icon

Manželov dom: Ako dosiahnuť spokojnosť s majetkom?

13. sep 2024

Ahojte, bola u mňa kamoška a bavili sme sa o domoch. Jej manžel zdedil za slobodna dom, ktorý je písaný iba na neho. Sú manželia 20 rokov, všetko je u nich v poriadku, manžel veľký dobrák, ale čím je staršia, tym jej viac vadí, že ten dom je len jeho. Ona priebežne tiež doňho investovala. Rozmýšľa, že by kúpila byt, ako také zadné vrátka,no musela by riešiť hypotéku. Teraz sú bez nej, žijú si šťastne až teda na túto jednu vec. Čo by ste jej poradili aby bola spokojnosť na oboch stranách?

daniela1911
13. sep 2024

@gribka1 a to bude do ponožky šetriť aby to zatajila pri rozvode?

lneviemmeno
13. sep 2024

A čo tak kupit byt a dať ho do prenájmu? Aby sa splácala hypotéka?

autor
13. sep 2024

@macatt presne takto nad tým uvažovala ale zase je tam tá druhá strana toho, že teraz nemajú hypo a žijú si spokojne keď nemusia splácať. Normálne som jej nevedela poradit. Porozpráva sa s mužom a uvidí aký postoj dá on k tomu.

hederamonstera
13. sep 2024

@mane01 vnimam to rovnako, mna by ani nenapadlo ziadat tu polovicu😀 a keby to bolo opacne, tiez by som neprepisala polovicu na muza. Preco by som mala chciet?

biba_18
13. sep 2024

@harrisson si kúpi… ale ona investovala do domu. a do bytu tiež bude musieť investovať…

ninusa221
13. sep 2024

My čo sme v prenajme tak presne takto zdedila byt žena toho nášho majiteľa. A on nechcel ostať s holou riťou tak si kupil tento 1 izbak kde sme zatiaľ my a dal ho do prenájmu stym že raz stym bytom pomôžu synovi.

biba_18
13. sep 2024

@mane01 nemáš výhodu. pretože v prípade rozvodu nebudeš mať byt alebo dom a ak by si predtým nemala kde bývať, bola by si inak riešila bývanie a celkovo spravovanie financií…

joannita
13. sep 2024

@daniela1911 normalne kupi len ona byt za trvania manzelstva tak, tak sa vyjme z BSM a bude len jej.

luccija
13. sep 2024

@mane01 áno, ale môžete ísť od seba, keď budeš mať príklad 55 r a viac a to môže byť problém pri hypo, keď teda nebudeš chcieť byť v podnájme..

ukgirls
13. sep 2024

rada jhe len jedna jedina..sadnut si s manzelom a pvedat mu svoje obavi - spolocne -len oni dvaa- to vyriesit ...but kupou bytu kt bude vynaty z BSM alebo prepisania majetku na oboch manzelov ... ale riesit to v klude a nie hadkou .. inak moze prist o vsetko a z kludneho manzelstva spravit hadkove peklo

daniela1911
13. sep 2024

@joannita to by malo zmysel ak si chce zobrať úver a kúpiť byt - zúžia BSM a majiteľka bude ona. Tu jej radia si tajne šetriť.. reagovala som na to.

petamich
13. sep 2024

Zasa raz konikovsky dvojaky meter, ak by sem pisala zena, ze muz chce po 20 rokoch, aby na neho prepisala polovicu domu, vsetky by sme jej radili, aby to nerobila

A ja toto iste "radim" aj tomu chlapovi - preco to zene zrazu po 20 rokoch vadi, preco to riesi? Ano chapem, ze to nie je optimalne ale po 20 rokoch riesi zadne vratka? Ved ak je vztah v poriadku (aktualne) nema dovod, ak by sa nahodou nieco stalo, dom zdedi tak ci tak 🤷‍♀️ ak by chlap chcel, sam by jej to navrhol, v poriadku moze to skusit konstruktivne nadhodit, ze je z toho nesvoja a ako to vedia vyriesit ale teda ja by som si to 2x rozmyslela, ci to na nu prepisem, ked necham raz synovi byt, bola by som rada, ak by aj ostal jeho, lebo rovnako moze na nu tu polovicu prepisat a o rok ho kopne do zadku ona a to by som sa ako matka co cely zivot splacala hypoteku, aby syn raz nieco mal veru netesila

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

Poradila by som jej, ze ked ma stastny zivot s dobrym muzom, nech neriesi majetky delenie majetkov na moje tvoje a nech nie je hamizna, lebo na tom sa vztahy vedia velmi lahko rozpadnut. Lahsie nez zdedeny dom.

sasa1310
14. sep 2024

Chcem vidieť všetky baby tu, či by ozaj prepísali polovicu svojho domu na svojho manžela len z toho dôvodu, že je to manžel.
Autorka? A prečo by mal na ňu napisovať polovičku domu? Len za to, že tam kúpila nábytok. Však v prípade rozvodu si môže nábytok zobrať. Veď aj on musí myslieť na seba, čo keď sa po prepise ona s ním bude chcieť rozviesť? Veď kľudne si môžu kúpiť ďalšiu nehnuteľnosť, keďže sú manželia, tak bude spoločná. V prípade rozvodu si ju podelia. Nič zvláštne a veľa ľudí to tak má. Prečo by mala zasa kupovať sama sebe nehnuteľnosť zo spoločných peňazí.

sasa1310
14. sep 2024

@petamich presne tak. Šibnuté ženské tu

hellwant
14. sep 2024

@mane01 super nazor, u nas to iste, mam byt za slobodna, ak by nieco, mam kde zlozit hlavu, ale kedze sa prenajima, zarobi si na seba a obmenu zariadenia, cize nepapa zo zeninej vyplaty. Len ta jej kamoska do toho domu investovala, aj to ju asi hneva. Tak ale vtedy si ma nechat blocky a tiez je vsetko ok. Asi si nenechala a dufala v prepis a rokmi ju to zacina v podvedomi nahlodavat a je zneistena.

hellwant
14. sep 2024

@petamich Presne👍

janinah
14. sep 2024

Autorka.čim si si zaslúžila polku domu? Tým.ze si manželka a upratujes tam? Veď upratujes a staráš sa o niečo.co ti nepatrí.ale veselo si to užívaš zadarmo ( teda tá kamoška).
Čo do domu vrazila finančné určite nepredstavuje polovicu hodnoty domu,ktorý postavili mužovi predkovia.nie ženini
Mňa by hanba fackovala pol domu pýtať v takom prípade.

opica_skorica
14. sep 2024

@0silvia0 ten prepis casti nehnutelnosti u vas bol uz pocas manzelstva? To sa akou zmluvou da, ked uz je bsm? Darovacou? Kupnou?

0silvia0
14. sep 2024

@opica_skorica darovacou, ano, po 20tich rokoch manzelstva.

lucylaw
14. sep 2024

Akože ja nevidím absolútne žiadny dôvod na to,aby ten chlap na ňu niečo z toho domu prepisoval,jej chyba,že niečo do toho domu investovala,aj keď nie je jeho vlastníčka..Akože ja si neviem predstaviť,že teraz zdedím po rodičoch byt a akože z akého dôvodu by som mala časť z neho prepísať na svojho muža? Z akého dôvodu by mal mať akýkoľvek nárok na byt mojich rodičov? Takisto ja by som si nenárokovala na byt jeho rodičov,keby ho zdedil..A to,že ona teraz zvažuje kúpu bytu na hypo,len aby mala niečo svoje,je čistá ješitnosť..

avanka
14. sep 2024

Tiež som dostala byť od rodičov pred manželstvom a po 17 rokoch spoločného života sme si ho odkúpili do osobného vlastníctva, obaja sme na liste vlastníctva. Manželovi nikdy nevadilo, že byt je môj, skôr sme boli radi, že v dnešnej dobe nemusíme mať hypo. A úplne normálne je, že všetko, čo zarobíme a máme, je spoločné. Máme spoločný účet, auto, byť, peniaze, spoločne deti😁nič nie je moje alebo jeho, ale všetko je naše.

opica_skorica
14. sep 2024

@avanka dostala si ho ci ste si odkupili? Nejak sa to vylucuje, jedine, ze by to bol povodne druzstevny..
@0silvia0 ozaj, ved darovacia, ked vlastnik bol iba on a pocas bsm asi by kupna bola hovadina, ked peniaze su spolocne.
@lucylaw toto sa da riesit, ved podiely nemusia davat 1/2 a 1/2. Kludne mozu aj podla investicie, ze 1/3 a 2/3, 1/5 a 4/5,… moznosti je milion.

muchotrafka298
14. sep 2024

On ten dom zdedil za slobodna, takze ona na ten dom nebude mat v pripade rozhovodu aj tak narok. Keby si kupila ona byt, ze pre seba, tak by musel byt vynaty z BSM,kedze je to pocas manzelstva a nehnutelnosti kupene pocas manzelstva su automaticky aj toho druheho. V tomto pripade jej manzela. Keby chcel, davno na nu polovicu domu prepise.

opica_skorica
14. sep 2024

@muchotrafka298 keby chcel, prepise na nu nejaky podiel, nemusi zrovna polovicu. Ale to je na ich rozhovore. To jej kamoska za nich nevyriesi.

muchotrafka298
14. sep 2024

@opica_skorica to je jasne,ze to je vec tych dvoch. Je velmi vela ludi, co maju nehnutelnost za slobodna a neprepisu ju na manzela/manzelku. Ja by som to tiez neurobila, ale mam to svoje dovody.

h2
14. sep 2024

@muchotrafka298 Keď niečo zdedíš, je to len tvoje, bez ohľadu na to, či za slobodna, či za vydata.

muchotrafka298
14. sep 2024

@h2 ja viem, je jedno, ci za slobodna/vydata, dedicstvo je toho, kto zdedil.

ysseba
14. sep 2024

Nech mu navrhne prepisat polovicu domu na ňu. Tam sa ukáže, že či je naozaj velky dobrák a či je u nich všetko v poriadku. Inak ak by si kupila byt, tak polka by bola jej manzela, lebo ho nadobudla pocas manzelstva, ci?

opica_skorica
14. sep 2024

@muchotrafka298 trosku dost odbocim, ako vyzera dunaj? Pripadne kde sa to da sledovat. Diky. Kludne ip.
@ysseba dobrak nedobrak, co by si ty spravila, keby zdedis dom a tvoj muz si hned narokuje, ze nech mu das polku? To je na jeho uvazeni. Moze, nemusi.