Manžel veľa pije
Chcem sa spytat, ci je to normalne, ale som ja neni normalna. Sme s mm 6rokov, 2deti, ale problem je, ze casto pije, nikdy nie do kolien ako sa hovori, ale kazdy den ma vypte, take 4-6piv, niekedy ani jedno ale to len vtedy, ked ide do prace,alebo bol a domov mu kupim len dve, tak vypije dve, keby mu kupim sto tak ich vypije. vcera bol, dnes uz isiel druhy raz pricom dnes to bude okolo 7piv. nie je opity, len to nanom vidiet, skratka ma vypite. o rodinu sa stara, a aj kedmu to vyctam, tak mi vzdy povie, ze nase deti tym netrpia, mne nic nechyba, vdy sa osprchuje a pozera vecer tv, lenze ja toho mam dost, napriklad dnes uz v krcme bol, potom nieco porobil doma a zas siel, ked pride bude sa tvarit, ze ja som ta zla, lebo jemu nic neni, a ja som stale zduta. uz mato nebavi, aj v robote ma casto akcie, a pride v noci, smrdi mi cela spalna, co mam robit?? ja uz neviem, navonok sa to ani nezda, ved co je na tom, ked ise chlap na pivo? ale kazdy druhy den?? a nie jedno, ale rovno 4?? ved potom jasne, ze nie je triezvy.. namyslam si to? alebo aj u vas je to tak? poradte prosm? mam ho rada, a aj deti.
@jjuulliiaa Máš pravdu. No a dať si 1-2 pivá po dlhoročnom vzťahu a podebatovať si s kamarátmi ved normálne, nie? Ved ženy chodia kaderníčke, kozmetičke, na kávu, do obchodu. No j.e to ťažké robiť kompromisy.
No o mne si neviem co pomyslite....ale...chlap sa stara, zabezpeci rodinu, venuje sa detom, kmita okolo domu, dodrzuje hygienu...da si 4piva za den....moj pohlad....🙂, dodrzuje pitny rezim 🙂, ale nie pokial ta netlce ako tlkol moj otec moju mamu ☹, tak si myslim ze to zase nieje take priserne!!!! Moj otec pil kazdy den pod obraz Bozi, prisiel domov, stlkol mamu jak zito, vonku -30stupnou a mi sme v pyzamach utekali v papucach po pas v snehu 3km k babke v noci...a to za nami aj on este sa potacal so sekerou v ruke...☹, tak si myslim preto ze to nieje az take odsudenia hodne..4piva...
@jjuulliiaa ja som ti pisala len to, ze ci niekoho poznas komu tato teoria pomohla. Neziadam snad nemozne, ak to funguje, su vysledky. Ak to funguje a ty sa nepodelis, nemas pocit ze vlastne ublizujes? Vediet pomoct a nepomoct...
@sissmiss no stačí si prečítať pár absolútne nesúhlasných reakcií určených pre @jjuulliiaa a pochopíš, prečo sa jej nechce jej videnie problému rozoberať. Ani sa jej nečudujem. Veľa žien jej postoj poburuje, uráža, berie osobne miesto toho aby sa zamysleli nad tým, čo tým chcela naznačiť. Neviem prečo sa jemne vydieravým spôsobom snažíš od nej vydrankať ďalšiu reakciu. Ja som pochopila že ona viac záujem nemá to rozoberať, ty nie?
@jadodka pomyslíme si o tebe to, že si silne ovplyvnená svojími zážitkami z detstva. Ja som môjho otca ani dedka ani brata nevidela nikdy v živote napitého. Nikto z nich do krmy nechodil a nikto z nich nie je ani abstinent. Tiež som ešte nikdy nevidela muža, ktorý si dá denne štyri pivá a nezanechá to na ňom stopy. Poväčšine totiž nezostane pri tých štyroch pivách. Okrem toho štyri pivá denne sa ti možno nezdá veľa, sú to približne 4 eurá, za mesiac je to ale 120 eur - tým sa dá zaplatiť škola v prírode pre dieťa, za rok 1440 eur - to už je aj na dovolenku, za desať rokov 14400 - to je cena auta. Ešte stále sa ti to zdá nič? Prepočítavam všetko na peniaze? Možno hej, ale to ešte nie sú všetky, lebo denno-denné pitie štyroch pív po tých desiatich rokoch zanechá zrejme na organizme iné stopy, ako návšteva plavárne, bicyklovanie a pod. Nerozumiem tomu, prečo by si mal dať muž denne štyri pivá, nerozumiem ani tomu, prečo by si mal dať denne jedno, dve. Ty to vidíš zo svojho pohľadu, pre teba sú štyri pivá denne norma, pre mňa sú neakceptovateľné.
@0silvia0
@jjuulliiaa baby, ale skúste sa vžiť do takého človeka, ktorý sa celý život snaží robiť to najlepšie čo vie, každý den sa snaži nevzdávať, vždy podržať a napriek tomu to vždy skončí rovnako. JE to frustrácia sama o sebe, že napriek snahe robiť to najlepšie čo vieš, nemáš nad tým absolutne žiadnu moc... A potom príde niekto, kto povie, že to čo robíš je aj tak zle, a nerobíš dosť preto, aby to bolo inak.... Ved sa snažte trošku pochopiť tu druhú stranu veci. Život takej ženy, ktorá celý život od dvadsiatky nerobí nič iné, len sa brodí v týchto srajdach, napriek tomu neopustí, nezatratí... A ked potom prečíta príspevok od julie, je to fakt akurat posledný klinec...
@vejula ako to bolo u vás vieš len ty. Nepoznáme povahu tvojho otca, ani povahu tvojej mamy ani spôsob komunikácie, ani spôsob riešenia problémov atď. Poznám vo svojom okolí ľudí, ktorí majú rôzne spôsoby riešenia problémov. Jeden sa oduje a nekomunikuje, druhý šľahá jedovaté reči, tretí manipuluje atď. Keby si počula ako moji rodičia riešia problémy, utiekla by si, to sa nedá počúvať. Jeden o koze, druhý o voze. Je to aj o povahe a o chuti riešiť svoje problémy. Ak chuť nie je, alebo sa dvaja ľudia nenaučili spolu komunikovať, tam je ťažká práca. Chybou je, že si si túto tému zobrala príliš osobne. Ale neosobne sa ti asi nedá, keďže máš až príliš osobnú skúsenosť. Tu nejde o to, že sa tvoja mama nesnažila robiť najlepšie ako vedela, ale možno sa správala príliš trpiteľsky, poddajne a otec získaval viac a viac nadvlády nad ňou a bol si istý, že si môže dovoliť viac a viac. Možno keby len zvolila ráznejší, ultimátnejší, hoci podporujúci spôsob riešenia problému, dalo by sa s otcovou závislosťou viac robiť.
Ale to je stále na báze keby bolo keby... ťažko sa to takto posudzuje, keď sa rozhodla zobrať si ho za manžela (to len ona vie, či už vtedy popíjal alebo začal až po svadbe), chcela manželstvo zachovať a určite robila najlepšie ako vedela a dúfala, že sa to zlepší. Snažila sa bojovať aj za svoje deti a nevzdala to. Možno iná by sa zbalila a odišla...Nikto nie je dokonalý a všetci robíme chyby. Len najhoršie je, keď svojimi chybami ubližujeme svojim najbližším. Človek by mal vekom a skúsenosťami dozrievať, najhoršie je, ak človek zastagnuje v určitom bode. A táto stagnácia sa podľa mňa dosť týka alkoholikov.
A určite aj ty sama si dozrela tým, že si si týmto prešla a určite ťa to ovplyvnilo. V ľudských životoch sa predsa vyskytujú aj takéto ťaživé momenty a treba ich prejsť a žiť ďalej. Ale nejako som sa pustila obšírne do vypisovania, už som mimo témy, pardon, končím. Viem, že chápeš čo chcem povedať 😉
@mamavera nie, nie, nie!!! Pre mna niesu 4piva norma!!! Mm nepije, ja tiez nie, moj dedusko tie nepil ani ujo, jediny kto pil bol moj otec. Samozrejme beriem vsetko co si napisala, naozaj to moze byt pre niekoho neakceptovatelne, pre niekoho ..no dobre...pochopitelne, a pre niekoho dwnnodenna realita ktoru berie ze je to OK. Mna by napr.viac vytocilo a rozculovalo fajcenie...nato som zase nekompromisna ja. Ja som sa len vyjadrila k zakladatelke...uviedla ze jej muz VELA pije, pit VELA pre mna, z mojho pohladu, poznaceneho detstvom, je vypit viac nez 3-4piva, k tomu tvrde, vino...samozrejme beriem ze zakladatelke to prekaza a dufam ze to so svojim manzelom zvladnu k jej aj jeho spokojnosti
@0silvia0 posledný príspevok som teraz nepísala až tak osobne. Písala som všeobecne, ako sa asi môže cítiť žena, ktorá robí čo môže a nakoniec si aj tak prečíta, že to vlastne ona nezvládla. JA si myslím, že každý ma svoj život vo vlastných rukách. A pokial samotný alkoholik nechce, alebo nevie skončiť, nikto mu nepomôže. O tom tu píšem.. Bolo tu písané o pretlaku lásky, fakt to znie pekne, a bolo by super uveriť tomu, že pretlakom lásky sa môže vyliečiť každý človek z alkoholizmu. PAradoxne mnohokrát sa človek vylieči, až ked si nabije držku tak, že nevie kde je sever, nie pretlakom lásky.
@vejula nuž, človek robí v živote zlé rozhodnutia. A niektoré sú skutočne fatálne. A niekedy cesta späť nie je. Ako u mojej babky - dobrovoľne si brala muža, ktorý pil už pred svadbou. Každý ju pred ním odhováral. Ružové okuliare? Hlúposť? Karma? Osud? Každopádne ak by tak nebola urobila, dnes tu ja osobne nie som 😝
A to máš pravdu, niekedy nabitie držky je skutočne rýchlejšia cesta k sebauvedomovaniu ako jemnocitný prístup plný lásky. Skutočne je všetko individuálne a jeden návod na šťastný život alebo na vyliečenie alkoholika samozrejme nemôže byť platný pre všetkých. Kopa faktorov, iné povahy, iné prostredie atď.
@jadodka dá si 4 pivká denne.... keď maká a kmitá okolo rodiny a domu... a dodržuje pitný režim? to nemyslíš vážne? a porovnávať posedenie v krčme s kaderníčkou, či kozmetičkou? si veľmi ovplyvnená negatívnymi zážitkami z detstav a prepáč, máš skreslený názor
tiež mám manžela a viem čo sú kpmpromisy... a ku kompromisom by som teda určite nazaradila situáciu - že muž bude denne chodiť do krčmy na pivo, keďže ja si odbehnem ku kaderníčke, či na nákupy 😲 ... porovnávaš úplne neporovnateľné...
NORMÁLNE je, keď človek nemá potrebu denného. resp. častého užitia alkoholu... v akomkoľvek množstve..
@vejula kašli na to... nepochopí, kto s takým človekom nežil.... veľmi trefne si to napísala... tieto teórie sa snažia vzbudiť v obeti pocit vinníka 😝 "keby možno tvoja mama robila niečo inak - tvoj otec by sa zrejme vyliečil... prípadne by ani nezačal piť " 😝 😒
vyrástla som v rodine, kde sa alkoholu a najmä prehnanému užívaniu- chvalabohu - neholdovalo.... mala som teda takýto VZOR pre mňa sú tým pádom 4 každodenné pivá neakceptovateľné 🤐
jeden známy dosť pil.... piť v podstate neprestal až do smrti, no posledné roky - sa na jeho pomery - držal... t.j. opil sa možno 2 krát ročne...
čo ho motivovalo? určite nie prejavovaná láska detí a manželky, ktorí mu do poslednej chvíle verili, povzbudzovali ho a snažili sa pomôcť.... absolvovali všetko možné aj nemožné, samozrejem vrátane odbornej pomoci.... chlapík precitol až vo chvíli, keď o všetko prišiel.... keď už urobil aj také skutky, pre ktoré s ním už ani deti nechceli zostať v kontakte.... až vtedy to pochopil....
pár rokov pred jeho smrťou (ktorá bola z veľkej časti následkom dlhoročného pitia) sa zmieril s deťmi a zmyslom jeho života sa mu stali vnúčatá.... sám si uvedomoval, ako veľmi premrhal život a práve vtedy dokázal zabojovať so závislosťou....
vo väčšine prípadov totiž závislý musí padnúť takmer na dno, aby sa mal od čoho odraziť, aby precitol a pochopil, že má skutočný problém...
ak by to bolo také "jednoduché" ako táto filozofia opisuje, verím, že by nebolo toľko závislých ľudí.... pretože - nebavíme sa teraz len o alkohole v manželstve... závislí ľudia majú predsa rodičov, matky... a matky nikdy neprestanú svoje deti milovať, starať sa o ne, chrániť ich... za každých okolností
@jjuulliiaa ja nehovorím, že treba lutovať. Ale ešťa raz si prečitaj svoj prvý príspevok, najmä prvu, časť.... Muž chodí do krčmy aby aspon na chvílu pocitil ten slastný pocit, ktorý doma nedostáva.... A podobne perličky. Ja tomuto nepochopím. Ako môžeš napísať niečo také, ked nepoznáš ani jeho ani ju... Tu nejde o to, že ju treba lutovať, ale ty si to napísala akoby si s nimi žila pod jednou strechou, akoby bol vždy len jeden scenar toho, prečo alkoholik pije.
Druhá vec je ta, že som osobne presvedčená o tom, že drvivá väčšina alkoholikov nemá motiváciu s tým prestať, ked vidí, že aj napriek tomu čo robí, sko ubližuje celej rodine, je na druhý den všetko ok, ako by sa nechumelilo. Maželka mu po opici s láskou v očiach donesie k posteli ibalgin a flašu minerálky.... Ak je večer schopný tak ho pomiluje a hor sa do nového dna. Hovorím, ja proste tejto tvojej teorii neverím. Proste taký človek, ktorý vie, že sa nič negatívne s jeho životom nestane aj keby prechlastal týžden vkuse, ma na salame. Má svoj pohodlný zabehnutý život, všetci mu všetko toleruju, tak načo by sa snažil niečo zmeniť.
ale psychicky zdravý a silný človek nepotrebuje alkohol k umelému nadobudnutiu pocitu uvoľnenia a šťastia... to akože, keď ma muž vytočí, tak si hneď ulejem, aby som bola usmiata a šťastná???
a inak súhlasím, že zastiera myseľ a nedovolí vnímať realitu... preto je alkohol únik len pre tých, ktorí nechcú alebo nevedia riešiť problémy
@0silvia0 jemne vydieravym? 😅 nemala som v umysle vydierat len som chvilu hovorila je jazykom. O pomoci bliznemu a laska a porozumenie. Tak ak chce pomoct, ja rada nove informacie posuniem dalej. Napisala som jej ze sa stretavam so zavislymi, s dr co sa im venuju, mna tato tema naozaj zaujima a zaujima ma aj jej teoria. Nehovorim ze jej teorii verim, ale prinajmensom by som to rada prekonzultovala s ludmi s 30rocnou praxou v tejto oblasti. Ak na tom nieco je pravdy, ak z toho nieco funguje, myslim to uplne uprimne, ze by bolo nefer nepodelit sa o to, nedat to dalej. Vacsina tych info je opakom toho co je v tejto problematike uz zauzivane, ale mozno sa tam najde nieco co pomoze
@jjuulliiaa Ano väčšina ludí, je po alkohole šťastenšia uvolnenejšia. A sú aj takí, ktorí po užití alkoholu potrebuju niekomu rozbiť držku, su vybušní, agresívni...
Alkoholici väčšinou vnímaju alkohol, ako ich spôsob riešenia, resp. uteku pred problémom. Ale čo to znamená? Že treaba alkoholikovi predostrieť všetko na zlatom podnose, len aby nahodou, pre Boha, nemusel riešiť nejaký konflikt zas pitím??? Toto sa nedá donekonečna, Život bez prekažok nieje realny, skôr či neskôr nejaké prídu. Alkoholik sa musí v prvom rade naučiť riešiť veci inak ako alkoholom. Najsť nejaku tu svoju vnutornu strategiu, ako sa vysporiadať s napätím, či tlakom, či nejakými vnutornými konfliktami.
Závislosť je hnusná vec, tu musí byť už sakra silná motivácia, aby človek nazbieral silu vyhrať ten boj. Tu samozrejme hraju ulohu aj vnutorne faktory daného človeka. Niekto ma silnejšie vôlové schopnosti, niekto takmer žiadne. Niekto má väčšiu schopnosť uvedomenia, sebareflexie, ako druhý... Toto všetko su veci velmi individualne a velmi uzko suvisia s tým, nakolko je človek schopný sa z tohto vyhrabať.
@jjuulliiaa aha... Ak to niekomu pomohlo je to kazdopadne fajn. Ja verim na energie, na posobenie, na vselico. Takze nieco na tom moze byt podla mna.
Este ma zaujima, tie baby co si im radila, jednalo sa o ich manzelov, partnerov? Ak hej, a teda sa podarilo ze prestali pit, mas info ci su abstinujuci alebo su konzumenti?
Este ma zaujima ale to teda nemusis(ani nic nemusis, samozrejme), ze ci mas vzdelanie v tomto odbore, psychologia alebo psychiatria. Lebo aj ked verim na ovplyvnovanie a podobne, ak zavisly neprijme zodpovednost za svoje konanie ale je tam nejako tak vmanipulovany, ci to bude mat vydrz, a druha vec, ak tie partnerky sa angazuju prilis, tak preberaju cast zodpovednosti a to je nieco co alkoholikovi skodi.
@sissmiss citam si to cele este raz. Asi som vyznela fakt dotknuto. Ide o to, ze mna sa tato tema osobne nedotyka, nikto z mojej rodiny nepil, ziadne pokazene detstvo skrz alkohol nemam. Ale mam uz nejake info o alkoholizme a o suvisiacich veciach, a iritovalo ma zlahcovanie problemu a prenasanie zodpovednosti ktore alkoholikovi skodi.
@dejnas prosim ta ozrejmi mi pamat..... 😕 kdeze som ja spomenula kadernicku alebo nakupy???? Citaj pozorne moje dva prisoevky a po precitani pochopis ze ja alkohol a cigarety neschvalujem!!!!! Ten pitny rezim bol na odlahcenie situacie, preto ten smajlo za tym a hned veta...ALE NIE......tak citame potom skaceme!
@jadodka sorry, tú kaderníčku beriem späť 🙂 moja chyba ... príspevok nad tebou patril "inej" jahodke..
napriek tomu, mi fakt nepríde vtipné ani odľahčujúce tvoje vyjadrenie;
**No o mne si neviem co pomyslite....ale...chlap sa stara, zabezpeci rodinu, venuje sa detom, kmita okolo domu, dodrzuje hygienu...da si 4piva za den....moj pohlad....emoticon, dodrzuje pitny rezim emoticon, ale nie pokial ta netlce ako tlkol moj otec moju mamu emoticon, tak si myslim ze to zase nieje take priserne!!!!**
nemyslím si, že pokiaľ alkohol "LEN" pije a netlčie pod jeho vplyvom rodinu, tak to zas nie je príšerné... a odsúdenia hodné...
i keď, samozrejme, žiadne násilie neschvaľujem, či už u triezvych, či opitých ľudí.. no nevidím tu priestor na zľahčovanie situácie takýmto spôsobom
@jjuulliiaa dakujem za odpoved. Mne sa tvoja teoria alebo myslienka alebo sposob, neviem ako to nazvat, celkom paci. Tiez mam nejake teorie, dokazem podla spravania ludi predpokladat s dost vysokou uspesnostou dalsi sled udalosti, a nejde o predpovedanie, ci nejake cary ako mi bolo povedane, len citim energie ktore su pri komunikacii a da sa lahko usudit kam to bude smerovat a ak by sa clovek chcel hrat alebo predstierat, moze miesat karty a energie smerovat. Ja len pozorujem a viem kedy sa kto s kym pohada a preco a kedy sa zase udobria a preco. Takze mozno ti aj celkom rozumiem. Na tu abstinenciu a konzumentstvo som sa pytala preto lebo odlieceny a abstinujuci alkoholik uz viac nemoze konzumovat ale ak mas takyto nazvem to zvlastny sposob napravania zaujimalo ma ako je to s touto castou, co sa tam podarilo dosiahnut.
Ja verim tomu ze na tu horu sa da vyjst mnohymi cestami a aj dr hovoria ze je jedno ako abstinujes ale dolezite je ze abstinujes. Kazdy ma iny sposob ktory mu funguje. Len je sila ze je tak malo uspesne odliecenych... Nerozmyslala si nad vzdelanim v tejto oblasti a mozno divy talent si vypestovat? Doplnit?
@jjuulliiaa k tej prvej casti, to je zaujimave, to som si zatial nevsimla, ale o tom ponoreni to je pravda, par krat uz ako dieta som mala take silne zazitky, kedy som "vedela", vycitila som situaciu, citila som napr.vtedy ze jeden muz miluje jednu zenu a bolo to uplne krajatelne, huste, obaja boli ale v situacii kedy nieco take bolo nepripustne, ale ja som citila ako velmi ju on lubi a tak strasne som sa do toho ponorila ze ked to odislo po mozno az hodine, dvoch, tak mi to bolo luto, lebo vratit som si to nevedela, proste som mala chvilu moznost to citit a potom uz nie. A ten stav bol velmi prijemny. Tie energie ohladom toho ze ludia sa pohadaju, uz o tom nehovorim, len si to pomyslim ale ano, je to v takej inej urovni, rovine, som vtedy niekde ponorena a ked sa na to pozeram zbezne, tak to nepocitujem, len ked sa pohruzim. Ale skusim si to teda niekedy povedat nahlas. Inak su to situacie ktore mne sa zdaju ocividne, ziadne prekvapive zvraty, a mam skor pocit ze len vidim tie nitky, ako to ze po sebe nasleduju rocne obdobia, len pozorovanim to clovek zisti, ze su urcite zakonitosti. Omylom som odoslala prispevok, tak budem pokracovat v druhom 😅

@janickacrazy ja som pocula ze tmave pivo je dobre pri kojeni.. ale len malicky poharik raz za par dni ..ale to su take babske reci ..ze som len ppozerala.. mne pride absolutne nezodpovedne v tehotnenstve pit co i len pivo .. chut ci nechut treba mysliet na male....