Máte vo svojom okolí manipulátora?
Takmer každý sa už v živote stretol s manipulátorom. Niekto s ním problém má niekto nie, záleží na Vás aká ste silná osobnosť a ako sa viete takejto osobe ubrániť.
Mňa samú teraz čaká boj. Nakoľko manipulátor sa NEZMENÍ, musí sa zmeniť náš prístup k nemu/nej.
Polovica úspechu je spoznať črty manipulátora a priznať si, že sme manipulovaní. Tu udávam 30 znakov podľa ktorých je možné ho určiť. Odporúčam knihu od Isabelle Nazare-Aga: Nenechajte so sebou manipulovať, ktorá je dostupná aj na webe.
Tridsať charakteristických znakov osobnosti
1. Vzbudzuje u ostatných pocity viny odvolávajúc sa pritom na rodinné vzťahy, priateľstvo,
lásku, profesionálnu zodpovednosť atď.
2. Prenáša zodpovednosť na iných alebo sa zo svojej zodpovednosti snaží vykrútiť.
3. Nevyjadruje jasne a jednoznačne svoje žiadosti, potreby, city a názory.
4. Obyčajne odpovedá neurčito a vyhýbavo.
5. Mení svoje názory, správanie a city podľa situácie alebo osoby, s ktorou je v styku.
6. Svoje žiadosti zakrýva logickými dôvodmi.
7. Dáva druhým najavo, že nesmú nikdy meniť svoj názor, musia byť dokonalí, všetko vedieť
a reagovať okamžite na žiadosť aj otázku.
8. Spochybňuje kvality, schopnosti a osobnosť druhých, nenápadne iných kritizuje a posudzuje,
hovorí o nich s dešpektom (opovrhnutím).
9. Necháva svoje odkazy vybavovať inými ľuďmi alebo sa uchyľuje k nepriamemu vyjadreniu
(namiesto osobného rozhovoru telefonuje, necháva písomné odkazy).
10. Podnecuje podozrievavosť, rozdeľuje ľudí, aby mohol lepšie vládnuť a je schopný rozvrátiť
manželstvo.
11. Dokáže zo seba urobiť obeť, aby ho ostatní ľutovali (preháňa závažnosť choroby, sťažuje sa
na neznesiteľných ľudí vo svojom okolí, na pracovné preťaženie a pod.).
12. Nedbá na žiadosti iných ľudí (i keď tvrdí pravý opak).
13. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb (k jeho obľúbeným pojmom
patrí ľudskosť, milosrdenstvo, rasizmus, hodnotenie „dobrá“alebo „zlá“ matka).
14. Skryto sa vyhráža alebo celkom otvorene vydiera.
15. Netaktne mení tému uprostred rozhovoru.
16. Vyhýba sa pracovným schôdzkam a poradám, uteká z nich.
17. Zameriava sa na neznalosti druhých a snaží a vyvolať dojem, že „má navrch“.
18. Klame.
19. Hovorí klamstvá, aby sa dozvedel pravdu, prekrúca a interpretuje výroky druhých.
20. Je egocentrický.
21. Závidí trebárs aj partnerovi alebo vlastným deťom.
22. Neznáša kritiku a dokáže popierať celkom zrejmé fakty.
23. Nedbá na práva, potreby a prianie druhých.
24. Veľmi často žiada, vydáva pokyny a núti druhých konať na poslednú chvíľu.
25. Jeho slovný prejav znie logicky a koherentne (súvisle a jednoliato), avšak jeho postoje, činy
a spôsob života svedčia o pravom opaku.
26. Používa lichôtky, aby sa zapáčil, dáva darčeky alebo nečakane preukazuje drobné služby.
27. V jeho prítomnosti sa ľudia cítia nepríjemne a neslobodne.
28. Ide za svojim cieľom veľmi dôsledne , ale na úkor iných.
29. Nepriamo nás prinúti robiť veci, ktoré by sme pravdepodobne z vlastnej vôle nerobili.
30. Ľudia, ktorí ho poznajú, o ňom stále hovoria aj keď nie je prítomný.
Človeka u ktorého je možné rozpoznať v správaní prinajmenšom osem (8)
charakteristických znakov z tohoto zoznamu označujeme ako manipulátora. Správanie danej
osoby sa už nedá považovať za celkom normálne. Manipulátori, ktorých odhalíte však zvyčajne
dosiahnu 15 a viac bodov. Človek s 20 charakteristickými znakmi znamená vážne ohrozenie
nášho psychického aj fyzického zdravia.
Na záver už len poviem, že budem rada za každú radu, pokiaľ máte skúsenosti s takýmito ľuďmi.
niekolko
Mam taku osobu v rodine zial nebudem tu rozpisovat ale najlepsie je uplne seknut s tou osobou a je pokoj.
@lilitela Tak je o to o to ťažšie. Neviem, či vám tu dosť dobre dokážem poradiť, keďže do vašich vzťahov nevidím... Myslím, že to môžem napísať takto: ak v rodine robí šarapatu rodič niektorého z partnerov, dieťa toho rodiča - teda váš manžel, by mal v záujme vašej rodiny zasiahnuť (schválne píšem, že ´v záujme vašej rodiny´- lebo vy+váš manžel+deti ste v istom zmysle nová rodina/samostatná jednotka. V tomto zmysle sú vaši svokrovci odlišná samostatná jednotka).
Ak svokra zasahuje do vášho vzťahu/vašej rodiny, váš manžel by mal vykomunikovať so svojou mamou, ako si predstavujete fungovať vo vzťahu so svokrovcami (napr.vymedziť pravidlá komunikácie podľa toho, ako to vyhovuje vám). Ak to nedokáže, viem vám poradiť len to, čo som písala v mojich predchádzajúcich komentároch - určiť medzi svokrou a vami hranice, pokiaľ sa to len dá: nehovoriť jej informácie, kt. sa môžu obrátiť proti vám, v prípade nutnosti obmedziť spoločné rozhovory na ´neutrálne témy´; ak je to možné, slušne konfrontovať svokru s tým, že si napr. neželáte, aby radila v otázkach výchovy detí (to je len ako príklad), lebo s manželom ťaháte za 1 povraz a výchovu detí vám len sťažuje, obmedziť spoločné stretnutia...
Podstata je v tom, že s manželom by ste za každých okolností mali byť pred svokrou zajedno. Ak je to len možné, pokúste sa mu vysvetliť, aká je pre vás záležitosť so svokrou dôležitá, že vás jej reči napr. zraňujú, urážajú, vyvolávajú pochybnosti... ak máte chápavého muža, po čase by mal zaujať postoj ´na vašu obranu´, či ´obranu vašej rodiny´. Ak v ňom nebudete mať oporu ani po spoloč. rozhovoroch, skúste si prečítať napr. knihu, kt. odporúča autorka celej tejto diskusie, prípadne ešte knihu: Susan Forward: Když nám rodiče ničí život (dá sa stiahnuť cez internet zadarmo). Nájdete tam rady, ako sa postupne učiť vysporiadať s manipulujúcim človekom (a je jedno, či je to rodič, svokra, kamarát) a začať žiť tak, že vám daná osoba prestane duševne ubližovať.
Asi ťažko zmeníte svokru, manžel vám časom možno porozumie, ale skutočná zmena musí začať OD VÁS a bude to ťažké. Držím vám palce! 🙂
Prave sa z takym clovekom, ako je popisany v uvodnom prispevku rozvadzam....na 5 krat uz definitivne a citim sa neskutocne slobodna, pretoze uz nadomnou nema ziadnu moc 😀
@zuzanka7117
a co sa stalo ? nebodaj odisiel z porady, alebo si dovolil mat k svojim poziadavkam logicke argumenty ? ;) ked sa rozvadzas bude to urcite nieco vazne..
inak s tou slobodou.. moja ex sa par dni tesila aka je slobodna, potom prislo rozhodnutie o striedavke a teraz ma problem ze decka vidi polovicu casu a ani si ich poriadne neuzije.. a to nehovorim o tom ze nema absolutne ziadnu sancu mi kecat do programu ktory mam s deckami kym su u mna. chut na dovolenku si tiez musi nechat zajst, z vyzivneho to nejako nevyslo..
to by ste kukali ako sa tesi ze mi moze deti posadit do auta a priputat do autosedacky :D teda ked jej to dovolim samozrejme..
takuto slobodu chces ? ;)
Hmmm mam takuto svagrinu..rozvrtala mi manzelstvo aspon môžme zit v pravde ktoru sme si predtym nepovedali.....zial aj ked nas to len posilnilo posilni, niekoho ineho to posilnit nemusi...tato potvora teraz nici manzelstvo dalšej mojej
svagrinke...takýchto ludi konfrontovat to je umenie ...bol to moj zivotny vykon...ale uz mam od nej pokoj...žiaľ ako pomôcť tej ďalšej neviem...
Viete tie osoby pochadzaju z rodin kde sa takto spravali rodicia.. su to vlastne chudaci co sa vkuse porovnavaju a zavidia a ked im to poviete spravia z vas idiota...maju recnicku prevahu a tak vyhraju...v každej konfrontacii.netreba sa vzdat...ked bola na konci trepla s telefonom...proste každému dojdu argumenty...pravda povedana kludne ich vytoci viac ako keby ste kricali...nedajte sa vyprovokovať.
Vela trpezlivosti prajem.
@peter2404 sorry, ale aj ty podľa postoja budeš asi jedným z nich. trápne posúdenie ženy zuzanka7117, ktorú ani nepoznáš. a ver tomu, že radšej sama, ako s cvokom... každá, ktorá takého zažila, mi určite dá za pravdu, že môže kašľať na nejakú dovolenku, radšej sama doma a mať svätý pokoj...
ano mame takeho v rodine, moju matku. z toho zoznamu 22 bodov pozitivnych. bolo to psycho a v 20tke po mature som okamzite zdrhla na VS 330km daleko. Az tam som zitila co je vlastne zac a otvorili sa mi oci. to by bolo pomaly aj na bžilion stranovu trilogiu malo co sa vsetko u nas udialo a deje 😃 moja zaberajuca skusenost je ignoracia a pocuvanie stylu jednym uchom dnu druhym von. sice sa kvoli tomu hneva, uraza a vydiera (ze je stara, dlho tu nebude, nieco sa stane, je moja matka to jej predsa nemozem urobit atd.) ak nie je po jej ale uz aj to som sa naucila ignorovat a robim si vsetko po svojom. Je fakt ze sa s nou bavim len kvoli ocinovi, inak vlastnu matku nemozem vystat a v jej pritomnosti sa citim priserne. po hodine s nou mam pocit ze som robila tyzden v bani bez spanku... Ked sme oznamili s manzelom zasnuby (samozrejme nema ho rada lebo ma udajne kazi), tak povedala ze no a ved aj sesterka s apo roku rozvadzala.... ma to niekto podobne?? :D
@sspeed_cs
ak si precitas clanok o chorej macke zrazu sa ti zda ze chora macka je aj zdravy konik, prasiatko alebo korytnacka. toto je tvoj pripad...
jedna vec je, ze sa ti nepaci spravanie tvojej mamy. to beriem. to vsak este neznamena ze v jej konani je cokolvek patologicke.. podla mna je to obycajny vztahovy problem..
@peter2404 tam je problem v tom ze jej spravanie nemoze vystat viac ludi v rodine, takze vztahovy problem ma dalsich asi 7 ludi. ona to zakryva vsetko tym ze chce kazdemu len to najlepsie ale tym to uplne zhorsuje. uvediem priklad ktory sa deje kazdy rok pred vianocami. Ked vola ci uz mam darceky tak okamzite musim povedat co som jej kupila. samozrejme stojim si za svojim a nepoviem pretoze to ma byt proste prekvapko. tak hned zacne placlivo so slovami ze uz ma 60 rokov, cokolvek sa jej sa jej moze stat a nemusi sa vianoc dozit, je moja matka a snad by som jej to nespravila, ze jej nepoviem co som jej kupila. a to je este jeden z tych lepsich pripadov. ako bonus je posadnuta cistotou - 2x denne vysava inak sa asi zruti svet. manzel rezignoval a povedal ze tam na vianoce nejde, aby mu niekto hulakal 24.12 o 7 rano s vysavacom je proste chore. clovek tam radsej aj hladuje leboked si odkroji chleba, vysava sa znova. na sedacku sa nesmu vykladat nohy lebo sa "nerovnomerne" vysedi. chces si ist hodit sprchu? nemozes lebo ona prave teraz si potrebuje ucesat vlasy, umyt zuby, nepocka chvilu. nedokaze o nicom inom hovorit ako o sebe a co vsetko prezila a ze by sme ju za to mali nosit na rukach a obdivovat. ked sa chcem s ocinom porozpravet tak nemozem lebo ona skoci do reci a kludne zmeni temu a stiahne pozornost na seba atd... je toho fakt strasne vela a nemyslim teda ze by to bol vztahovy problem. jej spravenie a reci nemoze vystat nikto v rodine. ani bratia ani sestra, svagri, moj manzel, moj ocino ten chudak rezignoval ze to bude len horsie a musi sa s tym zmierit. ja by som ju vazne poslala k spychologovi, ale na to reagovala ze sa mame dat liecit my vsetci. ospravedlnujem sa za litaniu 🙂
Ano brata mojho...a mama mu to zerie...a je to aj jej chyba ze on je taky....pri mne si nedovoli....no hold smola...sama proti vsetkym....az ked ostame len my ako surodenci viem ze sa to zmeni...
takniha laska a manipulacia je mega...pre mna to bolo ako 1000 faciek...dala mi ju psychologicka kedsom jej porozpravala o mojich problemoch s ex...a to s nim uz skoro dva roky niesom...aj tak sa snazi ma manipulovat cez spolocneho syna...fakt, kazdej zene aj muzovi by som dala tu knihu precitat nez sa rozhodne s partnerkou/ partnerom by at,mat deti, vziat sa...
@andreagemii to ma mrzí, ale viem ti dať iba jedinú radu. Bude to znieť drasticky, ale pokiaľ môžeš, odíď od neho. Jeho správanie sa nezmení. Žiaľ sú to egoisti a nech sa to javí akokoľvek drsné, tak iná možnosť hlavne keď ide o tak blízkeho človeka nie je. Viem o čom hovorím. Ja som mala dokonca zdravotné problémy (prešla som všetkými možnými vyšetreniami - nič mi nezistili) a keď som to ukončila, po nejakej dobe sa mi zdravie dalo dokopy (bolo to psychosomatického pôvodu bez toho, aby som si to uvedomovala). Momentálne mám druhý harmonický vzťah, čakáme bábätko a keď si na to všetko spätne spomeniem, tak to beriem iba ako jednu veľkú školu do života, že keď by som aj niekoho manipulatívneho v budúcnosti stretla, zabliká mi jeden veľký výkričník a budem sa mať na pozore. Každopádne držím palce!
@0silvia0 niekedy to nevidíš resp. nechceš vidieť práve kvôli citom. Dnes už viem, že by som sa iba trápila a točila sa stále v blúdnom kruhu. Ako skončil? Najprv keď som to skončila, má požiadal o ruku (topiaci sa slamky chytá), potom sa snažil udržiavať "priateľstvo", ale keď som ho odrezala úplne (t.j. sociálne siete, bloknuté číslo a spoloční kamaráti) kde tu čo tu tá z jeho strany opisovaná veľká láska pominula a do mesiaca mal druhú. Mne sa aj uľavilo, aj keď mi je dotyčnej ľúto. A on teraz naďalej môže intrigovať a manipulovať spolu so svojou matkou. Asi toľko k tomu. Ale to už našťastie nie je môj problém 🙂

@selena2 ako som písala v úvode- Isabelle Nazare-Aga: Nenechajte so sebou manipulovať