Manželov riskantný biznis plán s nehnuteľnosťou
Už niekoľko dní ma manžel presviedča o kúpe starej budovy v centre mesta. Je v zlom stave, nemá okná, je opustená niekoľko rokov. Je treba kompletnú rekonštrukciu. Chcú za ňu 450 000. Vraj muž nájde stavebnú firmu a prerobí budovu na byty. Potom budeme prenajímať byty. Máme 4 izbový investičný byt, ktorý chce predať kvôli kúpe, zbytok zobrať hypotéku aj na prerábku. Môj muž nie je manuálne zručný, na prerábku bytu sme mali firmu, ktorá ceny stále navyšovala a dosť to odflákli. Ja zarábam do 1500. Máme 2 deti na základnej. Muž bude mať o dva roky 50. Povedala som mu, že s tým nesúhlasím v 50 sa tak veľmi zadĺžiť. Pre nás bola aj prerábka bytu horor, neviem si predstaviť prerábku statej budovy, finančne by nás to zruinovalo. Všetky úspory by išli do prerábky. Keby sa mužovi niečo stalo, nemali by sme ani na chleba. Predať rozostavanú budovu by nebolo ľahké. Vraj ho nepodporujem. Muž sa na mňa urazil a celý deň ma trestá tichom. Čo si o tom myslíte? Poprosím o slušnú debatu.
@anonym_autor ked ta tvoj muz tresta tichom, sprava sa ako rozmaznany sopliak. Prerabk budovy na byty? Informoval sa na stavebnom urade, ci to pojde a co to bude obnasar? Nesla by som do toho, ak nie je manualne zrucny...
Ďakujem veľmi pekne za všetky názory. S manželom sme si sadli a v pokoji to prebrali. Prečítala som mu aj niektoré komenty z diskusie. Nakoniec sám uznal, že ísť do toho by bolo riziko. Povedala som mu, že si vážim na ňom, že chce svoju rodinu zabezpečiť ale toto je nad naše možnosti. Dohodli sme sa, že si kúpime ďaľší investičný byt. Aj vlk je sýty aj ovca je celá. Pekný večer.
@anonym_autor super, rozumné rozhodnutie.
Velmi riskanta vec ist do tohto vo vasej financnej situacii, celkovo fyzickej osobe-jednotlivcovi, toto je tak investicny projekt pre firmu, kupit opravit, predat. Pripadne este aj stavebnu firmu. Ak sa zadlzi, zlikviduje sa. PO predaji bytov, aj tak sa zlikviduje. A je to bez rizika,bez zaruky, pripadne problemy nebude mat kto riesit = to je typicky slovensky biznis model developerov :DD
v budove starej bez okien je vacsinou narusena uz aj statika, ak nie treba nove kable elektriku etc.. len tak si to na byty bez suhlasu nemoze prehodit ... budova moze mat aj historicku hodnotu co mu to moze somplikovat . ta prerabka bud estat viac ako zburat a nanovo postavit ... ak by to bolo tak jednoduche uz to davno niekto prerobi ... chla nech sklopi usi uzna,ze je toi blbost a ty si straz peniaze aby to nespravil poza chrbat ... asi ho chyta puberta a chce na stare kolena byt bohaty... ale touto cestou to nepojde
@anonym_autor a rada aj s tym ze stara budova bude na 99% pamiatka a tam si len tak opravovat nebude
@anonym_autor definitívne to chce viac informácií od tvojho muža. Nech spraví biznis plán, nech sa poinformovať o statike, nákladoch na rekonštrukciu, pamiatkari, všetky možné výhody nevýhody spísať dat reálne čísla na papier. Lebo z toho co popisuje je to hurá akcia za 450 000. Je to veľa peňazí a rozumiem ze ta to stresuje, zároveň rozumiem ze v tom tvoj muž vidí potenciál. Ale chce to reálne čísla a informácie potenciál, v prípade, že ide o 450k, nestačí, najmä ak sa k tomu snažíš/té pristupovať zodpovedne. Čiže možno nevynasat rovno ortieľ ano/nie ale pýtať sa na konkrétny plán, čísla a informácie. Možno uvidíš ze je to dobrý nápad alebo naopak tvoj muž zisti ze je to zlý nápad. Držím palce

@anonym_e75996 toto sa mi zdá zaujímavý nápad
@zdekasun vlastné skúsenosti