icon

Manželov dom: Ako dosiahnuť spokojnosť s majetkom?

13. sep 2024

Ahojte, bola u mňa kamoška a bavili sme sa o domoch. Jej manžel zdedil za slobodna dom, ktorý je písaný iba na neho. Sú manželia 20 rokov, všetko je u nich v poriadku, manžel veľký dobrák, ale čím je staršia, tym jej viac vadí, že ten dom je len jeho. Ona priebežne tiež doňho investovala. Rozmýšľa, že by kúpila byt, ako také zadné vrátka,no musela by riešiť hypotéku. Teraz sú bez nej, žijú si šťastne až teda na túto jednu vec. Čo by ste jej poradili aby bola spokojnosť na oboch stranách?

h2
14. sep 2024

@janagem Tu sa píše, že keby nebývala uňho, tiež by niekde platila nájom. Nesúhlasím. Keď by on nemal ten dom, kúpili by si niečo spolu. Ak by spolu nebolí a bola by sama, tiež si mohla dávno zariadiť svoje vlastné bývanie. Neurobila to, lebo on mal dom, do ktorého prišla bývať. A a nasporenými peniazmi je to tiež také, že kožu nejaké byť, ale aj nemusia. Starší dom (keďže je zdedený, tak novostavba to nebude) zhltne veľa peňazí. Spoločných peňazí, hoci na LV je len on. Áno, ona tam celé tie roky býva "zadarmo", ale aj tak si myslím, že ak by sa rozišli, má ona nárok na viac, než na svoje osobné veci a polovicu peňazí na účte.

sasa1310
14. sep 2024

@h2 čo je na tom nespravodlivé? Ja sa nasťahujem k tebe, budem u teba bývať 20 rokov, kúpim nábytok a však napíš na mňa nehnuteľnosť, nie? Lebo však to je nespravodlivé, že 20 rokov u teba bývam a nemám nič

h2
14. sep 2024

@sima234 Áno, vyzerať to tak môže, to som písala už včera v mojom úplne prvom príspevku v tejto diskusii.

h2
14. sep 2024

@sasa1310 🤦‍♀️ Ja netvrdím, že má na ňu niečo napísať. Ja hovorím o vysporiadaní v prípade rozvodu. Že má nárok na viac, než "igelitku do ruky a čau!".

tiezjedna
14. sep 2024

Chápem to správne, že manžel kamarátky nemá tušenie o tom, čo ju trápi, ale ona to rieši s tebou a ty tu??? 😨 Nemám problém, vyrobím si problém... Och.

sasa1310
14. sep 2024

@h2 oki. Jasne, že má nárok na všetky spoločné majetky.

sima234
14. sep 2024

@h2 ja ju chápem, že človek nikdy nevie, ale tak treba rozmýšľať hneď na začiatku. Mali to spraviť hneď tak, aby boli obaja spokojní. Teraz už to musí poriešiť len ona s manželom a uvidí, ako sa k tomu postaví manžel.

janagem
14. sep 2024

@h2 keď bývalá unho, mohli odkladat peniaze, ktoré by boli dali inak do hypotéky. Stále sa točíme okolo toho istého. To čo by bolo platili spolu si mohli odložiť a išla by s polkou toho čo jej aj ozaj patrí. Ten dom nemá prečo byť jej.

Čo sa týka úprav starého domu - stále to závisí od toho koľko Don dala. Staré domy sa tiež say opraviť bez veľkých nákladov.

vakatko
14. sep 2024

@sasa1310 Nie je to odžub. Počas 20 rokov manželstva sa spoločne nadobudnuté peniaze investovali do jeho domu. Prečo by sa spoločne našetrené peniaze nemohli investovať na kúpu " jej bytu " kde nájomci budú platiť časť hypotéky ??

eliska13
14. sep 2024

@sasa1310 prvé roky sa teší, že nemusí mať hypo, lebo má muža s domom dovolenky, žiadne pozeranie na financie a ako ide život zistí, že má holu rit a nič nezabezpečila pre deti, seba, spoločný život a zobudí sa s nápadom prepísať dom🫣Nejaky nábytok, rekonštrukcie je kvapka v mori.Skor by som rozmýšľala čo som si za 20 r nasetrila, že teraz musím čakať na mužove rizhodnutie..My mame byt v podnájme a nikdy ho neprepisem na dieťa nech tam býva s kým chce, ale neplatili sme hypo, aby raz mal niekto polku, tretinu, desatinu bytu len za to, že sa rozhodol žiť s našim deckom.Co je moje je na celý život len moje ty sa postaraj o svoje a spolu môžeme mať spoločné

eliska13
14. sep 2024

@vakatko vôbec to tak nemusí byť, mohla byť ruka hore a dobrý pocit, že svokrovci zabezpečili.

vakatko
14. sep 2024

@eliska13 v príspevku píše, že ona priebežne do domu investovala.

janagem
14. sep 2024

@vakatko v príspevku autorka píše aj a o inom investovaní sme sa ešte nedozvedeli

autor

Včera o 22:27
@ninusa221 neriešila vtedy, rieši teraz. Kupovala viac menej nábytok a vybavenie.

avanka
14. sep 2024

@opica_skorica áno, družstevný. Rodičia ho kúpili, prenajímali a pred svadbou prepísali na moje meno. No a už je náš 🙂

avanka
14. sep 2024

@vakatko aj môj manžel investoval, komplet sme ho prerobili a netrval ani nechcel polovicu. Ale raz sme rodina, tak prečo by som mala teraz myslieť na to, že či sa raz rozvedieme a čo potom..máme sa radi a takéto myšlienky ma nikdy nenapadlo v súvislosti s bytom

avanka
14. sep 2024

@h2 to už je o charaktere toho daného človeka.

vakatko
14. sep 2024

@avanka ty nemusíš nad ničím rozmýšľať, ak sa rozvediete ty si zabezpečená dom je tvoj.

sasa1310
14. sep 2024

@avanka nemôžeš porovnávať váš prípad a autorkin, nakoľko vy ste byt spoločne kúpili do osobného vlastníctva. Tam totiž aj keby si čo robila, musel byť aj on na LV

eliska13
14. sep 2024

@vakatko to priebežne je aj zo spoločných peňazí za manželstva a čo by chcela naozaj bývať zadarmo?Dajme tomu nech to je 50 t eur z toho polovicu defakto dal muž.Da jej pár tisíc eur a má 20% hypo.Plus 500 eur splátka minimálne vzhľadom k veku plus energie stravu.Nech ho pekne ofukuje a je rada, že má kde bývať.

joannita
14. sep 2024

@daniela1911 tak zas da sa aj tajne setrit preco nie, ja som si tiez tajne setrila pocas manzelstva🙂
Samozrejme cash.

vakatko
14. sep 2024

@eliska13 keď myslíš, tvoj príspevok veľa hovorí o tvojom charaktere, smutne.

joannita
14. sep 2024

Ja teda neviem, ale ja by som urcite na mojho manzela polku domu neprepisala. Bola by som blba. Fakt sa cudujem tym co to urobili. Potom si vas manzel/ka najde ineho a nastahuje sa do domu aj s nim nie?
Je to proste jeho dom a vsetky peniaze ktore si do neho investivala, mas mat na papieri...

maciatkolulu
14. sep 2024

@joannita nuž,toto napíšu len tie,ktoré su v pozícii vlastníka,tie druhé to zaručene nenapisu....

vakatko
14. sep 2024

@joannita to je v poriadku, že nechceš prepísať časť domu na manžela.
Väčšina ľudí nadobudne spoločný majetok počas manželstva, ale nie je fér v tvojom prípade, že sa zveľaďuje len Tvoj majetok. V tomto prípade by mali manželia investovať aspoň do garsonky, dať ju do prenájmu, aby partner nevyšiel z manželstva s holým zadkom.

joannita
14. sep 2024

@vakatko ved nech investuje do garsonky ta zena a zveladuje si ju a ma peniaze z prenajmu? Nieje to fer? Vsetko co ta zena (alebo naooak muz) vlozi do domu nech ma na papieri a v pripade rozvodu to vysudi. A ano treba vsetko davat na papier, odkladat si bloky, dovera tu nieje na mieste. Takych uz bolo vo doverovali....
Ja to tak mam s muzom, neviem si predstavit ze by prepisal na mna polku svojho bytu len preto ze tu byvam a kupujem nabytok. Ja mam svoj byt, ktory prenajimam.

maciatkolulu
14. sep 2024

@vakatko prečo by to nemalo byť fér. Podľa teba je fér,že sa niekto prisťahuje do 350000 (dajme tomu)nehnuteľností bez úveru,ničoho a chce polovicu? Podľa teba tam tá jedna osoba vážne investuje 1750000 iba zo svojej časti? Pozor zo svojej vyhrade . Nuž podľa mňa nie. A keď áno,je to na papieri môže prísť k dohode. To je fér. Ale prísť s holou ritou a žiadať polovicu,lebo a môžes si vložiť co chces. Nie je fér podľa mňa. Najmä pri dnešnej rozvodovosti.
Ty by si prepísala nehnutelnost na muža ? Čo by si buď nadobudla sama,svojou prácou,alebo zdedila? No ja opakovane píšem,že ďakujem Bohu,že som tak,presne pod tlakom neurobila. Inka by mi ostali iba oči pre plač a hlava na to,aby som si ju buchala o stenu aká som bola sprostá. Fér je,to čo každý nadobudne/investuje počas manzelstva. A to sa dá zdokladovať a dohodnúť

anketkarka
14. sep 2024

Neriskovala by som pokojne šťastné manželstvo túžbou po majetku. Nestalo by mi to za to.

vakatko
14. sep 2024

@joannita @maciatkolulu neviete čítať ??
Píšem, že je v poriadku neprepisovať svoj majetok na partnera, ale investovať do menšej nehnutelnosti, (kde rokmi bude stúpať hodnota), aby druhý partner po 10, 20 rokoch manželstva neskončil na ulici, alebo sa budete ťahať po súdoch a platiť právnikov.
@joannita neviem o čom točíš, máte s manželom každý svoju nehnutelnosť, prečo by mal na teba prepísať svoju polku ?

h2
14. sep 2024

Ja ináč neviem, prečo sa tu rieši prepisovanie polovice domu. Autorka ani o žiadnom prepisovaní nepíše, spomína, že jej kamoška skôr uvažuje nad kúpou vlastného bytu. Okrem toho, prepísať na partnera sa dá aj iná časť, nemusí to byť hneď zákonite polovica.

opica_skorica
14. sep 2024

@sasa1310 moze zo svojich. Nevies ani ty ani ja, ci take ma alebo nema. To vie ona, co vlastni.