Manžel trpí depresiou. Ako mu môžem pomôcť?
Ahojte baby potrebovala by som poradiť ohľadom manžela, trpí depresiou vie o tom a dnes sa dokonca rozplakal (2krat v živote som to videla 1krat keď sa narodil syn) že sa cíti zvláštne a bojí sa ísť k lekárovi že si o ňom bude lekár myslieť že je hlúpy..... Ako mu mám pomôcť? Ako ho mám nahovoriť aby šiel za lekárom?
depresia moze byt aj endogénna to znamena ze pride ,,z ničoho nič,,. Dojde k zmene funkcie mozgu ale viac menej to nema nejaku vonkajšiu pričinu. Mozog je stále velmi neprebadany a niekedy jednoducho nejde 100% vysvetliť prečo sa človek začal citiť depresivne a vrtanie sa v tom a ,,hladanie pričiny,, v pripade endogénnej depresie moze viest len k dalším frustráciám lebo človek - pacient nenachádza objektívny dovod prečo sa citi zle - proste sa tak citi a šparanie sa v jeho vnutri a prílišná introspekcia mu moze len uškodit. Typickým príkladom je herečka Eva Holubova...proste ma depresie a nema ,,dovod,, - nič sa jej traumatické nestalo.
V ostatných pripadoch dajme tomu su nejake negativne okolnosti spušťače. Hlavne nepočúvať blbe reči o tom ako mate športovat a zdravo jest. Ani ten kto si zlomí nohu tak nejde menit jedalniček a nezačne cvičiť ale ide si dat nohu do sadry... 😀 Choroby duše sa stále velmi podcenuju a psychiatria sa zbytočne demonizuje pritom samovraždy sposobene neliečenými psychoporuchami nie su ničím vynimočným - Bartošová, Svoboda, Brodský...
Citalopram pomaha na vela druhov neuroz, depresii takze prečo ho neskusiť. Niekde sa začať musi či uz sertralinom, escitalopramom, paroxetínom....V psychiatrii je nastavenie liekov niekedy na dhu trať, kým sadnú. Ja som vystriedala 2 preparaty kym sadlo,hoci dnes uz lieky neberiem, niekedy sa stačí ,,preliečiť,, a je na čas pokoj.
A pacientom a pribuzným radím aj kvalitnu literaturu z oblasti problematiky od odborníkov a nie šarlatánov. Tu je link kto ma zaujem : https://lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Brozur...
@prevenar moja evidentne nevieš a nezažila si človeka najbližšieho ktorý sa ti zosype a reve ti vo vani, pýta pomoc a ty ho pošleš behať. No moja nechci zažiť. Mojemu mužovi teda lieky pomohli. Už ich dávno neberie. Nemohol spať ani jesť a keď ti reve 190 cm chlap vo vani, že mu je zle, strašný pohľad. Ver mi. Hneď aj večer sme leteli na pohotovosť, lebo chcel. Či čo som mu mala povedať. Daj si banán? Ten ťa ukludni.
@sardinka335 opakujem ti, že všetko má príčinu. Čo ty vieš, čo kto zažil, nikto ti nepovie. Mám aj v rodine jeden prípad, plus pár poznám. Vsetci majú príčinu, všetci.
@mircalla vieš to dristaju takí čo nemajú šajnu. Svokra svokor ani nehovorím má rovnaký názor na pomoc od Dr ako tu pani vyššie. Veď čo je s tebou, daj sa dokopy, chceš ostať debil? No škoda reči 😕😕 ja som muža nesmierne chápala, presne som videla, kedy mu je zle, že dumá atď. Je lepší prípad keď človek rozpráva, chce pomôcť, sú zase takí, čo nechcu, u nich to je ťažko, nevieš, čo sa V ich vnútri odohráva. Pritom človek vidí, že im je zle, ale oni tvrdia opak.
@sono2 smutné, že na Slovensku, je podľa mnohých ten kto chodí k psychológovi "šalený", debil, idiot. V Amerike má skoro každý manažér svojho psychológa a ide za ním rovno z práce, aby sa vyrozprával preventívne, a už nehovorím o školách, ktoré by potrebovali psychológov ako soľ, ale nemajú od štátu na to peniaze na mzdy, pritom mnohých žiakov nevedia učitelia ani rodičia zvládnuť
@mijo53 pozri, kto chce, nech sa trápi. My rodinný príslušníci sme od toho aby sme povzbudili, alebo kamaráti, známi. Ide o to, že len človek, čo sa vie do tvojej kože vžiť, ťa pochopí, nie ten, čo ťa vníma ako seba, to je o ničom. Ja som tiež mužove myšlienkové pochody nechápala, prečo si myslí toto, prečo rieši situáciu ináč ako ja, prečo ho toto rozčuľuje a mňa nie. Tiež to pochopil a je dobre. Len akútna fáza bola o inom. Aj sám povedal, že sa rád rozpráva s dr, že ho to oslobodzuje. Veď nakoniec, je príjemné s niekým rozprávať, kto ťa nesúdi ale nasmeruje a povie, čo robíš zle. Nie ti nadať sa spamätaj Prosím ťa. Choď si zabehať. Vtedy ledva vypil polievku ktorá za chvíľu šla von a ja som trpela s ním. Ale zvládli sme to😊

@papywest lekar je urcite ta posledna moznost ..ked zlyha vsetko ostane. lekar bude chciet donho napchat co najviac a co najdrahsich antidepresiv, jeho stav, priciny a nasledku tejto "liecby" ho urcite trapit nebudu .
- jeho stav ma nejaku pricinu ..mozno viete / vie aku .
- ak absolutne neexistuje ziadna pricina vo vasom zivote , tak je velka sanca na hormonalne inbalancie a nasledne poruchy produkcia neurotransmiterov a pod.
- co ultimatne suvisi so stravou , velmi moze pomoct sport - plavanie , cyklistika, beh ..ale aj otuzovanie a zmena stravy . meditacie atd .. prebehni si youtube ohladom tejto temy.
- rieste to prirodzenou cestou , ak ste si uplne isty ,ze nic z tohto skutocne nic nepomaha (co si neviem predstavit) tak potom mozte is lekarovi .
drzim palce 🙂