icon

Manželstvo verzus život s druhom

dicinka1
9. júl 2013

anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..

jabadaba
11. júl 2013

@natalienka12 zlozitejsie je v tom ohlade, ze casto takymto partnerom chybaju akekolvek podklady k vysporiadaniu. Pretoze ako tak citam aj tu na MK, ziadna si neodklada uctenky ci faktury a veselo investuje do cudzieho. Takto som to myslela.

jabadaba
11. júl 2013

@natalienka12 nuz, na rodinne pravo sa nespecializujem....

vianocnystromcek
11. júl 2013

manzelstvo 🙂 a nelutujem (zatial :D)

natalienka12
11. júl 2013

@jabadaba a na čo sa špecializuješ? Lebo majetkovo právne vyporiadanie BSM nepatrí do rodinného práva. 😀 😀 😀

natalienka12
11. júl 2013

@jabadaba Tak ak je napr. byt vo vlastníctve partnera a baba sa len nasťahuje a potom zo svojho zaplatí napr. prerábku bytu, tak môže to byť problém, lebo byt je a bude len jeho. Ale to isté je aj v manželstve, aj tam môže byť vyporiadanie veľmi zložité. Hlavne, ak sú to dvaja tupci, čo sa súdia aj o lyžičky.

jabadaba
11. júl 2013

@natalienka12 na cistenie odtokov.

victory1
11. júl 2013

@jabadaba Suhlasim, ze istotu nemas nikdy a nikde...ale ja som popisovala vlastnu skusenost, kedze zakladatelka diskusie sa pytala, ze kto zije v manzelstve a kto nie a preco... Ja som mala ako 20-rocna iluzie, co sa tyka stavu manzelskeho a bola som z nich za 5 rokov vyliecena. Dovody, preco nie, som rozpisala vo svojom prispevku vyssie.

Ale celkovo to porovnavat je nezmysel, pretoze kazda z nas je ina, kazda ma ten svoj dovod o ktorom si mysli, ze je ten najspravnejsi, preco manzelstvo ano a preco nie. Preto si myslim, ze vysvetlovat niekomu, ze manzelstvo je istota a stabilita, ze su v tom spolocne prachy a ine vyhody, pokial to ta druha apriori odmieta, je uplne zbytocne. Taktiez aj invektivy o chuderach, ktore by sa rady vydali, len si ich nik nechce vziat, popripade si ich partner nevazi, event.su v 40-ke trapne /ako ja 😀 / je scestne.

natalienka12
11. júl 2013

@jabadaba 😀 hej všimla som si, to je dobrý džob

natalienka12
11. júl 2013

A ja ešte dodám svoj osobný postreh, ja si myslím, že 99% báb sa vydať chce, a tie čo žijú na psiu knižku tak verte, že všetky alebo takmer všetky by boli šťastné, keby si ich druh vzal za manželku. Poznám také, čo sa prezentujú, že im to takto vyhovuje, ale každá jedna by sa rada vydala, aj keď to nahlas neprizná. Preto ich spoločnosť volá staré dievky. Stará dievka je žena, ktorá sa vydať chcela ale z rôznych príčin sa jej to nepodarilo. No a vydať sa chce takmer každá.

jabadaba
11. júl 2013

@natalienka12 ze? Nechces sa rekvalifikovat aj Ty? Sposob jednania uz k tomu ako predispoziciu mas. 😀

Takze mi chces tvrdit, ze Rodinne pravo neupravuje vonkoncom ziadne majetkove vztahy, ani len tie zalozene na osobnych vztahoch, hej? No dobre no....

sorciera24
11. júl 2013

@jabadaba no, nattalienka ma pravdu, nepatri to do rodinneho prava, majetkove vztahy patria do obcianskeho prava 😉

natalienka12
11. júl 2013

@jabadaba majetkové vzťahy medzi manželmi upravuje Občiansky zákonník, zákon o rodine upravuje len výživné, tak neviem ako čo máš na mysli. Si trápna a odbočuješ od témy. 😀

jabadaba
11. júl 2013

@sorciera24 to patri aj Rodinne pravo nakolko nie je osobitnym pravnym odvetvim. Dotahujeme sa tu o slovicka? Hadam je jasne ako som to myslela ci nie? Apropo, specializujem sa okrem tych odtokov na Medzinarodne pravo verejne. Mam k tomu dolozit, ze ak nie ste pravnicky tak so mnou ani nepolemizujte?

jabadaba
11. júl 2013

@natalienka12 no myslim, ze jediny kto je tu trapny si Ty svojim sposobom komunikacie. Ale neva, vsak pokracuj v nacatom kurze rozpravy.

mima4
11. júl 2013

@natalienka12
prečo také vysoké % dávas?

Ja si praveze myslim, ze dost vela zien uz nechce sa vydat v dnesnej dobe. A co je pricinou? Podla mojho nazoru nasledovne veci (predovsetkym):

- pochadzam z rozvratenej rodiny, nasi sa nelubili, zili ako pes a macka, nechcem byt manzelka! Nechcem ist do toho!
- som z neuplnej rodiny, neviem ako funguju manzelia... nikto ma neviedol k manzelstvu, k rodinemu zivotu...
- moja mamina/tatino vzdy mal nejaku frajerku, zil neviazany zivot..nechcem sa zaviazat na cely zivot...
- lubila som, a zazila som velmi vela sklamani, aj neveru, zradu... bolest..
- vydat sa? za koho? ved to nie su tu muzi, ... zbada suknu a pali k inej... takto to bude volnejsie .. a ja sa nebudem musiet stresovat s pirpadnym rozvodom..
- je mi s drahym dobre, ale vzdy to tak nemusi byt... a ked to tak nebude, nebudem predsa vo vztahu "bez lasky"..pojdem inam...
- moji znami, priatelia sa rozvadzaju, manzelstva upadaju...tak to teda nechcem... a co ked mi manzelstvo narusi vztah?
- nelubim ho natolko, aby som si ho vzala za manzela
- som samostatna a slobodna a moderna zena... a moderna zena predsa sa nevydava 😉

Ale tak zrhnuto, vacsinou hlavnym dovodom, preco zeny odmietaju manzelstvo su vnutorne zranenia, bolest, sklamania, zrady, negativne skusenosti, ci zo strany rodicov, blizkych, z vlastnych skusenosti... netvrdim, ze to su vsetky pary, ale je to hojna cast.
Mam vo svojom veku dost ludi, ktori su v manzelstve, su to vacsinou ludia z uplnych a funkcnych rodin, kde tie deti odmalicka boli vedeni k manzelstvu.

mima4
11. júl 2013

@natalienka12

Preco urazas @jabadaba ??!!
Akym pravom si dovolujes cloveku, ktoreho nepoznas, hovorit, ze je trapny?!!

Takto sa nekomunikuje!! Viem, ze toto je internet - anonymita, ale spravaj sa k ludom s uctou.

sorciera24
11. júl 2013

@jabadaba no nie je to z toho jasne, lebo zakon o rodine neriesi majetkove zalezitosti......(tak tolko)....no nie som pravnicka, mam len statnicu z prava (okrem ineho)......(nastastie, lebo pravnici si radi dokazuju a haldakju ego....).....chcela som len uviest veci na pravu mieru, lebo z tvojho prispevku to ajsne nebolo, nic viac....

jabadaba
11. júl 2013

@mima4 dakujem Mima. Ja zasnem nad jej sposobom komunikacie. Cim dalej tym lepsie. Arogancia jak prasa! 😝

natalienka12
11. júl 2013

@mima4 To je len môj názor. A teba partner, druh požiadal o ruku a ty si odmietla? A čo by si urobila, keby jedného dňa prišiel a urobil to? Odmietla by si?

jabadaba
11. júl 2013

@sorciera24 citujem:

Úprava čisto majetkových vzťahov absentuje. Ak aj rodinné právo upravuje niektorý majetkový vzťah, je neodlučne spätý s osobným vzťahom. Napr. inštitút výživného je majetkovým vzťahom, ale môže vzniknúť len medzi rodičom a dieťaťom, ktorý je s ním súvisiacim vzťahom osobným. Rovnako to platí aj pre bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, ktoré môže vzniknúť len medzi manželmi.

a takto som to aj myslela, ked som sa v skratke vyjadrila na co sa nespecializujem. Ale vsak nadalej sa chytkajme kadetade. Ak to niekomu robi dobre, rada posluzim.

natalienka12
11. júl 2013

@jabadaba aká arogancia? Arogantne sa chováš ty. A čo je teda nápĺňou tvojej práce, ak teda smieme vedieť?
@sorciera24 To si nevšímaj, takýchto ľudí je tu veľa, ja už to neriešim, nemá to význam. 🙂

mima4
11. júl 2013

@natalienka12
Som vydata 🙂

To odmietnutie ziadosti o ruku by s vacsou pravdepodobnostou ani neprislo zmojej strany, lebo keby som videla po par mesiacoch chodenia, ze neviem a hlavne nechcem si predstavit manzelstvo s tym clovekom, tak by som sa s nim rozisla. Som toho nazoru, ze moj cas je drahy 😀 a nemienim ho investovat do niekoho, s kym neplanujem zivot, rodinu, pre mna jednoznacne aj vstup do manzelstva. To radsej s kamoskou na pivo, s kamosom do kina, divadla... ako byt s niekym s vedomim toho, ze tento clovek ma odo mna jasne "NIE".
Nerada investujem svoj cas, energiu do veci, s ktorymi v podstate nepocitam, ci su to veci, ci ludia.

sorciera24
11. júl 2013

@jabadaba ok, len pre nas "pospolity lud" to nebolo hned jasne;) nebudem sa chytat za slovicka, aj ked vam rpavnikom to robi dobre......ja ajsno mam, ak mas aj ty, tak je vsetko v poriadku🙂

jabadaba
11. júl 2013

@natalienka12 vazne? Tak si po sebe zacni citat. Ja tebe som odkazala,ze ak nie si to ci ono nemas so mnou ani polemizovat? To sa Ti zda ako v poriadku komunikacia, ano? Cim sa zaoberam pisem vyssie, nech sa paci dohladaj si. Jednas s otrasnym despektom a pohrdanim. Viac nemam co dodat.

bodka70
11. júl 2013

@victory1 , tak takýchto "trápnych" je nás tu viac. 😉 😀 😀 😀 😀

inak ako tu rozoberáte zložitosť či nezložitosť rozchodu pri manželstve a partnerstve - tak som si predstavila takú hypotetickú situáciu, že sa chcem so svojím partnerom rozísť. 😝
takže najprv čo s majetkom: každý má polovicu bytu, ale byt ešte nie je splatený, záložné právo má na neho banka - takže poriešiť, kto zostane v byte a kto nie, kto bude ďalej platiť hypotéku, ako to prerátať na cenu bytu (brať do úvahy súčasné ceny či cenu za kt. sa kúpil?) nájsť náhradné bývanie pre toho druhého, poprípade aj pre oboch, ak by sa podarilo predať byt aj s ťarchou...
S tým súvisia všetky tie návštevy : banka, kataster nehnuteľností, realitka, poprípade právnik, zmena dokladov, trvalých príkazov, potom samotné sťahovanie, ...a potom ešte drobnosti - čo zo psíkom čo máme, drobný majetok, auto, poistky...
potom deti: ako poriešiť výživné, komu budú zverené do výchovy, ako bude poprípade striedavka a poriešiť všetky tie nevyhnutné veci ako škola, krúžky, samozrejme nezabudnúť to s deťmi rozobrať, čo, prečo sa to stalo, byť im oporou, možno by bol nutný aj psychológ...
a to všetko samozrejme za plného chodu domácnosti, starostlivosti o deti, chodenia do práce

tie zadné dvierka sa nejako sakra ťažko otvárajú 😉 😀 😀 😀 😀 😀

jabadaba
11. júl 2013

@sorciera24 akurat, ze ja som sa tu na nic nehrajkala...a mimo "pospolity lud" sa tu citi niekto iny, zrejme Ti to uniklo v tvojej "objektivite".

sorciera24
11. júl 2013

@jabadaba presne trosku "empatie" vam pravnikom chyba (ale neboj sa nie si jedina, vlastne vacsine z vas...).....ty si tu tiez odkazala, ak nie ste pravnicky, tak ani polemizovat s teboU...hmmm....neviem, kto sa vyvyvsuje....idem ja radsej polemizovat teda s niekym, kto si vazi aj nepravnikov........(ale utvrdila si ma v tom, co mne uz bolo jasne...oapt...dakujem ti 🙂 ) ....pekny den.......(a drz sa slova, nepolemizuj so mnou, lebo nie som pravnicka!.....nastsatie...dodavam))

lulka12
11. júl 2013

Táto téma sa veľmi chytila... 🙂 🙂 🙂 🙂 Stále ale mám dojem,že sa snaží jedna skupina presvedčiť tú druhú čo je lepšia, vyhovujúce...., postačujúce.... atď

No a rozoberá sa tu koľko je rozchodov, rozvodov a že papier negarantuje všetko...

No ani papier ani "nepapier" naozaj nič negarantuje. ☹ ☹ ☹ ☹

To že manželstvo stroskotalo a vzťah sa rozpadol má zvyčajne úplne iný dôvod.... Možno zasnívanosť na začiatku, presvedčenie ,že partner sa zmení i keď jeho chyby sú evidentné, veľké očakávania od iného a neochota sa obetovať,
iný vzor z domu a iná predstava o rodine .........,chuť dominovať a ovládnuť postavenie v rodine atď.

Ilúzia ,že doba sa posúva a v súvislosti s manželstvom hovoríme o "papieri " je smiešna.
Čestný človek , ktorý chápe tento zväzok tak ako bol odpradávna vnímaný sa rozhoduje na celý život pre milovanú osobu a je ochotný vzdať sa všetkého....Hovorím o čestnom človeku....

To ,že je to dnes štatistický nabúrané a rozvodovosť je veľká sa nemôže pripisovať manželstvu ako takému , ale tomu ,že ľudia vo svojom egoizme uprednostňujú to čo im lepšie vyhovuje... a ospravedlňujeme si to dobou...

Žijem v manželstve 25 rokov a stále v presvedčení ,že som našla toho pravého...Tak ak to niekto k tej svojej polovičke tak cíti ,dá to celému svetu v radosti na vedomie 😀 😀 😀 😀 No a ak by som dodnes bola len matka detí môjho priateľa , cítila by som sa menejcenná 😀 😀 😀 😀

Ale každý nech zvolí s možností , ktoré má a je spokojný..... Všetci sme tu dospelí tak sa rozhodujeme za seba...
Tak sa snažme aj ako dospelí komunikovať 🙂 🙂 🙂 🙂

mamavera
11. júl 2013

@mima4 z časti s tebou súhlasím, ale prečo je doba mužov? Lebo časť žien je ochotná im tolerovať čokoľvek na svete. Lebo časť žien ich k manželstvu "doženie" tým, že naplánuje dieťa, bez toho, aby bol s tým muž stotožnený. Mať dieťa je veľmi vážne životné rozhodnutie, oveľa vážnejšie, ako vydať sa. Od muža sa dá odísť, ale od dieťaťa? Veľa žien aj tu na koníku má potrebu mať najneskôr do 25 rokov dieťa za každú cenu, ako by sa cítili menejcennými, keď nie sú vydaté a nemajú dieťa. Potom tu vypisujú aké sú nešťastné, že dieťa plánovali, vlastne partner ho ani tak veľmi neplánoval, neskôr vysvitne, že ho neplánoval vôbec. Keď majú ženy na mužov malé nároky, uspokoja sa aj s alkoholikom, gamblerov, mamičkiným synáčikom doživotne nezrelým, tak prečo by muži s tým niečo robili? Je to otázka ponuky a dopytu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Tiež mám pocit, že sa tu jedna skupina snaží presvedčiť tú druhú, čo je lepšie. Najlepšie je to, čo vyhovuje žena a mužovi, ktorí tvori pár, keď oni dvaja cítia, že chcú svoj vzťah spečatiť manželstvom a cítia to tak obidvaja, je to pre nich tá lepšia voľba. Ak cítia, že chcú spolu žiť bez toho, aby boli manželia, je táto voľba pre nich to pravé.

jabadaba
11. júl 2013

@sorciera24 ako prosim? Teraz Ta poziadam cituj kde ja takto komunikujem, dobre? Ja som si totiz celkom ista tym, ze ja som nikoho nezhasla hlaskou, ze so mnou nema co polemizovat ak nie je pravnik. To bolo presne vyjadrenie natalie na moju adresu! Mam za to, ze mi momentalne dlzis jedno solidne ospravedlnenie. Primiesala si sa do debaty inych a ani poriadne necitas co kto komu povedal, ale uz vynasas zavery....