icon

Manželka, matka alebo slúžka

mirkava
5. jan 2016

Maminky a manželky nemáte pocit že ste iba slúžkami? A hlavne teraz po vianociach. Od rana až do večera v jednom kole a predsa nič nestihate? Mna ide z toho "porazit". Aj ked milujem avoje dieta, potrebujem sa aj ja niekedy zastavit. Sviatky presli ani neviem ako, stromžek krivy od milion padov, maleho omrzeli hracky co dostal a manzel sa uz tesi do roboty, ze si od nas "oddychne".A ja som vystavena ze by som potrebovala poriadnu dovolenku, alebo aspon sa poriadne vyspat a nech aspon jeden den niekto obskakuje mna.... Som jedina, alebo je nas tu takych viacej?

evittam
6. jan 2016

@cobhan Kúp im veľa chleba a soli..... 😀 😝 Voda vám hádam tečie aj bez tvojho pričinenia.....

evittam
6. jan 2016

@timea7 Presne ako píšeš - my tak isto 😉 . Urobíme čo treba a máme pokoj - ak je doma spolu upraceme ak treba,spolu navaríme - aj to sú super chvíle strávené spoločne....mám ich moc rada aj keď je toho teraz bohužiaľ pomenej...

cobhan
6. jan 2016

@timea7 moj vie robit vsetko, ale cakal na mna (aj ked posledne sa polepsil, co mu musim pripisat k dobru 🙂 ) lebo mal pocit, ze on chodi do prace a tak ma narok na oddych. Akurat ze ja chodim do prace tiez, zarabam viac a este ma doma caka druha sichta...este sa trosku vzpieral, ale ako ostal na marodke a zistil, ze jeho vyplatna paska bude tak polovica z mojej vyplaty, tak sa spamatal. Teraz uz co to porobi, o malu sa stara au pair, kym pridem z prace a ta aj obcas trosku pomoze starsej s ulohami, ked tomu rozumie. A aby toho nebolo malo, tak som zaviedla system - rano to tu nechavam vyglancovane a ciste, drez prazdny a chcem to tak najst ked pridem domov - ziadne pohare kade tade, drez plany, omrvinky na linke co si starsia robila toast atd. Ked operiem, vyvesiam, akonahle uschne hned zehlim...jedna pracka je na 15, max 20 minut a to zvladam aj pri tom ako starsej kecam do uloh 🙂 odpracem a hned je poriadok. Lebo predtym sa to vsetko nechavalo tak, ze sa SATO nejak SAMO urobi...ale Samo a Sato dali vypoved :D

mima4
6. jan 2016

@timea7
uprimne, co ja si myslim, mozno sa mylim...

ja mam trosku pocit, ze vacsina zien funguje na predstavach, romantickych filmoch, knizkach, telenovelach... kde domacnost, povinnosti nejako chybaju...taka ta realita 😀

taktiez chyba v ich povodnej rodine nejaka ta komunikacia s rodicmi, s rodinou..vsak čo...kazdy pozera to svoje retardacke burlive vino..naco komunikovat, zdielat sa...

ja poznam rodiny, kde mladi ludia maju take uzasne vztahy s rodicmi... ze aj partnerov komunikuju s nimi, nechaju si poradit..

aleeeeeee!!
dnes je "in" zalepit si oči, uči, ústa... a íst za "hlasom svojho srdca"... velmi vela ludi nema vztahy s rodicmi, nehovoriac o tom, ze veeeeelmi vela ludi ani nevie ako maju zdrave vztahy/manzelstva fungovat...

... a takto by sa dalo pokracovat tu aspon na sto stran...

a potom sa dievča vydá a aj to tak vyzera... ziadna hlbka vztahu, ziadna hlboka komunikacia...dovera, ucta, laska...

moj muz tiez nie je dokonaly, ani ja... tiez sa vieme na seba hnevat... ale vieme sa aj rozpravat, zdoverit sa...povedat si, co nas trapi, tesi....

timea7
6. jan 2016

@evittam presne tak, potom máme viac času na spoločné trávenie voľného času, aj na vlastné koníčky. Jasné, že je to tak, že raz je jeden v práci viac vyťažený, treba, aby ten druhý potiahol, ale podstatné je, aby to ten druhý nezneužíval a len sa neviezol. Ale osobne si myslím, že si to z veľkej časti robia ženy samé. Mňa keby čakala celá rodina s mobilmi v ruke za stolom, kým prídem z práce, aby som im navarila, tak sa k nim s mobilom pridám a večere by sa dočkali až vtedy, keď by priložili ruku k dielu.
Môj syn vie variť, prať, žehliť, upiecť asi od pätnástich, s udržaním poriadku je to horšie, ale aj nevesta musí niečo robiť, nie? A mať dôvod, aby mohla nadávať na svokru....

mijo53
6. jan 2016

@timea7 slušne sa Ťa pýtam, ak chceš odpovedz, ak nie nemusíš, prečo muži, ktorých naučila mama všetko robiť, našli si manželku, kde všetko robili spolu, boli na jednej vlne, odchádzajú z rodiny, idú do druhej, kde už funguje všetko ináč a manželka má partnera?

timea7
6. jan 2016

@mima4 asi tak (nech sa na mňa budúce manželky nenahnevajú), ale riešia sa do nemoty šaty, výzdoba, koláče na svadbe, značka kočíka, farba sedačky, ale podstatné veci unikajú.

mima4
6. jan 2016

@timea7 tiez si to myslim...
na svadbe chcu byt za princezne ale potom ziju zivot chudery...

timea7
6. jan 2016

Ak narážaš na moje manželstvo, neskončilo preto, lebo by muž musel priložiť ruku k dielu, už som to tu na MK písala, že dôvodom bolo uprednostňovanie jeho koníčkov pred záujmami rodiny. Jemu nerobili problém domáce práce, robil ich dobrovoľne a robí ich aj teraz, dokonca varí len on, lebo jeho terajšia partnerka variť nevie. Bývame od seba kúsok, sme v kontakte, rozišli sme sa ako ľudia. Otec bol a je úžasný, pre mňa ako učiteľku v škôlke bolo veľmi dôležité, aby mal vzťah k deťom a dokázal sa s nimi zahrať. Môj partner je taký istý, ja by som totiž s povaľačom, ktorý sedí pred TV a hrá sa s mobilom a čaká, kedy mu dám jedlo pod nos, nežila, to radšej sama. Inak môj bývalý muž neodišiel do rodiny, kde to bolo ináč, ani ja som v čase rozvodu nikoho nemala. Prečo odchádzajú iní muži, to ti povedať neviem, to sa musíš spýtať ich. Zrejme je to prípad od prípadu. A písala som o manželstve mojich rodičov, svokrovcov, maminých sestier, môjho brata, kde to funguje tak, že sa na práci v domácnosti podieľajú obaja a nikto neodišiel. Len tak na okraj, varenie a pečenie je mojím koníčkom, ale to neznamená, že sa od šporáka neodtrhnem. Variť vie aj môj terajší partner, aj môj otec, aj môj syn. Ak si si chcela dnes do mňa kopnúť, tak v tomto smere ti to nevyšlo.

libka1
6. jan 2016

@timea7 nebolo to tak myslene, len velakrat ludia nevedia preco maju nejaky zdravotny problem a mozno v tom clanku co som pridala ho najdu 😉 mna varenie nijak neobtazuje, varim cerstve jedlo kazdy den a pritom nestravim v kuchyni vela casu. ale moj syn ma histaminovu intoleranciu, takze mam na to dovod preco to robim.

timea7
6. jan 2016

@libka1 chápem, ako si to myslela, je dobré, že si to sem napísala, len na mňa z toho úvodného príspevku dýchla skôr taká bezmocnosť, smútok, nemožnosť niečo vo svojom život zmeniť, bolo mi tej ženy skrátka ľúto.

libka1
6. jan 2016

@timea7 asi ano, ale podla mna su take typy ludi, co nikdy nebudu v pohode. nevravim ze to je zrovna zakladatelka, nepoznam ju, ale problemy co popisuje su pre mna fakt malicherne. stare zname "ako si kto ustelie, tak bude spat" veru plati. ja som ale v tomto typ, co ked ma vsetkeho plne zuby sadne do kresla, vylozi nohy, zoberie knihu do ruk a nic neriesi 😅 moj manzel vie, ze vtedy potrebujem chvilu pokoja a radsej sa vzdy niekam s deckami odprace. vratia sa o 3 hodiny a ja som zase v poho 😀 nie kazdy to zial dokaze a chce mat veci dotiahnute do dokonalosti a predpokladam ze toto bude aj pripad zakladatelky...

timea7
6. jan 2016

@mijo53 a ešte taký detail - prečo píšeš, že odchádzajú muži, ako vieš, že neodchádzajú manželky?

timea7
6. jan 2016

@libka1 asi tak, ale môže to byť naozaj aj nedostatok minerálov v tele, alebo stav, keď na človeka lezie choroba a keď je ešte vonku pochmúrne počasie....

mijo53
6. jan 2016

@timea7 to je jedno, ale prečo od tak dokonalých mužov odchádzajú manželky, alebo ináč povedané, prečo sa tí, čo si neberú polotovar, ale hotový výrobok rozídu

timea7
6. jan 2016

@mijo53 prečo so myslíš, že muž, ktorý sa podieľa na chode domácnosti a stará sa o deti, musí byť dokonalý? Kľudne to môže byť žiarlivec, držgroš, sukničkár.....nikto z nás nie je dokonalý. A rozchádzajú sa aj "hotové výrobky" aj "polotovary", ja v tomto smere rozdiel nevidím. Prečo píšeš, že tí, čo majú hotový výrobok, sa rozídu? Máš po ruke nejakú štatistiku? Pozeráš sa na to iba z jedného uhla.

mijo53
6. jan 2016

@timea7 čudujem sa ženám, ktoré tu zakladajú tému, kde sa stále sťažujú na muža, rodičov, svokrovcov , na švagrovcov a furt, furt sú nespokojné, lebo všetci tí, o ktorých píšu si nedokonalí, a tí čo im radia, odpovedajú , sú tiež nedokonalí, ako sama píšeš.

evittam
6. jan 2016

@mijo53 No veď asi o tom to je - sú to ženy, ktoré sú stále s niečím nespokojné ale nič s tým nerobia a ak im to ešte na rovinu napíšeš tak ty si tá zlá a nedokonalá a ona je tá chudera čo musí všetko zvládať,znášať a je strašne dokonalá.....Nemá sa doma komu "vyžalovať", tak si rieši svoje ego tu..... 😉

mijo53
6. jan 2016

@evittam ja to tiež tak vnímam, ale skús niekedy prečítať všetko , v dvoch podobných témach, napr. tejto a "kto rozbíja rodinu", radia ženy, ktoré si protirečia a svoje vlastné vzťahy majú "rozbité",

cobhan
6. jan 2016

@mijo53 niekde sa vykecat (vypisat) treba a toto je vec, ktora je v kazdej jednej rodine...niekedy sa objavi po narodeni (prveho, druheho, tretieho...) dietata alebo z nejakeho ineho dovodu, ale kazda si tym stadiom raz prejde.
Napriklad my sme si tym presli pri nasej malej, to sa spravilo a potom k nam prisla na rok byvat (a chodit do skoly )manzelova 12rocna, teraz uz 13rocna a zrazu povinnosti pribudlo, lebo prisla s minimalnou znalosti ANJ a nastupila do skoly. Takze s nou musim robit ulohy, pretoze mm na to anglictinu nema. A tym padom nemam cas na ine veci, lebo kazdy den stravime 2-3 hodiny nad ulohami...a prve mesiace to bolo aj viac hodin.
K tomu, aby nebolo malo prisla tejto 12rocnej nevlastna sestra, nasla si pracu, byvala u nas, ale chovala sa ako navsteva a este aj sa nam pokusala doma urobit prevrat, tak sme ju po necelom mesiace vyhodili. Ale bol to dalsi clovek, co ruku k dielu nepridal a bolo sa o neho treba do istej miery starat. Sice obcas navarila (celkovo asi 3 x, z toho raz to bolo jedle) ale inak bola len, ako to kolegyna nazyva burden on the washing machine 🙂

mima4
6. jan 2016

@mijo53
@evittam
mnohe zeny tu ani nechcu veci riesit, chcu sa jednoducho len vykecat a ocakavaju polutovanie, resp. sudrznost, ze aj ine zeny tak funguju, tak zle ziju..

a ked im napises, ze da sa zit a fungovat aj inak.. tak sa do vas pustia akeho "dokonaleho" muza doma mate...

pre ne je v podstate zdravy a vyrovnany vztah nieco neprirodzene... a nechcu si to priznat..nechcu sa pozriet do svojho vnutra..chcu len polutovanie...

alaguema
6. jan 2016

@mijo53 je to zdieľanie skúseností a názorov, iným slovom - diskusia. Nie je to márne, lebo ako som sem už v inej debate písala, rôzne skúsenosti, aj keď sú neprenosné, nie sú pre jednotlivca bezcenné, lebo vypovedajú o nejakej tendencii. Je to len taká malá pomôcka. Určite nie riešenie. Každý, kto si sem príde po riešenie, je naivný. Riešenia sú stále len a len v našich rukách a vôli.
Áno, všetci sme nedokonalí, to neznamená, že tým pádom nemá zmysel sa vôbec baviť o živote 😉

jabadaba
6. jan 2016

@mijo53 co je to dokonalost? Je vobec niekto dokonaly? Je to mozne byt dokonalym? Obavam sa, ze nie je. Vidis sama na predoslej teme "kto rozbija rodinu", kedze si ju tu spomenula - na oko dokonaly manzel, ale len na oko, ktory nepije, nefajci, zenu nebije, deti ma rad, zarobi.....ale ma ine povahove muchy, ktore dusia jeho zenu. No kto by opustal taky skvost, kedze mnohe maju alkoholikov,fajciarov ci odronov, ktori o deti ani nezavadia, ze? Ale ked sa blizsie pozries, to dokonale stvorenie zenu depta psychicky, ubija jej sebavedomie, sikanuje ju pre oblecenie a zahana ju do kuta manipulativnymi hrozbami ako ju prestane uz milovat, ked nesplni jeho podmienky.....tazko ma tento tvor blizko k dokonalosti, hm? 😉 Dokonalost neexistuje, je to iluzia.....kazdy ma nejake povahove crty, ktore sa daju viac ci menej tolerovat. A obcas sa tolerovat dlhodobo aj nedaju. 🙂 😉

barbora59
6. jan 2016

Ja mam upratovacku. chodi raz do tyzdna ma 5 € na hodinu. za 3-4 hodiny je dom upratany. V tyzdni upratujem tak ze vecer poodkladam nenecham vsetko rozkramene, zapnem umyvacku. po vareni alebo ked treba pobeham tycovym vysavacom, nevytahujem normalny. Pracka pere sama a zehlim ked sa mi chce ze vidim ze sa nakopilo tak si pustim na usb niaky film alebo oblubeny serial a zehlim vecer.

nikuska00771
6. jan 2016

@dominika6 tak ked vymyslene tak nic, myslela som ci nemas take nieco co su napr na tych drevenych dostickach co dostat kupit....dik, aj ked prvy a posledny krat som napisala nieco do nejakej temy....

aduuus
6. jan 2016

@timea7 no dost sa mylis ak si myslis ze si to zeny robia same...pretoze ja som od podobneho odisla a radsej som dietatom sama... ja som tiez nebola ochotna takto kmitat v domacnosti a bolo peklo dost casto...a nie je to tym, ze ja som si to urobila, pretoze od zaciatku som niektore veci odmietala...on dokonca na zaciatok aj s niecim pomahal...vies ako sa vravi..ked vtacka lapaju pekne mu spievaju...a casom stale menej a menej a zrazu sme boli pri tom ze ved ty si zena, to je tvoja robota...atd takze tak no

evittam
6. jan 2016

@aduuus No, ale si sa rozhodla a odišla si - nenechala si si "srať na hlavu" (prepáčte všetky za výraz). Ale sú ženy, ktoré budú "fňukať", sťažovať sa a podobne a neurobia preto nič, len budú všetko robiť ako doteraz....čiže - áno môžu si za to samé.....

dominika6
6. jan 2016

@nikuska00771
Netrap sa komenty su stale tie iste rypavicne..nech je tema trebars aj o pocasi..
Drzim place,neboj nieco vymysli a nacap na chladnicku...🙂

mima4
6. jan 2016

@alby2014
k tym chlapom co od svitu do mrku "dru" za par šupov... tak ti poviem..

vacsinou sú to muzi bez vdelania...cize logicky vela toho nedosiahnu... ale im to aj tak vyhovuje... po praci šup do krčmy...šup ku kamaratovi ..stačí sa ist pozriet do tych dedinskych krčiem..jak sa to poobede postupne mega naplna... kolki "ockovia" pridu na 2-3 pivecka a nieco silnejsie 😉 To len ich zeny si myslia, jaki su dráááči 😉

znama prevadzkovala určitý čas v prahe ubytnu pre robotnikov..no to bolo zazitkov... 80 % z nich sa po každej smene sťalo takmer do nemoty...hulili jak draci..a ich ženy doma s troma detmi na krku v prdstavach ako ich chlapi makaju...

timea7
6. jan 2016

@mijo53 prečo si myslíš, že tie ženy, ktoré v téme Kto rozbíja rodinu radia, majú rozbité vzťahy? Ty ich poznáš? Ja niektoré áno a niektoré poznajú zase mňa, takže viem, že to nie je pravdou. a nemyslím si, že by si až tak protirečili, v téme kto rozbíja rodinu protirečili tebe a to ťa asi štve. Tiež si myslím, že sa tu niektoré len potrebujú vykecať alebo uistiť, že majú na problém triezvy názor, lebo im jej zo strany či už muža, svokry, matky systematicky tlačené do hlavy, že nie. Niektoré sú schopné s tým niečo urobiť, niektoré nie, o niektorých sa to nedozvieme, lebo sa už neozvú, to je normálne na takomto fóre. Mňa osobne teší to, že sa nájdu také, ktoré pozbierajú všetky sily a dokážu či už svoj život, život svojich detí, alebo celej rodiny zmeniť dokázali a sú spokojné. S niektorými si píšem a teším sa, že sú šťastné. Súhlasím ale s tebou, že sú aj typy nespokojné so všetkým a so všetkými, s tým ale nič nenarobíme, to tak bolo aj bude.