icon

Máte výčitky, že ste žienky domáce?

12. sep 2024

kolko vas tu je
zaujima ma ci nemate vycitky ze nchodite do prace
chapem ze okolo deti je vela prace a domacnost pranie varenie atd atd
ale nemate vycitky svedomia kebyze pracujete, mate doma viac penazi?
nelutovali ste to?
chapem ze muz musi dobre zarobit lebo byt doma je luxus
ale skor ide o to ze ci nelutujete ze vam chyba vas prijem
plus ako potom riesite dochodok?
vobec nejdem rypat skor rozmyslam ci pracovat ci ostat doma, mam doma prvaka a tazko znasa skolu premyslam ostat ten rok doma.
dakujem za vase reakcie.
pekny den

lujza123
12. sep 2024

Tak ked si doteraz robila a cítiš ze ten rok doma potrebuješ tak potom prečo nie? Ved budeš mať nárok na podporu a ono je to občas veľmi prospešné si takto oddýchnuť, venovať sa sama sebe, spraviť si nejaký kurz. Je to úplne ine ako rodičovská, vtedy sa venuješ dieťaťu, nie sebe
Toto som spravila v živote aj ja a naozaj mi to prospelo, zmenilo život k lepšiemu a objavila som pracu ktorá na bavi a napĺňa. Bez tej prestávky by sa to nestalo.
To je trošičku iná situácia ako keby si od narodenia dietata doma a váhaš nad tým či sa ti chce vrátiť do prace

Pozri je to tvoj život, tvoje rozhodnutie co s ním spravíš. Rob tak aby si bola spokojná, naše názory ti moc neporadia, každá sme iná a iné veci nás robia šťastnými.

autor
12. sep 2024

@matkahelka ved prave ci to stoji za to nahnanie sa. pretoze my mame rana hrozne hekticke pretoze m,uz o 7 musi byt v robote a ja som bez auta a nestiham. a uz mi to liezlo na nervy

autor
12. sep 2024

@lujza123 jaj to by ma porazilo medzitym RD a skolou som robila

autor
12. sep 2024

@lujza123 ale mas pravdu ide skor o moj vnutorny pocit. doma mam co robit za to ze som doma dieta neplati za obedy ani za druzinu my to mame spoplatnene. je to ina situacia ....a muzovi varim dostava peniaze na stravu. takze tam mame akoby ''zarobene''

lenkakravcova
12. sep 2024

@h2 jeeeeej vďaka. 😄 Konečne niečo pre mňa.

lenkakravcova
12. sep 2024

Nemám výčitky svedomia že nepracujem. Práve naopak, robím to čo doma treba (a nikto to nedaní 😄 ja myslím že mne by sa oproti mužovi platu ani reálne nevyplatilo ísť niekam do práce - viac získame tým že doma porobím potrebné)
Na dôchodok si platím minimálne odvody (momentálne z rodičáku najmä 😄). Ale keby že ich platiť nemusím, tak možno ani neriešim (ja ich musím platiť lebo mám otvorenú živnosť).

Čo sa týka takého praktického z bežného dňa, tak vstávam okolo 6.30. Donesiem dieťa do škôlky, druhé odprevadiť na autobus do školy, tretie buď ide so mnou (najmenšie) alebo keď je zlé počasie tak počká pri manželovi. No a potom doobedu si popravený, vybavím čo treba, poobede mám viac menej voľno, venujem sa svojim hobby. 🙂

Autorka vy máte koľko detí?

autor
12. sep 2024

@lenkakravcova mas 3 deti to je rozdiel. ja mam 1 .

nikushka8
12. sep 2024

A o rok bez prijmu sa situacia s ranami bez auta zmenia?

autor
12. sep 2024

@nikushka8 ano urcite. tympadom odbremenim muza

lucylaw
12. sep 2024

Po mojich životných skúsenostiach,ja by som nebola žienkou domácou z jedného základného dôvodu- nechcela by som byť závislá na mužovi..Pretože mužovi jedného pekného dňa prepne,odkopne ťa kvôli kolegyni alebo z akéhokoľvek iného dôvodu a čo potom? Po rokoch strávených doma sa práca hľadá dosť ťažko..Ja viem,že teraz sa tu všetky ženy budú biť do pŕs,ako im by sa nikdy v živote nič také nemohlo stať,ale mohlo..Ja som bola s exmanželom 12 rokov,ruku do ohňa by som dala za to,že budeme spolu navždy a zrazu prišla kolegyňa a on všetko zahodil a nechal ma samu s 2,5-ročným dieťaťom..Takže ja by som nikdy nemohla byť žienkou domácou,pretože by som stratila svoju samostatnosť a schopnosť uživiť seba a svoje dieťa..

autor
12. sep 2024

@lucylaw mam kam ist. a nemam na ucte 0

autor
12. sep 2024

@lucylaw mrzi ma co si zazila. nam toto nehrozi ale nejdem rozpisovat preco. este ako zalohu mam polvicny uvazok no uvidime. zavisla nie som, peniaze mam. ide skor o moj mentalny pociut ze som doma. ale ako citam asi aj pre mna bude lepsie pol na pol takze pojdem na ten polovicny

zuzana76
12. sep 2024

Ak by manzelov plat nepokryl vsetky vydavky a slusny standard (nie skromny zivot), tak by som vycitky svedomia mala, len lekari nas stoja dost vela, ak nie je dostatocny prijem, tak clovek musi volit vzdy to najlacnejsie, kalkulovat, kupovat lacnejsie potraviny, nevravim, ze sa to neda. Ak by ta zienka domaca dochovala svoje vlastne zvierata, vlastne vajička, potom zavarila svoje ovocie, susila čaje, vyrabala vlastne kvalitne dzemy, tak ok, nech je doma, lebo vie, ze to co jedia je kvalitne. Ja nechovam, ale chcem jest kvalitne a tak investujeme do stravy vela. Varim vsetko doma. Ja som zvazovala dokonca teraz zostat doma a deti mam uz velke 14, 17 rokov, ale uz zacinaju rodicia chorlaviet a situacia je kriticka, kedze sa o nich nema kto starat. Ale zatial pracujem. Uvidime, co bude v buducnosti, zatial nejako platame.

caroline_
12. sep 2024

sama o sebe by som nemala,keby mi to muz alebo okolie sem tam nevyhodilo na oci,teraz uz pracujem,ale nie vzdy tomu tak bolo
-ak by s tym bol chlap ok,vedel by rodinu zabezpecit,absolútne by mi to nevadilo,pre mna su o mnoho podstatnejsie veci ako zamestnanie,realizovat sa da milion roznymi sposobmi ako chodit do prace

0kristina0
12. sep 2024

Za mna poviem, ze ja by som to nedala. Stacilo mi byt v lete 2 mesiace na HO a uz ma islo porazit. Nie kazdy ma na to povahu a vyhovuje mu to. Ja potrebujem byt v kolektive, zmenit prostredie, odburat stereotyp, priniest do rodinej kasy nejake peniaze. Ja mam vycitky z toho, ze ani z daleka nezarobim tolko co muz a nie este aby som nezarobila vobec nic. Neexist u mna.

danyelia
12. sep 2024

Rob, ako Ti to vyhovuje a finančné pomery dovoľujú, ja som bola doma na materskej cca 14 rokov (4 deti) a bolo super, venovala som sa deťom a domácnosti, teraz už pracujem, zatiaľ na skrátený úväzok a tiež super...

natalka13
12. sep 2024

Nie, ak budetw tahat z uspor setrit na vsetkom chod radsej do prace.

zmrzlinka2021
12. sep 2024

Autorka,

a ako by si zareagovala, kebyze tvoj manzel ti povie, ze dava vypoved v praci a chce ostat doma? Ze proste radsej nieco doma, ci okolo domu porobi, uz sa nechce v praci nahlit... a ze nema ziadne ambicie, nikam sa nechce uz posuvat, chce doma piect buchty, sadit kvietky...

katka700
12. sep 2024

Som tak trochu alergická na výraz "žienka domáca". Akoby starať sa o deti bolo niečo menejcenne.
Nech si každý žije ako mu vyhovuje.
Či si doma s deťmi alebo chodíš do práce všetko má svoje pre a proti.
Keď máš "výčitky svedomia" znamená to že s rozhodnutím nie si plne stotoznena a treba ho prehodnotit.

mateson2004
12. sep 2024

Píšeš, že rána máte hektické a že si bez auta. A myslíš, že keď bude druhák, tak ti rána budú iné? Ak si bez auta, tak treba kúpiť druhé auto (nemusí byť neviem ako drahé) ak aj bez vodičáku tak treba aj vodičák riešiť. Zostať doma nie je riešenie, podľa mňa.

estellas
12. sep 2024

@h2 Tak toto si zabila, presne ona ma napadla pri tejto téme.

oktobermimi
12. sep 2024

@janai1 prosim ta, posli mi odkaz na tu temu o halal mase v restikach citim vyzivnu pôdu😂

oktobermimi
12. sep 2024

@janai1 dakujeeeem 😅😅

autor
12. sep 2024

@katka700 nenapisala som ziadnu nadavku a ano je to zena v domacnosti.

autor
12. sep 2024

@mateson2004 riesime prestahovanie

autor
12. sep 2024

@zmrzlinka2021 muz bol roky doma kvoli operacii

katka700
12. sep 2024

Nechcem ti spamovat tému ale naozaj ti pripadá výraz "žienka domáca" okej, bez negatívnej konotacie?
O zamestnaniych ženách nehovorime ako o žienkach "ofisovych" či "pokladnovych".

mikadooo
12. sep 2024

Závisí od vás dvoch doma, aby ste s tým boli ok. Mne ku koncu RD už úplne prepínalo, bola som doma veľmi frustrovaná, sebavedomie nula, nemalo to nič s peniazmi/nepeniazmi. V práci som ožila, je mi tam dobre, rada chodím do práce. Ak by som s tým bola vnútorne ok starať sa o rodinu, predebatila by som s mužom plusy a mínusy a skúsila by som to (ak aj on by s tým bol ok, môj je v tomto ale zlatíčko, lebo u nás bolo 1000 predbežných scenárov a on mi na všetko povedal že ok 😄).Veď môžeš skúsiť na rok a uvidíš sama. To že ostaneš rok predsa neznamená, že to tak musí byť navždy...

terezka2911
13. sep 2024

@janai1 ktorá téma?😁