určite by som ho na LV nedávala. Ja osobne kebyže som v tvojej situácii a on moc chce, by som od neho požadovala vyplatenie polovice hodnoty bytu terajšej a vtedy by sa dostal na LV, plus samozrejme by sa musel podielať 50/50 na všetkých výdavkoch.
My keď sme kupovali pozemok a stavali dom neboli sme ešte manželia a všetko je tiež na mňa keďže manžel bol SZCO a nič by mu banka nedala. Ale investoval väčšiu časť peňazí do toho všetko než ja. Nikdy ho ani len nenapadlo niečo také po mne požadovať...
Myslím že v tvojom prípade tam bude z jeho strany nejaká nedôvera voči tebe a chce sa poistiť, kto vie možno má aj niečo v pláne...
@di228 ináč, mňa by tiež zaujímalo, čo sa tu už ktosi pýtal, že prečo ste sa vzali vlastne až pred narodením 3.dieťaťa? prečo nie po prvom dieťati?
@di228 a z čoho platíš tie ostatné výdavky 1200€, ked ti muž dáva len 350€ a si na MD/RD? Ak chce, aby bol byt aj jeho, tak si to môžete krásne vyrátať. Nech zaplatí polovicu toho, dovtedy ako ste boli manželia a odteraz nech platí 1/2 hypotéky a výdavkov (či možno takmer cele výdavky, keďže ty máš len rodičovský).
Alebo môže byt aj 1/3 vlastníkom nie 1/2 bytu.
Alebo byt predajte a kúpte spoločne iný.
Alebo si kúpte menší (aj mimo Ba) a ten prenajímate.
@di228
Ako ono je sice pekne ze by ste bola rada zecsi zabezpecil svoje vlastne byvanie este pred manzelstvom. Takze by ste bola na neho hrda aky je sikovny, ale nevadilo by vam osobne ze vy teda nevlastnite nic, resp. Ze nemate nic spolocne ? Vam by sa chcelo zveladovat cudzi majetok ? Keby doslo k rozvodu tak asi taka hrda by ste neboli ze ten byt je len jeho, lebo vy by ste z neho nemali dokopy nic. Mne by vadilo ze ma manzel nechce zapisat ako vlastnicku bytu. My sme naozaj do manzelstva sli s tym ze kazdy dal co mal a kupilu spolu byt. Ja som tiez dala o dost viac ako muz ale mne to vobec neprislo tak ze to ideme nejako preratavat kto kolko dal. Manzelstvom sa u nas zmazalo JA a TY a sme uz len MY. Ale vlastnici sme obaja. Dokonca aj rovnocenni majitelia jedneho spolocneho uctu. Sak mne by to bolo blbe keby som ho nedala za vlastnika, ze mu akoby neverim alebo s nim neratam navzdy. Samozrejme pritrafit sa moze vselico ale presne na to spoznavam cloveka aby som vedela co za typka si beriem ci mu mozem verit, doverovat. No ale tak kazdemu to inak vyhovuje a inak je nastaveny.
@di228 otvorila som si diskusiu, lebo ma zaujala a keď čítam komenty určitej pani/slečny, že keby to bolo naopak by sme nadávali. Tak moj prípad je presne ten opak.Manžel kúpil byt ked sme este neboli manželia a áno žijeme tu normálne spolu, som si vedomá že ak by sme sa rozviedli je to jeho byt nie môj a predstavte si NIKDY ma ani len nenapadlo žiadať od neho aby ma pridal na list vlastníctva. Raz mi on sám povedal že ma chcel pridať,ale ja som na tom netrvala. Tak ako ja som zase kupila auto ked sme žili spolu ale neboli manželia.(ano ja viem byt a auto sa nedá porovnať hodnota v dnešnej dobe ale v čase kúpy auto stálo polku bytu😀) Do budúcna máme v pláne kúpiť dom a normálne paniaze za byt pojdu do domu + spoločne uspory a hypo a tam uz majitelia budeme obaja. Cize ja sama ti radim nedávaj ho list vlastníctva a k jeho mesačným prispevkom by si mala ty na neho nakricat. Tiez som na rodicaku (2 deti) a teda väčšinu výdavkov platí manžel a nikdy mi to nevycital a teda je to omnoho viac ako 350€, lebo sry to je na dnešnú dobu a Váš počet osôb smiešna suma.
No to neexistuje. On zarobí 2000 eur, dá ti 350. Zatiaľ čo ty si na materskej. On má vysoliť minimum 1000 a dat ti, ty máš jeho deti a staráš sa oňho. Prosím ťa, nezapisuj ho nikde, budeš to ľutovať. Sama cítiš že je to zlá voľba. Povedz mu nech ti vyplatí polovicu a zapises ho. Ja už nemám zľutovanie s takýmito chamtivymi ľuďmi to tom, čo som počula ako ľudia dopadli keď im "verili"
@nikolka1986 co skreckuje?
350 hypo, on da 350 a ona zvysnych 500 na domacnost.
Cele zle nechapem preco nemate spolocne peniaze, dalsi byt ktory by si on splacal sumou 350e mesacne a + by ste ho prenajimali
V žiadnom prípade. To je také SZČO ako všetci, určite si odvádza najmenšie možné náklady do SP a ZP a ešte ti dá aj almužnu. Už si za tie roky mohol našetriť a kúpiť si vlastný a dať do prenájmu.
Nejak mi to nevychadza. Ty si doma na materskej a on ti da len 350€ a zvysok platite z coho? Ked on zaraba 2000€? Podla mna skor ako byt list vlastnictva by som riesila vztah s muzom lebo toto mi nepride uplne v pohode. Vsade pises ze vsetko platis ty detom kupujes a on si necha 1500€ pre seba. To ako keby si kazdy zijete svoj zivot
Tak on zarobí 2tis a tebe mesačne dáva 350 a hotovo, vybavené? Si na MD alebo rodičovskej, nechce sa mi to spätne čítať, ale ešte aj hradíš náklady. To čo je? Podľa mňa otras fungovanie... A určite by som muža nepísala na lv keby som byt kúpila sama. Veď nech si zaobstará on a nech ho dá do prenájmu. Bude mať svoju nehnuteľnosť ktorú mu zatiaľ budú splácať iní... Ale teda dávať žene 350e/mes, je to čo by ma vytáčalo viac ako to, že chce byť na lv mojho bytu.
@di228 skôr ako jeho túžba prepis na LV ma zaráža,že z 2tis zárobku dáva do SPOLOČNEJ domácnosti iba 350€.U nás je to nejak podobne,nehnuteľnosť pred manželstvom,ale môj muž čo zarobí vrazí do domu,resp.veci pre rodinu ako myčku,výlety,dovolenka apod.Alebo to financujeme spoločne.Niekedy má slabší mesiac tak dám viac na výdavky,ale väčšinou je to naopak,veď keď si na materskej 🤦 Tiež robím popri rodicaku,ale odkladám to napr.na dovolenku alebo chalanovi na šport.A máme spoločné hospodárenie.Pravdupovediac,neviem si predstaviť dlhodobo fungovať ako ty-2/³ dáš preč a on si odkladá.A nie si naivne tvrdiť,že odkladá pre nás alebo pre deti alebo na niečo spoločné.Ibaze ako ho presvedcis,že to nie je o.k,keď toľko rokov ste na to zvyknutí.Tu ti neporadime,každá ti tu napíše,že robis hlúpo,ale chápem,že v manželstve a ešte ak chlap je celkom o.k a iné problémy nemáte sa ťažko korčuľuje v takýchto situáciách.Sadnut si s ním a povedať mu všetko čo máš na srdci.A na LV prečo nie,ste manželia,aj jemu rozumiem,že zrejme niekde hlboko má pocit nie svojho domova,asi mu nejde iba o to jednoduché "mať".Ale až keď sa zmení situácia a bude sa pekne finančne starať o rodinu,teba aj deti a aj do toho bytu niečo vrazí.Dat žene na materskej 350€ je výsmech,nie splácanie hypotéky čo zadrel.
Naozaj taky chlap sa necha podpichovat nejakymi cudzimi ludmi, ze nie je na liste vlastnictva? Odkial to vedia? Blbost od zakladu.
Byt si nadobudla ako slobodna a nemas jediny dovod zapisat ho na LV, v ziadnom.pripade to nerob. Ak on prispeje na spolocnh domacnost 350€/ mesacne a naklady rodiny su 1200/mesacne, neprispieva dostatocne a uz vobec neplati autorke hypo. De facto autorka sponzoruje aj na MD prevadzku domacnosti. Staci prehladovu tabulku prijmy-vydavky/mes predlozit panovi k nahliadnutiu. Zapisala by som ho na LV, ak by vyplatil polovicu hodnoty bytu autorke na ucet, cize by nadobudol byt kupou, nie ozenenim.sa.
Bez emocii a hnevu vysvetlit, ze ani ty nesiahas na jeho prijem, respektujes jeho 350€ z celkovych 1200€, tak je fer nenarokovat si nieco, co si nadobudla sama a aj na MD zvladas tahat popri vydavkoch na domacnost. Rozumny chlap to pochopi a nebude sa vyhovarat na podpichovanie
@di228
Nedavaj ho ako spolumajiteľa! Veľku chybu by si urobila, veľku! Je to hlavne tvoj byt! Nevieš čo bude do buducna! To ako to on vydí je šumafuk! Keď ťa ľúbi a vaše deti, tak by nemal riešiť či bude zadarmo figurovať na liste vlastníctva! Môj muž ma hypoteku a svoj byt ešte pred manželstvom mame spolu 2 deti som na materskej z druhym dieťaťom a platí VŠETKO a dava mi aj 500 € mesačne na stravu+ moja materska.... a keď potrebujem kozmetičku, kaderničku atď. da mi aj nato! Nepotrebujem byť vlastníčkou bytu(nieje spoločný)... po materskej začnem "makať" 💪 po čase navyšime hypo a prejdeme do 3-izboveho alebo domček... uvidíme 😁😁😁 Držte mi palceee 😜 Bolo by mi blbe mu to len povedať: "aj ja chcem byť spoluvlastnik bytu" 🤣🤣
@di228 podla mna je divne, ze to vobec zacal riesit.. urcite by som nic ja osobne neprepisovala... my sme tiez byvali v mojom byte a akurat sme si z toho srandu robili... byt sme predali a dolozili sme zo spolocnych penazi na kupu vacsieho a novsieho.. tam uz figurujeme obaja hoci teda 2/3 penazi boli akoze cisto moje... myslela som, ze taketo sprostosti riesia len nevyrovnane vztahy alebo taki, co pocitaju kazde euro, co vas pripad nie je.. smutne..
@di228
@panelacikova prepacte ak cosi opakujem, necitala som vsetky komenty. pochopila som to tak, ze manzel prispieva do domacnosti ciastkou v hodnote hypoteky....a nic ine..takze plati akoze hypoteku, ale neprispieva ani na domacnost, ani na 3 deti?......ak spravne chapem....
no ako prve mi intuicne dojde preco toto pan manzel riesi...?? . a urcite by som nic neprepisovala.....to co ste nadobudli je vase..viete si predstavit nedajboze ze byt prepisete...nedajboze sa manzel rozhodne s vami rozist a rozdelit si vas majetok? dajme tomu ze vas byt ma dnes v BA hodnotu ''iba'' 200.000 date mu 100 a za 100 si kupite co? ani nie 1 izbovy.....
Raz sa tu riešila podobná téma, kde muž občas chcel byť vlastníkom bytu a potom s tým začal intenzívnejšie a odsťahoval sa do podnájmu, keď žena s tým nesúhlasila. A ako skoro zistila, mal tam aj mladšiu priateľku. Stať sa môže všeličo.
Zaujímavé názory. Keď tu pridá tému žena, že muž vlastní byt a nechce ju zapísať tak to idú zožrať muža aká je to sviňa a má si žena nárokovať.🤔
@kukulienkadomaca áno, ja som to tak pochopila...
@ddaassuullaa vieš čo, to by musel ale uhradiť polovicu súčasnej hodnoty bytu.... keby som to riešila ja. pretože za cca 8 rokov tie byty nehorázne stúpli na cene. napokon, on nebude nejaké 20-ročné chlapča, ale chlap minimálne po 30-tke, ktorý si (keďže podniká) mohol v minulosti tiež zadovážiť investičný byt a prenajať ho. teraz by nežobronil o ten jej byt. mne to celé smrdí podvodom. pretože aj ten sobáš (čakám, čo napíše autorka), bol divne neskoro. prvé dieťa, potom druhé.... a tretie pravdepodobne na ceste? keď sa vzali.... čudné, fakt. mne to pripadá, akoby si ju on chcel poistiť tým sobášom, respektíve ten jej majetok (v prípade nedajbože jej smrti). neskôr plánoval presne takto na ňu (už ako pán manžel) tlačiť, aby ho zapísala do LV. ak sa mýlim, nech mi je odpustené...
@panelacikova mne sa to tiez nepaci, a babska vyhovorka, ze ho podpichuju....to mozu max tak zeny, chlapi toto neriesia - si na LV, preco nie si, naco si sa zenil a pod. Booa by som opatrna, ale urcite nema ziadny zakonny narok na zapis do LV bezodplatne, len z titulu manzel. Riesila by som to s kludom rozhovorom, ak nepomoze, s pravnikom. Pri kupe autorka musela urcite davat robit odhad na trhovu hodnotu, plus sa urcite najdu aj doklady z rekonstrukcie. Za tie 2 roky manzelstva on nezhodnotil byt nijak a teda neprispieva celym svojim prijmom a este si narokuje🤦♀️🤷♀️ cudno az som prekvapena. A este ak je SZCO, to by som radsej isla do zrusenia BSM a mala poisteny vysku prispevku z jeho strany na 3 deti plus do spolocnej prevadzky bytu

@di228 nepíš ho na lv. Nemáš na to dôvod. Po rokoch sa môže zmeniť situácia ,nikdy nevieš,môžeš ostať sama s deťmi,a ešte jeho vyplácať. Myslí vždy na najhorší scenár a podľa toho sa zariad. A nakoľko by s tebou ostali deti,zabezpec sa,aby ste vy mali všetko. Aj po finančnej stránke. Takže určite ho nedávaj na lv či sa mu to páči či nie.