Manželovo nezodpovedné správanie. Je rozvod riešenie?
Neviem kde zacat. Uz som unavena z manzela. Sme manzelia 3 roky, zijeme v Cesku. Ja pracujem na plny uvazok a studujem dialkovo vs. Manzel mal dlhodobo problem so zdravim, po rokoch mu bola priznana invalidita 1.stupna.
Vadi mi, ze je nezodpovedny, v ziadnej praci dlho nevydrzi, nemoze si moc vyberat, ma vyucny list a do toho ta invalidita. Nemoze namahat ruky, zdvihat nic tazke. Aj nosenie nakupnych tasiek je pre neho problem. Do toho ma insolvenciu. V kazdej praci sa mu nieco nepaci. Do toho prisiel kvoli alkoholu o vodisky preukaz, dostal financnu pokutu a zakaz na dva roky. Ta pokuta nam akurat zas vzala peniaze, ktore sme mohli na nieco pouzit. Ja sa snazim, odkladam z vyplaty a on urobi zas nejaky problem. Ma problemy s alkoholom, kazdy den 2 litre vina.
Chcem mu pomoct, ale takto to dalej nejde. Uz nevladzem. Hovorim mu, nech v tej praci vydrzi, nez mu vratia vodicsky preukaz. V poslednej praci sa mu pacilo, odtial ho ale vystrnadili kolegovia, to nebola jeho vina. Riesim za neho veci, tie uradne, pomahala som mu so ziadostami napriklad o splatkovy kalendar na tu pokutu, na ten invalidny dochodok, odvolania, ziadosti...
Nechcem len skarede o nom pisat, pretoze on navari, uprace, nakupuje vyhradne on. Financie mame podelene tak, ze ja platim reziu bytu (najom, elektrika, mobily, internet) a on plati zas potraviny.
On nieco pokazi a ja to zaplatim. Doslova. Emocne aj financne.
Ja uz neviem ako dalej, ale uz fakt nevladzem.
Dnes v sobotu 26/7 nastúpil do práce? Hm, to sa takto robí niekde? Ja budem trochu oponovať dievčatám. Viem, že je toho na teba veľa. Na druhej strane si viem predstaviť, čím si on ako muž prechádza. Predpokladám, že má depresie, ktoré zapíja. Neschopnosť ako chlap sa postarať o rodinu, o manželku, o seba, o domácnosť, zarobiť peniaze, mať dobré zamestnanie, do toho zdravotné problémy, zrejme aj bolesti, nedostatok financií. To ide tak ruka v ruke. On je v špirále, veľmi dobre si uvedomuje ako to je u vás, len nevie z toho asi von. Ak ho máš rada, ak pred alkoholom váš vzťah bol ok a si stotožnená s tým, že budeš pri ňom aj v zdravotných problémoch, tak sa posnažte to spoločne zmeniť. Povedz mu, ako sa cítiš, že nevládzeš a že sa niečo musí zásadne zmeniť. Že v prvom rade z vášho vzťahu musí preč alkohol ( ale tu aj u teba, nulová tolerancia ). To znamená, ak to nezvládne sám, potrebuje odborníka. V každom prípade ak nie liečenie, určite smer psychológ, addiktológ, psychiater. To je prvý krok. Toto keď sa odbúra a podarí sa to, tak ide o prácu a financie. Jednoducho keď ťa nechce stratiť, musí ten vzťah uchopiť inak. Skús nad tým porozmýšľať.
@anonym_1f4869 Ano, v sobotu nastupil ako ostraha/strazny. Ja sa snazim ho podporovat, povzbudzovat, ale ten alkohol je problem a stokrat uz povedal, ze s tym prestane a aj tak ho vidim ako z tasky vytahuje vino, ked sa vrati z nakupu. Rozumiem, ze je to pre neho tazke, zlozite, ale jeho nezodpovednost je alarmujuca, ved soferoval pod vplyvom alkoholu. Ohrozuje nas, ohrozuje seba aj druhych ludi. Financne, psychicky, fakt uz nevladzem.
Inak uz mi volal, ze z prace odisiel. Nebol tam ani dve hodiny.
Nie, nezmenil sa. Vždy bol nezodpovedný. Nejde o súdenie človeka, ale vedela si od začiatku do čoho ideš. Že má exekúcie atď. Dobrovoľne si si toto vzala na svoje plecia. Takže si treba v prvom rade uvedomiť, že on sa nezmenil, vždy taký bol, možno to len potláčal, skrýval...ale teraz sa to ukázalo. Ja nepijem celý život alkohol, mám onko ochorenie, prežila som v živote toho veľmi veľa ale ani raz ma nenapadlo siahnúť po alkohole, je to len zámienka, pijem lebo mám problémy. No nie, on pije, lebo piť chce....nechodí do práce, lebo pracovať nechce...a vlastne prečo by aj mal? keď ty sa o neho krásne staráš...to čučo by som pred jeho očami vyliala, dala mu do igelitky pár veci a zabuchla za ním dvere...
@anonym_1f4869 Ano, v sobotu nastupil ako ostraha/strazny. Ja sa snazim ho podporovat, povzbudzovat, ale ten alkohol je problem a stokrat uz povedal, ze s tym prestane a aj tak ho vidim ako z tasky vytahuje vino, ked sa vrati z nakupu. Rozumiem, ze je to pre neho tazke, zlozite, ale jeho nezodpovednost je alarmujuca, ved soferoval pod vplyvom alkoholu. Ohrozuje nas, ohrozuje seba aj druhych ludi. Financne, psychicky, fakt uz nevladzem.
@anonym_autor vieš sa zbaliť a odísť niekam na pár dní? Alebo poslať jeho z domu sa vyvetrať? Každopádne mu povedz, že toto nikam nevedie. Polož mu priamu otázku, čo chce vlastne? Či chce teba, alebo byť sám? Že ak sa chce opíjať a ľutovať a chce ostať sám, lebo mu je tak lepšie, že odídeš, aj hneď. Ak ostane sám, toto dobre neskončí. Ty zase nie si povinná ho ťahať z toho, kde sa nachádza. Ak sa však milujete obaja a chcete ostať pri sebe, tak to viete zvládnuť. Každopádne pomôže jediné veľmi otvorený ale priamy rozhovor - last warning. Ja mám doma niečo podobné, len s tým rozdielom, že jemu invalidný neuznali a nepije, za to fajčí o dušu. Ale v jeho prípade sa žiadna práca ani nekoná a nebude konať nasledujúce obdobie. A to je už po operácii a druhá ho čaká. Ale depresie sú tam citeľné.
@anonym_autor ....si mu mala povedať,nech ani domov nechodi
@biba_18 Nie je zly clovek, to je ten problem. Ale toto co robi ma nici. Bojim sa, ze budem mat vycitky, ze som ho nechala v takej situacii - zdravotnej, financnej a v zavislosti, sameho.
@anonym_autor prepáč, a on má výčitky za to ako ťa ničí? Presne ako píšu dievčatá vyššie- si jeho barlička, na ktorú sa môže vždy spoľahnúť, ktorá ho vytiahne z každého prúseru a on si žije a robí, čo chce- denne chlastá, keď sa mu nechce robiť, zostane doma a Ty ho živíš. Vyrobil už milión problémov, za ktoré si zaplatila Ty. Prečo nezatne zuby a nevydrží v nejakej práci, aby mohol aj on prispievať finančne okrem iného aj na svoje "prúsery"??? Mnohí ľudia chodia denne do práce, ktorá ich nebaví, je tam zlý kolektív, málo zarobia, nevládzu- ale ak sú prežiť a prispieť do rodinného rozpočtu, zatnú zuby a makajú!- ako by to vyzeralo, keby každí, kto robí niečo čo ho nebaví alebo je málo platené, nerobil a zostal doma?? Ja by som to ukončila čím skôr, taký človek sa nezmení. A bude Ťa vyciciavať a zneužívať celý život....
@anonym_autor Prepac, ale ja sa uz musim smiat, lebo ine sa uz ani neda 😅. Takze po 2 hodinach v novej praci (nesmierne narocnej 😅) odisiel, pojde si zas kupit 2 litre cuca a ozerie sa 🙈. Uplne vazne ti odporucam vyhladat psychologa, lebo ty mas obrovsky problem, ked si vobec takeho individum vezmes a 8 rokov toto sialenstvo znasas a este len zacinas premyslat, ze by ti bez neho bolo lepsie. Ale podla tvojich odpovedi myslim, ze nie si schopna ho realne opustit. Toto je len taky vykrik do tmy..
@anonym_autor Zijete vo vlastnom alebo v podnajme? Mas moznost niekam odist. Ked si minies vsetky udpory na neho, nebudes mat moznot odchodu, resp.sa ti oddiali. Potrebujes na najomne na kauciu. Podla toho, co tu pises, nemas uz co zachranovat, Zacni planovat odchod.
@anonym_autor cim skor prec a hlavne daleko.
Ked sa ti uz hnusi, nie je o com. Si zodpovedna primarne sama za seba, nezabudaj
Necitala som vsetky prispevky, ale ano, rozvod je riesenie. Skus mu dat ultimatum. Ak nezaberie, tak nic ine, len rozvod. Ved si mlada, deti nemate a ty stracas najlepsie roky svojho zivota s nezodpovednym alkoholikom, ktory si ta vobec nevazi.
@anonym_autor ak nie si šťastná, ťa to ukonči. Nemusíš ostať s ním iba z ľútosti. Keď som prečítala, že 2l vína denne, tak mi stačilo. By som povedala, že utekaj
@bielasovicka No to najlacnejsie vino.
@anonym_autor preboha, ved to pijú len bezdomovci. Nieže by mi normálne víno nevadilo, ale čučo to je už moc
@anonym_autor stále nevieš čo robiť. Zvláštne ale dobre.
Teraz ti napíšem co sa stane. Potiahnete to spolu ešte tak cca 6 rokov. Za ten čas nepojdete ani na jednu dovolenku lebo nebudete mať za čo, budeš ho všade voziť a živiť celu domácnosť. Z 2 litrov denne budú 4 litre denne.
Jedného dňa zistíš ze ta podvádza s nejakou kolegyňou, ktorá je rovnaká alkoholické ako on a nefrfle mu do pitia ale pije s ním tak s nou bude najstastnejsi na svete.
Ty budeš mať 40, budeš bezdetna s 0,00€ na účte.
Priala b si toto kamoške alebo sestre? Asi nie...nedopraj to ani sebe
@anonym_autor stále nevieš čo robiť. Zvláštne ale dobre.
Teraz ti napíšem co sa stane. Potiahnete to spolu ešte tak cca 6 rokov. Za ten čas nepojdete ani na jednu dovolenku lebo nebudete mať za čo, budeš ho všade voziť a živiť celu domácnosť. Z 2 litrov denne budú 4 litre denne.
Jedného dňa zistíš ze ta podvádza s nejakou kolegyňou, ktorá je rovnaká alkoholické ako on a nefrfle mu do pitia ale pije s ním tak s nou bude najstastnejsi na svete.
Ty budeš mať 40, budeš bezdetna s 0,00€ na účte.
Priala b si toto kamoške alebo sestre? Asi nie...nedopraj to ani sebe
@gejb s akou kolegyňou? Véd nerobí nikde. A asi ani nebude kým ju autorka bude živiť a ťahať ho zo sraciek
@anonym_autor ak už máš depresie tak sa musíš sama chrániť. Že ti je ho ľúto je pekné, ale uvedom si, že ty si dôležitejšia. Môžeš mu pomáhať keby si bola veľkopodnikateľka a mala veľa peňazí a deti a nechýbal by ti ako pomoc. Ak je chorý koho milujeme, potom sa človek obetuje a neľutuje straty. Lenže ty vnevidíš vďaku abi zlepšenie. To deprimuje. Máš 34 predstav si, že takto s ním vydržíš ešte 10 rokov a nebudú ani deti ani na základne potreby. Potom ho až znenavidíš, že ti zničil život. On asi vníma všetkých ako keby boli proti nemu. Nevie prevziať zodpovednosť za svoje konanie a furt je niekto iný vinný. Preto ma aj problém si udržať prácu. Keď ho necháš sposobíš mu utrpenie, ale niekedy len to dokáže muža zlepšiť. Daj si podmienky na návrat. A daj mu čas napríklad rok maximálne dva. On sa zlepší len či to bude trvalé. Ak by sa zbavil alkoholu a našiel si trvalú prácu hoci aj jednoduchú na ktorú nepindná, tak by som mu dal ešte šancu. Preukazuj mu pochopenie ale nie akceptovanie. Ak vidíš u neho v rodine, že to z nej pramení a nie je do budúcna schopný trvalého rastu, tak potom sa musíš rozísť. A nič si nevyčítať. Tvoj život si mu ponúkla, dala si mu šancu, ak sám nechce, tak nemôžeš mu dať cely život. Ľutovala by si toto svoje rozhodnutie a premárnené šance.
Naco ti je take prerastene, mentalne nedostatocne dieta? Naco mu robis mamku, co z neho mas, aspon ten stredny ud mu funnguje, ked ruky nie? Viem si predstavit a akou ulavou prijal fakt, ze ma vedla seba silnu zenu, ktora mu vybavi od OP po ciste trencle vsetko. Vrat ho mamke, ty nie si jeho servisak. Radsej sama, hladiet si svoje a nie obletovat pokazeneho chlapa. ❌
@anonym_autor pán manžel, nemá problém, prestaň ho ťahať z problémov. On bude v pití pokračovať, rovnako bude pokračovať v nepracovali. Polož si otázku či chceš takto trpieť ďalej alebo nie.
zavesila si si na krk alkoholika a darebáka. ešte zo dve deti s blbcom a bývate na ulici.
zamysli sa či má zmysel s týmto človekom ďálej žiť.
Inak uz mi volal, ze z prace odisiel. Nebol tam ani dve hodiny.💥
Uz mmas ten poklad doma, alebo niekde prepija vreckove od teba⁉️⁉️⁉️
Lebo rozmyslam, ze spakovat ho do 2 igelitiek a zavesenie na klucku zvonku s oznamom.... Dlhujes mi 8 000€ za doplatu CSSZ 👇je rychla praca
a dnes je pekny datum na strasenie imela. ❌🍀🍀🍀
Vraví sa v dobrom aj v zlom...ale to znamená, ze si navzájom pomôžete, aby obom bolo zas dobre. Nie, aby obom bolo zle. A vám zle je. Ak sa budeš správať rovnako nezodpovedne ako on, co myslíš, kam to až dotiahnete?
Ešte napíš, že ťa bije a kombinácia je kompletná. Teba doma nemali radi keď toto považuješ za lásku?
Ahoj autorka, pisala si, ze sa bojis,ze budes mat vycitky, ze ho nechas v stave v akom je...a on vobec ma vycitky ako ta nici tym co ti robi? Lebo tie jeho zvasty, ako by chcel prestat pit atd, ano su len zvasty. Keby on mal vycitky, nezacne ani pit a v jednej z tych xy prac by zotrval, lebo sam vie,ze peniaze potrebujete a nemoze nechat takmer vsetko, aby tahala zena. A keby aj pil, ale aspon by mal snahu s tym prestat, nasiel by odbornu pomoc. Takze este raz sa opytam, ty mas mat vycitky kebyze odides a on ich mat nemusi?! Nehnevaj sa, ale vsetko si plne uvedomujes, tu cakas rady, o ktorych si musela tusit,ze budu take ako citas a aj tak si zatial nespravila ziaden krok k tomu, aby si sa mala lepsie ty, ked on kasle na vsetko. Toto ti pride ako laska od neho? V prvom dni dalsej prace napise hroza? Ako fakt si myslim,ze ten chlap ta s plnym vedomim a svedomim len vyuziva. Takze spamätaj sa a konecne sa pohni dopredu a uvidis aky balvan z teba opadne🍀
@anonym_autor Zijete vo vlastnom alebo v podnajme? Mas moznost niekam odist. Ked si minies vsetky udpory na neho, nebudes mat moznot odchodu, resp.sa ti oddiali. Potrebujes na najomne na kauciu. Podla toho, co tu pises, nemas uz co zachranovat, Zacni planovat odchod.
@anonym_0290bf pise, ze plati podnajom.
Autorka, nechces mat rodinu? Ak ano, tak s takymto clovekom urcite nie, odid, v 34 rokoch moze byt uz aj neskoro na vlastne deti. Urcite by som sa nevrhla do noveho vztahu, kym akotak budes v stadiu na deti, budes mat 36, mozno ti tu napise 20 zien, ze porodili v 44 trojcata zdrave, ale tvoj pripad to nemusi byt. Zamysli sa, ako stravis zvysok tohto roka. Dokedy mate podnajom? Ked pride domov, by som sa pobavila, ako si to predstavuje dalej a v pondelok podala ziadost o rozvod a zacala riesit pripadnu vypoved z najmu, ak ste to obaja podpisali. Predpokladam, ze pride s cucom a chuda upracovany bude zapijat.
Ja ti napíšem natvrdo: žiješ so sockou.
Ty nechceš mať deti, rodinu? Čo ti on dokáže dať do života? Z čoho raz budeš čerpať ty? Vieš si takýto život predstaviť aj o desať, dvadsať, tridsať rokov? Len berie, berie a berie, ako sa len človeka obrať dá. Že si rieši dlhy? Pi*u rieši, to ty si ho k tomu dokopala, ináč by už bol v brutálnych sračkách. A ty s ním. Lebo čo on nepotiahne, to musíš potiahnuť ty.
Čiže: narobil si dlhy, čo dospelo do štádia, že je v bankrote. Vyyyyyyyborne. Pije. Denne a dosť. Čučo. V práci vydrží 2, slovom DVE!!!!! hodiny. Toto je presne chlap, ktorého chcem predstaviť kamoškam, kolegyniam, rodičom, takého sú doprajem svojej dcére. Nikdy s ním nikam nepôjdeš,.lebo sa budeš za neho hanbiť ako pes. Žiadne rodinné akcie, žiadne akcie z tvojej práce, svadby, plesy, ani dovolenky. Fasa život. Žena, keby nie ty, on je už bezďák na ulici. Kašli na neho. Más poslednú šancu zdrhnúť z tohto vzťahu.
Ja ti napíšem natvrdo: žiješ so sockou.
Ty nechceš mať deti, rodinu? Čo ti on dokáže dať do života? Z čoho raz budeš čerpať ty? Vieš si takýto život predstaviť aj o desať, dvadsať, tridsať rokov? Len berie, berie a berie, ako sa len človeka obrať dá. Že si rieši dlhy? Pi*u rieši, to ty si ho k tomu dokopala, ináč by už bol v brutálnych sračkách. A ty s ním. Lebo čo on nepotiahne, to musíš potiahnuť ty.
Čiže: narobil si dlhy, čo dospelo do štádia, že je v bankrote. Vyyyyyyyborne. Pije. Denne a dosť. Čučo. V práci vydrží 2, slovom DVE!!!!! hodiny. Toto je presne chlap, ktorého chcem predstaviť kamoškam, kolegyniam, rodičom, takého sú doprajem svojej dcére. Nikdy s ním nikam nepôjdeš,.lebo sa budeš za neho hanbiť ako pes. Žiadne rodinné akcie, žiadne akcie z tvojej práce, svadby, plesy, ani dovolenky. Fasa život. Žena, keby nie ty, on je už bezďák na ulici. Kašli na neho. Más poslednú šancu zdrhnúť z tohto vzťahu.
@oblecenie99 Presne tak, zije s totalnou sockou. Pre mna nepochopitelne. Ona zjavne sikovna, inteligentna, samostatna zena, pracuje, studuje VS a na krku takato stratena existencia, hanbila by sa za zanho ako pes, totalne by sa mi hnusil. Proste tam musi byt u nej nejaky mega psychicky problem (teraz uz aj spoluzavislost), ked takto dobrovolne zije.
dvoma litrami vína denne si mala začať …
@anonym_autor ja som mala tu silu to precitat dokonca
On ta vyciciava , totalne akoze je mi ta luto fakt mi je ta luto, ze si si na krk zavesila take cosi, preco?
Ak odhliadnem od toho, ze asi zrucny nieje a nevie si udrzat pracu, nie ani tu poslednu a nie neboli to kolegovia- bezna vyhovorka neschopneho cloveka
2l alkoholu? Za rok to budu 3-4? Toto pri sebe tolerujes?!
Ten clovek sa nikdy nikde neposunie, v zivote ani b kariere, stiahne ho to na dno a stiahne na to dno ak teba
Bud bohu vdacna, ze nemate deti a ani ho s nim nemaj!
Akoze toto ked dokazes tolerovat si bud hlupa alebo mas bozsku trpezlivost a na ociach nie ze ruzove okuliare ale rovno beton
Neviem dokedy toto este chces znasat
@autorka niekedy človeku najviac pomôžeš, ked ho necháš doslova spadnúť na hubu. Až vtedy pochopí, ze pracovat len 2 hodiny v novej práci je nemožné, pretože nebude mať peniaze na život. Takto mi to príde, ze on ma milión dôvodov preco sa nič nedá....aj človek na vozíčku by sa pri ňom chytal za hlavu.
Aj podľa mňa tá vyciciava. To že má výučný list, nie je problém. Za tie roky sa mohol rekvalifikovat alebo dorobiť si maturitu. Ak je naj písaný len na teba, spravila by som to tak, že by som sa dohodla s majiteľom, že vymením zámku a dám mu (majiteľovi) nový kľúč. Pri najbližšej príležitosti, keď by šiel manžel preč, vymenila by som zámku a pred dvere zvonka by som mu dala kufor s vecami. Ak chceš byť dobrá, kúp mu na to kvalitný kufor. A potom už len volať políciu na prizivnika.

Kvôli alkoholu o vodičský preukaz.Potialto som dočítala a už by som bola dávno rozvedená na tvojom mieste.Tento človek ťa len dole bude ťahať.