icon

Manželov tlak na liečbu schizofrénie a depresia

20. dec 2024

Ahojte. Smutno sa mi toto píše. Liečim sa už roky na depresiu. Užívala som lieky, ktoré mi pomáhali, bola som stabilizovaná a zvládala som svoje denné povinnosti... Mám depresiu, ale myslenie, vnímanie bez porúch... Pani doktorka mi, ale jeden z liekom zmenila za Alventu, v dobrej viere, že budem mať viac energie. Táto zmena mi však nesadla, pociťujem viac úzkostí, všetko ma hneď rozcíti, čo pred tým nebolo (ani pred sviatkami). Tak sme sa s pani doktorkou na poslednej kontrole dohodli, že sa postupnu budeme vracať, k tým liekom, čo mi pomáhali. Manžel nemá pre moju chorobu pichopenie, ani trpezlivosť. Dokonca povedal, že potrebujem silnejšie lieky, také, čo užívajú ľudia so schizofréniou. A aby som na najbližšej kontrole pritvrdila na lekárku, nech mi predpíše také 🤦🏼‍♀️.

Teraz toto možno zoberite ako paranoidné, ale toto je v skutku pravda. Každý máme byt v osobnom vla
Stníctve. A sama som pred rokmi bola svedko, am toho, ako svokra nabádala môjho manžela tohotoho, ako svojra

7miriam77
20. dec 2024

Presne tak, takí ľudia sa nemenia, akurát tak k horšiemu. V kľude si všetko premysli,urob rozhodnutie a keď ho spravíš, tak sa toho rozhodnutia drž aj keby neviem čo bolo. Ono je vždy najťažšie to definitívne rozhodnutie spraviť....potom to už ide . Držím palce ❤️👍

enmery
20. dec 2024

@mikadooo Potom zrušiť MK. Tu väčšina na "niekoho kydá" a žiadny problém sa v diskusii na MK nevyrieši.

autor
20. dec 2024

@mikadooo Ja nemám záujem na niekoho kydať. Toto naozaj nie je môj štýl. Iba ma to bolí a chcela som počuť aj názor iných žien.
V zadaní príspevku som napísala, ako to bolo.
Ja som k lekárke hneď neutekala, ale išla som na riadne dohodnutý termín kontroly. Na ktorej mi pani dr. povedala, že mi zmení antidepresíva na tie povôdné, ktoré mi sadli lepšie. A o nijakých antipsychotikách s dr. nebola reč.
Až keď som prišla domov, muž začal, že antidepresíva sú málo a pri ďalšej kontrole mám na ňu "pritlačiť" nech predpíše antipsychotiká 🤦🏼‍♀️

autor
20. dec 2024

@enmery Vieš, niekto potrebuje a pomôže mu, keď sa vyrozpráva. A aj tu. Veď tu sú tiež ľudia so svojími radosťami aj starosťami ...

enmery
20. dec 2024

Ja to chápem. Čo nechápem, sú tieto vety o "kydaní"na niekoho. Každá diskusia tu je o nejakom probléme a asi nechodí písať do každej, že autor "kydá" na druhú stranu. Veď nájsť diskusiu a názory iných ľudí môže zmeniť uhoľ pohľadu, nájsť človeka, ktorý si prešiel podobným a našiel nejaké riešenie. Toto nie je ok-ako Ti písala baba vyššie, tie vyhrážky s osladenim života-toto fakt na bomby nerobí psychicky zrelý, milujúci partner. Ja keď som ochorela, môj ex mi nebol oporou a ukončilo sa to. Potom som stretla svojho súčasného a priala by som takého každej. Podpora, pomoc, pochopenie, bezpečie.

mikadooo
20. dec 2024

@autorka, @enmery ospravedlňujem sa za expresívny výraz.

mimirka32
20. dec 2024

Ahoj, nepovedal to len v hneve alebo preto, ze bol nervozny a frustrovany? Ja beriem tiez antidepresiva a v zlych stavoch to so mnou bolo tazke. A isla som sa odstahovat a neviem co este. A na cloveka, ktory s tebou zije a musi to prezivat s tebou, tieto situacie silno vplyvaju a mozu stratit trpezlivost. Alebo je proste nechapavy. Ludia, ktori psychicke diagnozy nemaju, len tazko chapu ako sa takyto chory clovek citi. A obcas davaju fakt blbe rady. Teraz ked ti je horsie nerob unahlene rozhodnutia, pockaj kym ti bude lepsie a potom rob zavery

danica2711
20. dec 2024

tvoj manžel je človek bez empatie a láskavosti a tvojmu psychickému zdraviu by asi prospelo, keby si od neho odišla. Deti nemáte, byt máš, podľa toho, ako píšeš, máš aj rozumu dosť - takže ti je určite jasné, že tento človek ti nie je oporou v chorobe (s ktorou statočne bojuješ) a nebude ani v ničom inom

biba_18
20. dec 2024

vedie ho k tomu neznalosť ...

biba_18
20. dec 2024

@ivik4 vieš, ale ak by aj naozaj nič neurobila doma, lebo nevládze alebo ju to utlmuje - aj by ochrnula z nejakého dôvodu, tiež by bola na obtiaž?

ivik4
20. dec 2024

@biba_18 no o ochrnutych ludoch sa tu nebavime, fakt ma nemusis oznacovat 😄. Ja som si spomenula na taku dlhu temu kde jedna mama ozaj cele dni len lezala v posteli skrz depresiu a vsetky sa tu do nej pustili ako besne ,dlhe citanie to bolo. Ja som za to ze najskor sa spytat, potom hodnotit. Viem pochopit aj druhu stranu lebo sama mam vaznu chorobu a ked mam malo krvi, proste som nepouzitelna a viem ze ked je na jedneho vsetkeho vela, nemusi to zvladat niekedy. Rovnako chapem aj autorku

biba_18
20. dec 2024

@ivik4 no dobre, ale povedať že je niekto niekomu na obtiaž lebo je chorý? ty si rodine na obtiaž? alebo si s tým ok keď ti to niekto povie?

ivik4
20. dec 2024

@biba_18 neviem mozno vtedy som na obtiaz a verim ze v tehotenstve som uuuuurcite bola 💁‍♀️.
Ja som taka ze idem aj cez mrtvoly teraz ked mame syna, ze vzdy aspon nieco spravim ( aj dost vela krat) aj ked mi je zle, lebo uz niesom zodpovedna len za seba .A to mam fyzicke bolesti. Nedovolila by som si lezat cele dni ako Ta pani v teme predtym s depresiou. No to som ja.
Ale stale uplne chapem aj toho jej manzela.
Nemam rada ked niekto automaticky pise svoj nazor bez toho aby sa najskor spytal aj na druhu stranu. To nevie clovek ani zhodnotit.
V pripade autorky tejto temy je jej muz blb a mala by sa rozviest

autor
20. dec 2024

@mimirka32 Ja viem, rozumiem. Súhlasím, že aj pre druhú stranu je to ťažké v niektorých situáciách, žiť s človekom, ktorý má depresiu.
Ale to s tým bytom, čo svokra ho nahovárala bolo ešte v časoch, keď som depku nemala tak silno rozbehnutú .... a s tým, že mi život počas čakania na rozvodový súd "osladí" to už bolo vyhrážanie.

elzu
20. dec 2024

Mam dojem, že tvé nemoci nerozumí. Byla by tvoje psychiatrička ochotná si s ním promluvit a vysvetlit mu, co tvá choroba obnáší a jaké jsou možnosti léčby?
Je mozné, že si s tvymi depresivnimi stavy nedokaze poradit. Možná si je dava vnitrne za vinu, mozna si jen preje mit vedle sebe stastnou zenu a rozpada se mu jeho vysnena predstava o harmonickém vztahu pred ocima. Mozna se na tvou nemoc zlobi. Mozna pochazi z rodiny, ve ktere psychicke problemy jako pojem nikdy neexistovaly. Jsem lekarka i pres me medicinske vzdělání - je pro me chvilemi tezke symptomy psychicky nemocnych pacientu lidsky uchopit a spravne s nimi zacházet.

Ty s ním žijes, ty víš, jaký je. A ty si musíš odpovedet, jestli ti takovy muz stoji zato.

Pokud uz vasemu vztahu nechces dat sanci, i to je vporadku, nemusis se obhajovat, ani vuci nemu, ani vuci nikomu jinemu, jsi zodpovedna za sebe a za to, aby ti bylo dobre.
Pokus se si vytvořit finanční nezávislost tak, abys mohla stat pár mesicu plne na svych nohách- i kdybys kvuli tomu mela na urcitou dobu slevit ze sveho standartu- ver mi, vyplatí se to- mluvim z vlastní zkusenosti- odchazela jsem se dvemi malymi detmi a vyhruzkami trvrdeho kalibru za zady- financni nezavislost ti da neskutečný pocit svobody pro připad, že ze vztahu budeš chtít odejít. Ja se diky tomu mohla otocit - a proti jeho výhružkám vystrčit prostředník.

bielasovicka
20. dec 2024

Autorka, a teraz bývaš v ktorom byte? Lebo hovoríš ze mate byt obydvaja, tak nemôžeš byť v tom svojom? Život ti neosladi, keď s ním nebudeš bývať.

luccija
20. dec 2024

Tvoj muž sa asi musí viac liečiť ako ty.Bezne sa pri depresii dávajú aj psychotika, ale ty máš svoju lekárku a dôveruj jej.Tiez si myslím, že za tvoj psychický stav môže muž jeho správanie, vyhrážanie atď....

autor
20. dec 2024

@bielasovicka On býva teraz v mojom byte. Jeho byt má on prepísaný darovacou zmluvou od rodičov. Takže ten byt obývajú jeho rodičia a on býva so mnou.

cimage
20. dec 2024

Znies ako rozumna zena, ktora normalne funguje. Davaj pozor na muza a svokru, aby ta nedotlacili do niecoho co nechces a v najhorsom pripade ta daju zavriet na psychiatriu. Podla mna a asi aj viacerych zien tu v diskusii by si mozno ani tu depresiu nemusela riesit nebyt muza a svokry. Mal by ti byt oporou a mamu uzemnit, nech sa do vas nestara.

gribka1
20. dec 2024

Prepáč, nečítala som komentáre, ale hneď ma napadlo, že by si sa mala rozviesť, lebo s týmto človekom sa na tú psychiatriu dostaneš. Nečakala by som ani minútu, kým sa nedostaneš k nejakej diagnóze ku ktorej ti možno dopomôžu a pripravia ťa o všetko.

cacianka
20. dec 2024

tak potom je to ten trochu horší stav. vyhodiť ho z tvojho bytu môžeš až po rozvode. alebo mu nič o tomto nehovor, len ho skús poslať do jeho bytu, otoč to že ked sa mu nedá dobre žiť zo schizofreničkou, nech ide preč, a stále mu to pripomínaj nech odíde z tvojho bytu.
píšeš vešmi slušne, naozaj znieš ako rozumná vyrovnaná žena, a aj ja mám dojem že tvoj psychický stav by sa ti po odchode muža a po rozvode mega zlepšil.
tu už šípim snahu od neho a jeho rodiny poriadne ťa zmagoriť , pošpiniť a pripraviť o byt, lebo oni sú zlí ľudia a pôjdu aj cez mrtvoly, aby pripraivili ženu bez rodiny o jej jedinu istotu a majetok,
veľmi ti držím palce, aby si nabrala silu a hento hovädo vyhodila zo svojho života aj s jeho vychcanou materou. dávaj si pozor a bojuj.

januska12323
20. dec 2024

Prosím ťa nájdi si právnika nech ti vysvetlí ako funguje rozvod a vyhodenie muža z bytu. Byt si mala pred manželstvom?

zuzanaa239
20. dec 2024

Veď to je super koľko si stihla, pekne. Máš aj zamestnanie čo je pre teba veľke plus. Mavaš aj veľmi tažké depresie? Lebo ľahkú depku ma počas života každy, ja myslím, že aj strednú keď sa vyskytne tažšia životná situácia počas roka.Úzkosti kto nemá😂😂 zo Sloveska a celkoveh situácie vo svete, klimatickej je pre mňa kráľ, myslim, že úzkosť tiež patrí k našej ľudskej povahe. Čiže svoj stav rieš hlavne s lekárom, buď úprimná, povedz, že nemaš zázemie doma na svoje stavy možno práve situacia doma zhoršuje tboje depresue a uzkosti a ked vyriesis toto, mozno nebude treba ani lieky.

lavender94
20. dec 2024

Rozveď sa. Načo ti je chlap, ktorý ťa manipuluje, chce z teba spraviť pomaly nesvojprávnu, nemáš v ňom ani štipku podpory. Láska nie je všetko, nestačí na udržanie vzťahu a pochybujem, že on k tebe niečo cíti. Keby cítil, nerobi to čo robí a nevyhrážal by sa pri spomínaní rozvodu. Známa sa nedavno skoro rozviedla. Nakoniec išli do poradne a skúšajú to odznova. To by urobil chlap ktorý ma záujem o teba ako osobu a nie len o tvoj bytu alebo o čo mu vlastne ide.
Sme na Slovensku, máš rovnaké práva ako on a reálne ti nič nemôže keď podáš žiadosť o rozvod. Keby sa odstahujes a komunikuješ s ním len cez právnika, smsky, poštou oficiálne dokumenty, môže ti tak maximálne vynadať a na to si už predpokladám zvyknutá. Ten chlap ti robí iba zle, psychicky ti to priťažuje. Úplne sa odstrihni od nejakých citov, lebo ťa to casom zničí.

alickapusinka
20. dec 2024

Odid píšeš máš svoj byt.Toto je duševný chudák namiesto toho aby TI bol oprou tak si vymyšľa kadejake sprostosti. Určite ked svoj byt preda tak nech preda a ide bývať k matke určite TY nič neprepísuj.Máš kam ísť rozved s deti nemate.Ja si myslim že budeš v pohode ked sa rozvedieš. Oporu nemáš žiadnu zbroji proti tebe aj s matkou.Načo TI takeho lepšie TI bude samej budeš v pohode.Ja si myslím že sa TI polepši toto TI neprídava na ničom iba sa TI zhorši stav.

alickapusinka
20. dec 2024

daj mu zbohom

autor
20. dec 2024

@januska12323 Áno, pred manželstvom

kikush182329
20. dec 2024

Podla mna ty ani nemas skutocnu depresiu, len manzela kkta. Odstahuj sa, odstrihni ho od seba a zrazu sa budes citit lepsie 😊

rorino
20. dec 2024

Ty máš depresie z manžela.On predá svoj byt,bude v balíku a ty mu máš prepísať polovicu zo svojho,potom sa s tebou rozvedie a aby si ho z toho bytu mohla vyplatiť prídeš on ?Šikovný chlapec ,len čo je pravda,možno sa aj pokúsi zbaviť ťa svojprávnosti a aj tvoj byt bude jeho.Dufam,že preháňam.

svetlonos
20. dec 2024

Tak v tom pripade by už bol dávno ex za mna. Prestaň byt masochysta a zacni zit pokojnejší zivit bez neho. Aj si trúfam povedať, že sa ti tvoj zdravotný stav potom zlepší.
On ta nemiluje a nič co by náhodou dobre irobil, nevydrží jeho zle chovanie a bezcharakternosť.