Manželstvo verzus život s druhom
anketa,len čisto zo zvedavosti..chcela by som vediet,kolko z nás žije v manželstve,a kolko z nás si vybralo život ani neviem ako to nazvat..so spolubyvajucim?alebo s druhom?proste že ste sa rozhodli žit bez "papiera" a aj dôvod..ak ho môžte uviest..
Trosku sa to tu zvrhava na "co je lepsie, ci manzelstvo, ci partnersky zvazok nepotvrdeny uradnou osobou"... 😀 Tak, kedysi este za davnych komousov existovalo nieco, ako registracia partnerov, ktori sa nechceli stat manzelmi, na narodnom vybore. Cize, tito registrovani ako druh a druzka mali aj pravne naroky ako manzelia, co sa tyka majetku, dedicstva, informovanosti o zdravotnom stave partnera, presne tak ako manzelia...Zial, teraz uz nik nikoho nikde neregistruje. Cize volny partnersky zvazok ma svoje nevyhody....
Osobne som bola aj manzelkou, ked som bola mlada, mali sme spolu len dieta, za pat rokov nejaky vazny majetok sme nenadobudli. A myslela som si, ze mi to zaruci istotu, stabilitu, jednoducho, ze ked sme sa vzali, budeme spolu az do smrti. A bola som strasne prekvapena, ked tomu tak nebolo. Rozvod v podstate prebehol hladko...
Teraz mam /ako ta trapna 40-nicka/ "len" priatela a takto nam to vyhovuje. Pre mna uz totiz nie je manzelstvo zarukou istoty a stability. Mozno skor ten "volny partnersky zvazok", pretoze si uz nemozem byt ista, ze vztah vydrzi automaticky v "dobrom i zlom", len preto, ze budeme manzelia. O to, aby ten vztah vydrzal, musime ako partneri obidvaja bojovat a snazit sa. A to sa mi zda prirodzenejsie. Neplanujeme spolu dieta /mame spolu tri deti z predchadzajucich vztahov/, obidvaja podnikame. A aj preto sa nam zda rozumnejsie, aby sme vzajomne neohrozili financnu existenciu toho druheho a jeho dietata, neuzatvorit manzelstvo. Ale to uz je len vedlajsi produkt nasho spolocneho rozhodnutia...
stáročia zaužívaná tradícia sa tu vďaka novodobému mysleniu postupne vytráca a to len preto, lebo muži stratili gule a boja sa aby si neoškreli koleno ak by sa náhou hodili na zem a nebodaj požiadali partnerku o ruku. Obrazne povedané.
Vo vzťahu bez papiera by som asi netvrdila, že je to môj muž, to je muž s ktorým žijem, mám deti a financujem domácnosť.
Vo vzťahu s papierom poviem je to môj muž, pretože ma požiadal o ruku / no strašne staromodne/ a naznačil mi, že nič vôkol neexistuje len ja a on, čo má hlboký význam, citový záväzok, proste manželstvo proste tradícia.
Dnes nepochopiteľné.
@katie555 Ja som sa vydavala ako 20 rocna a kedze moji rodicia mali dlhe roky fantasticky vztah, kym mama nezomrela, bola som presvedcena, ze ten stastny vztah manzelstvom s muzom, ktoreho milujem, nadobudnem...Zial, nestalo sa...mozno sme obaja spravili chybu v tom, ze sme prave to manzelstvo videli ako definitivu, ze uz budeme MUSIET zostat len spolu a moj, teraz uz exmanzel aj stratenu sancu uzivat si zivota. Jednoducho zaruka stastia v manzelstve, len preto, ze sme manzelia, neexistuje...
Teraz je to ine...mame obaja pocit volnosti, ale aj si uvedomujeme, ze ten druhy jednoducho moze zbalit "svestky" a odist, pokial sa budeme navzajom trapit.. Preto velakrat tlmime emocie a vsetky konflikty riesime rozhovorom a rozhovorom a zas len rozhovorom...To uz nie je o tom, ze nahuka na mna a ja sa aj tak vratim, lebo som jeho manzelka...
Asi by som to uzavrela s tym, ze v tom volnom parnerskom zvazku je podla mna /nezovseobecnujem!/ vacsia snaha o udrzanie toho zvazku, hlavne, ked partneri predtym uz nejaky vztah, ktory im stroskotal zazili..
No a necitim sa trapne, ked niekomu prestavujem svojho partnera ako partnera a nie ako manzela...aj ked mam uz po tej styridsiatke... 😝 😀
Ja som za manzelstvo 🙂. Mojho prveho manzela som si brala po 8 rokoch vcelku spokojneho spoluzitia a dvoch detoch, len kvoli spolocnemu priezvisku... na urade v jeden piatok so svedkami, lebo papier nam v podstate ani nechybal, ani nevadil. Po dalsich 4 rokoch sme sa rozvadzali(manzel si chcel zevraj dokazat, ze po tolkych rokoch s jednou zenou, ma este stale aj na ine zeny...pridali sa k tomu agresia, tyrania a ine zaujimavosti, ktore sa nedali prezriet, ani niekolkokrat lepit a aj ked som sa nikdy nechcela rozvadzat, v tomto pripade to bolo naozaj jedinym riesenim,ktore pomohlo vsetkym , ale hlavne detom,ktore v tom zlom obdobi otca miestami az nenavideli .Paradoxne po rozvode sa ex-manzel stal opat milujucim ockom a deti maju z neho viac dobreho ako predtym).Časom som stretla muza, ktory miluje aj moje deti ako vlastne dokazuje nam to svojou laskou a starostlivostou kazdy den. Po roku a pol spolocneho byvania sme mali sobas v kostole so vsetkym co k tomu patri(mala som aj biele saty...aj ked panna s dvomi detmi neexistuje 😀 😀). Nemuseli sme sa brat, chceli sme a poviem vam, tomu ked vam muz so slzami v ociach pred kopou ludi prisaha lasku a vernost sa tak lahko nic nevyrovna(a to moj muz je chlap ako hora a ziadny tutmacik) a este ked to dokazuje denne, tak je manzelstvo ta najlepsia vec.Ale musi byt chcene.Prvykrat mi to bolo jedno, tentoraz je to pre mna institucia, pevny zvazok, lebo to tak citim ja i moj manzel.Samotne manzelstvo nie je zarukou nicoho.Je to o povahe tych dvoch ludi, co im spolocne viac vyhovuje, ci manzelstvo alebo partnerstvo.Ale napriek nasej modernej dobe si myslim aj to, ze zakladom spolocnosti je rodina a tradicne je ponimana v manzelstve 🙂 avsak uuuplne najpodstatnejsie je, aby boli on, ona a deti spokojni a stastni, ci uz s papierom alebo bez 🙂
Katie, veď vy manželstvo plánujete len bude trocha neskôr, keď som to dobre pochopila. Tak prečo sa zbytočne urážaš.
Ja ľutujem ženy ktoré si muži nechcú zobrať nikdy, pretože nezažili akt tej svadby, pretože v prípade choroby partnera im v nemocnici nepovedia jeho zdravotný stav, pretože všetci , ktorí žijú v šťastnom manželstve sú proste šťastnejší ako tí, ktorí žijú v šťastnom partnerstve. Pochopíš to, ale až vtedy ak to zažiješ.
A rozvody nerieš, tie boli aj budú, tak isto ako rozchody, ktoré nie sú v žiadnych štatistikách.
@mima4 absolutny suhlas 😉
@albao ja som zabezpecena aj bez manzelovych penazi, dokazem sa o seba postarat, napriek tomu som volila manzelstvo. Teraz to poviem asi hnusne, ale keby moj muz je iba moj priatel, ma dajme tomu byt napisany na seba a ja don investujem, co je logicke za xy rokov spolocneho zivota, odsuniem karieru, kvoli spolocnym detom a jemu sa nieco stane, dedia deti. A ja sa po xy spolocnych rokoch stanem v podstate nemajetnou osobou zavislou od nalad vlastnych deti. Nemoct si zo spolocneho zobrat pomaly ani uterak, lebo vsetko patri detom.... 😝 No neviem, ci po takom niecom tuzim 😀 Podotykam, toto nie je moj pripad, uvadzam to iba ako priklad.
Ja žijem z druhom 🙂 Nechceli sem svadbu narýchlo s bruchom,teraz je drobec ešte bábo takže svadba bude možno ked podrastie ale veľmi sa o tom nebavíme aj ked ja by som svadbu chcela
@olfa a ja vidim okolo seba ze aj partnerske pary su vo vyrovnanom stastnom vztahu....to ze ty mas pocit ze manzelsky zivot je stastnejsi si myslim ze vypoveda len o tvojom pohlade a nie realite.
Aj tu je kopec zien co povedia ze su uz v stastnom a spokojnom partnerskom vztahu, takisto tie co su v stastnom manzelstve ...tak ? kto ma teraz pravdu ???
ako sorry to je tvoj subjektivny pocit...Ja nezatracujem manzestvo, raz planujeme , avsak ty uplne zatracujes partnestvo ako nieco v com ludia nemozu byt stastni, len preto ze ti v tvojom okoli nie su
@katie555
tak zaprvé katie ja nezatracujem partnerstvo, ja som len povedala, že v manželstve (pokiaľ tam sú deti) sa ľudia cítia šťastnejšie, nie že v partnerstve nemôžu byť ľudia šťastní. Áno, všetko čo sa tu píšem je len môj subjetkívny pocit. Tu nejde o to , kto má pravdu alebo nie. Tu nie sme v škole, tak to už konečne pochop.
@jabadaba
@dai Mna len napada jedna otazka....preco vlastne existuje sobas (ak obrad) a sobasny list (ako dokument)........
Ako som zistila Tu, je to absolutne nepotrebna vec.......
Naco je vlastne ludom DIPLOM o ukonceni nejakeho vzdelania, ved aj tak sa to mozem ucit doma pri pocitaci, namiesto toho, aby som isla do skoly.....nie?
Naco je ludom DOKLAD o zalozeni firmy SRO. a podobne?.....ved si to mozem sama sebe povedat, ze mam firmu a danovom si zavolam a poviem, ze mam firmu a pracujem kazdy den od rana do vecera
Naco je vlastneRODNY LIST?? Deti sa narodia a je jedno, ci to mas na papieri, hlavne, ze su zdrava a su na svete, nie?
Ach tie papierovacky....naco to vlastne vsetko je? 😖
@eeffka homosexuali chcu manzelstvo nie preto, ze ten kus papiera je pre nich dolezity, ale preto, lebo manzel/manzelka ma väcsie prava ako druh a druzka ... v partnerstve si treba vsetky veci osetrovat zmluvami a aj tak partner nebude mat pravo na vsetko tak ako manzel ... co je teda dost od veci, ale bohuzial nasa spolocnost je taka ... preto je vyhodnejsie byt manzelmi - tak to vnimam aj ja a nie ako slub nekonecnej lasky pred niekym 😝
Zaujimave, ze homosexuali chapu podstatu a vyznam sobasa (za ktory tak neuprosne bojuju...ale naco, ved je to iba trapny papier....ved sa maju radi nie????????????????) a heterosaxualne mamy sa tu budu hadat a stale tvrdit, ze je to iba "papier".............
Tak tu mozem urobit iba jedno........dobre sa zasmiat nad logikou... 😎
tak pridam aj ja moj pohlad... zijem s partnerom a mame dve deti, majetkovo - nehnutelnosti mame zapisane 50/50, dokonca auto je na mna a pod...
Nevzali sme sa preto, lebo moj partner je rozvedeny... uz to je 10 rokov a len donedavna skoncil splacat dlhy, ktore narobila jeho uzasna ex... cize aj toto je stranka manzelstva... nielen tie istoty ktore tu spominate... ale aj zavazky (deti nastastie nemali)
Co z toho, ze to ona spravila podvodom pocas trvania manzelstva poza jeho chrbat, co z toho, ze to bolo dokazane ako podvod, kopec financii musel zaplatit... byt, ktory jej nechal a mala mu dat peniaze? doteraz nezaplatila ani cent... tak aj takto sa na to da pozerat... a kopec chlapov uz to manzelstvo ruzovo nevidi...
@digysa teraz som vyssie napisala preco chcu homosexuali papier ... mna napr. moj muz poziadal o ruku zhruba po polroku chodenia, povedala som nie, svadbu mi netreba, ak, tak neskor ... ked sme spolu uz zdielali jednu domacnost a zili dlhsie, tak som povedala, ze sa zoberieme, ked mam povinnosti a robim veci tak ako akakolvek manzelka, tak chcem mat aj take prava - a zbuchali sme svadbu za mesiac a podpisali papier ... vzath sa nezemnil, len ja som si skoro dva roky zvykala na nove priezvisko 😝 😀
ja si myslím, že vzťah bez papierov prišiel do našej spoločnosti prirodzene, pretože zmenila sa doba, myslenie ľudí a tak ako mnohým ľuďom manželstvo vyhovuje, tak niektorým nie a je dobré, že majú svoj priestor a môžu žiť tak ako chcú. Veď v niektorých krajinách (napr. škandinávskych) je oveľa väčšie percento nezosobášených párov, znamená to teda, že muži napr. vo Švédsku sú menej zodpovední, menej milujúci a ženy väčšie "chudery"? . Nie, jednoducho klíma a postoj v spoločnosti, zákony, vzťah k náboženstvu je taký, že takéto vzťahy ľuďom z rôznych dôvodov viac vyhovujú.
U nás je manželstvo ešte stále dosť veľkou tradíciou, takže je v prevahe, to však neznamená, že vyhovuje úplne každému.
Niekto tu napríklad riešil, že by nikdy nezniesol, keby ich spoločné deti nemali rovnaké priezvisko. To však neznamená, že ostatných ľudí treba posudzovať podľa seba. Každý má svoje priority a očakávania od vzťahu, každý partnerský vzťah je aj o kompromisoch, ale každý z nás vie, v čom chce robiť kompromisy a v čom nechce a nemôže.
Pre niekoho je veľmi dôležitý manželský sľub a niekto to berie za menej podstatnú vec vo vzťahu.
Mne napríklad absolútne nevadí, že moje deti majú iné priezvisko ako ja a bolo by mi trochu smiešne, keby ma niekto chcel silou mocou presviedčať, že mi to MUSÍ vadiť. 😉 😵
otázky majetku je myslím hlavne o nastavení týchto vecí medzi partnermi. To, či je majetok spoločný alebo nie, nezávisí len od manželstva. Všetci dobre vieme, že paragrafy sú kľukaté a kto chce toho druhého slušne povedané "obabrať" a ten druhý nie je dostatočne právne podkutý a ostražitý, tak ho proste obabre.
Ja osobne poznám x prípadov, keď partner dostal toho druhého do finačných problémov a bohužiaľ ani manželstvo mu v tom nezabránilo. Jedna moja známa - predala svoj vlastný byt a za peniaze z bytu investovala do prerábky bytu svojho manžela, kt. ho nadobudol ešte pred manželstvom a teda nepatril do BSM. Keď sa rozvádzali, pochopiteľne muž jej nechcel dať ani korunu a obrazne povedané - bila hlavou o múr, akú hlúposť urobila. Druhá moja známa - tiež už rozvedená - exmanžel podnikateľ sa vyváža na drahom tereňáku, ale podľa daňových priznaní je chudák, čo nič nevlastní, má problém od neho vymôcť výživné na syna. Mala len šťastie, že zdedila byt po rodičoch a teda mala sa kam odsťahovať od neho. Tretia moja kámoška - ešte vydatá - ale majú problémy, muž jej pred pár rokmi zablokoval prístup k ich spoločným peniazom. On zarába podstatne viac ako ona, pretože sa dlhé roky starala o deti. On sebe i deťom kupuje drahé značkové veci, ona si kupuje na seba veci v sekáčoch.
Pochopiteľne tým nechcem povedať, že v partnerstve bez papiera sa toto nemôže stať. Všetko je to o slušnosti, dohode ale aj určitej ostražitosti. Tak ako to už tu niekto spomínal, musíme myslieť aj na svoje deti - nie je to o zlatokopstve.
este, co sa tyka majetku v manzelstve - my nemame vsetok majetok spolocny - byt a jedno auto su len muzove, kedze ich nadobudol pred manzelstvom a ja nevidim dovod sa na tom spolupodielat ... tak isto aj ja, keby som mala nejaky majetok pred manzelstvom, tak by som ho nezdielala s mojim muzom ... auto nadobudol este predtym ako spoznal mna a byt v uplnom zaciatku nasho vztahu, takze nie je o com 🙂
@olfa takze mi sa snazis povedat ze ked sa vydam budem stastnejsia nez som teraz???? toto jedno neviem pochopit , ze TY si presvedcena ze ludia v manzelstve a detmi su stastnejsi nez ti v partnerstve a s detmi....
jednoducho nevies pochopit ze manzelstvo nie je zarukou stastia ? a ludia dokazu byt stastni aj bez slubu manzelskeho ? to ze ty mas pocit ze ty si stastnejsia lebo to mas specatene je tvoja vec
@zuzanockamt Viem presne co si napisala.......sobasny list luzi na dalsich 100 veci a nie v kazdom pripade ide o zlepsenie citoveho vztahu (ten sa sobasom moze zlepsit, ale aj zhorsit, alebo sa nezmeni, ako to je u vas)
Len problem je v tom, ze homosexuali tuzia po tych dalsich vyhodach, ktore prinasa sobas
Kedzto ludia, ktori maju sobas k dispozici nim POHRDAJU.... ( citam a sledujem nazory).
@katie555 jasne, ze netreba sa brat ak to okolnosti nedovoluju a nie su k tomu vytvorene podmienky. To je uplne iny pripad nez razne kategoricke odmietanie manzelstva. Preto som nepochopila tu tvoju odvolavku na statistiku rozvodovosti, ktora sa naozaj neda brat ako porovnavaci udaj k partnerstvam. 😉
@eeffka gay podľa mna upozornuje na to,že je tiež človekom,verí rovnako v Boha ako iný človek ,,,verí, že dobro zvíťazí nad zlom ,je to ľudská bytosť a nie nejaký bacil ,upozornuje na to,že patrí do tejto spoločnosti a chce mať právo aké má každý
a mýliš sa,nie každý človek,nie každý gay tuži po manželstve ,
na druhej strane si ani neuvedomujete,že nebyť výnimiek,nebolo by pokroku..
možno by ste sa museli vydávať kvoli spojeniu majetkov ,s niekym o koho nestojíte,s niekym koho nepoznáte,možno by ste boli všetky v 18nástke už pred oltárom s bruchom a v 20tke mali povinne po dve deti ..nebyť ľudí,čo nejdu so stádom ,možno by sme si tu ani takto nediskutovali
ešte ste tu nespomenuli ženy čo žiadaju mužov o ruku,ženy čo odmietli viackrát ponuku na sobáš,ženy,ktoré sa vydavaju na makču pikču bez rodičov atd.. 😀
a porovnávať tu vzdelanie,rodné listy s nejakým sobášnym je fakt ujeté 😝
@victory1 ale istotu nemas nikde a nikdy. Ani ja si nezijem na nafuknutom oblaciku a naivne nesnivam. Aj to moje manzelstvo moze raz skoncit. Kto vie? Ja nie, ak by som to vedela, zivim sa tym! Rovnaka neistota je pritomna teda aj v nezosobasenom zvazku. Preto argument istoty stoji total na vode, rovnako ako tie odvolavky na rozvodove statistiky. A vobec, vela argumentov v neprospech manzelstva je riadne mimo misu. Ak by som mala dostat obsah vsetkych tychto argumentov, od neistot po statisticke udaje, tak sa nevydam a ani nezijem v ziadnom partnerstve, ale si zijem single a slobodna ako vtak. Jedine takto by som mala istotu, ze ma nikto nesklame.
@zuzanockamt no a? Aj u nas to takto mame. Necinime si narok na nic co sme nadobudli pred manzelstvom. Nikto na nikoho nic zo svojho neprepisuje. V normal vztahoch, nezakladanych cisto pre majetky, to tak hadam funguje. Ale za to poznam take drndy trafene, ktore poprepisuju okrem baraku aj svoju zivotnu poistku na priatela.
@takyna , zrejme si nerozumieme. Ja som nikdy nepovedala, že partnerstvo či manželstvo je výhodnejšie oproti tomu druhému.
poviem to takto: v čom je výhoda manželstva z finančnej stránky?: BSM . a v čom jeho nevýhoda? takisto BSM (spoločný nie je len majetok ale aj dlhy, ako to už bolo spomínané). A čo je ešte výhoda manželstva, čo je krásne na sobáši? Krásne šaty ako princezná, celý ten obrad, hostina, tanec... A v čom je sobáš blbý? Krásne šaty ako princezná, celý ten obrad, hostina, tanec.... 😉 😀 😀 😀 😀 . Už chápeš o čom hovorím? to nie je o racionálnych argumentoch, každý môžeme nasúkať x dôvodov prečo manželstvo áno a prečo nie. Toto je skôr o pocitoch, čo sa komu páči , čo mu vyhovuje. Niekto miluje čokoládu, niekto ju neznáša. Čo je pre niekoho super vec, pre druhého nočná mora.
Každý nech teda robí, čo mu vyhovuje viac 😉.

@jabadaba ved ja nehovorim...Pozri my sa planujeme vziat ...lenze ked sa budeme brat tu v uk, moj otec nebude moct prist (choroba nemoze letiet) co by mi prislo straaasne nefer, aby clovek co ma vychoval nebol pri mojom vydaji..Naopak partnerov otec a stari rodicia tiez maju znacne problemy ...Tak to je dovod preco sme to nejako nemame ani chut riesit - vlastne ist tvrdohlavo jeden proti druhemu...Ja som proti takym tym - svadbam na dvojo trojo a neviem co ...
Raz ked sa situacia zjednoduchsi tak to budeme riesit, takze to nema vobec s tym nic spolocne ze by si ma neucil (ako sa tu niektore snazia nahovorit ) Jednoducho je to rozhodnutie nas oboch ...
Su tu zbytocne hadky, pricom vlastne len tie vydate hovoria aku neskutocnu vyhodu to ma , a ostatne co su v partnerstve su chudery....Nevidela som tu ani jedno vyjadrenie zeny v partnerstve ze ta co je v manzelstve ( a nie kazdom stastnom) je nejako chudera a podobne ...
a kolko je parov co sa beru len pretoze sa 'musia' a do 3 rokov sa rozvedu...
myslim ze sa to tu zase zvrhlo na osocovanie a presviedcanie o vlastnej pravde. Ja som skratka len chcela povedat ze ved nech si kazdy zije ako chce, ci uz v manzelstve alebo partnerstve ..do toho nikoho nic..kazdy nech robi ako mu vyhovuje ...