icon

Máte s manželom odlišné volebné názory?

23. mar 2024

Ahojte, ja budem s manželom voliť absolútne inak. Takisto moji rodičia budú voliť absolútne inak.
Máte to niekto takto ? Ak áno, rozprávate sa doma na túto tému ?

emasss111
23. mar 2024

Kedysi sme sa zhodli, čo sa týka politiky... teraz máme úplne opačné názory v takmer každých voľbách (taktiež napríklad pri očkovaní sme sa nezhodli, ja očkovaná som, on nie 😁)...no vieme sa na túto tému slušne porozprávať, podpichnut sa, ale nehádame sa vôbec 🙃

yoxinka
23. mar 2024

Pozri, ja to vnímam skrz to, že my s mužom vnímame, že nežijeme len na našom dvore. My dosť cestujeme. Keď mi niekto začne splietať o vystúpení z EU, mám chuť si tresnúť po čele. Ja som z malej dedinky z východu. Tam pred každou významnejšou budovou je veľká tabuľa “rekonštruované z fondov EU”. Keď mi niekto začne splietať o diktáte Bruselu, tak janfakt neviem, čo mám na to povedať. Máme rodinu v Česku. Keď sa bavíme o školstve, ten rozdiel je PRIEPASTNÝ. Podobne zdravotnícvto. My s mužom o týchto veciach veľa debatujeme, my sa s manželom ozaj veľa rozprávame, nie len prevádzkové veci - deti, nákup, čo treba, ale úprimné rozhovory. A nie, nedokážem si predstaviť na jeho mieste anti EU, anti NATO, anti vax človeka, lebo moja skúsenosť s týmito ľuďmi je, že ken útočia, posmievajú sa a vkuse osočujú všetko a všetkých. Mňa by v takom manželstve asi drblo. Ale možno sú ľudia, ktorým je to jedno a neriešia 🤷‍♀️.

la_dolce_vita
23. mar 2024

Pride vam normalne sa rozhadat v rodine kvoli politike?! Ved politici nam za to nestoja a kaslu na nas, obycajny lud. Ide im o ine a takato spolocnost a atmosfera im vyhovuje. Ja si zijem svoj zivot.. hoci mam nazor, ale kvalita cloveka sa posudzuje inak.

bosorkabb
23. mar 2024

Máme cca podobne postoje vrátane politických lídrov.
Ono tie veľké rozdiely že jeden Harabina a druhy PS sa predsa musia odzrkadľovat aj v bežnom živote.
Lebo sú to veľmi veľké rozdiely.

nicoletta98
23. mar 2024

My sme jeden čas mali cela rodina rozdielne názory.. čo člen rodiny, to iný kandidát/strana 🤣🤣 a priateľ nechodí voliť, nikdy nebol.. s čím ja nesúhlasím, ale rešpektujem, až kým nezačne nadávať na nejakú politickú situáciu, tak vtedy mu len poviem, že mal ísť voliť , nech sa nesťažuje 😁

pandorra
23. mar 2024

Určite to je hlúposť rozvádzať sa kvôli politike. Sú oveľa dôležitejšie veci…My síce s manželom máme rovnaké názory, ale nevadilo by mi, keby volil inak. Jedine, čo by sa mi nepáčilo je, keby riešil infojnu a svoju “praudu”.

la_dolce_vita
Autor odpoveď zmazal
silvike
23. mar 2024

Ja nepisem o politikoch a ich vyjadrovani. Ale o tom, ako dokazu poniektori volici PS/Korcoka hnusne a pohrdavo oznacovat volicov inych stran.

kuki13
23. mar 2024

@silvike to je obojstranne, na oboch stranach spektra sa najdu taketo utocne osoby. Kludne si mozu ruky podat. A nie len tu. Robia to politici a logicky aj ich volic.

lily246
23. mar 2024

Ahoj, bolo by pre mňa nemožné mať za manžela človeka, ktorý má diametrálne odlišný volebný postoj. Keď sme sa dali dokopy, obaja sme už boli v tomto smere vyzretí. Si v ťažkej situácii, keďže ste sa asi dali dokopy veľmi mladí. Tým pádom nikdy nezažiješ, čo je to mať za manžela svoju skutočnú druhú polovičku. Volebné postoje silno odrážajú hodnoty človeka, jeho inteligenciu, vzdelanie, spôsob myslenia, súvisia s prostredím, v ktorom žije a pracuje. Musí byť nenaplňujúce zdieľať život s človekom, ktorý verí dezinformáciám, nemohla by som si ho úplne vážiť a rešpektovať, ani ho skutočne milovať. Veľmi by mi chýbalo to hlboké porozumenie, ktoré dokážem mať len s múdrym a rozhľadeným mužom. My sa denne veľa rozprávame o úplne všetkom, sú to hlbšie debaty a aj trápne srandičky. Tebe zostáva len vyhýbať sa hlbším rozhovorom, rozvádzať sa kvôli tomu nebudeš to je jasné, ak inak fungujete dobre. Takéto sú mnohé manželstvá, kde sa ľudia brali mladí nevyzretí. Neskôr zistili, že si až tak nerozumejú.
Inak mňa zaujíma, čím to podľa teba je, že aj inak fajn chlap (vzdelaný, morálny) dokáže voliť Smer/Pelleho a spol.? Je to tým, že nevie o ich činoch alebo nerozumie tým dôsledkom, alebo prečo? Moja hlava to nevie pochopiť, to je asi otázka aj na @la_dolce_vita, lebo spomínala, že s manželom to tak majú a že inak je to inteligentný chlap. Ďakujem.

tululu
23. mar 2024

@ autorka,prave preto to pisem, lebo ta polarizacia spolocnosti je desiva a netreba to podnecovat. moja babka bude volit harabina ( jej slobodna volba, zaklad demokracie) a pritom by ti dala prve posledne, doopatrovala oboch rodicov, manzela, pre vnucata a pravnucata by sa rozdala. a co teraz? ked zacneme rozpravat o zivote,zhodneme sa. ked o politike, nie. mam ju "odstrihnut", ako je to dnes bezne,ak ma niekto iny nazor? ale aby som bola fer, je fakt neprijmne,k niekto ten nazor v ramci rodiny aj presadzuje a siri, aj to sme si zazili, ale vztahy su pre nas chvala Bohu dolezitejsie a tak sa s urcitymi pribuznymi bavime o politike len opatrne alebo vobec.ak je to takto tolerovane z oboch stran, je to znak, ze aj tym druhym ludom zalezi na tom vztahu viac ako na vlastnom egu a s tym sa da zit, to je proste realita diverzity.

belllinka
23. mar 2024

@lily246 úplne súhlasím s tvojím príspevkom. Ja si inak myslím, že u nich asi žiadne hlbšie debaty neprebiehajú, riešia iba prevádzkové záležitosti okolo detí a domácnosti a preto žije v nejakej falosnej ilúzii o skvelom vzťahu.

kuki13
23. mar 2024

@lily246 tak toto je idel ale nepodari sa kazdemu zial. Vyber partnera a vychova deti by sa mali vyucovat na skolach;)

lily246
23. mar 2024

@belllinka oni možno naozaj majú dobrý vzťah, pretože každý človek nepotrebuje tak hlboké porozumenie. Mám v rodine takú osobu, je starostlivá a láskavá a na mužovi si váži, ak pre ňu porobí okolo domu, žiadne hlboké rozhovory a porozumenie neočakáva. Každopádne budem rada, ak mi o tom baby napíšu, ako to majú.

heni10
23. mar 2024

@yoxinka múdra žena👍

lily246
23. mar 2024

@kuki13 áno veľmi dobre píšeš, určite by som zaviedla na školách predmet vzťahová výchova.

lulu0123
23. mar 2024

Uf,tak az takeho diametralne nazory si neviem predstavit. Ine strany sme v pohode volili, ale nie uplne rozdielne nazormi. Teraz pojdeme jednoznacne Korcoka. Dokonca aj nasi kamarati, vacsinou z vysokej skoly, maju rovnake nazory a som tomu rada.Moja rodina,to je uz ina kapitola.Argumenty ziadne, ale Pele lebo je sympaticky.Ked im poviem,ze kolko zleho urobili,tam odpoved,ze ved vsetci politici su taki a preto je to jedno.Ale rodinu si clovek nevybera.Neriesim uz s nimi.Mama sa aspon nakoniec rozhodla,ze volit nepojde.Tak aspon to.

sidicek
23. mar 2024

My volíme rôzne, ale našťastie nie úplne protichodne, to by som mala veru problém.Mne jeho kandidáti v podstate nevadia ,ale jemu moji áno.Uz na tomto sa vieme podchytiť, pritom hodnoty mame rovnaké, len povahy rôzne a z toho podľa mňa vychádzajú aj naše preferencie.

sidicek
23. mar 2024

@la_dolce_vita ale to nie je kvôli politike, ale kvôli hodnotám, ktoré predstavujú a s ktorými sa tým pádom voliči identifikujú, aj keď len čiastočne.

la_dolce_vita
Autor odpoveď zmazal
lavender94
23. mar 2024

Nedokázala by som existovať s niekým, kto by volil opačne ako ja. Keď by som ja volila SaS a on PS, je to iné ako keby ma žiť v jednej domácnosti saskár s voličom republiky. Ale ono to nie je len o politike. To, koho volíme odráža naše spoločenské názory, charakter. Keď niekomu vadí viac susedia homosexuáli ako mafiáni vo vláde, pravdepodobne sa s takým človekom nemám o čom baviť a teda by som si ho ani za partnera nevybrala. Zas na druhu stranu názory sa môžu rozísť aj počas vzťahu. Tak by záležalo ako zasadne to ovplyvňuje náš život. Ak by sa napríklad môj muž nedal očkovať, rešpektovala by som to, ale ak by mi začal rozprávať o tom ako sme začipovani a židojašteri nás sledujú cez 5g a sypú na nás chemtrails a nerobil by nič iné len hľadal všade sprisahanie, tak by som nad odchodom už silno uvažovala

minenkak
23. mar 2024

Ja sa zásadne s nikým o politike nerozprávam a nediskutujem,občas sa opýtam muža ,aký má názor a čo nové v politike,ale len počúvam

la_dolce_vita
Autor odpoveď zmazal
xsuzannex
23. mar 2024

Tak uz vieme aka bude zasadna tema na prvom rande v modernom svete 😄

la_dolce_vita
Autor odpoveď zmazal
erikab82
23. mar 2024

Tiež sme sme spolu s manželom už od 17 ticho, teda politiku sme neriešili. Spolu sme dospeli a spolu sme dozreli. Našťastie názorovo a hodnotovo takmer rovnako. Neviem si teda predstaviť, aké by to bolo, ak by naše názory boli rozdielne. Zrejme by som to veľmi zle znašala. Jedno však viem na isto, že ak by napr. bol antivaxer, či začal vymývať mozog deťom svojimi názormi, bol by koniec. Toto by som neuniesla.

medda_beda
23. mar 2024

No kedže sme manželia tak sme sa brali s tým, že naše názory sa zhodujú aj v politike a informácie neťažíme z webov.Hlavne nie historické fakty.
Momentálne pre mňa osobne nie je favoritom nikto a Slovensko má oveľa hlbšie problémy ktorými sa žiadna vláda ešte nezaoberala a predpokladám, že ani nebude.
Takže sa tu nebudem tľapkať po ramienku, že tento krajinu určite zmení.

Inteligentní ľudia sa vedia vzájomne rešpektovať a vedia riesiť politické debaty na úrovni bez nejakých označení človeka k príslušnej skupine.

komplikovana
23. mar 2024

Ludia maju akosi zauzivane, ze ak nemam s niekym rovnaky nazor, ho musim automaticky nenavidiet. Pritom ludia s odlisnym nazorom sa mozu milovat. Treba mat vsak na to «  otvorenu mysel-ducha ». Ako dieta si pamatam rodinne stretnutia a hadky dospelych o politike. Kazdy si isiel to svoje, nikto nebol ochotny toho druheho vypocut. Stale sa hovori, rodina je zaklad, no pre vacsinu je to iba proforma. Dnes uz ludia nechcu rozmyslat a bezhlavo veria tomu co kto povie. V politickych debatach, sa iba zhadzuju navzajom, namiesto toho aby prinasali riesenia. / aj tam je otazne, co sa splni a co boli iba prazdne sluby/ Ak sa s manzelom viete navzajom respektovat aj napriek rozlisnym politickym nazorom, ktore vam nezasahuju do bezneho zivota, rozvadzat sa nemusite.

erikavesela
23. mar 2024

Ja si neviem predstavit zit s clovekom, kt.ma rozdielne nazory na mnohe veci ( ako poltika, nabozenstvo, vychova deti...)...neviem si predstavit sa rozpravat len o "povolenych" temach...pre mna je uplnou prioritou si z clovekom, s kt.zijem rozumiet aj bez slov, otvarat rozne temy...a nema to nic s toleranciou, pretoze tolerovat mozeme to, ze si oblecie cervene tricko a nie biele, ale v zasadnych otazkach (takych, kt.ovplyvnuju nase nazory, nas zivot, zivot nasich deti, nase priority) si neviem predstavit nesulad...a politika aj nabozenstvo nase zmyslanie ovplyvnuju vo velkej miere

la_dolce_vita
Autor odpoveď zmazal