icon

Príznaky depresie alebo začiatky schizofrénie?

Včera o 18:49

Dobrý večer,
chcel by som sa obrátiť na Vás, či máte skúsenosti s podobnými príznakmi. Už mesiace bojujem so suicidálnymi tendenciami (niekoľko pokusov obesiť sa), sebapoškodzovaním a inými príznakmi úzkostí a depresie. No posledné dva týždne sa mi stáva, že počujem, ako na mňa volá člen rodiny, no v skutočnosti ma nikto nevolal. Tiež mám zvláštny pocit, že v najbližších dňoch alebo v týždňoch zomriem. Chcem sa preto spýtať, či má niekto skúsenosti s podobnými príznakmi pri depresiách, alebo už ide o počiatky schizofrénie (môj otec sa 25 rokov lieči na schizofréniu).
Viem, že to nie je prioritne otázka pre toto fórum, ale potreboval by som odpoveď, lebo sa strašne bojím, že okrem iných psychiatrických diagnóz budem trpieť aj schizofréniou.
Podľa psychiatričky je môj stav natoľko akútny, že mi dala termín vyšetrenia na 18. augusta. So psychologičkou sme riešili otázku hospitalizácie, ale jednak by ma rodina nepustila do nemocnice pred polovicou júla, jednak, po mojich skúsenostiach, začínam pochybovať, či by mi pomohla nejaká liečba. Pracoval som na sebe, ale jedine to viedlo k môjmu absolútnemu psychickému vyčerpaniu.
Vopred ďakujem za odpoveď.

anonym_63329a
Včera o 18:52

@anonym_autor hospitalizácia okamžite. 🙂

cairka
Včera o 18:55

Držím palce a prosím, nečakaj na hospitalizáciu do polky júla. Mám skúsenosť len ako mama niekoho so schizofréniou,aj suicidialnymi tendencia mi, nechce sa mi veriť, že by ťa rodina nepustila. Si si istý, že to nie je len tá mrcha choroba, ktorá ti to nehovára?

anonym_525acf

@anonym_autor ano, mavam podobne stavy, horsie je ze mam manifestaciu v tele, takisto mam riadne velke paranoje...Myslienky na zabitie nie, samoposkodzovanie mavam obcas sa kusem do ruky, mam tam modriny, lekarka to neriesi....
kazdy tyzden si nachadzam dovod na trapenie, myslim si ze mam rakovinu, beham po vysetreniach, ale ak mas myslienky na smrt, to asi by som zvazila hospitalizaciu. Ja si skor predstavujem ci by som niekomu chybala, mne nedavno umreli v rodine, preto mam tieto stavy
mas dovod mat taketo stavy? preco sa chces zabit? Urcite nepodcenovat. Chod na prijem a uvidis. Podla mna toto treba riesit cim skor.

anonym_fec687

keď ti bude ozaj zle zájdi na urgent do nemocnice - hosp. ťa okamžite.

januska12323
Včera o 19:02

Potrebuješ okamžitú hospitalizáciu. Ako myslíš, že ťa rodina nepustí?

anonym_525acf
Včera o 19:03

@anonym_autor

a nic proti, ale tvoju rodinu netrapia pokusy o samovrazdu? To nemyslis vazne, ze? Kolko mas rokov? Teraz povies, ze idete na dovolenku, alebo co? Nerozumiem

'' So psychologičkou sme riešili otázku hospitalizácie, ale jednak by ma rodina nepustila do nemocnice pred polovicou júla, ''

domkakvet
Včera o 19:08

@anonym_autor urcite tam mas nabeh na schizofreniu a mozno ju uz aj mas. Venujes sa nejakym zalubam?

kacena4
Včera o 19:09

prepac ty mas samovrazebne myslienky a rodina ta nepusti do nemocnice... to co je? nerozumiem, dostanes zlcnikovy zachvat a budes cakat kym ta rodina pusti?? akutny stav patri do nemocnice. stavy ktore opisujes mozu byt sposobne silnou depresiou a uzkostami, ale mas geneticku predispoziciu aj na schizo to je na posudenie dr. ci je tam alebo nie, preto je potroebne vysetrenie radsej hned ako cakat kym sa to zhorsi ☹ potom sa budes dlhsie nastavovat na liecbu a vracat sa do relativne kludoveho stavu, takze ti osobne odporucam sme urgent a oni usudia ci je to na hospitalizaciu alebo to pocka do 18.8. to ze pochybujes nie je ok, treba verit ze liecba ti pomoze, pochybnosti su znakom depresie. takze odporucam cim skor vyhladat lekara, kedze si uvedomujes svoj zly stav, ktory treba riesit a to treba cim skor, nie ked bude neskoro. drzim palceky

cairka
Včera o 19:15
@kacena4

prepac ty mas samovrazebne myslienky a rodina ta nepusti do nemocnice... to co je? nerozumiem, dostanes zlcnikovy zachvat a budes cakat kym ta rodina pusti?? akutny stav patri do nemocnice. stavy ktore opisujes mozu byt sposobne silnou depresiou a uzkostami, ale mas geneticku predispoziciu aj na schizo to je na posudenie dr. ci je tam alebo nie, preto je potroebne vysetrenie radsej hned ako cakat kym sa to zhorsi ☹ potom sa budes dlhsie nastavovat na liecbu a vracat sa do relativne kludoveho stavu, takze ti osobne odporucam sme urgent a oni usudia ci je to na hospitalizaciu alebo to pocka do 18.8. to ze pochybujes nie je ok, treba verit ze liecba ti pomoze, pochybnosti su znakom depresie. takze odporucam cim skor vyhladat lekara, kedze si uvedomujes svoj zly stav, ktory treba riesit a to treba cim skor, nie ked bude neskoro. drzim palceky

@anonym_525acf ,
@kacena4 , schiza je mrcha v tom, že človeka vlastná hlava presvedčí o veciach, ktoré vôbec nemusia byť pravda. Verím, že môže byť presvedčený, že rodina ho nepustí,pritom rodina sa ho bojí nechať 5 minút samého,aby si neublížil...

anonym_af7e68
Včera o 19:40

@anonym_autor keď sa tvoj stav zhoršuje máš ísť hneď k psychiatricke a nečakať na termín.Hned zajtra chod k nej a daj sa hospitalizovať netreba sa toho báť.

anonym_525acf
Včera o 19:44
@cairka

@anonym_525acf ,
@kacena4 , schiza je mrcha v tom, že človeka vlastná hlava presvedčí o veciach, ktoré vôbec nemusia byť pravda. Verím, že môže byť presvedčený, že rodina ho nepustí,pritom rodina sa ho bojí nechať 5 minút samého,aby si neublížil...

@cairka tak ak toto je schiza, mam to cely zivot

anonym_966fab
Včera o 19:49

@anonym_autor prosím okamžite hospitalizácia. Prosím vás o to ako cudzí človek ale naozaj to myslím v dobrom

cairka
Včera o 19:57
@anonym_525acf

@cairka tak ak toto je schiza, mam to cely zivot

@anonym_525acf ,a ako podľa teba vyzerá schiza, keď paranoja a podozrievavosť voči blízkym nie sú príznakom.... Na určenie diagnózy sú iní, ale ja tam známky vidím....
Aj keď je možné, že len medzi riadkami čítam niečo, čo tam nie je

anonym_525acf
Včera o 19:58
@cairka

@anonym_525acf ,a ako podľa teba vyzerá schiza, keď paranoja a podozrievavosť voči blízkym nie sú príznakom.... Na určenie diagnózy sú iní, ale ja tam známky vidím....
Aj keď je možné, že len medzi riadkami čítam niečo, čo tam nie je

@cairka vsetko toto mam. Dali mi uzkostne poruchy, depresie a este daco so symptomami, ziadna schiza, bola som na vysetreni snad u 5 roznych lekaroch , paranoju mam uplne vsade, doma, obchod, praca, vsade. Uplne vsade a podozrievavost tiez. Na kazdom kroku

cairka
Včera o 20:00
@anonym_525acf

@cairka vsetko toto mam. Dali mi uzkostne poruchy, depresie a este daco so symptomami, ziadna schiza, bola som na vysetreni snad u 5 roznych lekaroch , paranoju mam uplne vsade, doma, obchod, praca, vsade. Uplne vsade a podozrievavost tiez. Na kazdom kroku

@anonym_525acf aj halucinácie? On spomína aj tie.... Ale veď kiežby nebolo, každopadne pokiaľ je suicidiálny,tak potrebuje pomoc ...

catherin4
Dnes o 02:42

Nemusi to byt hned schizofrenia, ale nejake sklony k nej mas. Ries to s doktorom. Mozno ti predpise antipsychotika.

autor
Dnes o 04:11
@cairka

Držím palce a prosím, nečakaj na hospitalizáciu do polky júla. Mám skúsenosť len ako mama niekoho so schizofréniou,aj suicidialnymi tendencia mi, nechce sa mi veriť, že by ťa rodina nepustila. Si si istý, že to nie je len tá mrcha choroba, ktorá ti to nehovára?

@cairka Žiaľ, v tomto nejde o príznaky schizofrénie. Ťažšie obdobie som mal už v januári a vtedy to mama uhrala do "outu" s tým, že ich chcem opustiť a vyhrážala sa mi, že pôvodnému majiteľovi vráti šteniatko, ktoré som dostal na Vianoce. V máji a v júni som sa snažil naznačiť, že mi nie je dobre, ale skončilo to tým, že iní ľudia to majú ťažšie a nemám sa sústrediť na seba. Dokonca, keď som jej oznámil výsledok rozhovoru so psychologičkou, povedala mi, že sa veľmi nebude starať o moje akváriá s rybami.

autor
Dnes o 04:20
@anonym_525acf

@anonym_autor ano, mavam podobne stavy, horsie je ze mam manifestaciu v tele, takisto mam riadne velke paranoje...Myslienky na zabitie nie, samoposkodzovanie mavam obcas sa kusem do ruky, mam tam modriny, lekarka to neriesi....
kazdy tyzden si nachadzam dovod na trapenie, myslim si ze mam rakovinu, beham po vysetreniach, ale ak mas myslienky na smrt, to asi by som zvazila hospitalizaciu. Ja si skor predstavujem ci by som niekomu chybala, mne nedavno umreli v rodine, preto mam tieto stavy
mas dovod mat taketo stavy? preco sa chces zabit? Urcite nepodcenovat. Chod na prijem a uvidis. Podla mna toto treba riesit cim skor.

@anonym_525acf Samovražedné myšlienky mám od roku 2020 (staral som sa o nevlastného otca, ktorý bol v poslednom štádiu rakoviny a zomrel 5 dní pred Vianocami). Môj momentálny stav je spôsobený viacerými faktormi (cítim sa byť zbytočný a neprínosný pre rodinu, nevládzem pracovať, v Novom roku mi náhle zomrel starý otec, ktorý ma ako jediný otvorene podporoval v štúdiu, sú dni, keď nemám čo jesť, kvôli postoju istých ľudí mám zatvorené dvere na denné PhD. štúdium na mojej fakulte, ap.). Celkovo sa všetko na mňa zrútilo, doma necítim oporu a cítim sa ako pokazený stroj, ktorý nemôže prejavovať emócie, len musí čo najviac pracovať, prípadne ako hladný krk navyše, kde aj sestra narážala na to, že ako prvý by som mal niekde odísť z domu.

autor
Dnes o 04:23
@anonym_525acf

@anonym_autor

a nic proti, ale tvoju rodinu netrapia pokusy o samovrazdu? To nemyslis vazne, ze? Kolko mas rokov? Teraz povies, ze idete na dovolenku, alebo co? Nerozumiem

'' So psychologičkou sme riešili otázku hospitalizácie, ale jednak by ma rodina nepustila do nemocnice pred polovicou júla, ''

@anonym_525acf Netrápia ju, podľa nich len volám o pomoc, ale nechcem skutočne zomrieť. To, že mám napísaný list na rozlúčku a hľadám spôsoby, ako úspešne spáchať samovraždu, je už druhá vec...

autor
Dnes o 04:28
@domkakvet

@anonym_autor urcite tam mas nabeh na schizofreniu a mozno ju uz aj mas. Venujes sa nejakym zalubam?

@domkakvet Mám záľuby, ktoré ma držali na vodou (venujem sa rybám, píšem odborné texty, dobrovoľníctvo, vystupovanie na konferenciách), ale momentálne sa nevládzem venovať ničomu a väčšinu dňa preležím v posteli.

anonym_525acf
Dnes o 04:40
@anonym_autor

@domkakvet Mám záľuby, ktoré ma držali na vodou (venujem sa rybám, píšem odborné texty, dobrovoľníctvo, vystupovanie na konferenciách), ale momentálne sa nevládzem venovať ničomu a väčšinu dňa preležím v posteli.

@anonym_autor takze nepracujes. Nestudujes. Zijes s rodicmi, oni ta zivia? Tento stav som mala, nazvali to depresiou ( len spat som chcela ale ja som do toho mala hrozne stavy...) Teraz inac, aj tie horucavy kazdeho z nas robia zommbie, ako Tvoju rodinu nemoze trapit tvoj stav, prepac. Kolko mas rokov? Ak mas 18, snad ti nik nebude diktovat, kedy mas ist k lekarovi.

anonym_525acf
Dnes o 04:46
@anonym_autor

@anonym_525acf Samovražedné myšlienky mám od roku 2020 (staral som sa o nevlastného otca, ktorý bol v poslednom štádiu rakoviny a zomrel 5 dní pred Vianocami). Môj momentálny stav je spôsobený viacerými faktormi (cítim sa byť zbytočný a neprínosný pre rodinu, nevládzem pracovať, v Novom roku mi náhle zomrel starý otec, ktorý ma ako jediný otvorene podporoval v štúdiu, sú dni, keď nemám čo jesť, kvôli postoju istých ľudí mám zatvorené dvere na denné PhD. štúdium na mojej fakulte, ap.). Celkovo sa všetko na mňa zrútilo, doma necítim oporu a cítim sa ako pokazený stroj, ktorý nemôže prejavovať emócie, len musí čo najviac pracovať, prípadne ako hladný krk navyše, kde aj sestra narážala na to, že ako prvý by som mal niekde odísť z domu.

@anonym_autor ano, mala som to, poznam tie pocity. Lekarka mi predpisala AD. Takisto som prisla o milovane osoby, dokonca jeden bol mlady clovek, neviem sa doteraz cez to preniest. Aj psychoterapiu mi odporucili. Mrzi ma tvoja sestra, kazdy mame v rodine nieco, tomu ver..Malo kto ma stastie ''na dobre vztahy v rodine'' a o to viac, to boli, ked sa jedna o rovnaku krv :(.

Urcite skusaj hladat inde lekara. Drzim palce, nie si v tom sam. Vela ludmi mame podobne pocity, a urcite to treba riesit s lekarom. Zivot je dar, a my musime zial poniektori viac bojovat, nez ti druhi. Ja som mala od 18 rokov, kedy ma znasilnilni, velmi tazky zivot, uz vtedy som mala ist k Dr. ale nesla som, hanbila som sa a ver, ze som poznacena na cely zivot ale bojujem. Ludom sa denne stavaju hrozne veci. Ale zivot je dar.

Kedze som az neskor citala, ze si uz dospely clovek, tak moj prispevok hore bez s reservou.

A urcite MK nie je spravne forum a platforma, pre taketo rady. Lebo my nie sme odbornici, my len piseme nase skusenosti. Kazdy sme vsak iny. Tak vsetko co sa tu pise, ber s velkou rezervou. Polovica ludi ani nevie, co pise, lebo to neprezili.

anonym_a574cf
Dnes o 05:18

Prístup tvojej rodiny ma veľmi mrzí. Oni by mali byť tí, ktorí ťa podporujú a želajú si tvoje zdravie.
Vidím, že si dospelý.
Môžeš opísať prečo bývaš s mamou a sestrou?

windblue
Dnes o 05:35

Nečakaj na rodinu a chod určite na liečenie, očividne im je tvoj stav jedno, tak tebe môže byť jedno ich názor. Nemáš dákeho kamarata/znameho, hocikoho kto ti verí a podporuje ta? Ze by ta vedel na chvíľku u seba aspoň ubytovať, aby si nebol pri rodine, ktorá je očividne toxicka. Ja viem ze sa to takto ľahko hovorí odstrihnut sa od nich, no je vidieť ze k tvojmu stavu veľmi prispievajú a aj keď ma svoju rodinu človek rad, je niekedy lepšie sa od nich odpojiť, keď viac ubližujú ako pomáhajú. Alebo sa skus opýtať svojich lekárov, ci nevedia o nejakej organizácií, ktora by ti mohla pomôcť na zaciatok sa zariadiť ci uchylit ta. Urcite to nevzdávaj, ved už keď si napísal sem o radu, tak máš stále ten malý kúsok co chce žiť a nie len prežívať, verím ze sa to pomaličky zlepší. Nie hneď, to nejde nikdy no po malých častiach to zlepis dokopy. Chápem ze tieto stavy depresie sú vážne, no verím ze to zvládneš.

autor
Dnes o 06:32
@anonym_525acf

@anonym_autor takze nepracujes. Nestudujes. Zijes s rodicmi, oni ta zivia? Tento stav som mala, nazvali to depresiou ( len spat som chcela ale ja som do toho mala hrozne stavy...) Teraz inac, aj tie horucavy kazdeho z nas robia zommbie, ako Tvoju rodinu nemoze trapit tvoj stav, prepac. Kolko mas rokov? Ak mas 18, snad ti nik nebude diktovat, kedy mas ist k lekarovi.

@anonym_525acf Jasné, že rodinu nemusí trápiť môj stav. Na druhej strane, keď som ja robil psychológa pre mamu a pre sestru, tak by to mohlo fungovať analogicky, aby som aspoň bol vypočutý. Navyše, doma máme veľké hospodárstvo a určite by bolo pre nich lepšie, keby som normálne fungoval a čistil hnoj ovciam a kozám, kurníky, zajačince, ap. Ďalšou vecou je, že mám 26 rokov, ale mám podanú žiadosť o preukaz ZŤP s doprovodom a o osobnú asistenciu, keďže niektoré úkony, medzi ktoré patrí aj návšteva lekárov, nezvládnem bez sprievodu inej osoby.

autor
Dnes o 06:42
@anonym_a574cf

Prístup tvojej rodiny ma veľmi mrzí. Oni by mali byť tí, ktorí ťa podporujú a želajú si tvoje zdravie.
Vidím, že si dospelý.
Môžeš opísať prečo bývaš s mamou a sestrou?

@anonym_a574cf Mal som cieľ osamostatniť sa po mgr. štúdiu. Počas VŠ-štúdia som býval na internáte a plánoval som ísť na PhD. štúdium. Veril sosm však jednému profesorovi, s ktorým sa dôverne poznám 8 rokov a dôveroval som mu, že presadí, aby som mohol pokračovať na dennom PhD. štúdiu. On spravil opak, podľa neho by som zvládol len externé štúdium a po mojej prvej hospitalizácii rozšíril po pracoviskách v BA, že trpím depresiami a Aspergerom. Kvôli tomu ma nikde nezoberú. Podal som si prihlášku v ďalších mestách, aj cez známosti, ale zistil som, že ak som neštudoval na danej univerzite, nemám šancu sa dostať na PhD. Momentálne nevládzem pracovať, riešim otázku čiastočného ID a v mojom regióne nenájdem uplatnenie v oblasti, ktorú som vyštudoval. Trpím aj poruchou sluchu a dyspraxiou, čiže možnosti môjho uplatnenia sú obmedzené (z vlastnej sksúsenosti viem, že nemôžem pracovať na stavbe). Určite som sa chcel osamostatniť, ale v súčasnom stave vidím ako jediné riešenie siahnuť si ns život.

anonym_32e076
Dnes o 07:10

Ryby a psa daj ku kamaratom a chod sa hospitalizovat. Alebo hoci k cudzim ludom ochotnym pomoct. To jednanie zo strany matky je maximalne sebecke.

anonym_683279
Dnes o 08:05
@anonym_autor

@cairka Žiaľ, v tomto nejde o príznaky schizofrénie. Ťažšie obdobie som mal už v januári a vtedy to mama uhrala do "outu" s tým, že ich chcem opustiť a vyhrážala sa mi, že pôvodnému majiteľovi vráti šteniatko, ktoré som dostal na Vianoce. V máji a v júni som sa snažil naznačiť, že mi nie je dobre, ale skončilo to tým, že iní ľudia to majú ťažšie a nemám sa sústrediť na seba. Dokonca, keď som jej oznámil výsledok rozhovoru so psychologičkou, povedala mi, že sa veľmi nebude starať o moje akváriá s rybami.

@anonym_autor , to má mrzí, že je to takto. Ale aj tak skús tú hospitalizáciu. Nemáš v širšej rodine ,medzi priateľmi niekoho, kto by ťa vedel ( a bol ochotný) sprevádzať do nemocnice na príjem?

januska12323
Dnes o 13:22
@anonym_autor

@anonym_a574cf Mal som cieľ osamostatniť sa po mgr. štúdiu. Počas VŠ-štúdia som býval na internáte a plánoval som ísť na PhD. štúdium. Veril sosm však jednému profesorovi, s ktorým sa dôverne poznám 8 rokov a dôveroval som mu, že presadí, aby som mohol pokračovať na dennom PhD. štúdiu. On spravil opak, podľa neho by som zvládol len externé štúdium a po mojej prvej hospitalizácii rozšíril po pracoviskách v BA, že trpím depresiami a Aspergerom. Kvôli tomu ma nikde nezoberú. Podal som si prihlášku v ďalších mestách, aj cez známosti, ale zistil som, že ak som neštudoval na danej univerzite, nemám šancu sa dostať na PhD. Momentálne nevládzem pracovať, riešim otázku čiastočného ID a v mojom regióne nenájdem uplatnenie v oblasti, ktorú som vyštudoval. Trpím aj poruchou sluchu a dyspraxiou, čiže možnosti môjho uplatnenia sú obmedzené (z vlastnej sksúsenosti viem, že nemôžem pracovať na stavbe). Určite som sa chcel osamostatniť, ale v súčasnom stave vidím ako jediné riešenie siahnuť si ns život.

@anonym_autor nepočúvaj mamu a choď rovno na psychiatriu, tam posúdia tvoj stav, nasadia lieky a keď ti bude lepšie hneď uvidíš svet inak.

domkakvet
Dnes o 15:38
@anonym_autor

@anonym_autor vobec nevylucujem uzkost a ani depresiu, ale treba to zastavit, lebo to mozes mat este v stadiu, kedy sa mozes toho este zbavit, zacni tym, ze sa vratis k tvojim zalubam a aj ked nebudes vladat sa im venovat, tak skus aspon trochu s tym, ze potom si oddychnes, na PhD. studium sa vykasli, taky titul je uz aj tak k nicomu.