icon

Manželov obrat

lea282
9. apr 2015

Žienky, poradte....čakám naše 4 dieťa...viem, je to veľa, ale žijeme si dobre, nič nám nechýba...Pred pár mesiacmi sme diskutovali, že neskôr, o nejakú dobu by sme ešte mohli mať dieťa...a teraz ked sa to stalo skutočnosťou, manžel sa obrátil o 180 stupňov...Neviem, čo sa mu stalo...Prišiel, dal mi peniaze do ruky s tým, že mám ísť na potrat...Pritom pochádza z rodiny silno veriacich a aj sám je veľký katolík, takže vôbec neviem, čo sa mu porobilo...Na môj argument, že ved sme sa o tom bavili a sám si bol aj pri splodení na mňa nakričal, že sa o to postará tými peniazmi na potrat...Ja fakt neviem, čo mám robiť...Vzoprieť sa mu a znášať jeho zlé správanie, alebo sa mu podvoliť??? Viem, žeby som ani nemala premýšľať nad jeho konaním, ale som v koncoch...Je zlý na mňa, aj na naše deti...Už som sa aj pýtala, či má milenku, alebo či má nejaké dlhy, o ktorých neviem...No všetko zamietol...Čo mám robiť? ☹

elika74
9. apr 2015

@lea282 Ja to vidim tak, ze jedine on tu má a robi problém a nieco akoby nezvladal.

Mozno netreba ani nove velke auto ani vacsi byt, mozno staci pre neho mala garsonka. A kazdy ma svoj svaty pokoj. A este, co by vyriesilo dobuducna jeho podobne problemy : vazektomia.
On nech nezasahuje do tvojho tela HAk a kyretom, ty si plodna zena, tes sa z toho a uzivaj si kazde tehotenstvo.

alice107
9. apr 2015

LEA282 podla informacii co si dala , je jasny nasledovny stav veci. obaja ste nerozvazne a lahkomyslene splodili dieta, ktore ste nemali v plane.
problem nenastal az teraz. tvoj muz ako sama uvadzas svojimi poznamkami dal jasne nejavo, ze o dieta nestoji.

ani o teba. pretoze muz, ktory miluje svoju zenu, nikdy by neohrozoval jej zivot operacoiou/prerusenim tehotenstva/ bez dovodu zdravotneho.
a sposob,akym ta poslal na prerusenie jasne napoveda o jehzo vztahu k tebe, jeho sposoboch, vychove, konani

ani jeddna debatujuca ako som zbezne precitala tu nenacrtla skutocnu podstatu problemu.. nejde o len plod.ale o teba najmä.. ty zijes, havne ty by si niesla riziko spojene s potratom.

tvoje ospravedlnovanie vasho nerozvazneho splodenia dietata nie su na mieste.
ak ste dieta neplanovali, tak ste mali SPOLOCNE riesit najvhonejsiu formu ochrany. ty zamietas ako vidim kazdu formu.
no pri takomto postoji je jasne, ze je len jedna cesta. nesulozit.alebo mat deti nekontololovatelne.tak ako sa stalo teraz
pre vsetkych je to zle. aj pre to buduce dieta.

takze obaja ste vinni , ze situacia je taka,ako je.

ani jedna cesta, ktoru zvolis nebude dobra. veci s napravit uz nedaju.

nezodpovednost, ktoru obaja ste predviedli, budete citit do konca svojho zivota

ale to, ze tvoj muz sa zachoval uplne lahostajne k tebe, ktojmu zdraviu a zivotu, , je voditkom , aby si zacala uvazovat, koho si si vzala a nezistila si si pre d sobasom, aky charaktter ma ten muz a aky skutocny je jeho vztah k tebe
dalsia nezodpovednost od teba.

pretoze osobnost sa nemeni ,len ak dojde k zmene zo zdr. dovodov.
takze aky vztah k tebe mal muz na zaciatku vasho vztahu,ako si ta vazil, aku cenu si pre neho mala vtedy, taku mas aj dnes
vlastne ziadnu.
necchela si to vidiet, a v tom je ta tvoja tragedia a problem , co teraz vyvstal.

obaja musite prevziat zodpovednost za svoje konanie a vyvodit z toho zavery

zatial sa ma rozhodovat len o tebe a hlavne o tvojom zivote a zdravi. ked sa dieta ale rozhodnes porodit, tak uz to bude aj o zivote toho dietata.
treba preto uz teraz si premysliet, co bude, ,ak sa narodi. ci sa narodi do zdravej, milujucej rodiny, co mu poskytne bezpecie a lasku.

zatial to tak nevypada.

lienkan
9. apr 2015

@lea282 Bola som v 9tt ked mi oznamil ze ma milenku - 4x ma posielal na potrat ... Som uz v 37tt Nikdy, naozaj nikdy za celu dobu som toto rozhodnutie neolutovala - ba priam naopak - zistila, kto a co je v zivote dolezite!
Drzim Vam palce - ste si strojcom VLASTNEHO stastia ...

lea282
autor
9. apr 2015

@elika74
@lienkan Dakujem 🙂 Držím palce, nech to dobre dopadne! 🙂

nanervy_2
9. apr 2015

@alice107 citaj uvodny prispevok: "pred pár mesiacmi sme diskutovali, že neskôr, o nejakú dobu by sme ešte mohli mať dieťa.." 🙂 citaj dalsie prispevky... kde pise ze take necakane a nechcene to nebolo, kedze zvazovali ze daju este jedno... a prirodzena antikoncepcia neznamena nemat sex alebo nekontrolovatelne sa mnozit.. a maju 10r deti, tak snad uz charakter manzela poznala, ved preto pise, ze ako ju sokoval a prekvapil..
citaj nie len zrychlene, ale poriadne 😉

maminuska
9. apr 2015

@lienkan ostala si sama ? alebo sa k vám vrátil ?

womankc
9. apr 2015

@alice107 prehnaná reakcia, nečítaš poriadne

lea282
autor
9. apr 2015

@alice107 dakujem za reakciu...nejdem sa obhajovať, ale písala som, že ja anitkoncepciu nemôžem, nie že nechcem...a vinu takisto necítim...nezodovedné by podľa mňa bolo, keby sme žili z ruky do úst, nemali vlastné bývanie, alebo keby sme chodili k rodičom stále pýtať peniaze lebo nemáme z čoho žiť...Môj prípad ako nezodpovednosť neberiem (aspoň ja to tak necítim)...aj to som písala, že sme nemali väčšie problémy medzi sebou...preto som založila diskusiu, aby som vedela, či náhodou niektorá žienka neprežila to isté, ako sa zachovali a pod., lebo ja som si istá, že to, ako sa chová teraz, musí mať nejakú príčinu...nikdy predtým taký nebol...sme spolu 10rokov, hľadám tu len nejakú "inšpiráciu", čo by to asi mohlo byť, aby som mu to jemne mohla načrtnúť a snád to nejako vyriešiť...nič zlé som touto témou nemyslela...

natalym
9. apr 2015

@lea282 Nespomínal niečo v poslednom čase? Dovolenku, nové auto? Zmenu v robote, za kľudnejšiu? Bývanie? Dom?

lea282
autor
9. apr 2015

@natalym áno, áno...vyššie som písala, že sme plánovali ísť do domu...

natalym
9. apr 2015

@lea282 No a nemá teraz pocit, že to nezvládne? Že sa to oddiali? Skús mu pekne povedať, keď bude v dobrej nálade, opýtať sa, či je problém s domom.

womankc
9. apr 2015

@lea282 neospravedlňuj sa , nemáš prečo

jahodnicka
9. apr 2015

Drzim ti pesti statecna maminko...hlavne at se narodi zdrave male a nejak bude 😉

lienkan
9. apr 2015

@maminuska Podal o rozvod - stopol peniazky - vymazal z kade mohol ... S Oli mame jedna, druhu - kym budeme zdrave ... zvladneme to ... A co sa tyka mojho manzela - vybral si cestu...

womankc
9. apr 2015

@lienkan prepáč ............... hajzel.................. neznášam , keď sa stane takáto situácia , ok beriem , láska vyprchala aj odchod chápem, ale nepostaranie sa adekvátne aspoň o dieťa, keď už nie o ženu pokiaľ to vyslovene zaviní tak to je hajzlovstvo, ja viem , že je to utópický názor , ale aj tak ma to vždy naserie. klobúk dolu , prajem veľa veľa zdravia, šťastia a aj lásku pravého chlapa .

dazdovka
9. apr 2015

Baby, ja sa neskutocne šúľam na komentari @elika74 "Skrat.
Ty sa drz svojich zasad. Z tych penazi si kup nieco pekne." 😀 😀 😀 😀 😀
Si dobra!!!!
@lea282 a ja sa tiez priklanam k tomu, ze kde sa tri deti vychovaju, tam stvrte ani nezbadas ako sa zvezie popri nich.. BTW moj manzel ma kolegu svaciara a ten mu vravel, ze si teraz davaju stvrte dietatko ako zavazok na najblizsi polrok, lebo maju tri deti a vzdy je jeden taky odstrceny pri nich, ze treba do paru aj tomu najmensiemu partaka urobit 🙂 A je to pravda!

maminuska
9. apr 2015

@lienkan tak to sa teda skutočne čudujem tej jeho milenke že si takého do domu pustila. S dvoma deťmi , čo sa takto zachová k svojim deťom a exmanželke . To tiež musí byť riadna trúba.
Ale karma je zdarma.

moonlight1210
9. apr 2015

@lea282 moze ho stvat, ze uz sa mal v duchu nacrtnutu nejaku buducnost, nejake predstavy, kde budete a co budete robit, atd. a teraz sa to cele posuva, lebo vsak vies, ake to s malym dietatom spociatku je.

nielen chlap, ale kolkokrat aj zeny samotne odmietaju myslienku na dalsie dieta, hlavne, ak sa vyskytne vacsi casovy odstup. lebo vtedy zretelnejsie vidia, ako sa im dari si uchmatnut znova viac volneho casu pre seba, lebo dieta sa vekom stava samostatnejsie. a vratit sa zas k prebdetym nociam, prebalovaniu, krmeniu, celodennej starostlivosti a snahy sklbit uz nejak rozbehnutu domacnost a nove babatko, ich nelaka.

dalsia vec do toho - hlupe reci v kolektive. mozno posmech, ze cap stary si narobil dalsie dieta. mozno podryvanie sebavedomia, ze ako ich uzivite a co ak sa nieco stane. mozno dokonca podryvanie, ci je vôbec jeho.
mozno hlupe reci nejakej mladej zaby, ze s tolkymi deckami je uz pre zeny nezaujimavy (niekedy staci niekomu pocut iba nahodou taku poznamku. k tomu ho zacne chytat druha puberta a pocit, ze mladost v prdeli, do dochodku daleko, treba rychlo dobehnut posledny vlak a bac - ma sa starat o dalsie dieta, hoci chcel ist svetu dokazovat, ze on je este mladik, co vie bujne zit?)

teoreticky milenka.

peniaze si odloz, urcite sa zidu. na potrat sa nedaj persvedcit ani za nic, pokial nebudu k tomu vaznejsie (zdravotne) dovody. je na svet dost zien, ktore sa vnutorne trapia prave pre takyto krok vo svojom zivote. ci uz museli, alebo obetovali dieta predstave krajsieho volnejsieho zivota.

skus mu povedat, ze ak sa riadi názorom kolektivu, je hlupy, lebo nie oni ziju jeho zivot, ale on zije svoj. a ak chce zit svoj zivot podla reci iných ludi, nech sa zamysli, ci to zvladne. lebo kazdemu nevyhovie.
a nie raz sa stane, ze sa niekto da kolektívom nahuckat na hlupost, a potom ked ju urobi, znasa ich posmesky a tukanie si na celo, ze bol taky hlupak.

skus pohladat a dat mu precitat pribehy zien, ktore sli na potrat a ako sa citili po tom vsetkom a ako sa citia (vacsina z nich) dodnes.
mal by si uvedomit, ze ziada nezvratny krok. stavba domu sa odlozit da. kolektiv v praci sa casom postupne obmeni. ale to dieta uz nikdy naspat nevrati.

skus mu povedat, ze tych par rokov, co potrva, nez dieta dorastie tak, aby bolo samostatnejsie, cca tych 6 rokov (a to budete mat okolo neho uz ovela starsich surodencov, co mozu pomoct), utecie ako voda. iba na zaciatku sa to vzdy zda, ze to ide pomaly.

raz, na stare kolena, moze ocenit, ze ma dost deti, co pomozu.

a zo zapovedaného chleba najvacsi krajec. este sa moze stat, ze prave toto nechcene mu bude robit najvacsiu radost a hrdost, ze je jeho otec.

natalym
9. apr 2015

@moonlight1210 Pekné zhrnutie.

elika74
9. apr 2015

@dazdovka aspon niekomu som zlepsila naladu.
Ty by si co urobila s peniazmi? Vratit?=odmietnut Nechat ich niekde polozene?=neistota, ani tak ani tak, co vlastne, vycitka? Minut na nieco pekne a rozumne?= vykaslat sa na jeho blbé nápady a zit si svoj zivot, brat to co zivot dava.
Nech si kazdy rozhodne podla svojej zivotnej filozofie.
Ja by som mozno vypytala este dalsie, ze prepac, neviem kde som ich v tom strese polozila.
Ved takeho cloveka nemozno brat vazne.
Mne pripada zakladatelka bud skromna alebo zakriknuta. Velakrat tu dakuje aj sa ospravedlnuje. Neviem ako to funguje u nich doma. Ako je mozne, ze manzel nepomoze s detmi??? A radsej strpi pomoc od svokry? .... Mozno toho sa boji, ze zase pride svokra.

natalym
9. apr 2015

@elika74 Podľa mňa je slušná. Nikde nenapísala, že nepomôže s deťmi. Buď čítaj poriadne, alebo nečítaj vôbec. 😠

happybaby2015
9. apr 2015

uprimne,mne sa zda,ze 3 deti na dnesnu dobu je dost...dieta je ale na ceste,ked sa na to pozriem tak to 4 dieta sa nejak zvezie...zrejme tvoj manzel zacal premyslat a usudil,ze naozaj mate deticiek pozehnane a zrejme ma nejake obavy z buducnosti....proste zratal si dva a dva a usudil,ze uz na to nemate.ved on je zrejme jediny zarabajuci v rodine a vie co robi....skoda,ze to nepovedal nahlas,skor a razantne...a nepreferoval prevenciu ako teraz jeho ignoraciu,zle spravanie a apod

fra
9. apr 2015

@happybaby2015 čííítaj čo tu zakladatelka diskusie písala 🙂 všetko je inak

amelie123
9. apr 2015

sám je velký katolík.....tak by som mu pred nosom zamavala bibliou a pripomenula manzelske sluby...ancijasa takychto "katolikov" ja fakt zboznujem. 😠 😠 😠 len debil posle zenu na potrat ked na to ani nie je zdravotny dovod. ak je taky veriaci mal by vediet ze zabit je hriech!

elika74
9. apr 2015

@natalym spominala to dnes o 11.34 🙂 vidim, ze je slusna, ale mozno este nieco je za tym. Si krajsia, ked sa usmejes. 🙂

happybaby2015
9. apr 2015

@fra no ved citam a pisem..ved on jej dal najavo,z nechce....

artist_22
9. apr 2015

@lea282 Podľa mňa by potrat určite nebolo riešenie ničoho. Priniesol by len bolesť, hrôzu a výčitky, ktoré by sa časom mohli zmeniť až na nenávisť k sebe samej a k mužovi. Ak ste veriaci o to by len boli tie výčitky silnejšie. Neviem ako by sa to dalo vyriešiť, zvlášť keď vás ani váš príbeh vôbec nepoznám, ale potrat ani náhodou. To je ta najhoršia cesta von- z problému do ešte väčších problémov. A manžel ak je veľký veriaci, tak by sa mal nad svojou vierou hlboko zamyslieť, ak chce právo na život zobrať z Božích rúk do svojich. Držím Vám naozaj prsty, aby to dobre dopadlo, aby ste sa vnútorne znova zjednotili a tešili sa z dieťatka 🙂.

adriana1609
9. apr 2015

dieta je Bozi dar...nie je o com...so zivotom sa nehazarduje...neda sa tak, ze jeden den dietatko chceme, a v iny zasa nie...ludsky zivot nie je ako ohryzok letiaci do kosa..ja mam sice len dve deti a povedali sme si ze stacilo, ale keby sa cokolvek udeje, ze "nahodou" by nas bolo viac, hoci aj zo 4clennej rodiny by bola 6-7 clennna, tak urcite si ani jedno dietatko nenecham vziat, pretoze vidim, ze napriek starostiam o deti, a niekedy su to ozaj nervy, sme skrze ne naplneni obrovskou laskou a pozehnanim...verim, ze sa rozhodnete spravne, pre zivot. prajem vam mudrost, nadpozemsku.

lea282
autor
9. apr 2015

nebudem nikoho označovať, lebo už tu je moc príspevkov, tak len takto 🙂 aj ja zarábam, môj zárobok sa významne podieľa v chode domácnosti, lenže ja robím doma a on robí manuálne, tak mi to prišlo nespravodlivé keby som od neho chcela, aby aj doma musel robiť, ked má toho dosť v práci...za dalšie, písala som, že mi pomáhala moja mamka, nie svokra , od nej sa mi pomoc nedostalo...vlastne som ani nepotrebovala nejako pomáhať, len ked som potrebovala ísť na prednášku-skúšku, tak mi ich mamka strážila...Za dalšie, neviem, či som zakríknutá, ale asi áno...väčšinou je tak ako povie on...ale sú to väčšinou maličkosti typu: pôjdeme tam, kúpime ono...
Ale ako tu mnohé píšete, nechám to tak...nech vychladne, nech porozmýšľa...Len ja nevidím najmenšiu prekážku prečo by sme nemali mať dalšie dieťa, tak jednoducho mi musí povedať svoj dôvod prečo to má byť inak...
a ospravedlňujem sa kvôli tomu, že som si vedomá, že táto diskusia mnohé ženy pobúri, nahnevá...potrat je ťažká téma na diskusiu...

natalym
9. apr 2015

Kto chcel pochopil. Drž sa.