Materská dovolenka - skúška nervov
Ahojte. Materska dovolenka treti rok,dve deti(obe zdrave,klop klop). Muz chodi do prace,zarobi akurat pre nasu potrebu.
Moj problem je,ze sa neviem zmierit s mojou existenciou na materskej. Mam pocit,ze som sa v zivote vsetkeho vzdala; prace, vecierkov, cestovania,sportu,opatkov atd. Viacmenej vsetku energiu venujem rodine a ide ma rozdrapit,ked muz chce vybehnut napriklad na pivo s kolegami. Ja nemam kolegov,alkohol aktualne nemozem. Sa mi natiska myslienka,ze by zo solidarity ku mne mohol neist. Nervy mam,ked tak vecer ostanem sama doma a hovorim si,ze "deti mame obaja,ale viac starosti a menej radosti mam len ja" a revem a lutujem sa. Deti lubim najviac na svete, ale chyba mi slobodny zivot. Ani z voza, ani na voz. Mate podobny pocit po prichode dietata ?
Ahoj, ano mala som...len to neskutocne rychlo uletelo a dnes ked si vidim dieta dve hodiny denne po skolke a stresujem s pracou, tak by som to s kludom vymenila za tie noci bez spanku a dni na ihrisku 😉
co ti brani obut si tie opatky a ist na kavu s kamaratkami ? ja aj muz sme introverti nam take nechyba no su ludia co bez toho nemozu zit a tam je pes zakopany
Vsak chod spat do prace, nemusis byt kazdy den v praci, vela zamestnávateľov poskytuje Home office a rozne part time úväzky
Ja mam tiez dve deti hned po sebe a som uz piatg rok na materskej a presne viem o com hovoris. Na jednej strane chcem byt s nimj ked sa da a na druhej strane chcem aj osobny zivot a chvile len pre seba. Najdi si nieco nove co ta bavi a da sa to robit popri detoch..treba chodit medzi ludi..da sa to aj s detmi..do detskeho klubu, kutiku, detska anglictina, plavanie...stretnes tam kopec mamiciek ktore su na tom rovnako ako my a ked trochu pokecas, hned sa budes citit lepsie.
Treba si to uzit kym sa da s tymi detmi, lebo potom ked ich supnes do skolky a pojdes robit, budes sice mat aj cas pre seba ale deti ti budu chybat...ono to je po detoch uz proste tak ze mama nikdy nie je sama...a ked aj nabodou je..uz nechce byt sama. Len tak na okraj..ja sa napr uz ani nepamatam kedy som bola naposledy sama na wc 😂
suhlasim s moni, vela zien ked sa stanu matkami akoby zabudli ze su aj zenami, partnerkami , osobami majuce zaluby...
rada autorke, navrat do prace, dat deti raz do tyzdna na starost muzovi a ist na kavu, do fitka, kadernicka, kurz nejaky hocico jednoducho vypnut a byt tym cim chces nielen matkou...
ja si chodim do prace oddychnut od domacnosti a dietata (dceru nadovsetko milujem a bola planovana) a doma potom oddychujem z prace, pracujem na ciastocny uvazok...
neviem si predstavit byt doma tri roky alebo ako niektore aj cez desat rokov...
@hysterka uprimne nechapem taketo prispevky... co ti brani dat si opaetky, ist von? preco deti nenechate susedke, surodencovi, rodicom, znamym etc. .... a neidete spolu von? ak ti to tak lezie na nervy tak ich daj do skolky a chod pracovat, opaet ti nikto nekaze byt doma s nimi... a to ze zavidis muzovi ze ide von? myslis ze on si nepotrebuje oddychnut? skus ist ty do prace a zarabat na celu rodinu, uvidis aky je to stres☹
To sme my zeny - matky. Ked sa nam narodila mala pracoval manzel aj to prilezitostne (dlhodobo sa mu nedari najst si pracu ale verim ze v novom roku uz si ju najde konecne) ja som bola cely den s malou doma (byvali sme u svokrovcov) domysli si co to bolo. Sice svokra mi s malou pomahala ale vieme aka je vacsina svokier. Tip top upratane varenie aj 2x 3x do dna (aspon moja tak kedze je po operacii a uz nemoze ist do prace). Bola som z toho na dne ako som dennodenne dostavala pociti ze to co navarim im nechuti ze to ako upracem je vraj len povrchove ze som nedobra matka lebo ked sa mi hodiny nedarilo utisit placuce babatko a z nervov som sa rozrevala aj ja. Chcela som ju prikrmovat az po pol roku zivota kedze som kojila a dennodenne som pocuvala ako jej moje mlieko neprospieva aka je chuda a place a pritom rastla ako mala podla dr. Takze tak. Ked som sa venovala sebe napr ze som si lakovala nechty alebo som sa niekedy namalovala len tak pre radost tak uz som bola leniva fiflena. Kamaratky ani jedna (nemala som moznost vyjst von). Muz cele dni prec. Horor to bol. Nech som urobila vsetko najlepsie ako som vedela bolo to zle. Citila som potrebu byt uznana docenena ako zena aj ako matka. Vyriesila som si to po svojom. Nech si mysli kazdy kto chce aka som to matka ale keby som to neurobila dodnes by som uz bola na psychiatrii. Nasla som si po 9 mesiacoch materskej pracu. Aj dvanastky aj ranne aj nocne kazdy den v praci aj vikendy niekedy cim menej casu doma tym lepsie. Konecne medzi ludmi co mi tak chybalo. Namalovala som sa kazdy den co najviac milujem citit sa zenskejsie. Mala som moznost sa upravit bez titulu lenivej fifleny. Samozrejme svoju dcerku nadovsetko milujem a bolo mi bez nej tazko ale vidim ako vela zien tuzi aj byt s detmi aj byt zenou a mne sa to uz nedalo vydrzat. Dopracovala som to k vlastnemu byvaniu a POKOJU. vtedy uz svokra videla ze som pracovne vytazena a mala som pokoj od tych neZMyselnych domacich prac a vyvarania trikrat denne. Ked som nebola v praci bola som stopercentne s malou. A teraz aj som v praci aj som matkou aj som zenou aj som spokojna. 🙂 vonku nechodim ani disco ani s kamaratkami som v praci vela a tam mam ludi s ktorymi som rada takze som aj spolocensky vyzita. A sme s manzelom okej ;) drzim palce urob nieco sama pre seba lebo sa zrutis totalne
Ahoj, nemam... lebo je to o tom ako si to zariadis.
Mam nadhernu dcerku, ma 9 mesiacov, milujeme ju obaja najviac na svete. Ale zaroven nadalej ostavam manzelkou, kamarátkou, lekarkou, kolegynou... Malicka je od malicka vo svojej izbicke v postielke, je tak zvyknuta. Nikdy som ju nenechala plakat, sama je od malého malinka naucena ze sa jej dobre buva samej a na kazde mrnknutie pridem. Kedze to vie, zbytocne nemrnka. Preto si vecer otvorim s muzom vinko a mame romanticky vecer.
Napriek tomu ze kojim, mala vie pit aj z flasky, takze raz za tyzden idem von s kamarátkami a manzel malicku ulozi. Buduci tyzden idem na dva povianocne vecierky.
Dva dni v tyzdni ambulujem, aby som si udrzala pacientov a aby som bola v kontakte s okolitym svetom a bola stale vo forme.
Cvicim. S malou sme vela vonku - v kociku alebo v nosici... Skoro kazdy den ked pride tato domov sa cela rodinka ideme prejst. A kazdy vikend ideme niekam na vylet...
Ked si nespokojna, musis si to natavit inak. Kazdy je zodpovedny za svoje stastie.
Vsetkym dakujem za inspirativne reakcie.
Skor mi islo o to, ze starostlivost o rodinu samotna ma nenaplna. Ale venovat sa sebe (ist do prace, alebo do fitka 3-4x tyzdenne, alebo na niekolkodnovu lyzovacku) mi pride take sebecke a ze sa to mamine nepatri.
Tusim som sa pre spokojnost rodiny sama postupne nenapadne odsunula na druhu,tretiu,stvrtu kolaj.
Súhlas so sense...nerob si výčitky, každý potrebuje čas pre seba...to že si matka, ešte neznamená že sa máš len slepo obetovať pre všetkých a pre všetko...materstvo je tá najťažšia "práca" , v ktorej ti šichta nepadne - už nikdy!Ja chodím raz za mesiac na nechty a raz mesačne s kamkou na kávičku (na materskej sme obe), kľudne aj na 3hodky , včera sme boli s maminou, sestrou a bratom na nákupy handier a na kafčo...ak sa ti nedá nejako finančne hýriť tak prechádzka s kamkou nestojí nič.Ale raz za čas to nikoho nezrujnuje...
Bola som necele tri roky s prvým na materskej,už total zdeptana ale keď nastupoval do skolky,ponúkli mi prácu že na mesiac dva na záskok… zostala som tam po ďalšiu matersku🤦♀️😃otehotnela som hneď ako som nastúpila robit,ale chceli sme dve deti takze sme sa nijako nechránili,proste to tak vyslo🤷♀️Teraz som na materskej so sedemmesačný a teda ešte to dlhsie potrva… ale k tvojej téme … moj muž málokedy ide von,skôr futbal chodil hrat a veľa som mu vysvetľovala he aj ja chcem mat niečo svoje a že mu to zavidim… kamosky sú buď 30 km daleko alebo tiež na materskej a “oddane matky” čo ja zjavne nie som lebo len hladam kam vypadnut😃a nie,nemám pocit že sa to nepatrí,tento rok som už sla sama na aute sa povozit čo som nemala za kým ísť a chcela som byt sama,bez mamiiiiiii a miláčik a placu😃tak jedine mi vyslo ísť sa povozit a ešte aj to radio som vypla a motor mi vadil že tak huci😃ale,akonáhle je príležitosť,decká dávame strazit a padame von spolu,stále sa vieme paradne zabavit a dám si aj alkohol,s kamoskou keď sa da,ideme do sauny… moj muž vie že toto potrebujem a potom som spokojnejšia a záleží mu na tom. No a pred vianocami som potrebovala moju fotku,normálne že ja sama na fotke a normálne vyzerajúca😃nenašla som,telefon mam 4 roky🤦♀️Takze zase som sa posťažovala že ja už asi ani nie som samostatná bytosť🤷♀️😃samozrejme vramci srandy ale ozaj je zvláštne,že akonáhle mam deti,už nemám sama fotku… asi si dám do nového roka záväzok he každý mesiac jedna selfie😃😃😃a tebe držím palce aby si dokázala inym ako matkou aj bez výčitiek

Ano, mala som, dohodla som sa s muzom, necakala som, kym sa dovtipili a vsetko sme zariadili pre spokojnost oboch. Vies, muzi nevedia citat myslienky, hovorila si o tom? A preco zo seba robis otroka domacnosti a deti?
Zakladna chyba vacsiny matiek, deti rychlo za sebou, na vsetko ostatne sa vykaslat, len a len domacnost a deti a potom vyplakavat, ake je to nespravodlive, cakat, ze muzovi dojde a dovtedy ronit krokodilie slzy do vankusa