Manželov riskantný biznis plán s nehnuteľnosťou
Už niekoľko dní ma manžel presviedča o kúpe starej budovy v centre mesta. Je v zlom stave, nemá okná, je opustená niekoľko rokov. Je treba kompletnú rekonštrukciu. Chcú za ňu 450 000. Vraj muž nájde stavebnú firmu a prerobí budovu na byty. Potom budeme prenajímať byty. Máme 4 izbový investičný byt, ktorý chce predať kvôli kúpe, zbytok zobrať hypotéku aj na prerábku. Môj muž nie je manuálne zručný, na prerábku bytu sme mali firmu, ktorá ceny stále navyšovala a dosť to odflákli. Ja zarábam do 1500. Máme 2 deti na základnej. Muž bude mať o dva roky 50. Povedala som mu, že s tým nesúhlasím v 50 sa tak veľmi zadĺžiť. Pre nás bola aj prerábka bytu horor, neviem si predstaviť prerábku statej budovy, finančne by nás to zruinovalo. Všetky úspory by išli do prerábky. Keby sa mužovi niečo stalo, nemali by sme ani na chleba. Predať rozostavanú budovu by nebolo ľahké. Vraj ho nepodporujem. Muž sa na mňa urazil a celý deň ma trestá tichom. Čo si o tom myslíte? Poprosím o slušnú debatu.
Ze muz ma veľké oci
Ty 1500 a on kolko???
Daj návrh na súd na rozdelenie BSM.
Rozdelenie BSM (bezpodielového spoluvlastníctva manželov) počas manželstva je možné len na základe rozhodnutia súdu, a to zo závažných dôvodov, ako je nehospodárne nakladanie s majetkom, nečinnosť jedného z partnerov, alebo ak jeden z manželov začne podnikať (vtedy môže požiadať len ten, kto nepodniká). Proces zahŕňa podanie návrhu na súd, ktorý po zvážení dôvodov rozhodne o zrušení a následnom vyporiadaní spoločenstva, čím sa majetok stáva výlučným alebo podielovým vlastníctvom.
Dôvody pre zrušenie BSM:
Podnikanie: Ak jeden z manželov získa oprávnenie na podnikanie, druhý môže požiadať o zrušenie BSM.
Závažné dôvody (proti dobrým mravom): Sústavné zadlžovanie, nehospodárne nakladanie s majetkom, zanedbávanie potrieb rodiny, alkoholizmus, drogy.
Iné: Konkurz jedného z manželov.
Ako postupovať:
Podanie návrhu na súd: Je potrebné podať návrh na príslušný súd.
Uvedenie dôvodov: V návrhu presne opíšte, prečo žiadate o zrušenie, a predložte dôkazy (napr. živnostenský list, dôkazy o dlhoch).
Súdne poplatky: Za konanie sa platí súdny poplatok (napr. 165,50 € za zrušenie).
Vyporiadanie: Po zrušení BSM nasleduje vyporiadanie majetku, buď dohodou, alebo opäť súdnou cestou, pričom sa zohľadnia potreby detí a miera pričinenia oboch manželov.
Dôležité upozornenie:
Zrušenie BSM počas manželstva je možné len súdnou cestou, dohoda manželov bez súdu nie je účinná voči tretím osobám pre existujúce dlhy.
Zrušenie a vyporiadanie BSM je komplexný proces, najlepšie je konzultovať situáciu s právnikom.
A v akom je to meste? Keď nevie sám veľa urobiť, firmy sú aj drahé a ešte aj nespoľahlivé, skôr je to nereálne, že toto dobre skončí.
Ak aspon 10000eur a viac hypo by mu mohli dat,stale su to lacne peniaze,ale ak 3000eur ci 5000 je to extra malinko na takyto extra biznis plan.
Fuha toto je dosť taka situacia ze keby sa podari ste za vodou, naopak ak dojdu financie, pises ze muz nie je zrucny, nevyzna sa.. moze to skoncit katastrofalne, inak nepises viac. Napr. keby to bolo v Bratislave je to mozno este ok, mimo BA neviem neviem. Porozpravaj sa s nim stylom ze ho najskor vychval, aky je sikovny, ze sa zaujima, snazi ale daj mu aj logicke argumenty nad ktorymi sa moze zamysliet a pride na to sam, ze ist do toho je ohrozenie vas aj vasich deti.
Ten biznis plan by nebol zly, ale ako poriadne ho ma prepracovany? Podla mna je to plan pre ludi, ktori sa trochu rozumeju jednak podnikaniu, jednak realitam, jednak stavbarine. A ak sa nerozumeju, tak jedine ze maju haldy penazi, lebo inak pekne preplatia na mnohych veciach, co spravia neuvazene/zle/zbytocne alebo ich oklamu...
@anonym_autor niekedy popri domacich pracach pocuvam podcast Milana Dubca a on tam rozobera ake parametre ma mat mesto, kde vlastnis investicne nehnutelnosti a aky by mal byt minimalny rocny vynos aby sa ti to oplatilo.. moc sa do toho nerozumiem aj tak, ale podla mna vo vasej situacii je to odvazne, mozno keby mal muz stavebnu firmu a vsetko ide do nakladov, alebo o 10r menej atd. Nech si to poriadne pozistuje k nakladom prida 50% lebo to je realita a rozpocita kedy je nejaka navratnost lebo ak za 20rokov sa to moc neoplati😀
Po opise tejto situacie-NIE.
Prerábať starú budovu je často nákladnejšie,než postaviť novú. Takze tych 450000 by bol.len začiatok.
Nešla by som do toho vo vašej situácii.
Keby som mala zvyšný milión,dospelé deti a veľa životnej energie, tak len vtedy.
V ziadnom pripade, toto je pre vas extremne rizikovy napad, viac k tomu ani netreba dodat a vobec nic riesit. Manzel nech sa zobudi do reality.
@anonym_autor nesúhlasila by som ani náhodou, možno by som štvorizbový byt predala a kúpila dva, jeden jednoizbový, druhý dvojizbový a tie prenajímajte, myslím, že to bude výhodnejšie, aj keby ste hypo v malej výške zobrali. Rekonštruovať starú budovu v centre mesta nie je ako zrekonštruovať dom na dedine, pamiatkári vás budú buzerovať za každú maličkosť. Veľmi zlý nápad
@anonym_autor ak je to v centre mesta, treba zistiť tiež, či to nie je pamiatkovo chránená budova, ak hej, tak to sú k tomu všetkému ďalšie komplikácie, nakoľko pamiatkový úrad musí všetko schváliť.
Poznam ludi, ktori tento biznis plan uspesne prevadzkuju ale pohybuju sa v tejto prefesii - jeden je stavbar, druhy architekt, cize maju know-how, kontakty, skusenosti a realnu predstavu co taka rekonstrukcia obnasa. A obaja mali kapital mimo rodineho rozpoctu. Vo vasom pripade by som sa do podobneho podnikania nepustala.
Pre bežného smrteľníka veľmi riskantné. Pohybuje sa v oblasti realít, investícií, že si tak verí? Toto zaváňa prúserom…
Budova je v zlom stave, dlhodobo neobývaná. Cena 450 tisíc.
Myšlienka je dobrá AK:
- je k dispozícii statický posudok, aby bolo zrejmé, že z tohto pohľadu je stavba v poriadku
- je k dispozícii rozpočet na projektanta/architekta, ktorý urobí projekt na úpravu nehnuteľnosti (bude to pár tisíc a nemyslím tým 4-5 tisíc)
- je k dispozícii rozpočet na následnú realizáciu projektu a prestavby (počítam s cenou vysoko nad 200 tisíc)
- nehnuteľnosť je v dobrej lokalite a okolie je primerané na obytný dom.
O vyššie uvedenom nič nepíšeš, čiže predpokladám, že muž nemá ani posudok ani rozpočet na projekt a následnú realizáciu. Čiže ako tu bolo viac krát spomenuté, pre laika mimo realít a stavieb extrémne riziko. V každom prípade, ak by do toho napriek tvojmu nesúhlasu muž išiel, súhlasím s vyššie uvedeným návrhom na zrušenie BSM, ešte skôr, než muž s čímkoľvek začne.
Plán to nie je zlý. Čísla nepustia. Nákup + prerábka verzus výnos z nájmu. A vieš návratnosť, resp. či to bude minimálne pokrývať výšku splátky úveru. Takže prerátať a rozhodnúť sa. Samozrejme je to skôr investícia, ktorá bude vynášať deťom. Ale pokiaľ je peňazí na bežnú prevádzku dosť, šla by som do toho.
u nás je pomerne veľká budova na predaj. nikto sa do toho nechce pustiť. Nemôžu už roky nikoho nájsť.
záujem by bol keby odpredali budovu za 1 e ako to chcú poniektorí záujemci. porobili by z toho tiež byty.
a tak budova 50 r chátra už pekne dlho.
vo vašom prípade určite nie. Keby mal stavebnú firmu ako tak by vedel kde čo a ako. Však nech kúpi starú barabizňu kdesi na dedine a na nej nech si vyskúša ako by mu to išlo. toĺké tisíce by ste neprerobili.
Preskočilo mu???
@anonym_autor a muz ma taky vysoky prijem, ze mu daju taku velku hypoteku? A aky je odhad, kolko by to cele stalo?
Tvoj muž nie je biznis muž. Ty nemáš prijem ani miliónovu rezervu, ktorý by vsetko utiahol, keby sa niečo pokazilo. Ano, možno ako nápad ok, ale zlomilo by vám to krk...nedovoľ mu to, mate deti, investičný byt je vaša istota.
@anonym_autor na takú starú a zhumplovanu budovu je to veľmi veľká čistka.Ma aspoň znalecky posudok?
Z osobnej skúsenosti my sme s mužom kúpili obrovskú budovu nie v centre nejakého veľkého mesta ale blizko tiež ruina ale stále s dobrou strechou, bez okien a tak. Išli sme do toho ale len z dôvodu že sme predávajúceho stiahli skoro o polovicu sumy. A tak nám to aj znalec ohodnotil.
Pomaly prerábame nikam sa neponáhľame aby sme vždy mali finančnú rezervu. O a dali sme to bez hypotéky mali sme nasporené.
A keď sme počuli tie sumy firiem čo chcú za prerabku alebo len za odvoz odpadu…. Ja mám muža šikovného vie porobiť ale samozrejme sa nechce zhumlovat takze tam robia chlapi z dediny pod jeho dozorom aby to boli aj dobre spravené.
Ale zatiaľ len rok vynášame odpad ako podlahy nepotrebné steny čo tam boli odstavovane a tak.
Je to proste masaker.
Do tak veľkej sumy by som nešla ak by to nebolo v dobrej kondícii. Inak Vás to zničí.
A koľko by akoze bolo potom bytov v tej budove? Kolko bude potrebovať na prerobenie a ako.dlho to bude trvať?
Za tých 450 000 radšej nech kupi uz hotové byty a tie prenajíma. Za mna blbosť...ani o pár rokov to nebude prerobené...je to aspoň na lukratívnom mieste?
Muzovi asi preplo nie? Nepises o jeho prijme nic ale to je hedno. Je ro masaker. Keby ste mali penazi, te neviete co s nimi, ok. Ale toto nie.
Ako rátam,tak rátam tu má čísla nepustia.... Nešla by som do toho....na prerábku takej barabizne treba riadne veľa peňazí....
okrem vyssie spomenuteho treba zistit, ci budova nie je pamiatka, tam su prisne pravidla tykajuce sa prerabok.
inak firmy su aj spolahlive, v 2024 sme prerabali, urobili to super a cena sa nenavysovala (len ked my sme si vymysleli veci navyse), ale teda rekonstrukcia jedneho trojizbaku nas vysla vyse 50 tisic.
Tvojmu mužovi preplo a nešla by som do toho.
U nás tak kúpili starý dom priamo v centre. Následne všetko muselo ísť dole a to sú veľké peniaze. A začali stavať. Lenže jeden má stavebnú firmu a jeho žena je architekt. Celá rodina je ťažko za vodou už dávno. Vedia ako aj majú za čo. Poznajú ľudí aj stavebné zákony a diery.
Má tvoj muž niečo z toho? Pochybujem.
Ako rátam,tak rátam tu má čísla nepustia.... Nešla by som do toho....na prerábku takej barabizne treba riadne veľa peňazí....
@malalucka3 A to nepočíta s tým, že sa začne prerabat a rozvody napr budú skratove a bude treba všetky vymeniť...to už bude plus k 450 000 a takých veci počas prerabky zistia desiatky. Tomu chlapovi original preplo, total nezodpovedné voči rodine.
Ako aj mohlo takéto niečo toho chlapa napadnúť.....450 000budova a môže si pripraviť ďalších 450000 na prerábku.... jedine keď je kúzelník tak má šancu...

Nie nesla bh som do toho a dupľom nie v takom veku. Asi sa nemáte tak zle ak 1 investičný byt mate.