Manželstvo na týždňovky
Ahojte, manzel dostal dobru pracovnu ponuku 100 km od domu. Premyslame, ci sa cela rodina prestahovat za nim alebo vyskusatt manzelstvo na tyzdnovky. Dcera je skolacka, so synom som na rodicovskej dovolenke. Ide o to, ze by tam pracoval rok, maximalne dva. Kvoli roku sa mi nechce stahovat, menit skolu, lekarov, doklady, byty. Je tu aj moznost, ze by dochadzal kazdy den, po dialnici je to hodinka cesty. Ale maznel je proti kazddennemu cestovaniu. Syn v septembri naastupuje do skolky. Fakt neviem, co by bolo pre nas dobre. Bojim sa ako to zvladnem sama dve male deti, nakupy, ucenie s dcerou, vodenie do skoly, skolky a poobede vyberanie. Nemame tu babky, ktore by nam pomohli. Plus ja mavam casto silne migreny a vtedy som uplne nepouzitelna, Mame mesiac na premyslenie, ci ponuku prijme alebo nie. Bojim sa aj vzajomneho odcudzenia. Aky ma to mate nazor?
@kexik218 Presne tak. My sme "prišli" o auto ešte ani starší syn na svete nebol. No a? Tu sme. Všetko sa dá keď sa chce. Ja napríklad stále nemám vodičák - auto v garáži - už sa chystám si ho konečne spraviť 😀 . A som sama s deťmi 5 týždňov a všetko zvládam čo potrebujem -zariadiť, nakúpiť a podobne. 😉 🙂
@petulda333 Mne nejde o výpomoc v domácnosti, ja ju zvladam keď ma nebolí hlava. Mne ide o to, že manžel chce aby sme sa za ním presťahovali a menili byty, školu, škôlku kvôli roku
@augustovkaa Ako som ti už napísala-kvôli roku a 100km sa to naozaj neoplatí....Ale to už je medzi vami. My to tu určite nevyriešime, len ti môžeme napísať svoje názory a skúsenosti. 😉
@kexik218 O auto tu vôbec nejde. Skôr o to, že sa bojím vzájomného odcudzenia. Manžel by bol najradšej keby sme tam odišli za ním. Meniť dcére školu, ja si tam hľadať prácu, synovi škôlku, to všetko kvôli roku, dvom. My sme tiež keď som bola malá auto nemali a som tu. A aj teraz nemám problém sadnúť na autobus alebo vlak.
@evittam Veď to, len som chcela počuť nestranne názory.
@augustovkaa Čo chceš počuť: ,, on, on, on a ešte raz on. Kde si Ty a deti?
A možno to nie je na rok............ Možno má iný zámer a nepovedal Ti to.
@augustovkaa manžel chce presťahovanie,ale všetko okolo toho od balenia vecí do krabíc po vybavovanie dokladov ostáva na žene-väčšinou....ty chceš čo?...nesťahujem sa na vašom mieste,100 km je skoro nič a ešte po diaľnici,len sa asi niekomu nechce toľko šoferovať každý deň...nakoľko tá práca bude istá?...mm tak šiel do iného mesta,mal tam ubytovanie,ale chodil domov 2x týždenne a na víkendy,napokon to nechal,nie kvôli cestovaniu,ale kvôli prac. problémom,zamestnavateľ nasľuboval a nič neplnil...odcudzenia by som sa nebála,ja som dokonca vtedy otehotnela🙂
Tak my sme spolu 12 rokov a neodcudzili sme sa... mal aj pracu doma aj na týždňovky. Aj chodil napr. ZA-TN-ZA, ZA-BA-ZA denne este nebola dokoncena dialnica. No a posledne tri roky je v AT 1000km. Mame dve deti, tretie na ceste. Pre mna je to v pohode. Vsetci sme si zvykli. Ked chcem ideme za nim. Zvladla som zmanazovat stavbu domu. Aj ked vela urobil aj sam. Rok bol doma. Potom to bolo uz len na mne. S detmi som si vselico. Muzovi sa tiez moc nechce telefonovat ale zvykol si. Je pravda mam druhe auto. Su aj ťažké dni no my vieme preco to robime.
Rok-dva by ste mohli vydržať...hlavne si to treba potom cez víkend vynahradiť. Môj otec kedysi pracoval ďalej od domu. Odchádzal v pondelok ráno, v stredu poobede nás prišiel pozrieť, vo štvrtok ráno zas odišiel a v piatok zas naspäť domov. Takže sme to až tak zas nepocítili, že nie je doma. Možno by aj Tvoj muž mohol aspoň jeden deň v týždni dobehnúť.
@janinah Ta práca bude istá na rok, maximálne na dva. Balenie, hľadanie podnajomnikov, vybavovanie dokladov, novej školy, škôlky, mojej práce je na mne. Ja by som najradšej ostala doma a urobili by sme kompromis a chodil by domov dva krát týždenne
@augustovkaa kvoli prenajmu ti ziadne doklady vybavovat netreba
naj by bolo si to vyskusat ako to budete zvladat oddelene a potom pripadne nejaku zmenu
@augustovkaa tak nechoď,nútiť ťa nemôže,nech si tam nájde podnájom a domov chodí podľa možnosti..pripadá mi,že vo vašom prípade by žena mala ustúpiť na 100% a muž ani na 1%...pričom zdravý rozum napovie ako sa zariadiť..a o rok čo? zas kolotoč vybavovačiek na tvojej hlave? ďakujem,toto nemusím,žena matka potrebuje energiu na iné veci nie na toto...
Ja to mám trošku inak, nečítala som všetky komentáre, ale tie, ktoré som prešla, nespomínali situáciu, ktorá mám napr. ja - manžel dochádza do práce 10km - čiže naozaj desať minúť, je v nej však 12 hodín denne ... všetko je otázkou priorít a vecou dohody. Ak máte pevný vzťah, nejaké riešenie, ktoré Vám bude vyhovovať, isto nájdete. Bez druhého auta si to však ja osobne neviem predstaviť. Všetko riešim s troma deťmi sama, čiastočne pracujem a aj napriek tomu, že manžel má zamestnanie blízko, vidíme sa málo ... ale to je zase na nás, aby sme to zvládli. Držím Vám palce, nech ste šťastní, treba chcieť, obaja.
@sissy27 myslim ze zakladatelky muz pevnu pracovnu dobu ma... a nevidim v tom taky velky rozdiel - tak ako v minulosti islo o pohodlnost cloveka , ide o nu aj v tomto pripade... a jasne nemusi ustupit, vlastne nikto z nas nic nemusi😉 - a piseme tu o necelych 2och hodinach - zakladatelka pisala ze po dialnici by chodil ( cize 130km za hodinu alebo 110km za hodinu - v oboch pripadoch prejde 100 km za menej ako hodinu, casy kedy by chodil su pritom mimo spicky...)
@augustovkaa stahovanie na rok max dva je blbost,to fakt ked uz tak ist do podnajmu...lenze to si musite vydiskutovat vy..a hlavne sa spytaj ci neplanuje ze sa prestahujete a ostanete tam uz navzdy..lebo neverim zeby normalny clovek chcel stahovanie a predaj bytu kvoli jednemu roku..to je uplne chore
O stahovani o 100 km dalej by som ani neuvazovala. Na rok duplom nie. Ked chce auto, prosim, a moze dochadzat kazdy den (ano, stoji to, ale ide na lepsie platenu robotu a nepotrebuje druhy byt v inom meste). Alebo bude dochadzat len na vikendy a v tom pripade si auto nechavam ja. On si svoj zadok raz za tyzden zvladne odviezt aj vlakom/autobusom. Ze nie som z cukru? A on snad je, ci ako? Nechapem, preco zeny bez slova toleruju, ze si chlap vyvaza rit a oni sa tralalachaju s detmi a nakupmi peso, lebo "nie su z cukru". Inak som dost "proti" vikendovym manzelstvam a partnerstvam, ale toto je o dupajucom dietati, ktore si chce vydupat totalnu sprostost na skodu vsetkych a nie o zodpovednom partnerovi, ktory sa snazi urobit nieco v prospech rodiny. Takze nie, nestahovala by som sa, manzelovi by som nechala na vyber dochadzanie alebo nie a hladala si vlastnu robotu. Na druhej strane praca, ktora mi dovoli byt jeden den do tyzdna doma, lebo mam migrenu mi nenapada (mavam migreny. All inclusive, so svetloplachostou, zvracanim, stratou orientacie. Ale rozhodne nie raz do tyzdna - chvalabohu)
na rok dva sa stahovat? to nie, je to zbytocne. Musite sa o tom porozpravat ako to vlastne cele planuje
Vy ste s mužom zjavne rovnako nesamostatni. On nie je schopný sa o seba rok dva postarať sám, preto vás chce sťahovať 100 km k nemu a ty zase nevieš fungovať s dvomi deťmi čo už nie su bábätka a len hľadáš prečo to bude hrozne ešte ani nevieš. Nech teda tu prácu neberie keď je to taký šialený problém.
@augustovkaa nerozumiem tomuto problemu, ani ako Ti ho mame pomoct vyriesit a co Ti mame poradit, ked to vyzera, ze ste s muzom k sebe prirasteni, ale jeden sa rozhodol ist do prava a druhy do lava. 100 km po dialnici denne nie je vela, hlavne ked by bol doma este skor, ako mnohi ini ludia. Alebo moze prist cez tyzden este na jednu noc napr. z utorka na stredu. V pripade nejakej emergency je do hodiny pri Vas a to aj v noci. Ked je taky pohodlny, ze sa mu ani to nechce, tak nech pekne cestuje vlakom - tam sa mu nestane nic, sedi si a vezie sa, auto nech Ti necha a Vy s detmi budete mat tiez svoje pohodlie. Neviem, preco by malo dojst za rok pri takom castom vidavani sa k nejakemu odcudzeniu (ved nebude chodievat prec na cele tyzdne ci mesiace v kuse). Takisto nevidim ani problem ist s nim, v zahranici sa to deje uplne bezne, ludia sa stahuju aj kazdy rok z miesta na miesto. Jedine ta skola, ktoru nechces menit a do ktorej by sa dieta aj tak po roku vracalo naspat, by bola asi pre mna tym dolezitejsim faktorom, ktory by to ovplyvnil.
Ked sa lubite, urcite sa neodcudzite. Ja by som sa nestahovala.A po dialnici hodina cesty je fakt malicko.Neviem aky ste dynamicki, ale zbytocne to nafukujete.Co zaplati na najme, moze precestovat.Ale zasa keby prisiel domov, ked uz deti spia, tak tam moze kludne ostat. Co sa tyka pomoci.Urcite najdes nejku milu tetulu, ktora bude rada, ze si zarobi a nenudi sa.Ved ti moze poriesit deti na 2 hodiny denne.Budes vysmiata a spokojna
@augustovkaa ty sa toho odcudznia nejako veeelmi bojiš - az mi to je podozrive. Moj muz je kazdu chvilu niekde na školeni, v zahranici, kade kde chodi za biznisom na viac dni a teda nikdy ma nenapadlo ze by ma niekde podviedol - ked to tak porovnam. Nemam dovod takto premyšlat - lebo aj ked sa nevidime tak na ,,vajberi,, pusinka, fotečka...všetko sa da...Ked v piatok večer pride domov, sobota, nedela...ved tie týždne tak letia a rok je naozaj nič. Mozno mas dovod bat sa odcudzenia alebo si ziarliva. Chlapi chodili svojho času na ,,vojny,,, moj otec bol v Cechách - tak to často davali ze Slovakov do Čiech a opačne potom na manevre musel moj otec ist a to uz som ja bola na svete a mama ostala sam, neboli mobili, fejsbuky a ziadnemu odcudzeniu v mnohých pripadoch nedošlo...
baby, 100km tam a 100 spat sice nie je tak vela, da sa to vydrzat pokial nema velmi unavnu pracu, ale spocitali ste vydaje na pohonne hmoty? Nas dve auta mesacne vyjdu na 600-800 eur. no rok by sa to mozno dalo vydrzat, ale na dlhsie to uz bude velmi unavne. Ja si fakt myslim ze vikend plus napriklad streda k tomu by sa dala zvladnut, ci uz to odlucenie, unava aj financie
tak kazdemu paru vyhovuje nieco ine, musite najst sposob ktory bude vyhovovat prave vam dvom 🙂
@henikav ja nevidim problém zvladnut aj 5 dni...a pride v piatok. Ja napr. nemam dovod muzovi neverit a podozrievat ho a zase aj zavisi či si auto financuje sam - lebo take ,,super,, pozicie uz často maju to auto, telefon, internet k dispozicii firemne, moj muz ma toto všetko firemne a aj firma plati pohonne hmoty, samozrejme nemoze to prehanat, ma isty limit, ale v pohode.
@sardinka335 no to nepisala ze auto je firemne, ja som tak pochopila ze auto je ich. No a 5 dni odlucenia nie je vela napriklad pre nas, ale nie kazdy je rovnaky preto keby to strihol raz uprostred tyzdna domov, nestihol by im ani chybat. Musia si to zariadit tak aby to vyhovovalo vsetkym
lenze kazdemu vyhovuje nieco ine.. niektore pary proste bez seba fungovat nevedia..
@augustovkaa vies co, manzel 2 roky cestoval vysse hodiny do prace a vysse hodiny z prace. Ten tvoj je egoista, by som ho kopla do zadku.
@augustovkaa treba sa vela rozpravat...a dohadovat, vsetko je o kompromisoch. Ved nemusi byt cely rok kazdy tyzden prec, mozno by mohol tyzden dochadzat, dalsi tyzden ostane tam, dalsi tyzden pride domov dva alebo trikrat pocas tyzdna...uvidite casom. Neverim, zeby aj on vydrzal cely rok chodit domov iba na vikendy, budes mu chybat aj ty, neboj sa a on pride viackrat. To predsa nie je zmluva, ze sa dohodnete ako bude fungovat rok-dva a neda sa to menit....

@dai to bol tvoj otec, toto je niekto iný... a napr. naši rodičia mali pevnú pracovnú dobu a bola naozaj pevná, teraz veľmi často existuje pevná pracovná doba len v zmluve...
samozrejme ak sa chce, tak sa dá, ale ak on sa necíti na to, aby denne strávil 3-4 hodiny na ceste či už autom, na bicykli alebo hoc aj vzducholoďou, tak si neviem predstaviť, ako ho do toho donútiť... akože natruc sadni do auta, príď, venuj sa nám a buď milý ku všetkým? 🙄