icon

Manželka sa mení. Čo ďalej?

magmolatus81
15. sep 2015

Zdravím užívateľov / lky koníka.
Mal by som pár otázok čo a ako ďalej robiť lebo pomaly ale iste už neviem čo ďalej.
Ak mám napísať čosi o sebe tak asi toľko že mám 33 a máme takmer 9 mesačnú dcérku. Myslím že som dosť tolerantný človek a dosť toho znesiem, ale začína mi to trochu viac prerastať cez hlavu a neviem čo ďalej.
S príchodom dcérky prišli samozrejme problémy akou každého. Do života prišiel malý tvor
tvor, ktorý rozvrátil celý doterajší režim života. Manželka má 35. Zobratý sme cca 2,5 roka. Ale poznáme sa dlhé roky. S prvým manželom mať deti nemohli a tak sa aj rozviedli.
Kúpili sme si byt. Postupne sa to prerabalo ako sa dalo v rámci možností. Chcel som aby sme S babou počkali ešte pol roka ale keďže jej mladšie sestry už deti majú akonáhle je najstaršia tak som to bral tak ako to prišlo.
Všetko bolo fajn. Aj keď naše rodiny sú diametrálne odlišné tak som kašľal na to. Veď žijem s partnerkou nie s rodičmi. Rodičia nám v podstate nijako nepomáhajú vo výchove, na všetko sme sami a na druhej strane je to aj dobre.
Po pár mesiacoch sa to ale začalo meniť. Samozrejme obaja sme nevyspatý a unavený a podobne.
Nevravím že som ideálny manžel ale sú veci ktoré mi začínaju sakramentsky prekážať. Manželka je nervózna, už ani nevie nejakú vec povedať slušne. Doslova vieska. A je až vulgárne. Ak niekam ide kúpiť čo to malej ani si nedá tu námahu aby mi to oznámila. Proste prešla na nejaký režim samostatnej jednotky v domácnosti.
Nevravím že ja nedávam zle dní v práci a že si nesadnem k telke alebo počítaču aby som proste vypol hlavu, lebo inak by ma asi roztrhlo, ale snažím sa koľko viem o domácnosť starať. Bez problémov uvarím, upečiem, poupratujem. Riadov sa tiež nebojím. Jediné čo nerobím je pranie. Žehliť sa u nás nežehli. Keď sa dá, tak sa zabávam s malou aby si mohla manželka pospať keďže v noci stáva kôli kojeniu. Robím čo sa dá. Pomáham pri kúpaní, alebo sa proste s malou výparim z bytu aj s malou na prechádzku ak manželka zaspí. Nech si oddýchne.
To že sex je zriedkavejšie ako by človek chcel cca 2 x do mesiaca nie je sláva ale dá sa to prežiť.
Občas na tému sexu podpichujem, ale nejak ju nenútim, keď vidím že je ko tak ju nechám spať.
Ak kúpi aj nejaké drahšie oblečenie sebe alebo malej tak si tiež poviem "drahá pani manželka " ale nikdy jej nepoviem nie. Snažím sa S ňou chodiť von, na návštevy a prechádzky aby nebola len doma. Ale aj to že som sa snažil robiť animátora a vyžmýkať zo seba maximum nič na situácií nezmenilo.
Ak som sa snažil jej nejak jemne naznačiť že sme sa odcudzili a že mi ani nezavolá že ide čosi nakupovať a podobne má vytáča. Už som jej povedal aj to že sa doma cítim ako keby som tu bol ako keby len spolubývajúci, tak na to som dostal len odpoveď " čo máš prosím ťa za depku" A celá debata skončila.
Ak sa o čomsi bavíme čo sa týka malej alebo domácnosti aj tak si spraví po svojom. Tak potom to je vlastne strata času. Snaha vysvetliť jej aj toto nemala V podstate žiaden význam. Minule sa tiež nejako strhla hádka nejak O rodičoch a miesto toho aby sa to snažila nejak riešiť proste zobrala malú a šla von. Samozrejme kriku bolo z jej strany až až. Potom mi vyčíta že som ofučaný. Začala s tým že čo by som chcel, aby bolo vždy doma navarené (raz bola u nás jej 10 ročná neter a keď som sa spýtal či voľačo varili, povedali nie, tak som len zažartoval že mám doma 3 ženy a nič nespravili a odvtedy mi to trieska o hlavu ak sa situácia vyvrbi).
Minule bola u nás jej 10 ročná neter a správala sa k nej ako keby bola nejaká jej sluška a dzubala ju snáď za vsetko aj keď sa jej tá malá pomáhala s malou koľko vedela.
Povedal som jej to potom že to bolo fakt otrasné správanie a dal som jej aj nejaké ďalšie príklady zo situácii vonku keď dávala ľuďom dosť nevhodné otázky. Nato sa mi len chichotala.
Ja len chcem aby sme fungovali ako rodina. Aby som vedel že sa idú kupovať nejaké veci pre malú, aby som vedel kam sa pôjde. V poslednej dobe mi ani nezavolá do práce predtým to robila. Ja osobne jej moc volať nechcem skôr napíšem na fb aby som ich nezobudil ak spi mala alebo obe.
Odpoveď bola zase alibistická. Volala som ti pár krát ale keď si mal obsadene tak to proste nerobím. Už sa mi pár krát stalo aj to že takýmto správami som proste musel odísť z práce lebo čosi sa "posralo" lebo.... Zase len neuvažene kroky ako keby sme to nemohli ísť spraviť spolu, alebo kúpiť spolu.
Zase len to isté dokola. Ja si čosi vymyslim tak to musí byť hneď po mojom, lebo ma to napadlo a keď sa to poserie a je nejaká komplikácia tak zavoláme manželovi do práce nech pre nás príde, lebo...
Už mi to lezie fakt na nervy a neviem si rady. Ešte aj môj pes sa má v našej domácnosti snáď lepšie ako ja.
Po krčmách nechodím. Kamarátov mám snáď toľko že ich obratom na jednej ruke. Stretávam sa asi len s dvomi a to jeden ešte chodí k nam. S druhým sa stretávam vonku ale to je možno raz za 3 mesiace. S pitím alkoholu problém nemám, myslím že dať si 3 pol deci a jedno pivo a to nie naraz v priebehu 3-4 mesiacov nie je problém. Jediný neduh sú cigarety.
Podľa nej je všetko V poriadku ale mne už začína tiecť voda zo zubov. Ďakujem za každý názor.

danana
17. sep 2015

@aleguema a to si zober že v Amerike je MD tri mesiace. Čo by dali tie ženy za to, keby mohli doma ostat tri roky?

maciatkolulu
17. sep 2015

@albarosa ja neverim co to pises. Otehotnela si 1x ako 18.rocna a liezlo ti to na mozog, tak si isla do prace, asi si uz skolu mala dokoncenu...ok, ale preco si otehotnela 2x?????? Ked si vedela ako ta to deprimuje. Toto nechapem. A preco sa nestretavas s ludmi aj pocas materskej, byvate na lazoch? Ja niekedy tych chlapov fakt lutujem. A ani sa nedivim, ze si hladaju druhe. Fakt sorry.

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
alaguema
17. sep 2015

@danana možno by za to až tak veľa nedali, lebo práve na západe je toto "nevydržanie" pri dieťati dosť bežné, čo som mala možnosť vidieť. Veď len si vezmi naše au pair dievčatá v UK. Sú ich tam mračná. Pani porodí a o pol roka dieťa zverí de facto cudziemu človeku. Aj ja som tak pred rokmi mala ročného drobca na starosti a to som bola štvrtá v poradí. A nemyslím, že by to bolo dané dĺžkou MD, keďže financie sú v tých rodinách často ten najmenší, alebo vôbec žiadny problém.

danana
17. sep 2015

Nemyslím UK ale ameriku, je rozdiel @alaguema ked ide matka po roku do práce ako po troch nesiacoch, nemyslíš? I keď to nieje ideálne. Ale je to ich sposob zivota, ich "kultúra". Mnohé by sa potešili,keby mohli byť doma aspoň do roka. Trojmesašné babatko je.... proste mini babátka. Malý ma dva roky a v pohode by som šla do price, keby to financie žiadali, ale chvalabohu nemusím a tak si to s ním doma užívam 🙂 a hádam sa podarilo aj druhé 😉

danana
17. sep 2015

@maciatkolulu to fakt sa tu ideš rozprávať o hrubkách? -_- vysokoškolsky študovaný človek nemusí dokonale ovládať i/y niektoré moje spolužiačky na gympli sa učili na samé jednotky ale z diktátov dostávali trojky štvorky kôli tvdkám, ktoré proste nepočuli... 🙂 a výšky už majú tiež za sebou

alaguema
17. sep 2015

@danana USA sú veľké, predpokladám, že žienka niekde na lazoch v Utahu, nemá tú istú mentalitu ako žena v NY, tak to sa asi nedá zovšeobecňovať. Ale myslím, že sa dá súhlasiť s tým, že úplne všade by sa našli ženy, ktoré by si užili tri roky s dietkom doma v pohode. Ja som ale popísala ten opačný trend, ktorý som sledovala nie len v UK, ale aj v iných štátoch EU, kde som mala možnosť pobývať.

maciatkolulu
17. sep 2015

@danana naozaj teraz srandujes. To mi chces fakt povedat, ze jeden gymnazista a vysokoskalak neovlada zaklady gramatiky?! My/mi napr. Ved taku chybu a opakovane by nemal urobit ziacik na prvom stupni. Ale nakoniec ok, ved vysokoskolsky titul a aj gymnazia, cest par vynimkam uz absolutne nic neznamenaju. A pre mna uz ma vyssiu uroven clovek, ktory je vyuceny a robi si svoju pracu poctivo a nie sa hrat na gymnazistu a vysokoskolaka bez znalosti zakladov gramatiky. Neviem si potom ani predstavit tu diplomovku.... sice aj ta sa da naposst niekomu druhemu. Sorry, nic proti tebe, ale ppdla titul na vysokej skole ma obsahovat aj znalost materinskeho jazyka.

danana
17. sep 2015

ja súhlasím, ale proste niektoré ženy na to nie su, aj keď o tom možno nevedia, že byť matkou je naozaj ale naozaj psychicky vyčerpávajúce.... @alaguema
Myslím teaz slovenské, hej? :D nemali by sme súdiť, je to ic vec... otázky typu na čo mali deti? Atď ... aj to je ich vec a niektorým matkám proste naozaj "mlieko tlačí na mozog" 🙂

danana
17. sep 2015

@maciatkolulu ja ťa chápem, viem, čo myslíš. Ale naozaj niektorím ľudom to nejde. i/y je proste španielska dedina a neznamená to, že by boli mentálne na tom horšie ako ja alebo ty 🙂 naozaj sú to vzdelané baby a aj keď sa to postupom času zlepšovalo, stále sa im podarí nejaká tá chybička . Čo sa týka tej diplomovky, všade máš teraz autocorrect, takže nemusli nikomu nič posielat 🙂

alaguema
17. sep 2015

@maciatkolulu my sa asi aj v tomto prisôsobujeme západu. Nás bolo v zahraničnej firme mimo SR veľa cudzincov a takmer bez výnimky sme ovládali pravopis reči tej krajiny lepšie, než native 😀 Tiež sa občas zamýšľam nad tým, že čím to je, že moja generácia VŠ ľudí gramatiku obvykle ovláda, snáď na malé výnimky a o generáciu neskôr, už nemajú šajnu 😉

albarosa
17. sep 2015

@maciatkolulu no možno ťa to zarazí ale naozaj bývame na lazoch a je snáď moja vec či som otehotnela znovu alebo nie, nevieš dovody prečo sa tak stalo ani nič okolo toho nemás teda právo sa k tomu vyjadrovať.... a zbytocne nemusís mať silné reči lebo možno práve ty budeš ta od ktorej muž utečie za inou a potom tu budeš vyplakávať

maciatkolulu
17. sep 2015

@alaguema len je to smutne... a svedčí to o urovni nasich skol.

alaguema
17. sep 2015

@danana bože môj vy s tým súdením furt 😀 Kde súdim? Veď ja som zodpovedná len za vlastné rozhodnutia, každý nech robí tie svoje a toto je len diskusia, do ktorej som napísala, že mi to nepripadá ako najlepšie riešenie pre dieťa, ak sa mamička zdekuje po pol roku do práce. Tým som chcela povedať iba to a nič viac 🙂 Nič si tam nepridávaj, ani nedomýšľaj, ok? 🙂

danana
17. sep 2015

@alaguema @maciatkolulu a viete zienky čom je to spôsobené?
Počuli ste v dnešnej dobe že by niektoré dieťa cez prázdniny doma čítalo,alebo počítalo, písalo?!?!

Po prvé sa s detmi vo väčšine prípadoch nemá kto učiť, lebo sa pracuje do ôsmej večer atď, ale hlavne je trend budovania vlastnej osobnosti, kedy rodičia nechajú svoje deti robiť, čo chcú. Skúste si na fb prečítať nejaký príspevok násť ročného chlapca, ale aj niektotých ' lowiskujeeeem' dievčať. Grciam-_-

Ja ked som bola mala, každé prízdniny som sa musela 'učiť' . Moja mama vždy hovorievala : opakovanie je matkou mudrosti 🙂 tri hodiny týždenne som doma strávila čítaním, písaním a počítaním a veruže mi to z prázdnin veľa neubralo.naopak som bola najlepšia v triede v rýchlom čítaní a knihy mám rada dodnes -)

maciatkolulu
17. sep 2015

@albarosa tak ja mamnpravo sa vyjadrovat a najma vyjadrovat moj nazor. No a ja by som si druhe dieta nerobila keby som to nezvladala a to ked byvate na lazoch bez ludi, tak je to super, ze tam mate jasliccky a skolku, tym padom ludi, takze nemusis pozerat na steny. Nuz a odo mna prvy muz usiel a to prave z dovodu neprijemneho spravania a dennych hadok akonto ty tu opisuje. Takze becha, lebo ostat sama s dvoma malymi detmi je na prd. A ver tomu, ze chlap dlho nevydrzi taketo chovanie. Teraz som stastne vydata a mame male dieta a si predstav ide to aj bez dennych hadok a tiez sme momentalne mimo centra a viem zajst medzi ludi a nevybujacujem si svoju matersku demenciu a frustrovanost na muzovi. Pekny den

maciatkolulu
17. sep 2015

@danana hej aj toto je smutne. Kniha uz teraz pubisom vela nehovori, lenze toto sa uz neda nejako extra zmenit. Ficia tablety, mobily a uz nie si cool, ked mas iba iphon 5 atd...

natalym
17. sep 2015

@maciatkolulu A tak nám poraď ako sa teda ventiluješ? 😉

0silvia0
17. sep 2015

@alaguema súhlasím. V niektorých prípadoch by mal byť človek schopný nadhľadu a pozrieť sa na situáciu v horizonte niekoľkých rokov, nielen momentálnej chvíle a naštudovať si niečo o vývoji dieťaťa do 3 rokov a pochopiť, aké je toto obdobie mimoriadne dôležité pre celý jeho nasledujúci život. Keď sa nedá, tak sa nedá, ok, beriem. Nie sme všetci rovnakí ani materské cítenia nemáme všetky rovnaké. Ale jednu vec si treba uvedomiť - čas so svojimi deťmi, o ktorý sa dobrovoľne ochudobníme, sa už nikdy nevráti.

danana
17. sep 2015

@maciatkolulu naozaj sa mi zdá smiešne, keď ženská, ktorá ma dvojročnú dcéru sa chváli s tým, že si sama nájde fotky v telefone a pred spaním si ho pozerá. Alebo že si vie sama ako dvojročná vie zapnúť hru a hrať sa. Keď poviem, že malý nevie telefon ani odblokivať(iba ak náááhodou sa mu to podarí), tak hodí pohľad typu: bože malý je za opicami.
A tieto indivíduá vychová ajú deti, ktoré budú robiť na naše dôchodky -_-

mawka
17. sep 2015

@alaguema pretoze sme nepouzivali take suplementy ako vypoctova technika, pretoze sa viac dbalo na pisomny prejav. pretoze sme pisali viac diktatov. a korespondencie. bolo to narocnejsie. uz len citatelske denniky boli sice otrava, ale zase len pisanie a pisanie a rozmyslanie a citanie.
dnes si mladez precita akurat status na fb, vsetko natuka dvomi prstami, bez diakritiky, pripadne pouzije fukciu doplnania a automatickeho opravovania.
bohuzial.

0silvia0
17. sep 2015

@danana aj ja som prežívala prázdniny zahrabaná v knihách, či som bola najlepšia v triede, to neviem, u nás nikto v škole neriešil rýchle čítanie 😉 Ale nedá sa porovnávať doba nášho detstva s touto dobou. Možno, ak by si mala vtedy doma tablet a pc, kníh sa ani nedotkneš, neviem, ale je to možné. Nemala si inú možnosť, len knihy, tak si čítala knihy, ako aj ja.
Vývoj technológií nezastavíš, uvidíš, budeš mať čo robiť udržať svojho syna v nejakých normálnych medziach, keď celá trieda nebude rozprávať o ničom inom ako o nových hrách, elektronických hračkách atď. Ver mi, že keby im začal rozprávať o nejakej super knihe, na rozprávanie bude v triede sám. Smutné, ale tak to teraz medzi deckami chodí a aj keby si veľmi chcela, tento vývoj nezastavíš. A ak by si veľmi chcela svojho syna od toho uchrániť, bude v škole outsider a nenájde so spolužiakmi spoločnú reč.

danana
17. sep 2015

mala som doma PC a knihy som čítala,lebo na tom moja mama striktne trvala 🙂 tým som chcela povedať, že hlavne rodičia by mali dbať na tom, aby sa deti vzdelávali 🙂 to je všetko.
Viem že to bude ťažšie, hlavne v dnešnej dobe, ale taktiež budem trvať na svojom, ako moja mama 🙂 uvidíme, čo to dá 😉

natalym
17. sep 2015

Sranda, že akým smerom sa táto debata vyvíja. Chcela by som si prečítať nejaké konkrétne rady, čo má ten muž urobiť, aby sa manželka začala správať inak.
Zrejme si to nejakým činom musí sama uvedomiť, lenže čo keď to uvedomenie príde ale to podvedomie je tak silné, že tie negatívne emócie nie je možné zastaviť.
Vlastne existuje nejaká rada?

maciatkolulu
17. sep 2015

@natalym tak ja neviem, ale nejako sa nepotrebujem vyventilovat vobec. Som spokojna. Nejaka bezna hadka a natahovacky s pubertackami, ale zeby som sa potrebovala ventilovat na muzovi, ci najblizsich, tak to urcite nie. Viem velmi dobre kam to speje a k stastnemu koncu rozhodne nie. Este mas nejake otazky 😀 ?

mawka
17. sep 2015

@0silvia0 vies co, ani nie. maly moj je hrdy na seba, ze chodi do kniznice, ale spoluziaci sa mu vysmiali, ze je retro, ze je to trapne a ze nie je coool. chvalabohu, maly nadalej chodi do kniznice, nadalej si precita noviny okrem knih a svoje casopisy. ale vidis, ako ho uz vnimaju. ze je trapny. lebo co? lebo ma rad knihy? toto je uz alarmujuce..

albarosa
17. sep 2015

@maciatkolulu Aspon že si si to priznala.... a dovol vyvediem ta z omylu. bývame na lazoch kde ziadne jasle nepoznaju. v dedine je sice skolka ale dieta pod tri roky do nej nezoberu ani keby si im platila miliony mesacne. Mala bola s mojou mamou, pretože ona pracovať nemože, kvoli zdrav problémom s chrbticou. otvorila si teda doma stánok s kvetmi a tie predáva. robi na dedine takže nejako vela ludí tam nechodi a tak mala cast sa starat o svoju vnučku kým ja osm sa snažila zachrániť nás vzťah a existensne problémy prácou. za to že u nej bola mala som jej s radosťou nechávala celú matersku aby jej kedykolvek mohla kupiť čo si zmysli, plus som jej prispievala aj z mojej výplaty. prisli mi pak na problém a riesením bolo že bud ešte stihneme jedno dieťatko a možno sa to podarí eliminovať alebo pojde vonku komplet maternica. A myslím že v 21tke nemať maternicu by bolo pre mna ovela horšie. Rozhodli sme sa teda že budeme mať ešte jedno dieťatko. hoci som skoro celé tehotenstvo preležala, lebo vzdy ked som dlhšie stála hrozil mi potrat, prežili sme to s druhou dcerou obe. v januári ale tak ci onak musí maternica vonku, no som rada že mám dve deti ako si potom trieskať hlavu o stenu že nemožem mať ani jedno lebo už mám dajme tomu 35 a nedari sa mi.... samozrejme svoj názor možeš mať nech sa páči... ale načo pri tom oznacuješ mna? ja sa do teba nestarám nikde som ta neoznacila ani nespomenula. pisala som tu hore pánovi ktorý položil otázku.... mimochodom nechápem prečo je tu zaregistrovaný pod ženským profilom kedze má pri prihlásení možnosť zadať že je chlap... nevadi... a verím že budeš aj nadalej stastná... nemusíš denne riešiť existenčne problémy, manžel zrejme zaraba dostatocne na to aby si ty mohla byť doma s dieťatkom,ved ked chceš nikto ti to nemože odopierať, kludne ostan doma tri roky a ak by bolo málo ostan aj na predlženej rodicovskej do piatich rokov, ved je to tvoje rozhodnutie.....
podla mna bolo moje rozhodnutie ist do práce po roku správne pretože sme s dcerou nestali na ulici ale mohla som si dovoliť zaplatiť nájom a elektrinu, tým pádom som o nu neprišla. bola som s nou každý den a to že doobeda trávila cas s babkou pre nu nebolo tak stresujuce akoby mala byť s upne cudzou osobou

0silvia0
17. sep 2015

@danana no držím ti palce, podľa mojich skúseností dievčatá sa bez elektronických srandičiek v pohode zaobídu, ale u chalanov je to silný magnet 😉

alaguema
17. sep 2015

@maciatkolulu
@mawka
@0silvia0 tiež som strávila detstvo v knihách a naša druháčka číta tiež. Nijak som ju k tomu neprehovárala, ani sme o tom nedebatovali, vidí čítať mňa, tak číta a o tom to asi bude. Decká sa väčšinu vecí naučia príkladom. A ak ten chýba, môžeš ty držať prednášky...
Čo sa týka techniky, tak nemá zmysel ich od toho izolovať, tak či tak to tu bude a zatiaľ to vyzerá, že toho bude stále viac. Len aby mali nejakú mieru. Uvidíme, čo bude, zatiaľ tento problém doma nemáme, ale nerobím si veľké ilúzie.

mawka
17. sep 2015

@0silvia0 a pouziva aj tablet, aj telefon - s technikou nema problem. problem je v tom, ze je "retro".. achh, nikdy by som nevymenila vonu knihy za citanie "knihy" v tablete alebo booku.