Manžel si nezvykol na život na dedine?
Baby poraďte mi ja už neviem čo s manželom.
Máme celkom pekný vzťah všetko klape, máme 2 deti. Obaja pracujeme.
Pred 5 rokmi sme sa sťahovali na dedinu postavili sme si dom. Všetko by bolo ideálne lenže manžel si nezvykol. Nemá rád susedov nemá rád ľudí keď sa mu niekto prihovorí. Nesadla mu ani dedina často hovorí že tu bývajú hlupáci klebetnici a každý každého rieši.
Pritom dedina má skoro 10tisic obyvateľov má komplet vybavenosť. Mne aj deťom sa tu páči sme spokojný.
Len manžel ma trápi. Že ku nám susedia vidia do dvora, že dajú cez plot jesť nášmu psovi a kričia naňho že ho chcú pohladkať. Proste sú tu ľudia čo sa chcú porozprávať sú milý zakaždým prihovoria sa a prehodíme si pár viet. Toto sa mu nepáči že to je choré.
Manžel je skôr taký samotár, áno vedela som to. Riešili sme to na začiatku kde si postavíme dom a nemal nič proti. No až keď sme sa nasťahovali zistil aký sú tu ľudia. Alebo niekto mi chce pomôcť keď vidia že vlacim ťažké tašky alebo poradiť s niečím tiež sa mu to neľúbi.
On by bol najradšej keby nikto sa ku nám neprehovoril.
@domkakvet Bývali sme predtým v meste v podnájme a tiež to nebolo ono.
Toto nebude introvert. To je naozaj nejaká psychická porucha.
Tak to je už potom iné, možno naozaj má nejaký iný problém. Keď nechce ísť ani na krátku návštevu k vlastným rodičom, a vyslovene mu vadí aj hocijaký kontakt s okolím, tak to by som asi sa fakt opýtala už odborníka.
Uprimnw ak ste chceli zit osamote mali ste si najst 48bytovy veziak, ni dedinu. V nom sa zije tak ako manzel chce. Dobry a dovi. Na dedine riesi kazdy kazdeho a novousadlikov obzvlast. Sama mam xhalupu n dedine a prave toto tam viem vyuzit. Ja sama som nam pozvala na pozemok obzeracov a traz nam vzdy pomozu ked potrebujeme a to som ten strasny introvert 😁.
Ale tie ostatne vci co pises nie su ok. Vadia mu rodicia a aj tvoje kamosky, on nikoho nema a uz aj rozvod padol...
@marci77 No u nás také nerobili susedia, to skôr ja som im brala niečo malé pod zub a zoznámiť sa s nimi. No jak vidia že manžel nemá záujem tak už sa toľko nesnažia ani ony. Ozaj len keď sa vidíme na ulici že sa pozdravime alebo na záhrade keď sa stretneme.
@alickapusinka To aj mne je čudné hovorím mu že sú to tvoji rodičia že to je tvoja rodina a on stále že jeho rodina sme len ja ako manželka a deti. Ostatný že sú cudzí ľudia. Aj teraz na Vianoce nechce k nim ísť musím ho prehovárať on že na čo máme ísť k rodičom. Na čo aby sme boli spolu chvíľu aj s nimi nie
Ak už uvažuje o rozvode a pritom ho nechce, tak sa dostal asi pod silný tlak a tak ho to trápi, že siaha po extréme. Chcel ti tým dať najavo, že je to pre neho už neznesiteľné. Zvolil si blbu metódu, ale nebál by som sa že chce odísť. Ty však mu máš byt oporou a nebojuj s ním argumentami, aby si zvykol. To by potom ozaj chcel odísť.
Aj ja si myslím, že problém je u neho. Je malo pravdepodobné, aby všade boli zlí ľudia vo vašom susedstve. Ja tiež nemám rád zvedavé otázky susedov a vykrikovanie cez pol ulice, keď ma kamarát uvidí. Ale nerobí mi to psychické bolesti. Proste nedotýka sa ma to. Tvoj muž to ale vníma ako bolesť. A ako by mu bolo odopierané súkromie a samota. Nemá rád až neznása cudzích ľudí. Môže to byť skutocne sociálna fóbia. Aj pri depresii to býva, lenže to by ste nemohli od vtedy postaviť dom. To by trvalo len krátko a mal by aj iné problémy. Potrebuje odbornú pomoc a na tebe je aby si mu to citlivo vysvetlila.
Veľmi divne sa správa tvoj manžel, jasne sú ľudia ktorý spoločnosť až tak nemusia ale aby mal problém s vlastnou rodinou alebo s tým že ho niekto pozdraví.
Ja na tvojom mieste by som sa poradila s psychológom ako k nemu čo najlepšie pristupovať a trvala by som aby takúto návštevu podstúpil aj on. Lebo takéto jeho správanie môže veľmi rýchlo zničiť vašu rodinu.
Ak by boli nejaké veci ako mu bývanie v aktuálnom dome spríjemniť spravila by som to a však tu je podľa mňa problém úplne niekde inde (domom a ani ľuďmi to nebude).
Tak potom bude problem inde.
my zijeme tiez na dedine,ale zeby nas niekto stale otravoval a chcel sa rozpravat,ked vyjdem na dvor,to sa tu nedeje
a plot cez ktory ma vsetci vidia by som nezniesla ani ja,naozaj aby som sa bala vyjst na vlastny dvor,ze sa musim s kazdym rozpravat,to nie je v poriadku
ale tiez si myslim,ze to nie je jediny muzov problem
Skúsim vyhľadať pomoc psychológa že čo by mi poradil. No jeho tam neprehovorim aby tam isol. On nevidí že by mal nejaký problém čo treba riešiť.
Len mi tak napadlo, nemôže byť manžel asperger?
@thereisabear Ja ani neviem čo to je vlastne?
Ale ako si to vôbec predstavuje? V kralikarni v meste sa tiež nevyhne susedom, väčšina síce len pozdraví a ide svojou cestou, ale denne sa stretnem aj s takými, ktorí si radi prehodia pár slov. Vadilo mu mesto, išli ste na dedinu. Vadí mu dedina, tak sa teraz celá rodina pozbiera, a pôjde sa na samotu? Traja sa budete prispôsobovat jednému? Teraz nechce susedov, nechce rodičov,potom čo, nepôjdete na žiadny ples, svadbu, pohreb, oslavu, kino, divadlo, dovolenku? Nepôjde do práce, lebo čo ak sa niekto spýta, že či si neprosi aj on kávu, nepôjde ani do obchodu, s deťmi k lekarovi, lebo ľudia...? On má problém a veľký a ty to máš znášať s deťmi? Akože v momente keby začal s rozvodom, tak mu odpoviem, že FAJN, nech sa páči, rozved sa! Nech vidí, že aj ty sa vieš vyhrážať.
@oblecenie99 Práveže neviem ako si to predstavuje, no ja s deťmi nechceme odtiaľto odísť zas sa sťahovať inde. Nám sa tu celkom páči aj deti si našli kamarátov, zapadli do škôlky školy.
Do práce chodí manžel no tam si odrobi a ide domov vraj sa s nikým nevykecava neviem on mi to povedal.
Doktorov čo majú deti on nepozná koho majú alebo k akým dr chodím, vždy chodím s deťmi len ja. Manžel má strach z doktorov.
Poslednú dobu ani nikam nechodíme ako na ples na oslavu do kina reštaurácii lebo všade je veľa ľudí a jemu to vadí.
Nepochopím niečo sa mu stalo lebo o najbližšich ľúdoch sa tak vyjadrovať nechápem to.
@alickapusinka Nie práveže nič sa nestalo, sme spolu 15 rokov a nič čo by ho tak zasiahlo aby ostal takýto.
Treba naňho zatlačiť, že takéto správanie nie je normálne a musí to riešiť s odborníkom.Ziadne "mne nič nie je"Inak o akom peknom vzťahu hovoríš, keď sa ohana rozvodom?
Toto ozaj nebude v dedine, ked mu vadia rodičia u vas, a povie, že sú to cudzí ľudia. To odjakživa mal takýto názor? A ďalsia vec, 10tisicova dedina a kazdy o kazdom vie??? To by som skôr povedala pravý opak a zvlášť v dnešnej dobe. My bývame na dedine cca 1300-1400 obyvatelov, a teda nedávno sme sa bavili práve o tom, že aká je doba, že pomaly už ani sused suseda nepozná. Kedysi aj susedské vztahy boli o inom, zvlášť v menších dedinách, a nie v dedine ktorá je pomaly menšie mesto.
Ved si s nim sadni, a normalne sa s nim porozpravaj ako si to predstavuje, kde by chcel byvat. Skuste najst nejaky kompromis a mozno ozaj zvazit zmenu prostredia.
@vandica Naši bývajú v cca 600 clennej dedine, a mohla by som po nej chodiť celý deň dookola, možno by som nestretla nikoho. Všetci sú zatvorení vo svojom, vlastný dvor, vlastné ihrisko. Kdežto v meste ak s malým idem na ihrisko, tak sa nevyhnem kontaktu s ľuďmi a deťmi, vždy tam niekto bude. Preto sa aj čudujem, že čo také hrozne... Určite sú aj zvedaví susedia, a možno je to otrava, že na dedine sa patrí zdraviť každému, koho stretnem a pod. zvyky, ale všeobecne small talk-om s cudzincami sa nevyhneme ani v meste. Tu asi pôjde fakt o fóbiu (už naozaj v klinickom slova zmysle), ktoré si vyžaduje liečenie.
@oblecenie99 Na našej ulici sú dosť zvedavý ľudia. Keď nás vidia hneď sa prihovárajú. Áno aj zdraviť každého je slušnosť, ja pozdravim nemám s tým problém. Aj deti k tomu učím že pozdraviť sa patrí.
Dám príklad, máme záhradu minulý rok manžel chcel prejsť s rotavatorom lenže neislo mu to naštartovať. Videl to sused cez plot a prihovoril sa mu či nepotrebuje pomoc. Manžel utiekol donutra. Alebo videli susedia že robil manžel na dvore tak sa opýtal sused že čo nového čo robí a tak sa tiež prihovoril. Neviem ja toto beriem normálne vždy slušne odpoviem alebo podakujem za radu alebo slušne odmietnem. Fakt nechápem manžela.
Kúp mu 10 metrakov dreva a naj pili, štiepy a zabudne aj na susedov 😂
Toto vyzera, ze susedia su skor mili, chcu pomoct, ako neprijemne zvedavi. Mna na dedine (ked som niekde trebars na bicykli alebo prechadzke, do obchodu...) vzdy prijemne prekvapi, ze ma pozdravia aj vysloveni tinedzeri (deti a dospeli samozrejme tiez vacsinou). Som myslel, ze to uz je len v starych filmoch...
Manzel utiekol dovnutra ked mu sused ponukol pomoc. No zbohom. A on tvrdi ze on nema problem.
10000 obyvateľov a dedina?
Od 5000 obyvateľ už môže byť dedina vyhlásená za mesto. Ja som ešte dedinu ktorá má 10 000 obyvateľov nevidela.
Áno, prvý krok k riešeniu

@jaskolka V meste so začiatku dobre no potom sme začali stretávať ľudí pri výťahu. Bolo počuť všetko cez steny a po čase mu to liezlo na nervy že on si nebude doma šepkať aby to susedia nepočuli o čom sa bavíme že chce ísť na dedinu a mať kľud.