Manžel si nikdy neuzná chybu a všetko otočí proti mne
Ahojte, ako reagovat na takehoto muza? Ja uz som zufala, za vsetko mozem len ja a to aj v situaciach, ktore su vyslovene jednoznacne pochybenie na jeho strane. Akonahle si dovolim mu nieco vytknut alebo len povedat, ze toto moc nevyslo nebolo uplne dobra cesta, no katastrofa, nepricetny, len ja vsetko dosieram, zacne v ten moment vytahovat veci uplne odveci, ktore s tym ani nesuvisia a utocit na mna …. Ako reagovat na takeho muza? Ktoremu sa nesmie nic vytknut, povedat, poukazat na nieco u neho, ktory si nikdy neprizna chybu, neuzna svoj podiel nic …. Ďakujem
Ja si nemyslím ze ide o manipulátora. Ak teda nesedia aj oststne zo znakov manipulácie. Aj môj je taky. Nie vždy ale keď je hladný, unaveny alebo nemoze pozerať futbal tak je oheň na streche. To už viem ze nemám vyryvat 🤣. Asi najhoršie je keď sa ma pyta ze ako by som chcela niečo vyriešiť. Ja mu poviem ako, stane sa tak a vtedy začne rypat ze prečo je to tak, prečo to nie je inak. Beriem to už tak ze nevie, nechce alebo sa bojí urobiť rozhodnutia aby keď to zle dopadne aby nebol na vine on. Proste od mala ma zafixovane ze on musí byť ten najlepší a nevie prehryzt to keď spraví chybu. Ono treba aj pochopiť prečo takto reaguje. Inak je v pohode 😆. Ja mam tiež svoje nemalé prešľapy 🙈
@majkabr ano, podobne to vnimam, ze keby nemame syn tak ho asi neznesiem uz denne takymto stylom jeho
No z toho opisu, čo píšeš autorka, to vidím na narcisticku poruchu osobnosti. Taký človek odmieta prevziať zodpovednosť za svoje činy. Všetci ostatní sú vždy na vine, on nikdy. A presne len ten druhý môže za všetko a on nič. No ja som mala takého otca, aj brat je taký. A tu pomôže len jasné hranice si dať. Ale žiť s takým človekom je peklo....
@majusik1304 lenže ako mu dat tie jasne hranice?
Ako dlho to už trvá? Mám z toho pocit, že váš vzťah sa pomaly narúša, zhoršuje. Ja s takýmto niečim tiež bojujem, vôbec nemám pocit, že môj muž je nejaký manipulátor, ani nič podobne. Vidím i chybu na svojej strane. Napíšem pár postrehov.
Ono ti muži celkovo neradi počujú kritiku, nemaju radi pocit zlyhania. Akokeby musia byt stále dokonali. Preto si len máloktorí dokáže priznať chybu. Ich myslenie sa vtedy zastaví na výčitkách, nedokážu myslieť na nič iné a už sa len bránia, áno, nelogicky, podráždene..(to bolo, keď si mu povedala, že mohol počkať minútu, že si nezobral telefon).
V situacii, ktorá nastala, si sa ju ty pokusila vyriešiť ako si vedela. Nepodarilo sa. No už sa stalo. Nema zmysel sa hadat. Čo robiť?
1. Opis situáciu zo svojho hľadiska, vecne, fakticky, pokojne. (Chcela som ísť za vami, nevedela som, na ktorom ihrisku ste, nemal si telefon, nenašla som vás).
2. Skús nájsť na danej situacii prip. partnerovi aj niečo pozitívne.(Som rada, že si malého vzal von a venoval sa mu, rad s tebou trávi čas, dúfam, ze ste sa mali fajn).
3. Navrhni riešenie do budúcnosti, povedz, čo si zelas, prajes, čo by sa ti páčilo, aby partner urobil, aby ste sa takým problémom vyhli.(Prosím ta, ak ma nabudúce nepočkás, povedz mi aspoň, kam presne idete, aby som vas mohla nájsť).
4. Urobila si v danej chvíli to najlepšie, čo si vedela. Keby si to vedela lepšie, určite tak urobíš. Takze hlavne ty sama si nic nevycitaj. Nebran sa, nič nevysvetľuj, zbytocne sa neospravedlňuj. Potom sa ta ani mužove slova nedotknú, hodis ich skôr za hlavu.
5. Zacni muža oveľa viac chváliť, nahlas, vedome. Problém je, ze oni si stále pripadajú nedocenení (nie ze my ženy by sme boli, no akosi tým až tak netrpime). On bude šťastnejší a potom nejaké to občasne “zlyhanie”,”chybu” bude brat viac v pohode. A možno si ju dokonca i jedného dňa prizná.
@tiika problem je ze uz pri bode jedna a aj tri by manzel isiel do utoku, lebo jemu je v podstate jedno ako mu poviem ze urobil chybu, ci to je pekne alebo nepekne, automaticky ide do utoku a nezmyselne a hadze na mna a to aj ked to poviem pekne ze nenasla som vas, nemal si telefon - uz veta nemal si telefon by bola problem
autorka mas pocit, ze on tie situacie vytvara zamerne?
@negymama niekedy ano, niekedy nie, ale ano su mnohe, ktore mui dojdu, ze mu to musi byt jasne ze to bude problem a aj tak tu vec urobi
Cely zivot budes okolo narcistu behat po spickach. Ked si nechces privodit psychosomaticke problemy, dobre si rozmysli, ci v tomto chces zit buducich 10, 15, 20, 30 rokov a vychovavat deti. Ked ta balil a chodili ste spolu bol to uzasny mily chlapik, vsak?
Presne tak.Manipulator a to nevieme este ci nie je aj tvoj narcis,Ja mam takeho este je aj narcis, ale na to som prisla asi tak pred 2 ma rokmi INAK s manipulatorom sa da zit , len ak mu na margo budes oponovat, ak si teda v práve,Radim, nesmies sklopit usi od strachu ,ale dobre aj ty jemu vynadaj kolko sa toho don zmesti,(teda pokial ta nebije) moj na mna ruku nepolozi,ale chyti ma za ramena a triasie mnou,
Tak,naposledy som mu povedala ,ze este raz to spravi , sa ma chyti, a volam policiu,aj ked bude po hadke, a prestal,ale moj je aj narcis,ale teraz mierne skrotol,lebo ja mam dar, ze sa ho nebojim ,a potom mu vynadam samozrejme bez oplzlych nadávok vlastne ho len konfrontujem,,az sa luster trase. Inač to s nim nejde,Aj,ked ho pekne po mene oslovim,poradim ,co viem ,absolutne nanho nic neplati, Oni su najmudrejsi, vsade boli, co vsetko dokatali, ale skutek -utek Nedaj sa ,Ked na teba zacne utocit aj fyzicky tak, a bude sa to casto stavat ,tak milemu pankovi zavel, ROZVOD.Mne aj toto pomohlo
Ja nemám problém ozvať sa a dať najavo že končí sranda. Ale nedokážem si predstaviť takto žiť bežný partnerský život, neustále ho usmerňovať, byť v strehu, hádať sa, ignorovať a čo ja viem čo ešte. Veď to sa nedá nazvať partnerstvo, to je permanentný boj o nervy. Prečo by som preboha sama seba mala takto trápiť?
@autorka Niečo sa s ním deje, ak by to robil zámerne. Skús otvorený rozhovor.
Tak 1.vynechaj 🤔 a 3. použi len ak máš pocit, že mu to potrebuješ fakt povedať. Ak je niečoho priveľa, tak môže bytna každú jednu poznámku uz alergický. No neviem. Nevidím vám do vzťahu.
Alebo sa možno deje nieco u neho v práci, či ho ťaží cosi iné a na tebe si len vybíja frustráciu.
Ako dlho to trvá?
Ja sa môjho niekedy narovinu opýtam, ako mu mam nieco povedať tak, aby to prijal? Nech mi poradí on, čo by mu pomohlo. Veď riešiť problémy potrebujem, byt ticho nám nepomôže.
Castokrat ak niečo poviem naozaj v klude, s pokojom, bez výčitiek, jeho reakcie ďalej neriešim. Ja za ne nemôžem, on ma nejaký osobný problém, on sa ich potrebuje naučiť ovládať a informácie spracovať. Poviem len, čo potrebujem. Dalej nekomentujem, nereagujem, zostanem ticho.
Toto ako keby si pisala o mojom. To je taká povaha.
@0silvia0 ano, na zaciatku bol vyslovene pohodovy, vripny, srandista a taky empaticky, mily
poloz si inu otazku, sprava sa k tebe vobec pekne? ako casto a v akych situaciach? tvoj muz ma naucene vzorce spravania, od detstva odpozorovane v jeho rodine, to co mate doma je zrejme vzorec jeho mama vs otec, neuzna si chybu, ide automaticky do utoku a otaca svoje pochybenie na chybu partnera, bud si toho nie je vedomy, alebo to robi zamerne, tento mechanizmus by mu mohla vysvetlit jedine 3. strana - manzelsky poradca ci psycholog, po tom ako si ho opisala pochybujem ze bude mat zaujem toto riesit, podla mna by si si mala vsimat ako sa sprava k inym clenom v rodine, priatelom, a dala by som si extra pozor na tu agresivitu, to je uz len krocik ku facke atd….predovsetkym kvoli detom by som v takomto zvazku nezostala, otec je synov vzor, o 10 rokov sa moze zacat rovnako spravat k tebe a buducim partnerkam….
presne takto sa správa narcis. Najprv je šarmantný, milý, príjemný, sen každej ženy. A potom odkryje svoju pravú tvár. Lenže tá pohodovosť je len účelová maska, pokiaľ si ženu k sebe nenaviaže. Prečítaj si niečo o tom alebo vypočuj rôzne podcasty, videá, dnes je toho veľmi veľa, uvidíš, či ho v tom neidentifikuješ. Jan Dvořák má na youtube kanál "poznej svého psychopata"
A jemu nebolo divne, ze si za nimi na ihrisko neprisla? Lebo toto je uplne odveci veru. Mna by siblo, hladat ich, co si.
@nickpick k druhym sa praveze sprava pekne a ku mne sa sprava pekne, len ked sme niekde pred mojimi znamymi, ako keby vie ze to s nimi riesim a tak zamerne sa pred nimi sprava pekne a este ked chce sex tak začne byt mily
@ema22270 no to on utoci na mna, aby nemusel presne odpovedat na otazky, ktore poukazuju na jeho odveci argumenty a utoky
v tom pripade je teda riadna pretvarka, nevazi si ta a ventiluje si na tebe svoje frustracie, zvaz ci s nim chces zostat….
😔 chlap sa nezmení. Bud sa necháš doviesť do blázinca alebo odid.
Bože môj,čo za muži sú to v tejto dobe?Tuším by nebolo zlé opäť zaviesť povinnú vojnu+svokry za to môžu.Zeny, buďme lesby.
@erica5 😂😂😂 uz s viac kamoskami sme to skonstatovali, ze tych chlapov nam netreba... ze zena zene lepsie a ucinnejsie pomoze ako chlap... 😂😂😂😂
Skús si vyhľadať bližšie info o narcistickej poruche osobnosti...oni sú zväčša ako cez kopirák....
A ak sa ti potvrdí,že je ozaj narcista,že žiješ s narcistom zbytočne budeš čítať,alebo snažiť sa riadiť radami žien ,ktoré s narcistom nikdy nežili a nemajú osobnú skúsenosť s touto poruchou....Oni ti sem napíšu ,,ja by som toto....ja by som tamto..." áno to je síce pekné,ale tebe je to úplne nanič...pretože on nabudúce vytvorí situáciu s cieľom ponížiť ťa,uraziť,na ktorú ty nebudeš pripravená a vôbec nezareaguješ tak,ako ti tu kočky radia......Narcista si obeť vyberá cielene,nikdy si nevyhliadne osobu,ktorá sa mu vie vzoprieť....vždy si vyberie človeka o ktorom vie,že ho môže ničiť.....Ak si budeš istá,že on je narcista,tak ty si empat a si na začiatku ťažkej cesty počas ktorej sa musiš naučiť vzoprieť .....
Hranice si dáš, keď mu začneš hovoriť nie. Držím palce!
Ja s takým žijem 20rokov ...a vždy ho s tým ponižovanim predbehnem....vlastne ma to naučil....som k nemu vždy priama....časom sa naučil čo áno a čo nie....čo má pri ňom drží je to...že to nerobí stále, len keď ma nervy...ale ja to viem tak vykomunikovat že je to vlastne jeho vina....a je to skvelý človek v iných veciach...je veselý...z 99percent chodí domov v dobrej nálade, vtipný a má nás rád.... Musíš sa dostať nad jeho hlavu, ak sa ti to podarí máš vyhrate.... môj má zvozi aj že kľúče nevie kde dal....ale s tým som ja už vysporiadana....hneď ho dám do poriadku....hlavne to neber osobne a nepohadajte sa....to je ako politická debata....nakonci si musíte podať ruky
Mám takého doma. Pán dokonalý.

Tak kebyže nemám deti, tak sa s ním rozvediem už dávno. Je to neskutočne ťažké, ale neskutočne.