Manželov riskantný biznis plán s nehnuteľnosťou
Už niekoľko dní ma manžel presviedča o kúpe starej budovy v centre mesta. Je v zlom stave, nemá okná, je opustená niekoľko rokov. Je treba kompletnú rekonštrukciu. Chcú za ňu 450 000. Vraj muž nájde stavebnú firmu a prerobí budovu na byty. Potom budeme prenajímať byty. Máme 4 izbový investičný byt, ktorý chce predať kvôli kúpe, zbytok zobrať hypotéku aj na prerábku. Môj muž nie je manuálne zručný, na prerábku bytu sme mali firmu, ktorá ceny stále navyšovala a dosť to odflákli. Ja zarábam do 1500. Máme 2 deti na základnej. Muž bude mať o dva roky 50. Povedala som mu, že s tým nesúhlasím v 50 sa tak veľmi zadĺžiť. Pre nás bola aj prerábka bytu horor, neviem si predstaviť prerábku statej budovy, finančne by nás to zruinovalo. Všetky úspory by išli do prerábky. Keby sa mužovi niečo stalo, nemali by sme ani na chleba. Predať rozostavanú budovu by nebolo ľahké. Vraj ho nepodporujem. Muž sa na mňa urazil a celý deň ma trestá tichom. Čo si o tom myslíte? Poprosím o slušnú debatu.
@anonym_autor stará budova v centre mesta, ešte nech sa vám do toho zamontujú pamiatkári a náklady porastu do nebies.
@katulkagajdos Je to stary dom v centre malého mesta. Kedysi tam boli obchody
Ako aj mohlo takéto niečo toho chlapa napadnúť.....450 000budova a môže si pripraviť ďalších 450000 na prerábku.... jedine keď je kúzelník tak má šancu...
@malalucka3 Veď tomuto ja nerozumiem. Neviem či kríza stredného veku. Keby chcel kúpiť ešte jeden menši investičný byt, tak to nejako predýcham. Ale starú haraburdu za pomaly 500 000 a ešte sa urážať mi hlava neberie.
@anonym_autor sadni si s muzom a spolu si prejdite jeho predstavu. Kolko planuje do toho investovat, kolko bytov z toho chce spravit, ake budu mesacne naklady na jeden byt, aky bude zisk z jedneho bytu, aka bude velka splatka hypoteky. Moze oslovit aj firmu ohladom rekonstrukcie a dat si vypracovat cenovu ponuku. Proste prejav zaujem a vypocuj ho. Mozno pride aj on sam na to, ze je to blbost a v jeho veku to nema vyznam a ze na to nemate. Napad to nemusi byt zly ale skor pre ludi, co sa v tom vyznaju a maju viac penazi ako vy. Ak to hned odmietnes, tak sa pohadate a on bude trvat na svojom a ty budes ta zla, co mu nedovoli splnit si sen. Je otazka, ci mu v banke daju hypoteku na rozpadnutu budovu, hlavne ked uz ma 50 rokov, ta splatka bude vysoka a ci mu stavebny urad povoli stavat byty v tejto budove. Ako dlho planuje tuto budovu rekonstruovat? Na Slovensku je dost problem s uradmi a vsetko trva aj trikrat dlhsie ako by mohlo kvoli povoleniam. Bude dost penazi na to, aby splacal hypoteku pocas toho, co sa ta budova bude rekonstruovat? Vtedy este nebude mat zisk. Musi k danym bytom vybudovat aj parkovacie miesta? Neviem ci to nie je povinnost pre nove byty.
@malalucka3 A to nepočíta s tým, že sa začne prerabat a rozvody napr budú skratove a bude treba všetky vymeniť...to už bude plus k 450 000 a takých veci počas prerabky zistia desiatky. Tomu chlapovi original preplo, total nezodpovedné voči rodine.
@enmery Som už o sebe začala pochybovať, že mu ničím životnú šancu ako to on nazýva. Stále básni ako by tam zriadil byty a prenajímal a mal by pasívny príjem. Mne vyčita, že nie som ctižiadostivá. Dnes ma celý deň ignoruje lebo sa už odmietam o tom rozprávať.
podľa mňa ho niekto chce obriahnuť o prachy 😏
@enmery Som už o sebe začala pochybovať, že mu ničím životnú šancu ako to on nazýva. Stále básni ako by tam zriadil byty a prenajímal a mal by pasívny príjem. Mne vyčita, že nie som ctižiadostivá. Dnes ma celý deň ignoruje lebo sa už odmietam o tom rozprávať.
@anonym_autor kolko zaraba tvoj muz??
Tvoj muz ma asi veľké oči a viac menej nič o tom nevie. Neviem o aké mesto sa jedna ale len tak z hlavy podľa toho čo píšeš už sa to neoplatí. Pre predstavu my sme v BA kupovali budovu kde sú kancelárie s tým, že nájomníkom sme preberali a zisk bol 5k mesacne žiadna robota a hodnota budovy už rovnako 450k a žiadne investície potrebné...ta jeho predstava je detská a skončilo by to veľmi zle..
@anonym_autor sadni si s muzom a spolu si prejdite jeho predstavu. Kolko planuje do toho investovat, kolko bytov z toho chce spravit, ake budu mesacne naklady na jeden byt, aky bude zisk z jedneho bytu, aka bude velka splatka hypoteky. Moze oslovit aj firmu ohladom rekonstrukcie a dat si vypracovat cenovu ponuku. Proste prejav zaujem a vypocuj ho. Mozno pride aj on sam na to, ze je to blbost a v jeho veku to nema vyznam a ze na to nemate. Napad to nemusi byt zly ale skor pre ludi, co sa v tom vyznaju a maju viac penazi ako vy. Ak to hned odmietnes, tak sa pohadate a on bude trvat na svojom a ty budes ta zla, co mu nedovoli splnit si sen. Je otazka, ci mu v banke daju hypoteku na rozpadnutu budovu, hlavne ked uz ma 50 rokov, ta splatka bude vysoka a ci mu stavebny urad povoli stavat byty v tejto budove. Ako dlho planuje tuto budovu rekonstruovat? Na Slovensku je dost problem s uradmi a vsetko trva aj trikrat dlhsie ako by mohlo kvoli povoleniam. Bude dost penazi na to, aby splacal hypoteku pocas toho, co sa ta budova bude rekonstruovat? Vtedy este nebude mat zisk. Musi k danym bytom vybudovat aj parkovacie miesta? Neviem ci to nie je povinnost pre nove byty.
@anonym_513d8a Ja som si ho už vypočula. Povedal, že na poschodí môže urobiť nám veľký byt. Zbytok byty. Predáme investičný aj náš byt. Všetky úspory dáme do toho. Nedá si povedať, že je to riskantný plán. Ja zarábam málo, dedičstvo ani u jedného nehrozí, dve nezaopatrené deti. Je k tomu pozemok. Vraj ten môže predať. Ja som mu povedala, že musel by na pozemku vybudovať parkovacie miesta. Nedá si to vysvetliť.
@anonym_autor a ktoze mu na tento super plan da peniaze? 😁
@anonym_autor a ktoze mu na tento super plan da peniaze? 😁
@tykat Predá dva byty, zbytok hypotéka.
@tykat Predá dva byty, zbytok hypotéka.
@anonym_autor a kde budete byvat,kym sa tam urobia byty,aj ten vas???
@anonym_513d8a Ja som si ho už vypočula. Povedal, že na poschodí môže urobiť nám veľký byt. Zbytok byty. Predáme investičný aj náš byt. Všetky úspory dáme do toho. Nedá si povedať, že je to riskantný plán. Ja zarábam málo, dedičstvo ani u jedného nehrozí, dve nezaopatrené deti. Je k tomu pozemok. Vraj ten môže predať. Ja som mu povedala, že musel by na pozemku vybudovať parkovacie miesta. Nedá si to vysvetliť.
@anonym_autor mame v blizkej rodine vo vlastnictve dom v centre mensieho mesta, nedavno sa velmi podobny v tom meste rekonstruoval, samozrejme vsetko pod dohladom pamiatkarov a rekonstrukcia stala 2 miliony, je to tiez dom, v ktorom by mohlo byt niekolko bytov. Zaujimalo by ma, aku predstavu o cene rekonstrukcie ma tvoj muz.
Tvojmu mužovi preplo a nešla by som do toho.
U nás tak kúpili starý dom priamo v centre. Následne všetko muselo ísť dole a to sú veľké peniaze. A začali stavať. Lenže jeden má stavebnú firmu a jeho žena je architekt. Celá rodina je ťažko za vodou už dávno. Vedia ako aj majú za čo. Poznajú ľudí aj stavebné zákony a diery.
Má tvoj muž niečo z toho? Pochybujem.
@bosorkabb Nie, nepoznáme architektov, stavebné firmy, peniaze máme v bytoch.
@anonym_autor Tvoj muz si to predstavuje jak Hurvinek valku.
Prestavba nebytových priestorov na byty je na Slovensku možná, ale len pri splnení viacerých podmienok. Stručne a prakticky:
1. Územný plán
Objekt musí byť v zóne, kde sú byty prípustné.
Overuje sa na stavebnom úrade alebo na obci.
2. Zmena účelu užívania stavby
Povinné stavebné konanie (niekedy ohlásenie, často stavebné povolenie).
Bez rozhodnutia stavebného úradu sa byt legálne vytvoriť nedá.
3. Technické požiadavky na byt Priestor musí spĺňať normy pre bývanie, najmä:
minimálna svetlá výška miestností (spravidla min. 2,6 m, pri podkroví menej),
denné osvetlenie a vetranie (okná, nie len svetlíky),
hygienické zázemie (kúpeľňa, WC),
napojenie na inžinierske siete,
tepelno-technické a akustické normy,
samostatný vstup alebo riadne vyriešený spoločný vstup.
4. Parkovanie
Obec môže vyžadovať parkovacie miesto k bytu podľa miestnych pravidiel.
Častý problém najmä v centrách miest.
5. Súhlasy
vlastník objektu,
spoluvlastníci (pri bytovom dome často súhlas nadpolovičnej väčšiny, niekedy 100 % podľa zásahu),
správcovia sietí,
regionálny úrad verejného zdravotníctva,
hasiči.
6. Projektová dokumentácia
musí ju vypracovať autorizovaný projektant,
rieši statiku, požiarnu bezpečnosť, hygienu, dispozície.
7. Kolaudácia
až po kolaudácii ide oficiálne o byt,
bez nej sa priestor považuje stále za nebytový, aj keď v ňom niekto býva.
@bosorkabb Nie, nepoznáme architektov, stavebné firmy, peniaze máme v bytoch.
@anonym_autor tam nemate ziadnu hypoteku na nich???
@anonym_autor Daj mu prečítať túto diskusiu.
@anonym_autor a kde budete byvat,kym sa tam urobia byty,aj ten vas???
@anonym_7cebf7 On by šiel do podnájmu kludne alebo k rodičom. Presviedča ma, že do roka to prerobí. Ja sa nejdem rozčulovať.
Velmi zly napad. Co vsetko vie tvoj manzel o budove? Pamiatka, statika, moznosti predefinovania ucelu atd… 450000 stoji budova, a prerabka? Ak by ste to mali v pancuche a potrebujete „preprat“ … ok. Ale ak by s takymto planom prisiel moj normalne zarabajuci manzel … po zhodnoteni okolnosti usudim, ze mu j…. V bedni a berem ho na prehliadku, ci nema nejaku Dg.
@anonym_autor Tvoj muz si to predstavuje jak Hurvinek valku.
Prestavba nebytových priestorov na byty je na Slovensku možná, ale len pri splnení viacerých podmienok. Stručne a prakticky:
1. Územný plán
Objekt musí byť v zóne, kde sú byty prípustné.
Overuje sa na stavebnom úrade alebo na obci.
2. Zmena účelu užívania stavby
Povinné stavebné konanie (niekedy ohlásenie, často stavebné povolenie).
Bez rozhodnutia stavebného úradu sa byt legálne vytvoriť nedá.
3. Technické požiadavky na byt Priestor musí spĺňať normy pre bývanie, najmä:
minimálna svetlá výška miestností (spravidla min. 2,6 m, pri podkroví menej),
denné osvetlenie a vetranie (okná, nie len svetlíky),
hygienické zázemie (kúpeľňa, WC),
napojenie na inžinierske siete,
tepelno-technické a akustické normy,
samostatný vstup alebo riadne vyriešený spoločný vstup.
4. Parkovanie
Obec môže vyžadovať parkovacie miesto k bytu podľa miestnych pravidiel.
Častý problém najmä v centrách miest.
5. Súhlasy
vlastník objektu,
spoluvlastníci (pri bytovom dome často súhlas nadpolovičnej väčšiny, niekedy 100 % podľa zásahu),
správcovia sietí,
regionálny úrad verejného zdravotníctva,
hasiči.
6. Projektová dokumentácia
musí ju vypracovať autorizovaný projektant,
rieši statiku, požiarnu bezpečnosť, hygienu, dispozície.
7. Kolaudácia
až po kolaudácii ide oficiálne o byt,
bez nej sa priestor považuje stále za nebytový, aj keď v ňom niekto býva.
@anonym_autor daj mu precitat koment
@beata_k aby vedel,co vsetko to obnasa este pred prerabkou samotnou.
Muzovi asi preplo nie? Nepises o jeho prijme nic ale to je hedno. Je ro masaker. Keby ste mali penazi, te neviete co s nimi, ok. Ale toto nie.
@svetlonos Nie sme za vodou, žijeme v štvorizbáku. Plus máme jeden investičný byt a staršie auto.
@anonym_autor akože samotný nápad nie je zlý - prerobiť budovu v centre mesta a mať z toho pasívny príjem v podobe nájmu. Ale koľko počíta na takú prerábku? To nebude len tak 100-200 tisíc. To bude podstatne viac… Nech si najskôr urobí rozpočet a priamo osloví firmy, ktoré by to boli ochotné urobiť a hlavne za akú cenu… Možno sám príde na to, že to pre vás nie je cesta… Že na to nemáte, aj keby ste predali oba byty (plus nech nezabudne na nájom, v ktorom by ste dočasne bývali).
@anonym_autor tam nemate ziadnu hypoteku na nich???
@anonym_7cebf7 na jednom ešte nízku sumu
@anonym_autor akože samotný nápad nie je zlý - prerobiť budovu v centre mesta a mať z toho pasívny príjem v podobe nájmu. Ale koľko počíta na takú prerábku? To nebude len tak 100-200 tisíc. To bude podstatne viac… Nech si najskôr urobí rozpočet a priamo osloví firmy, ktoré by to boli ochotné urobiť a hlavne za akú cenu… Možno sám príde na to, že to pre vás nie je cesta… Že na to nemáte, aj keby ste predali oba byty (plus nech nezabudne na nájom, v ktorom by ste dočasne bývali).
@gab1sol Viem, že samotný nápad myslel dobre ale my na to nemáme
@gab1sol Viem, že samotný nápad myslel dobre ale my na to nemáme
@anonym_autor neustupuj,ani o mm dozadu,lebo vas to zrujnuje.
Ja mu nemienim ustúpiť aj keď bude zdutý
Ako plán by to bolo dobré ale "nemá" na to keď nechce ohroziť rodinu....
A koľko by akoze bolo potom bytov v tej budove? Kolko bude potrebovať na prerobenie a ako.dlho to bude trvať?
Za tých 450 000 radšej nech kupi uz hotové byty a tie prenajíma. Za mna blbosť...ani o pár rokov to nebude prerobené...je to aspoň na lukratívnom mieste?
@vilma7 Podla neho by v budove mohlo byť šesť dvojizbových bytov.
A to tvojho muza nenapadlo, ze miestny developer ( ktory na to ma aj financie) by to uz davno neurobil keby v tom nebol hacik? On si ozaj mysli, ze objavil zlatu banu?
Nie nesla bh som do toho a dupľom nie v takom veku. Asi sa nemáte tak zle ak 1 investičný byt mate.
@anonym_fe0873 V akom veku? Padesiatka nie je vek, bude robit minimalne este 15 rokov.

@anonym_autor stará budova v centre mesta, ešte nech sa vám do toho zamontujú pamiatkári a náklady porastu do nebies.