icon

Manželov dom: Ako dosiahnuť spokojnosť s majetkom?

13. sep 2024

Ahojte, bola u mňa kamoška a bavili sme sa o domoch. Jej manžel zdedil za slobodna dom, ktorý je písaný iba na neho. Sú manželia 20 rokov, všetko je u nich v poriadku, manžel veľký dobrák, ale čím je staršia, tym jej viac vadí, že ten dom je len jeho. Ona priebežne tiež doňho investovala. Rozmýšľa, že by kúpila byt, ako také zadné vrátka,no musela by riešiť hypotéku. Teraz sú bez nej, žijú si šťastne až teda na túto jednu vec. Čo by ste jej poradili aby bola spokojnosť na oboch stranách?

opica_skorica
14. sep 2024

@ysseba a ku kupe bytu: ak obaja pojdu k notarovi a podpisu zapisnicu o zuzeni bsm vo veci bytu, tak bude len jej.

sasa1310
14. sep 2024

@ysseba a čo to má s jeho dobrou povahou? To si vážne mnohé myslíte, že je povinnosťou prepisovať na manžela alebo na manželku polovicu vlastného majetku len preto, že sú manželia? Nemysliteľné

marca12
14. sep 2024

Ak su spolu 20 rokov,nechapem aky je problem,aby jej manzel dal 1/2 z domu. On nesuhlasi? Nepoviem,keby boli spolu par rokov,ale po tolkych rokoch jej hadam veri.

marca12
14. sep 2024

@sasa1310 Len potom nech necaka,ze do toho jeho vlastneho majetku budem aj prispievat. Mam platit rekonstrukciu a ostanem na ulici,keby nieco? Zabudni,nech si ho zveladuje teda sam.

sasa1310
14. sep 2024

@marca12 ako sám? Veď všetky peniaze sú spoločné. Veď ona má kde bývať vďaka jeho domu. Či len to stačí aby niekto získal polovicu hodiny nehnuteľnosti, že tam býva a že tam kúpi nábytok, ako tuto autorka? Veď trošku rozmýšľajte, tu nejde o 10 000 eur. Ani z morálneho ani z právneho hľadiska nemá absolútne žiadne právo na polovicu domu, len za to, že si zobrala chlapa s domom

marsmykkok
14. sep 2024

Toto je nešťastná situácia. Na jednej strane bez ohľadu na pohlavie muž/žena čo má celý život holú riť a zveľaduje a maká na niečo čo jej/jeho nie je a keby sa rozídu (kľudne môže byť vzťah aj ok a manžel len dostane krízu stredného veku a nájde si mladú) tak ten druhý ostane na ulici bez eura. Na druhej strane muž/žena čo zdedila alebo nadobudla niečo pred manželstvom a prečo by mal/mala niečo čo nadobudol/nadobudla a má hodnotu 200 000 dobrovoľne prísť o 100 000 a polku prepísať na manžela/manželku čo reálne možno dal/dala do toho 15 000-20 000 eur? Toto sa spravodlivo po dlhých rokoch vyriešiť nedá. Toto treba riešiť pred manželstvom a to bud tak, že si chlap/žena čo má majetok ho nechá ako investíciu a prenajíma ho napríklad a kúpi sa na bývanie spoločná nehnuteľnosť alebo že si chlap/žena čo nemá majetok ešte pred manželstvom kúpi byt na seba ako investíciu a zveľadujú spolu obe nehnuteľnosti ako manželia, s tým, že v jednom sa býva a druhé sa prenajíma.

erika237
14. sep 2024

Osobne by som prepisanie bytu neriesila ale kupu vlastneho. Aj za manzelstva sa da zariadit aby bol iba jedneho. Byt vedia dat do prenajmu a potom by tu hypo az tak nepocitili. Urcite to bude viac strosti, vybavovaciek ale tak bude to jej.

sasa1310
14. sep 2024

@erika237 dá sa kúpiť byt aj len na jedného, lenže tak či tak jeho kúpa bude zo spoločných peňazí. Jedine, že by ho kúpila zo svojich zdedených peňazí alebo z peňazí nadobudnutých ešte pred manželstvom

opica_skorica
14. sep 2024

@marsmykkok videla som aj take na katastri, ze zena vlastnila byt v celku a na druhy rok uz boli podiely: ona 9/10, on 1/10.
Keby to bol dom, necudujem sa, ale 1/10 bytu, hm.
@sasa1310 notar zuzi bsm na konkretny byt, obaja ked suhlasia.

sasa1310
14. sep 2024

@opica_skorica ja píšem o niečom inom. Áno zúži a na LV bude len jej meno. Ja sa bavím o jeho financovaní. Z akých peňazí ho ona kúpi? no zo spoločných, keď BSM bude len na ten byt

gabu_lienka
14. sep 2024

Akonahle isli moji rodicia zit do domu, ktory bol otcov a spolu donho isli investovat, tak polovicu prepisal na mamu. Kakoska sa musi jedine porozpravat s muzom 🤷‍♀️

h2
14. sep 2024

@marca12 V tých dvoch príspevkoch (8:33 a 8:35) si tak trochu protirečíš. Veď ak jej on po 20 rokoch verí natoľko, aby jej dal polovicu domu, prečo ona jemu neverí po 20 rokoch, že by ju na tej ulici nenechal? Rovnako dobre sa môže stať, že on na ňu prepíše pol domu, ona sa s ním následne rozvedie, bude žiadať vyplatiť polovicu a ak on na to nebude mať, bude musieť svoj zdedený rodičovský dom predať.

h2
14. sep 2024

@marsmykkok Ale veď on jej nemusí prepísať polovicu. Môže jej prepísať časť, zodpovedajúcu tomu, čo ona tam investovala, alebo akúkoľvek časť, na akej sa dohodnú.

opica_skorica
14. sep 2024

@sasa1310 lenze
je možné aj počas trvania manželstva nadobudnúť vec (aj nehnuteľnosť) jedným z manželov do výlučného vlastníctva. Podľa ustanovenia § 143a Občianskeho zákonníka sa môžu manželia počas trvania manželstva dohodnúť na zúžení zákonom určeného rozsahu BSM. Tzn. že sa môže s manželom dohodnúť na tom, že konkrétny byt napriek tomu, že ho kupuje počas trvania manželstva, nebude patriť do BSM.

Dohodnú sa obaja pre notárom, podpisu to, to staci na to, aby notar zuzil BSM vo veci konkretneho bytu. Potom kupna zmluva iba na jej meno.

Ak sa nedohodnu, tak notar neriesi. Ide o dohodu. Neskuma sa, ze preco to tak chcu.

ascotka
14. sep 2024

Podľa mňa kamoška riskuje svoje spokojné manželstvo týmto rozmýšľaním. Keby za mnou po 20 rokoch prišiel manžel s takouto požiadavkou, bolo by mi to veľmi divné, až podozrivé. Začala by som rozmýšľať, čo sa zrazu zmenilo, čo za tým je. Myslieť na zadné vrátka je rozumné, ale pred manželstvom. Viem kamošku pochopiť, aj mňa láka byť čiastočnou majiteľkou manželovej chalupy, ktorú kúpil pred manželstvom, len pre ten pocit, že to pekné miesto je aj moje (rekonštruujeme ho a plánujeme sa tam časom aj presťahovať) ale iste ho o to nebudem žiadať. Dupľom nie, keď môj finančný príspevok je neveľký. Bude to môj domov aj bez zápisu v liste vlastníctva. Ale ja svoje predmanželské zadné vrátka mám v podobe bytu.

sima234
14. sep 2024

Kamošku chápem, ale aj keby kúpila byt, má tých 20%, ktoré potrebuje aj pri hypotéke? Zdedila nejaké peniaze, alebo jej ich dá niekto darom? Lebo inak mi nepríde logické, dať peniaze zo spoločných, nakoľko počas manželstva sú peniaze spoločné, aj keď majú svoje účty a potom žiadať od manžela, aby súhlasil s tým, že byt bude iba jej. Jedine v prípade, že by s tým všetkým manžel súhlasil, čo by mi tiež po rokoch prišlo čudné a vypočítavé.

zmrzlinka2021
14. sep 2024

@mane01 ale veď ty platíš tiež hypotéku, či si len jeho družka?

zmrzlinka2021
14. sep 2024

@marca12 ale platiť budeš, peniaze sú spoločné. Tiež mu umožnia kariérny rast vďaka tomu, že sa budeš starať o spoločné deti

sense
14. sep 2024

Asi nie je úplne všetko v poriadku v ich manželstve keď nevedia spolu otvorene komunikovať o obavách, problémoch o veciach čo ich ťaží.
Jedine žeby to manželstvo nebolo také ako je prezentovane.
Ak ju to veľmi ťaží môže sa s mužom porozprávať. Ale zas nárokovať si na polovicu domu len preto že s niekým žijem je dosť cez. A to že počas manželstva kúpila nábytok. To je úžitková vec, a podlieha opotrebovaniu. Ak investovala peniaze ktoré mala za slobodna našetrené alebo počas manželstva zdesene, prípadne dostala darom mala trvať na percentuálnom podiely hodnoty ktorú do domu vlozila.

h2
14. sep 2024

@sima234 Veď by s tým súhlasil/dal na to peniaze zo spoločných, práve preto, že ona dala peniaze do toho jeho domu. Aby jej to tým ako keby vrátil.

malasandrika
14. sep 2024

Haha aké hrdinky zasa. No pre mňa takú nehrali, že by som na manžela prepísala 1/2 nehnuteľnosti a mohli by sme spolu byť aj 30 rokov. Ale tak naivita je večná …
A opäť dvojakosť MK, hlúpy muž môže prepísať, žena nemá 😂 už nie ste samostatné, nezávislé ženy? 😂

sima234
14. sep 2024

@h2 ale veď doňho neinvestovala iba ona. Veď peniaze sú v manželstve spoločné, tak do domu investovali spolu. On jej nemá čo vracať.

janagem
14. sep 2024

@h2 podľa mňa jej on nemá čo vracať tiež. Veď býva prakticky zadarmo. Ak by bola v nájme tiež investuje do nábytku etc

h2
14. sep 2024

@sima234 Áno, investovali spolu. Ale zatiaľ čo on do vlastného, ona do jeho.

hara_vara
14. sep 2024

aby jej manžel prepísal polovicu domu 😄
alebo spísala dokument o doživotnom užívaní✌️

h2
14. sep 2024

@janagem Veď ja netvrdím, že jej má čo vracať. Toto môže ona použiť, ako argument. Ja neviem, koľko investovala do toho bývania, ale v každom prípade by bolo dosť nespravodlivé, aby ona v prípade rozvodu po 20 rokoch odtiaľ odišla len s kufrom vlastného oblečenia.

sasa1310
14. sep 2024

@opica_skorica mne nemusíš dávať citácie zákona. ja sa stále bavím o niečom inom. Ak sa ona budúci mesiac rozhodne kúpiť nehnuteľnosť, ktorá bude zúžená v BSM, aby ju mala len ona. Tak moja otázka znie: Z akých peňazí to chce financovať, keď doteraz všetky, čo má na účte, sú stále len a len spoločné. A ak by si čítala pozorne namiesto toho, ako si ma označila ako to funguje, tak som jasne napísala, že môže tak kúpiť jedine zo svojich zdedených peňazí alebo z peňazí, ktoré zarobila ešte pred sobášom. Zjavne nechápeš stále
A ak by aj on súhlasil, že zúžia BSM a nech si teda ona kúpi vlastnú nehnuteľnosť, to môže rovno na ňu napísať časť domu, lebo je to z jej strany rovnaký odžub

janagem
14. sep 2024

@h2 a prečo by to bolo nespravodlivé? Hádam odíde s polovicou nasporených penazi. Ak by on nemal dom, tiež nemá nič. To, že ona u niekoho býva, využívala peniaze na čo chcela miesto platenia hypotéky, alebo nájmu je vec, ktorú mala "extra" . Ja nefér v tejto situácii nevidím, pokiaľ neivestovala veľký obnos penazi

maciatkolulu
14. sep 2024

Akože pardon....nechápem vôbec,prečo by mal niekto na niekoho prepisovať,ja ďakujem Bohu,že som tak neurobila. Po 11rokovn manzelstva,môj dráhy už ex,odišiel pomáhať úbohej bývalej priateľke svojho spoločníka,už sa nejako nevrátil a zabudol aj na deti na doooooat dlhú dobu,ale nezabudol bojovať o čo najnižšie výživné,snažil sa má vysadiť zo spoločného auta,odísť na ňom,keď sme boli preč,dokonca sa znížil k takému,že som musela podávať TO. Kebyže je polovica bytu naňho,som s deťmi v úplnej prdeli. A verím tomu,že by sa absolútne neštítil nás vyraziť,lebo na vyplatenie z vlastného bytu by som nemala. Takže za mňa nie. Čo každý nadobudol pred,je proste jeho. Sú manželstva,ktoré sa úplne bežné rozvádzajú po 20 a viac rokoch,naopak,chlapom,ale aj ženám prepína po takej dobe,nejaké vzplanutie a dovidenia...

sima234
14. sep 2024

@h2 tak ale to bolo jej rozhodnutie, od začiatku vedela, že to nie je jej. Mala to riešiť hneď a nie po 20 rokoch. Teraz to môže vyzerať, že ma nejaké plány a potrebuje riešiť vlastné bývanie, na ktoré jej prispeje manžel. Netvrdím, že je to tak, ale vyzerať to tak môže.