icon

Manželka sa mení. Čo ďalej?

magmolatus81
15. sep 2015

Zdravím užívateľov / lky koníka.
Mal by som pár otázok čo a ako ďalej robiť lebo pomaly ale iste už neviem čo ďalej.
Ak mám napísať čosi o sebe tak asi toľko že mám 33 a máme takmer 9 mesačnú dcérku. Myslím že som dosť tolerantný človek a dosť toho znesiem, ale začína mi to trochu viac prerastať cez hlavu a neviem čo ďalej.
S príchodom dcérky prišli samozrejme problémy akou každého. Do života prišiel malý tvor
tvor, ktorý rozvrátil celý doterajší režim života. Manželka má 35. Zobratý sme cca 2,5 roka. Ale poznáme sa dlhé roky. S prvým manželom mať deti nemohli a tak sa aj rozviedli.
Kúpili sme si byt. Postupne sa to prerabalo ako sa dalo v rámci možností. Chcel som aby sme S babou počkali ešte pol roka ale keďže jej mladšie sestry už deti majú akonáhle je najstaršia tak som to bral tak ako to prišlo.
Všetko bolo fajn. Aj keď naše rodiny sú diametrálne odlišné tak som kašľal na to. Veď žijem s partnerkou nie s rodičmi. Rodičia nám v podstate nijako nepomáhajú vo výchove, na všetko sme sami a na druhej strane je to aj dobre.
Po pár mesiacoch sa to ale začalo meniť. Samozrejme obaja sme nevyspatý a unavený a podobne.
Nevravím že som ideálny manžel ale sú veci ktoré mi začínaju sakramentsky prekážať. Manželka je nervózna, už ani nevie nejakú vec povedať slušne. Doslova vieska. A je až vulgárne. Ak niekam ide kúpiť čo to malej ani si nedá tu námahu aby mi to oznámila. Proste prešla na nejaký režim samostatnej jednotky v domácnosti.
Nevravím že ja nedávam zle dní v práci a že si nesadnem k telke alebo počítaču aby som proste vypol hlavu, lebo inak by ma asi roztrhlo, ale snažím sa koľko viem o domácnosť starať. Bez problémov uvarím, upečiem, poupratujem. Riadov sa tiež nebojím. Jediné čo nerobím je pranie. Žehliť sa u nás nežehli. Keď sa dá, tak sa zabávam s malou aby si mohla manželka pospať keďže v noci stáva kôli kojeniu. Robím čo sa dá. Pomáham pri kúpaní, alebo sa proste s malou výparim z bytu aj s malou na prechádzku ak manželka zaspí. Nech si oddýchne.
To že sex je zriedkavejšie ako by človek chcel cca 2 x do mesiaca nie je sláva ale dá sa to prežiť.
Občas na tému sexu podpichujem, ale nejak ju nenútim, keď vidím že je ko tak ju nechám spať.
Ak kúpi aj nejaké drahšie oblečenie sebe alebo malej tak si tiež poviem "drahá pani manželka " ale nikdy jej nepoviem nie. Snažím sa S ňou chodiť von, na návštevy a prechádzky aby nebola len doma. Ale aj to že som sa snažil robiť animátora a vyžmýkať zo seba maximum nič na situácií nezmenilo.
Ak som sa snažil jej nejak jemne naznačiť že sme sa odcudzili a že mi ani nezavolá že ide čosi nakupovať a podobne má vytáča. Už som jej povedal aj to že sa doma cítim ako keby som tu bol ako keby len spolubývajúci, tak na to som dostal len odpoveď " čo máš prosím ťa za depku" A celá debata skončila.
Ak sa o čomsi bavíme čo sa týka malej alebo domácnosti aj tak si spraví po svojom. Tak potom to je vlastne strata času. Snaha vysvetliť jej aj toto nemala V podstate žiaden význam. Minule sa tiež nejako strhla hádka nejak O rodičoch a miesto toho aby sa to snažila nejak riešiť proste zobrala malú a šla von. Samozrejme kriku bolo z jej strany až až. Potom mi vyčíta že som ofučaný. Začala s tým že čo by som chcel, aby bolo vždy doma navarené (raz bola u nás jej 10 ročná neter a keď som sa spýtal či voľačo varili, povedali nie, tak som len zažartoval že mám doma 3 ženy a nič nespravili a odvtedy mi to trieska o hlavu ak sa situácia vyvrbi).
Minule bola u nás jej 10 ročná neter a správala sa k nej ako keby bola nejaká jej sluška a dzubala ju snáď za vsetko aj keď sa jej tá malá pomáhala s malou koľko vedela.
Povedal som jej to potom že to bolo fakt otrasné správanie a dal som jej aj nejaké ďalšie príklady zo situácii vonku keď dávala ľuďom dosť nevhodné otázky. Nato sa mi len chichotala.
Ja len chcem aby sme fungovali ako rodina. Aby som vedel že sa idú kupovať nejaké veci pre malú, aby som vedel kam sa pôjde. V poslednej dobe mi ani nezavolá do práce predtým to robila. Ja osobne jej moc volať nechcem skôr napíšem na fb aby som ich nezobudil ak spi mala alebo obe.
Odpoveď bola zase alibistická. Volala som ti pár krát ale keď si mal obsadene tak to proste nerobím. Už sa mi pár krát stalo aj to že takýmto správami som proste musel odísť z práce lebo čosi sa "posralo" lebo.... Zase len neuvažene kroky ako keby sme to nemohli ísť spraviť spolu, alebo kúpiť spolu.
Zase len to isté dokola. Ja si čosi vymyslim tak to musí byť hneď po mojom, lebo ma to napadlo a keď sa to poserie a je nejaká komplikácia tak zavoláme manželovi do práce nech pre nás príde, lebo...
Už mi to lezie fakt na nervy a neviem si rady. Ešte aj môj pes sa má v našej domácnosti snáď lepšie ako ja.
Po krčmách nechodím. Kamarátov mám snáď toľko že ich obratom na jednej ruke. Stretávam sa asi len s dvomi a to jeden ešte chodí k nam. S druhým sa stretávam vonku ale to je možno raz za 3 mesiace. S pitím alkoholu problém nemám, myslím že dať si 3 pol deci a jedno pivo a to nie naraz v priebehu 3-4 mesiacov nie je problém. Jediný neduh sú cigarety.
Podľa nej je všetko V poriadku ale mne už začína tiecť voda zo zubov. Ďakujem za každý názor.

Strana
z11
alaguema
17. sep 2015

@natalym to fakt netuším, ako to pani má, ale sama na sebe viem, že všetko je len otázka vôle a chcenia. Ak sa rozhodnem, že sa mi cvičiť nechce, tak ani nebudem. Ak budem mať prístuo opačný, tak si zacvičím. To je len príklad 🙂 Sme už pomerne dosť rozmaznaná generácia, si myslím ja. A v tom tkvie veľká časť našich problémov. Naše staré mamy makali ako fretky a nebolo času sa sťažovať. Ani by im nenapadlo nenavariť. Opäť len príklad...neobúvajte sa do mňa 😉 To bola generácia, ktorá rástla v tvrdých podmienkach a takí aj boli. Odvtedy sa život už len zlepšoval a ľudstvo zmäkčilo. Ja hovorím, že trochu disciplíny by mnohé vyriešilo...aj zdravotné problémy, lebo chýba striedmosť a aj vzťahové, keby každý robil veci tak, ako najlepšie vie.

mawka
17. sep 2015

mnam 😀

natalym
17. sep 2015

@alaguema Máš veru pravdu.
Moja svokra je taký človek, že žena, ktorá nenapečie, nenavarí a má prach na televízore je proste nenormálna, niečo strašné a neakceptovateľné. Chlap nemusí, však chodí do roboty. Ale čo s tým, keď aj ja predsa chodím do roboty? S týmto postojom sa veľmi ťažko bojuje.

regina22
17. sep 2015

zvykaj si,

igor211
18. sep 2015

@natalym Muz ale riesi ine veci. Aby si mala zimne gumy na aute, servisovane auto, aby na kotli bola spravena revizna prehliadka, aby bol spraveny revizny test bleskozvodu, a pod. Veci co teba ani nenapadnu, presne ako jeho prach na televizore 🙂
Ale zase toto je aplikovane ked sa byva v dome, v byte by mal muz opravovat veci 🙂

worker_falcon
18. sep 2015

@igor211 ako chlap ti musím oponovať. Poviem to takto - asi by ti nestačilo, keby ti žena navarila/upratala v intenzite, ako ty robíš revízny test, prehliadku, servisuješ auto. Či výmena žiarovky, oprava splachovača, zasklievanie okna, oprava práčky, atď. Chápeš?

mircalla
18. sep 2015

@worker_falcon mudro pises
@igor211 toto su veci obcas....revizna prehliadka na kotli, servis auta....za rok? gumy na aute 2 krat rocne
opravovat veci v byte...no obcas treba....zdorazunujem obcas
varit, upratovat, prat a podobne treba stale...inymi slovami denne, takmer denne

okrem toho reviznu prehliakdu na kotli robi odbornik (volam mu ja a dohadujem to tiez), gumy meni pneuservis, servisnu prehliadku autoservis....ono tam staci ist, nic specialne sa nevyzaduje..takze aka praca?

vymena ziarovky - 3 minuty...budme uprimni 3-4 rocne? to by sa muselo denno denne daco kazit

0silvia0
18. sep 2015

@igor211 dnes už väčšinu tých "chlapských" záležitostí, ktoré si vymenoval si aj tak riešia ženy samé... takže skús dať iný príklad 😉

mircalla
18. sep 2015

@0silvia0 bud riesia same (jednoduchsie), alebo organizuju to s odbornikmi....poviem to diplomaticky - nie kazdy chlap vie veci opravit....moj nie....bud niekoho volam, alebo pride otec (zrovna zajtra - upchaty zachod,moj sa toho ani nechytil, snazila som sa, ale neuspesne - priznavam, ze to bola moja chyba)
a su veci,co musia ozaj robit profici - servis auta
takze nejako mi z tych klasickych muzskych prac toho vela neostava - pokial zrovna nestavia dom, pripade nema daku rolu...tych bytovych prac je malo....mozno treba daco riesit par krat rocne. ano, ano - chlap chodi do praca a zaraba, ale to ja tiez....a dokonca tam byvam aj dlhsie ako on. i ked momentalne kvoli tehu uz PN, lebo to nezvladam

igor211
18. sep 2015

@worker_falcon To bol priklad, ja nechapem preco tu vsetci ludia beru vsetko doslovne. Ale ak chces odpoved tak ti ju dam: Musis zavolat revizneho technika, prejst s nim reviziu kotla, zaslat papiere vyrobcovi, ist kupit/zariadit ak nieco chyba (co je vzdy), zabezpecit vymenu a podobne. Ja napriklad teraz zhanam drevo na zimu, ver mi ze zenu to napadne vtedy ked chce zakurit v krbe a neni drevo. Chapes?

mircalla
18. sep 2015

@igor211 vsak daj priklad veci, ktore robi muz denne....kotol je raz za rok (ak je niekto poriadny), ak nie tak aj menej casto
ja neviem, u nas bolrevizny technik na kotol, stravil tam hodinu, zaplatili sme a isiel het
kolko casu rocne ti zaberie zohnat drevo do krbu? nechcem rypat, ale uved mi prosim nejaku opakujuci a pravidelnu muzsku cinnost...nie jednorazovky

igor211
18. sep 2015

@mircalla
@0silvia0 No je toho dost. AKo pisem hore, reviziu treba dohodnut, zariadit opravy a pod. Nachystat drevo na zimu (to je dobre robota na 1-2 tyzdne aj ked pride uz napilene), alebo zariadit nech to dovezu, zlozit, poukladat. Robit v zahrade (kosit travnik, burinu trhat, zavlazovat), sadit bylinky, zeleninu cistit akvaria, opravovat vsetko v dome a pod. To su veci co robim ja, a ked mam "volno" tak idem s deckami von.
Ak vas ako zeny napadne ze na dome musite spravit reviznu prehliadku na bleskozvod 1x za 2 roky, a kto to vobec robi, tak klubuk dole ;)

Ale ako pisem hore, v byte je to nevyrovnane tam zena v domacnosti robi viac, ale zase v praci by mal robit viac muz, ja osobne nepoznam zenu ktora ma tazsiu pracu ako muz. Opakujem ja osobne, urcite take su aby sa zas ziadna neurazila.

mircalla
18. sep 2015

@igor211 no my sme byte,ako vacsina ludi. uznavam, ze s domom je urcite viac prace...celkovo,ale najma pre chlapa
drevo nemame, bleskozvod neriesime, travu nekosime🙂 takze asi musimekupit dom,nech je to viac fer🙂)
poznam par zien,co maju tazsiu pracu ako muz - nebavime sa teraz o manualnej praci. priklad doktorka v nemocnici na smeny - bankovy uradnik

alaguema
18. sep 2015

@igor211
@mircalla v dome je viac práce pre oboch. Tým, že muž sa venuje tým technickejším a fyzicky náročnejším veciam, na žene obvykle ostanú práce okolo domácnosti plus záhrada, lebo muž síce pokosí, ale som to ja, kto robí drobné úpravy, strihanie kríkov, ruží, proste esteticko-údržbové záležitosti. Zeleninová detto. Celkovo mám dojem, že v dome tieto naťahovačky o tom, kto koľko urobil, nejak automaticky odpadajú, obaja majú dosť práce, nemusia si ju závidieť, prípadne zúriť nad nejakými krivdami 😀 Ideálne je, keď si rodina môže dovoliť aj nejakú výpomoc, ak aj nie pravidelnú, tak aspoň sporadickú. Ja to vnímam tak, že rodina aj dom je náš spoločný projekt, má to byť spolupráca, nie boj. Neviem, ako by sme fungovali v byte..

mircalla
18. sep 2015

@alaguema vsak ano, suhlasim....nasi byvaju v dome, vidim to. maju toho celkovo viac a je tam aj viac toho pre chlapa....v zahrade robia obaja, plus zavaranie, otec stale nieco opravuje a riesi....plus travniky, polievanie....ale bavi ich to

0silvia0
18. sep 2015

@igor211 neviem, či to má zmysel vypisovať tu, kto čo robí chlapi-versus ženy, ja tieto veci dosť nerada riešim... ale každý to má doma zariadené inak, ako čo komu vyhovuje.
Tak napr. revíziu kotla riešim každoročne ja, lebo manželovi to vyfučí z hlavy. Aj záhradu mám na starosti celú ja (okrem rýľovania, rýľujú manžel so synom), čiže sadenie, burina, polievanie. Domáce zvery mám na starosti ja, chlapi len venčia psa 🙂
Drevo neriešime, lebo kúrime plynom a nebývame v blízkosti zásob dreva, takže toto nám odpadá. Manžel, keďže chodí na týždňovky, kosí raz do týždňa cez víkend a strihá živý plot, auto a záležitosti s tým spojené má na starosti on, ale keby bolo treba, som schopná zobrať auto do servisu. A nejakú vyhodenú poistku a vypálenú žiarovku vie snáď opraviť každý 😉 bez ohľadu na pohlavie
Ale my doma neriešime kto má viac práce a čo má kto urobiť, takže ja toto nepovažujem za nejaký problém u nás.

bubelko
18. sep 2015

@igor211 ako zena v domacnosti tieto veci riesim ja... takze skus nieco ine 😉 jedine, co musel organizovat muz, bol kominar - nachystala som mu ale podklady, pretoze som bola prec.
ale nestazujem sa, u nas je to skratka inak podelene ako vo väcsine domacnosti. prave preto, ze som doma a nechodim "do prace". som v nej od rana, ako vstanem. 😀

mawka
18. sep 2015

ono je to asi na dohode konkretneho paru. mne sa paci ako to maju nasi podelene. bez toho, aby sa vzajomne o nieco ziadali, odjakziva idu akosi fifty fifty. kto ako vladze ako ma ktory cas. ked mamka vari, tatko je v zahrade. ked mamka vybavuje behacky po uradoch, tatko nema problem aj okna umyt. ked bol tatko v robote, mamka sla s autom na servis sama, prezut gumy a podobne. teraz maju prerabku strechy a mamka okolo toho vybavuje lebo tatko na to nie je, ale zase porobil za nu ine zenske veci. takze im je uplne jedno, ci z nich robi niekto zensku ci naopak chlapsku robotu, dolezite, ze je vysledok. a ze sa nemusia do nicoho tlacit. ja som nikdy od tatka nepocula vycitky alebo frflanie, ze umyval okna alebo umyval kupelku. a nikdy ani mamka nefrflala, ked robila "muzske" prace. ako decko mam uzasne spomienky na to, ze kym mamka v sobotu upratovala a varila, tatko nas automaticky bral von. bral nas von aj ked nevarila, ale preto, aby si oddychla. neviem, kde sa vytracaju tieto veci zo vztahov. to je len sama vycitka ze ja robim toto, ty tamto, ja viac, ty menej, atd.

alyca
18. sep 2015

@magmolatus81 Juuuuj chlope vzchop sa!!!! Moji svokrovci majú taký vzťah, svokra je bbesna a zla, vybija si zlosť hlavne na mužovi, on je dobrák a taky tutmak, že nechal by sa aj zbit od ženy. Po pár rokoch manželstva ho svokra vysťahovali zo spálne do takého kumbalku cca 2x2m. Neplač do vankúša, ale vzmuz sa chlope.

natalym
19. sep 2015

@mawka Tvoja mama má šťastie. 😀 Oco vidí a zapojí sa, lebo chce, lebo má rád. Ale niektorí chlapi aj vidia, aj im povieš, poprosíš a nič.
Inak keď si takto videla rodičov, tak to máš presný vzor ako by to malo vyzerať, teraz už len takého ako je Tvoj oco nájsť. 😀

mawka
19. sep 2015

@natalym no a vidis, zatial som mala vzdy uplne nieco ine. hehe

alyca
19. sep 2015

@mircalla no su rozni aj muzi. Ja napriklad sa na mojho nemozem stazovat. Od kedy mame malinku, ten mi aj vecere chysta.........pritom cely den je v praci. A vybavuje kopec inych dalsich veci.

bobulko
19. sep 2015

moj chlap pomaha s umyvackou a prackou. to je cinnost,ktora je pravidelna. to,ze obcas treba nieco opravit,tak to spravim aj ja. sama som si kupila mozaiku a aj ju nalepila a urobila konecne upravy. manzel nic. pokial nepomoze s tymi beznymi pracami,tak to neurobim. potrebujem pomoc,kedze tiez mam pracu a casovo narocnu.

borkavan
22. sep 2015

@magmolatus81 a keď si ideš po práci lahnúť na gauč alebo k počítaču, povieš jej, že v práci bolo hrozne, že potrebuješ vypnúť? Alebo si tam len tak ticho lahneš a ona si myslí, že si povalač?
A je jedno, že inokedy pomáhaš. Proste funguje u vás komunikácia???? Hlavne z tvojej strany?

mayamibee
30. sep 2015

@magmolatus81 Je tu viac možnosti prečo sa tak sprava. Prichod dietata je velka zmena a aj ked si dobrý a zodpovedný otec, na matku to vacsinou viac dolahne. Jej spravanie je náročné pre teba to ti verím, ale malinka ma len 9 mesiacov, to je ešte velmi malo. Možno sa v tvojej manželke hromadí stres a nevie si s tým rady. 9 mesiacov je kratka doba robit závery. Poviem ti príklad odomna. Ja som bola "zlá" 1,5 roka. Malý stále plakal, mrnčal, zuby mu išli vždy po jednom takže asi trištvrte roka len plakal a mrnčal a ked mu konečne prestali zuby tak sa začal v noci budit s kríkom a bojoval, nechcel spat, proste 2-3 hodiny spanku denne. Je velký rozdiel byt s dietatom doma a ist aspon do roboty a byt s nim od poobedia. Psychika u mna dost trpela a nie je možné aby sa tá zlá nalada z malého nepreniesla na mna, ked ti tam niekto stále reve a vyžaduje non-stop pozornost. Matka nie je stroj. Proste plakala som skoro každý den, bola som nervozna z toho vsetkého, nezvladala som to psychicky lebo ani pomoc som nemala velmi. Nerada spomínam na to ale prešlo to. Tiež som poobede spavala, lebo som sa cítila ako by ma ten malý vycucal, vydržat s ním do štvrtej bol heroický výkon takže ked prišiel muž z prace padla som ako strelená. To sa nedá ovplyvnit. Treba len vydržat, dieta rastie a mení sa, aj u nas sa situácia zlepšila aj so spankom, maly sa prestal budit, zuby už mal vsetky a veeelmi sa nám vsetkym polepšilo. Dnes by ma ani nenapadlo si poobede lahnut, som plna energie a pozitívne naladená. Baví ma práca, čo predtým ma nič nebavilo. Ale to je len moj príklad, neviem ako je to u vas, može to byt takto, nemusí. Nehádž flintu do žita po 9 mesiacoch, ešte vas čaka vela pekných aj náročných situacii, ono sa to utrasie.

kleofaszkutya
Odpoveď bola odstránená
slniecko192
5. okt 2015

@alyca Ci pana to jak keby si o mojej svokre a svokrovi písala. Presne do bodky to isté.

andrejzbb
14. okt 2015

Si fajn človek...tak sa nenechaj doraziť!!!
.
Malú/malého dajte na hodinu preč a choďte na kávu von...
my to tak s mužom robíme,keď je dáky "prúser"...ja mám výbušnú povahu a on zas sa nerád háda a na káve sa musím ja chovať potichu a slušne a on zas nemôže ujsť 🙂 prišli sme na super systém ako sa nehádať doma a riešiť problémy vždy príjemne na káve vonku...

Proste ju zober, nepovedz, čo sa ide robiť a vysvetli jej ale v bodoch nech sa nestratí, čo je za problém...poprípade si to spíš...nech sa nestrácaš ani ty... 🙂

Držím päste 🙂

spinoscapularnabeta
19. okt 2015

Nechce sa mi citat diskusiu do konca lebo to co popisujes doverne poznam.
mne to pripada ze ste obaja dlhodobo vytazeni, tak ako si uz pisal. ja som si tiez nie raz takym obdobim presla. muz je tiez od rana do vecera vytazeny, psychicky unaveny. ked pride domov tak deti robia hunbuk, ja som permanentne nevyspata, na sex velakrat nieje uz energia.. parkrat dom si uz myslela ze viac toho nezvladnem. ale mam uzasneho manzela, myslim si ze ty si tiez z tych ohladuplnych, inteligentnych chlapov ako moj☺. ked som mu uz vynadala za to ze sa na mna pozera,
stacilo ked ma objal a s laskou skonstatoval situaciu☺ ze mam toho vela, ze to vidi a vazi si co pre rodinu robim. ze ma toho aj on vela a nieje mu to jedno ze sa nam nemoze naplno venovat. a ze to spolu zvladneme. nebolo mi viac treba. situacia sa ukludnila, napate obdobie preslo s lubime sa dalej.
takze treba dat najavo manzelke ze stojis pri nej a len vydrzat. mala ked bude mat zuby von tak to bude lepsie.

Strana
z11